Idealne ciasto na pierogi!

4.6/5 (796 ocen)
Szukasz przepisu na idealne ciasto na pierogi, które będzie pasować do każdego farszu? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Ciasto wychodzi sprężyste, elastyczne i po prostu pyszne. Wypróbuj koniecznie!

Ilość porcji

50-60

Poziom trudności

Łatwy

ciasto na pierogi

Polacy bardzo lubią jeść pierogi i nierzadko uznaje się je za nasze danie narodowe, którym lubimy się chwalić gdy przyjeżdżają do nas znajomi obcokrajowcy. Można je zamówić praktycznie w każdej restauracji, lecz największa radocha jest wtedy, kiedy je zrobimy sami w domu. Szczególnie lubię je lepić na Święta i uważam, że pierogi to obowiązkowe danie wigilijne, bez którego Święta nie byłyby takie same jak powinny.

Pierogi przepis

Jednak coraz mniej osób lepi samodzielnie pierogi. Wiele osób myśli, że jest to niesamowicie pracochłonne i skomplikowane. W rzeczywistości nie jest to takie trudne jak wygląda, a satysfakcja z samodzielnie przyrządzonych pierogów gwarantowana! Najważniejsze jest pyszne ciasto… Więc przygotowałam Wam poradnik jak zrobić idealne ciasto na pierogi.

Mam nadzieję, że dzięki temu poradnikowi, w tym roku dużo więcej osób przygotuje pierogi samodzielnie, czy to pierogi ruskie, czy z kapustą i grzybami.

Przepis na: Idealne ciasto na pierogi!

Porady na start

Poniżej podsyłam kilka moich uwag:

  • Do przygotowania ciasta używam zazwyczaj mąki poznańskiej lub z Lubelli do pierogów (typ 500), są to jedne z najlepszych mąk, dzięki czemu rozwałkowane ciasto jest cieniutkie, a podczas gotowania ciasto się nie rozkleja;
  • Wymieszanie gorącej wody z odpowiednią mąką to totalna podstawa. Jest sporo przepisów na pierogi, przetestowałam już wszystkie, ale z jajkiem i miękkim masłem wychodzą najsmaczniejsze.
  • Dolewaj wodę stopniowo, wyrabiając ciasto będziesz wiedzieć czy trzeba jej jeszcze odrobinę dolać czy dosypać mąki (jednak gdy przesadzisz z dosypywaniem mąki to ciasto będzie po ugotowaniu twarde);
  • Dolewana woda musi być koniecznie gorąca, jednak nie może to być wrzątek;
  • Przynajmniej 10 minut wyrabiamy ciasto, jednak najpierw należy nożem siekać składniki;
  • Wyrobione ciasto musi poleżeć przykryte przez minimum 10 minut, aby stało się bardziej elastyczne;
  • Do ciasta nigdy nie dodajemy margaryny, lecz masło o minimalnej zawartości tłuszczu 82 %;
  • Ciasto rozwałkowujemy cienko i szybko wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz, gdy ulepimy minimum 10 pierogów to wrzucamy je do wrzątku (gdy zbyt długo będą leżakować nasze ulepione pierogi to ciasto też może wyjść twarde);
  • Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch, minimum 2-3 minutki;

Składniki:

  • 500 g mąki typ 500 (np. Poznańska lub z Lubelli, specjalna do pierogów)
  • 2 jajka
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 bardzo płaska łyżka soli
Wyślij emailem

Idealne ciasto na pierogi! - przepis krok po kroku


Krok 1

Idealne ciasto na pierogi 2

Przesianą mąkę (500 g) wysypujemy na stolnicę, robimy małe wgłębienie, a do jego środka dodajemy jajka (2 szt.), sól (płaska łyżka), miękkie masło (2 łyżki).


Krok 2

Idealne ciasto na pierogi 3

Siekamy nożem dolewając stopniowo gorącą wodę (200 ml).


Krok 3

Idealne ciasto na pierogi 4

Wyrabiamy gładkie, delikatne ciasto przez minimum 10 minut.


Krok 4

Idealne ciasto na pierogi 5

Ciasto powinno “zabrać” całą wsypaną mąkę. Powinno być elastyczne, nieklejące się już do rąk.


Krok 5

Idealne ciasto na pierogi 6

Gotowe ciasto odstawiamy do chwilowego leżakowania pod przykryciem przez minimum 10 minut. Teraz mamy już przygotowane Idealne ciasto na pierogi i możemy zacząć lepić nasze pierożki.


Jak mrozić pierogi?

Zarówno świeże, jak i surowe pierogi można zamrozić na później. Wystarczy pamiętać jednak o kilku zasadach:

  • Przygotowujemy sobie tackę, która rozmiarem zmieści nam się do zamrażalnika
  • Jeżeli mrozimy surowe pierogi, to posypujemy ją odrobiną mąki, a jeżeli mrozimy świeże, to nacieramy ją odrobiną oleju. Chodzi po prostu o to, żeby pierogi nie przykleiły się do tacki.
  • Układamy na tacce pierogi tak, aby się ze sobą nie stykały. Jeżeli mrozisz ugotowane, to pamiętaj, aby dać im czas na całkowite przestygnięcie.
  • Wkładamy tackę na 1,5 – 2 godziny do zamrażalnika.
  • Po tym czasie pierogi możemy przełożyć do wspólnego woreczka lub pojemnika – kiedy są już zamrożone, to nie będą się do siebie kleić.

Kiedy będziesz mieć ochotę je zjeść, to możesz zamrożone pierogi wrzucić do gotującej się wody lub jeżeli są już gotowe, to rozmrozić i podsmażyć na patelni.


ciasto na pierogi wiigilijne

Jak zrobić ciasto na pierogi?

ciasto na pierogi

ciasto na pierogi

ciasto na pierogi ruskie

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 796

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
62 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Eliz
Eliz
2 miesięcy temu

Dołączam zdjęcie do wcześniejszego komentarza. Eliz.

20231228_154217
Eliz
Eliz
2 miesięcy temu

Piękne wyszły wg tego przepisu. Na szeroki garnek wrzucałam po 10sztuk. Posolilam 1lyzka stołowa na 1,5litra wody i popieprzyłam wode. Wolę lekko pikantne i takie wyszły. Pycha! Dziękuję serdecznie za przepis Asiu

irek
irek
2 miesięcy temu

Przepis nie dla początkujących. Kilka razy eksperymentowałem z przepisami w sieci, lecz to niestety wyszło najsłabiej. Jeszcze te ograniczenia czasowe… I nie zrobisz tego na silikonowej stolnicy. Początkującym odradzam.

Hiacynta
Hiacynta
2 miesięcy temu

Mam nadzieję, że wreszcie trafiłam na idealny przepis na ciasto na pierogi 🙂 tylko nie na święta, uważam, że święta z pierogami to profanacja świąt 🙂 Dziękuję za przepis, wypróbuję w wolnej chwili.

Ewa
Ewa
4 miesięcy temu

Dzień dobry, jaką temperaturę powinna mieć woda? Do maki dodajemy jajka i masło, a potem dodajemy gorącą wodę, czy te jajka się nie zetną? Może i dziwne pytanie, ale ja pierogi będę rozbić po raz pierwszy (a stykałam się z przepisami, ze to maki dolewamy tylko gorącą wodę..)

Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Robiłam ciasto na pierogi z tego przepisu i wyszły obłędne niestety nie mam zdjęcia nie zdążyłam tak szybko się rozeszły. Ciasto wychodzi mięciutkie i elegancko się klei nawet mój 11-letni pomocnik świetnie sobie radził podczas lepienia i pierożki jak to zazwyczaj było nie rozklejaly się. Gorąco polecam 😁

PatrycjaSobieGotuje
Patrycja
1 rok temu

Witaj. Po biszkopcie przeskoczyłam tutaj.
Z wielu przepisów wytestuje ten. Zazwyczaj robilam bez jaj. Sama mąka i woda. Nigdy mi nie wychodziły. Babcia męża robi z dodatkiem drożdży i wychodzą, ale nie mi. 😁 Zobaczę jak mi pójdzie tym razem jajkami 🙂 mam mąkę sokolowską jasną typ 500 ale zastanawiam się o tym maśle. Czy to ma być takie kupione w kostce czy może być roślinne z pojemniczka? A może wypróbować margarynę? Kiedyś próbowałam ze zwykłym olejem – jako tako wyszły ale po kilku godzinach się zeschły. 😁 Czekam na odpowiedź i biorę się za robotę, bo soczewica juz czeka 😉

Nina
Nina
2 miesięcy temu
Reply to  Patrycja

Masło ma być prawdziwe 82% tłuszczu.
Masło roślinne to też margaryna.
Pierogów z żadną margaryną się nie robi!!!!

PatrycjaSobieGotuje
PatrycjaSobieGotuje
1 rok temu

No więc zdaję relację. Pierwszy raz w życiu wyszły mi mega przepyszne, prawdziwe pierogi. Zrobiłam kilka na próbę. Zniknęły w mgnieniu oka. Mięciutkie i puszyste. Dodałam zwykłe masło roślinne. Ale ciasto należy wyrabiać najpierw w misce, potem jak zrobi się elastyczne to na stolnicy. 🙂 Dziękuję za kolejny przepis.

Świat Herbaty i Kawy
Świat Herbaty i Kawy
1 rok temu

Super przepis na ciasto do pierogów, dziękuje

Mieczysław vel Mieszko 😂
Mieczysław vel Mieszko 😂
1 rok temu

Coś tu nie gra. Ja pamiętam przepisy różne: na kiełbasy, marynaty do mięs i zawsze stosuję 1 łyżeczka soli (normalna łyżeczka) na 1 kg. A tu płaska łyżka na 500 gramów mąki????? Słone byłoby jak diabli.
Proszę o ewentualne sprostowanie mnie.

Wanula
Wanula
1 rok temu

Ja zawsze daję płaską łyżeczkę soli i jest idealnie 😋

Aneta
Aneta
1 rok temu

Dzień dobry. Dzis pierwszy raz będę testować Pani przepis. Zazwyczaj robiłam na oko i wychodziło róznie, mąkę mam zalecaną przez Pania więc mam nadzieję ( w szczególności po wcześniejszych komentarzach ) że pójdzie jak z płatka. Jedno czego się obawiam to cytuje:” czy trzeba jej jeszcze odrobinę dolać czy dosypać mąki ” ….. Ja tak na prawde nie wiem jakiej konsystencji powinno być cuasto wiec cięzko mi bedzie okreslić ile i czego dodac.

Zobaczymy, trzymajcie za mnie kciuki.

Zepsuła mi się zamrazarka, będę musiała obgotowywac i do lodówki….. kolejne wyzwanie, czy to mi się nie poskleja nawet jesli dam oleju … Ehhhh te święta

Monika
Monika
1 rok temu

Mieszkam we Francji i tu nie ma maki 500, mam 450 albo 550,ktora lepiej wybrac? 😏

Mieczysław
Mieczysław
1 rok temu
Reply to  Monika

Ja wybrałbym 550.

Monika
Monika
1 rok temu

Dziekuje😊Wesolych, rodzinnych Swiat😘pierwszych z małą ksiezniczka😊

Natalia
Natalia
1 rok temu

Ciasto wyszło bajeczne. Wczoraj. Aż miło było lepić Uszka. Dziś wyrobiłam kolejna porcje ciasto. Na pierogi. Nie wyszło mi:( Rwie się. Jest twarde. Co mogłam zrobic nieprawidlowo? Może woda miała Dziś inna temperaturę?

Natalia
Natalia
1 rok temu

Jesteśmy pierogo( i uszko) żercami, dlatego robię ich mnóstwo na Wigilię i święta. Oczywiście rozkładam pracę na kilka dni:) Dzisiaj już też działałam. Ciasto wyszło cudowne. Myślę, że wczoraj dodałam za gorącej wody.Nie poczekałam aż przestanie wrzeć. To dlatego ciasto się rwało i rozwarstwialo. Polecam ten przepis wszystkim zainteresowanym:) Dotąd moje ciasto było na tzw. ” oko” lub jak kto woli ” wyczucie”. Raz było lepsze a raz gorsze. Ten przepis podaje idealne proporcje składników. Dziękuję!!!:)

Paulina
Paulina
1 rok temu

Ciasto wyszło naprawdę bardzo dobre. Bardzo fajnie się z nim pracowało (mega elastyczne) podczas gotowania nic się nie rozpadło, a podczas lepienia wszystko ładnie się sklejało. Przepis napewno wykorzystam podczas lepienia tegorocznych pierogów 🙂 Polecam. Poniżej moje nie do końca idealne pierożki😁

inbound1772100001647758743.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

To może tą następna świąteczną partię! 😉😁 Bo ta oczywiście już dawno zjedzona 🙂

Paulina
Paulina
1 rok temu
Reply to  Paulina

Kolejna porcja.😊

Screenshot_20221218_220122_com.android.gallery3d.jpg
iza
iza
1 rok temu

Ja jestem z centralnej Polski i moja babcia całe życie robi pierogi tylko z dodatkiem jajek i uważam że te są smaczniejsze

Paweł
Paweł
1 rok temu

Ciasto pierogowe nie zawiera jaj. To jest przepis na ala ravioli. Jak smakuje to smacznego, kto zabroni.

Monika
Monika
1 rok temu

Czy pierogi z mąki typ 450 ( nie mam innej) będą równie smaczne?

Angelika
Angelika
1 rok temu

Najlepszy przepis. Dzięki tym proporcjom życie jest wiele łatwiejsze 😀

Carolina
Carolina
1 rok temu

Ciasto wyśmienite 🌻😃 robię z tego przepisu chyba po raz 10 od dwóch tygodni 🙂,uszka z tego ciasta również wychodzą pyszne 🤩 dziękuję 🙂♥️

Agnieszka Bandurska
Agnieszka
1 rok temu

Dziś zrobiłam ciasto na pierogi z tego przepisu. REWELACJA . Jeszcze nigdy moje ciasto nie było tak dobre 🙂.

Ola
Ola
1 rok temu

Nie jestem najlepsza w wyrabianiu ciasta, ale mam sam cook psc 11 więc chyba wypróbuję w weekend i zrobię te pierogi 🙂

Lilka
Lilka
1 rok temu
Reply to  Ola

Też nabrałam odwagi jeśli chodzi o gotowanie za sprawą sam cooka 😀 U mnie pierogi wyszyły ekstra!

Ania
Ania
2 lat temu

Czy ciasto można wyrobić w robocie kuchennym? Jeśli tak to jak długo i czy wprowadzać jakieś modyfikacje? 🙂

Ola
Ola
3 lat temu

Chciałam zapytać tak jak poprzedniczki, czy pierogi można mrozić ?

Inez
Inez
3 lat temu

A czy mroziliscie jakoś te pierogi??? A jeżeli tak to jakie surowe ugotowane czy zblanszowane???

Aleksandra K
Aleksandra K
3 lat temu

Czy można je mrozić ? 🙂

Basia
Basia
4 lat temu

Najlepsze ciasto na pierogi jakie tylko jest 😛 Robiłam juz z wielu przepisów, ale nigdy mi nie wyszły tak smaczne

Gosia
Gosia
4 lat temu

Długo szukałam tak idealnego ciasta na pierogi! Rozpływały się w ustach <3 A polane masełkiem.... Raj w ustach!

Aneta
Aneta
5 lat temu

Witam! W tym roku moja córka robiła z tego przepisu pierogi. Wyszły pyszne!!! Nie jestem zwolenniczką lepienia pierogów, wolę piec ciasta, ale pierogi tak smakowały rodzince, że postanowiłam zapisać przepis i tylko pierogi z tego przepisu zamierzam robić ..i jeść. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
Reply to  Aneta

Witam serdecznie! 🙂
Jak czytam takie komentarze to aż chce się przygotowywać kolejne przepisy! Bardzo się cieszę, że pierożki smakowały całej rodzince 🙂
Również gorąco pozdrawiam.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w Polsce i ciężko temu zaprzeczyć 🙂 Każda gospodyni ma swój przepis zarówno na ciasto jak i farsz. Przetestowałam wiele przepisów na ciasto do pierogów i w końcu metodą prób i błędów, odkryłam przepis na idealne ciasto na pierogi.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Nie jest to w cale takie trudne jak by się wydawało 🙂 Ważne aby trzymać się powyższych wytycznych i rozwałkować ciasto na pierogi wystarczająco cienko. Można spróbować wrzucić pierwszą partię i spróbować czy pierożki smakują tak jakbyśmy chcieli. Jest to mój podstawowy przepis, który wykorzystuję zarówno do pierogów właściwie z każdym nadzieniem, jak i do przygotowania uszek na święta.

Ciasto na pierogi ruskie

Muszę przyznać, że pierogi ruskie przygotowuję bardzo często i nie odkryje zapewne ameryki, jeżeli stwierdzę, że najlepsze wychodzą, kiedy mamy dobrej jakości ziemniaki do farszu i dobrze zrobione ciasto na pierogi. Zauważyłam, że mało kto przyrządza naprawdę odpowiednie proporcje, które są kluczowe, aby powstało sprężyste i elastyczne ciasto pierogowe, o idealnej konsystencji. Odpowiednio zrobione ciasto na pierogi pasuje do właściwie każdego nadzienia, którego planujemy użyć. Jestem przekonana, że jak raz wypróbujesz mój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi ruskie, to ich smak zostanie Ci na długo w pamięci.

RozwińZwiń