Opis przepisu
Puszysty placek z rabarbarem z nutą pomarańczową to moja najnowsza propozycja na niezwykle smaczny i wilgotny wypiek! Ciasto jest banalnie proste do przygotowania… Z pewnością każdy sobie z nim poradzi.
Ciasto z rabarbarem
Nareszcie zaczął się sezon na rabarbar i można go kupić w wielu sklepach. Na moim blogu znajdziecie sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, lecz tym razem mam dla Was równie ciekawy wypiek. Tym razem zachęcam Was do wypróbowania puszystego, ucieranego ciasta z dodatkiem soku z wyciśniętej pomarańczy. Na wierzchu zanurzyłam plasterki rabarbaru. No prościej i smaczniej się chyba nie da!
Przepis na: Placek z rabarbarem
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 5 dużych jajek
- 170 g cukru
- 100 ml soku z pomarańczy
- 330 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 4 łodygi dojrzałego rabarbaru
Zobacz również:
Jak zrobić placek z rabarbarem?
Krok 1
Ciasto z rabarbarem
Roztapiamy w garnku na małym ogniu masło (200 g) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Jeśli wolisz bardziej wyraziste, delikatnie kwaskowate ciasta to zastąp pomarańczę cytryną.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Ciasto będziemy przelewać do blaszki (u mnie foremka 24 x 24 cm, ale może być też tortownica o średnicy 24 cm). Można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub tak jak ja lekko natłuścić miękkiem masłem i oprószyć równomiernie odrobiną bułki tartej.
Krok 12
Oczywiście można dodać więcej, ale jeśli warstwa owoców będzie zbyt duża to mogą nam one opaść na dno ciasta.
Dodatkowo jeśli lubicie to możecie dodać na wierzch nieco kruszonki – w tym wpisie znajdziecie przepis na moją sprawdzoną kruszonkę do ciast (klik>>).
Placek z rabarbarem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) i pieczemy przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 13
Przestudzone ciasto można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Czy można zamiast rabarbaru dodać truskawki?
tak 🙂
Ten placek z rabarbarem to prawdziwy powrót do dzieciństwa – kwaskowate kawałki rabarbaru w połączeniu z słodkim ciastem to dla mnie rewelacja 🙂
Cieszę się, że smakuje ❤️ Ja również uwielbiam takie połączenie 🙂
Ciasto wyszło pyszne! 😋
Super!
Placuszek jest bardzo łatwy w wykonaniu i mega pyszny 😋
Piękny wyszedł 😍 Dziękuję bardzo za zdjęcie i życzę smacznego! 🙂
U mnie wyszło przepyszne…
super 🙂 dzięki za zdjęcie!
Niestety wyszedł jednak zakalec. Ciasto wg przepisu, w piekarniku musiało być conajmniej 1h15min ponieważ nie chciało się przypiec.. 🙄
Nie wiem jak z tego przepisu mógł wyjść zakalec… 🙁
Przepyszne, pulchne i wilgotne 😍
Idealne <3 dzięki wielkie za zdjęcie!
Poleciłaby Pani proste ciasto na dużą blachę z jabłkiem, ale nie szarlotkę, na urodziny dziadka 🙂
Proszę przeglądnąc moją zakładkę – ciasta z owocami 🙂 polecam np. jabłecznik stracciatella 🙂