Sezon na cukinię trwa, więc trzeba to wykorzystać! Przygotuj pyszne ciasto czekoladowe z cukinią. Od razu uprzedzam, że nie jest ona wyczuwalna i najlepiej nie mów nikomu co dodałaś/eś do ciasta i niech sami się domyślą. Na jego wierzchu są maliny oraz jeżyny, które nadają lekkiej kwaskowości czekoladowemu ciastku. Całość smakuje i prezentuje się naprawdę super! Do kawusi idealne 🙂
Przepis na: Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki gęstego dżem z czarnej porzeczki Stovit
- 1 większa cukinia
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki jeżyn
Zobacz również:
Ciasto czekoladowe z cukinią - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczam masło, ewentualnie może też być margaryna. Dodaję cukier, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewam, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiam, by przestygła. (Nie doprowadzamy do wrzenia!)
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do białek ubitych dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz masę z rondelka. Pod koniec dodajemy startą na drobnych oczkach cukinię oraz dżem porzeczkowy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Wlewam do foremki keksówki ciasto, na jego wierzch wsypać równomiernie maliny i jeżyny. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 45 minut.
Komentarze