
Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem, boczkiem i ricottą to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny! To takie proste, a tak smaczne i sycące… Jak dla mnie to jedna z lepszych zapiekanek jakie ostatnio serwowałam na obiad. Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem sprawdzą się równie świetnie jako pomysł na szybką i pyszną kolację. To danie robi się praktycznie samo, więc nie spędzisz dużej ilości w kuchni podczas jego tworzenia.
Moje zapiekane muszle makaronowe postanowiłam nadziać rozdrobnionym szpinakiem, a także wysokiej jakości ricottą i boczkiem pieczonym… Do tego domowy sos pomidorowy na bazie passaty, czosnku i drobno pokrojonych listków świeżej bazylii. No prawdziwa uczta dla podniebienia!
Jedną z kluczowych ról odgrywa wysokiej jakości pieczony boczek wieprzowy z dodatkiem ziół marki Pieczone&Wędzone (bez azotynu sodu). Jego smak jest naprawdę wybitnie smaczny, a do tego ten zapach… Marynowany przez okres 7-9 dni w kąpieli soli jodowanej połączonej z wywarem ziół i przypraw wg ich własnej receptury, posypany naturalnymi przyprawami, pieczony pod przykryciem w piecu. Można taki boczek używać jako dodatek do wielu dań, jednak nawet zwykła kanapka ze świeżego pieczywa wraz z masłem i plasterkami takiego boczku smakuje po prostu obłędnie (już nie wspominając o jajecznicy na boczku… pychota!). To nie jest kolejna wędlina, która po dwóch czy trzech dniach będzie śliska i bez zapachu…
Jeśli zwracacie uwagę na jakość kupowanego mięsa to koniecznie obejrzyjcie sobie sklep Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo, więc warto wypróbować np. na zbliżające się święta). Mają w ofercie:
- Kiełbasy
- Pieczyste
- Pozostałe wyroby
- Wędzonki
- Wyroby garmażeryjne
- Wyroby i wędliny z dziczyzny
- Wyroby i wędliny z wieprzowiny
Przepis na: Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem
Łącznie: 40 min
Składniki:
- 150 g makaronowych muszli
- odrobina oleju
- 150 g boczku z pieca Pieczone&Wędzone
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 500 g szpinaku mrożonego
- 150 g ricotty lub sera koziego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- kilka listków świeżej bazylii
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 60 g mozzarelli
Jak zrobić muszle makaronowe faszerowane?
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta, a następnie odcedzamy.
Na patelni smażymy na małej ilości oleju pokrojony w kosteczkę boczek. Po 3-4 minutach smażenia na średnim ogniu przekładamy go do miseczki.
Na tej samej patelni co smażyliśmy boczek nalewamy ponownie odrobinę oleju i dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do lekkiego zeszklenia cebuli na średniej mocy palnika. Dodajemy rozmrożony, rozdrobniony szpinak i smażymy pod przykryciem przez około 5-7 minut, mieszając co chwilę. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody ze szpinaku, wtedy dodajemy ricottę i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez chwilę. Doprawiamy opcjonalnie do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i np. kilkoma posiekanymi listkami bazylii lub oregano.
Na osobnej patelni wlewamy passatę pomidorową i smażymy wraz z 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, kilkoma posiekanymi listkami bazylii, a także dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Po tym czasie przelewamy nasz szybki sos pomidorowy na dno naczynia żaroodpornego.
Do każdej ugotowanej muszli makaronowej nakładamy po łyżce farszu szpinakowego.
Na wierzch każdej muszli nakładamy po łyżeczce podsmażonego boczku.
Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną mozzarellę (można ją też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!