Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem, boczkiem i ricottą to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny! To takie proste, a tak smaczne i sycące… Jak dla mnie to jedna z lepszych zapiekanek jakie ostatnio serwowałam na obiad. Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem sprawdzą się równie świetnie jako pomysł na szybką i pyszną kolację. To danie robi się praktycznie samo, więc nie spędzisz dużej ilości w kuchni podczas jego tworzenia.
Moje zapiekane muszle makaronowe postanowiłam nadziać rozdrobnionym szpinakiem, a także wysokiej jakości ricottą i boczkiem pieczonym… Do tego domowy sos pomidorowy na bazie passaty, czosnku i drobno pokrojonych listków świeżej bazylii. No prawdziwa uczta dla podniebienia!
Jedną z kluczowych ról odgrywa wysokiej jakości pieczony boczek wieprzowy z dodatkiem ziół marki Pieczone&Wędzone (bez azotynu sodu). Jego smak jest naprawdę wybitnie smaczny, a do tego ten zapach… Marynowany przez okres 7-9 dni w kąpieli soli jodowanej połączonej z wywarem ziół i przypraw wg ich własnej receptury, posypany naturalnymi przyprawami, pieczony pod przykryciem w piecu. Można taki boczek używać jako dodatek do wielu dań, jednak nawet zwykła kanapka ze świeżego pieczywa wraz z masłem i plasterkami takiego boczku smakuje po prostu obłędnie (już nie wspominając o jajecznicy na boczku… pychota!). To nie jest kolejna wędlina, która po dwóch czy trzech dniach będzie śliska i bez zapachu…
Jeśli zwracacie uwagę na jakość kupowanego mięsa to koniecznie obejrzyjcie sobie sklep Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo, więc warto wypróbować np. na zbliżające się święta). Mają w ofercie:
- Kiełbasy
- Pieczyste
- Pozostałe wyroby
- Wędzonki
- Wyroby garmażeryjne
- Wyroby i wędliny z dziczyzny
- Wyroby i wędliny z wieprzowiny
Przepis na: Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem
Składniki:
- 150 g makaronowych muszli
- odrobina oleju
- 150 g boczku z pieca Pieczone&Wędzone
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 500 g szpinaku mrożonego
- 150 g ricotty lub sera koziego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- kilka listków świeżej bazylii
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 60 g mozzarelli
Zobacz również:
Jak zrobić muszle makaronowe faszerowane?
Krok 1
Na patelni smażymy na małej ilości oleju pokrojony w kosteczkę boczek. Po 3-4 minutach smażenia na średnim ogniu przekładamy go do miseczki.
Krok 2
Na osobnej patelni wlewamy passatę pomidorową i smażymy wraz z 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, kilkoma posiekanymi listkami bazylii, a także dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Po tym czasie przelewamy nasz szybki sos pomidorowy na dno naczynia żaroodpornego.
Do każdej ugotowanej muszli makaronowej nakładamy po łyżce farszu szpinakowego.
Krok 4
Komentarze