Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem

4.7/5 (52 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem, boczkiem i ricottą to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny! To takie proste, a tak smaczne i sycące… Jak dla mnie to jedna z lepszych zapiekanek jakie ostatnio serwowałam na obiad. Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem sprawdzą się równie świetnie jako pomysł na szybką i pyszną kolację. To danie robi się praktycznie samo, więc nie spędzisz dużej ilości w kuchni podczas jego tworzenia.

Moje zapiekane muszle makaronowe postanowiłam nadziać rozdrobnionym szpinakiem, a także wysokiej jakości ricottą i boczkiem pieczonym… Do tego domowy sos pomidorowy na bazie passaty, czosnku i drobno pokrojonych listków świeżej bazylii. No prawdziwa uczta dla podniebienia!

Jedną z kluczowych ról odgrywa wysokiej jakości pieczony boczek wieprzowy z dodatkiem ziół marki Pieczone&Wędzone (bez azotynu sodu). Jego smak jest naprawdę wybitnie smaczny, a do tego ten zapach… Marynowany przez okres 7-9 dni w kąpieli soli jodowanej połączonej z wywarem ziół i przypraw wg ich własnej receptury, posypany naturalnymi przyprawami, pieczony pod przykryciem w piecu. Można taki boczek używać jako dodatek do wielu dań, jednak nawet  zwykła kanapka ze świeżego pieczywa wraz z masłem i plasterkami takiego boczku smakuje po prostu obłędnie (już nie wspominając o jajecznicy na boczku… pychota!). To nie jest kolejna wędlina, która po dwóch czy trzech dniach będzie śliska i bez zapachu…

Jeśli zwracacie uwagę na jakość kupowanego mięsa to koniecznie obejrzyjcie sobie sklep Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo, więc warto wypróbować np. na zbliżające się święta). Mają w ofercie:

  • Kiełbasy
  • Pieczyste
  • Pozostałe wyroby
  • Wędzonki
  • Wyroby garmażeryjne
  • Wyroby i wędliny z dziczyzny
  • Wyroby i wędliny z wieprzowiny

Przepis na: Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i boczkiem

Składniki:

  • 150 g makaronowych muszli
  • odrobina oleju
  • 150 g boczku z pieca Pieczone&Wędzone
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 150 g ricotty lub sera koziego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 60 g mozzarelli
Wyślij emailem

Jak zrobić muszle makaronowe faszerowane?


Krok 1

makaron ze szpinakiem

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta, a następnie odcedzamy.

Na patelni smażymy na małej ilości oleju pokrojony w kosteczkę boczek. Po 3-4 minutach smażenia na średnim ogniu przekładamy go do miseczki. 


Krok 2

szybka zapiekanka

Na tej samej patelni co smażyliśmy boczek nalewamy ponownie odrobinę oleju i dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do lekkiego zeszklenia cebuli na średniej mocy palnika. Dodajemy rozmrożony, rozdrobniony szpinak i smażymy pod przykryciem przez około 5-7 minut, mieszając co chwilę. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody ze szpinaku, wtedy dodajemy ricottę i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez chwilę. Doprawiamy opcjonalnie do smaku solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i np. kilkoma posiekanymi listkami bazylii lub oregano.

Na osobnej patelni wlewamy passatę pomidorową i smażymy wraz z 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, kilkoma posiekanymi listkami bazylii, a także dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Po tym czasie przelewamy nasz szybki sos pomidorowy na dno naczynia żaroodpornego.

Do każdej ugotowanej muszli makaronowej nakładamy po łyżce farszu szpinakowego. 


Krok 3

makaron ze szpinakiem

Na wierzch każdej muszli nakładamy po łyżeczce podsmażonego boczku.


Krok 4

zapiekanka ze szpinakiem

Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną mozzarellę (można ją też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


muszle faszerowane

muszle faszerowane

muszle makaronowe

muszle makaronowe

muszle makaronowe faszerowane

muszle makaronowe faszerowane

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 52

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments