Uszka wigilijne

4.7/5 (264 ocen)

Ilość porcji

120

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

180 min

Uszka wigilijne

Czego nie może zabraknąć na święta? Odpowiedź jest bardzo prosta: domowe uszka wigilijne! Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez czerwonego barszczu i uszek z grzybami. Nie robię ich co jakiś czas, ale tylko raz w ciągu roku, ponieważ jak dla mnie to jest znak rozpoznawczy każdych świąt Bożego Narodzenia. Dużo osób idzie na łatwiznę i kupuje gotowe pakowane uszka wigilijne, ale moim zdaniem żadne nie są tak dobre w smaku jak te własnoręcznie zrobione.

Przepis na uszka wigilijne

Trzeba pamiętać że uszka wigilijne podaje się z barszczem czerwonym. Niektórzy jako dodatek do barszczu preferują jednak paszteciki z pieczarkami.

Przepis na: Uszka wigilijne

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz ziołowy do smaku

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • płaska łyżka soli
Wyślij emailem

Uszka wigilijne - przepis krok po kroku


Jak zrobić farsz na uszka wigilijne?

Krok 1

Farsz na uszka wigilijne

Zaczynamy od farszu. Suszone grzyby gotujemy przez 5-10 minut. Następnie je płuczemy i odcedzamy. Pieczarki, suszone grzyby i cebulę kroimy dosyć drobno. Podsmażamy na maśle na małym ogniu.  


Krok 2

Farsz na uszka wigilijne 2

Podsmażone i przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielone grzyby mieszamy z jajkami, bułką tartą, a także doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?

Krok 3

ciasto na uszka wigilijne

Ciasto na uszka robię prawie identyczne jak ciasto na pierogi. Na stolnicę wsypujemy mąkę, na jej środku robimy wgłębienie i wbijamy tam jajka, a także dodajemy miękkie masło oraz sól. Siekamy nożem dolewając stopniowo gorącą wodę. 


Krok 4

ciasto na uszka wigilijne 2

Zagniatamy gładkie ciasto, wałkujemy cienko, kroimy kwadraty. Do każdego nakładamy łyżeczkę farszu.  


Krok 5

ciasto na uszka wigilijne 3

Zagniatamy dokładnie, aby podczas gotowania się nie rozkleiły.  


Krok 6

Uszka wigilijne

Gotujemy we wrzącej wodzie, aż nasze uszka wigilijne wypłyną na wierzch. Smacznego!


Uszka wigilijne 2

Uszka wigilijne 3

Uszka wigilijne 4

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 264

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
c w
c w
5 miesięcy temu

O wiele za mało wody w tym przepisie, grubo za mało. Powinno być około 380ml ale od 320 trzeba dolewać z czuciem chyba że ktoś lubi wałkować cegły.

Barbara
Barbara
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  c w

No niewiem ale 320 gr wody to chyba prawie lane kluski

Najlepsze uszka wigilijne

Podany powyżej przepis to tradycyjna receptura w mojej rodzinie. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na uszka wigilijne, który co roku sama wykonuję na święta. Świetnym uzupełnieniem będzie przygotowanie również domowego Barszczu czerwonego.

Przepis na uszka wigilijne

Na tradycyjnym wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Nie jest to jednak proste zadanie i podczas świątecznego natłoku spraw nie wszystko udaje się nam przygotować “na świeżo”. Na szczęście możemy przygotować część potraw troszkę szybciej. Takim daniem na szczęście są właśnie uszka wigilijne, które chociaż nie są trudne do przygotowania, ale jednak potrzebują trochę czasu do przygotowania. Najlepiej zaplanować sobie ich przygotowanie na dzień wcześniej. Koniecznie wypróbuj mój przepis na uszka wigilijne. Zbiór innych przepisów na święta Bożego Narodzenia znajdziesz w tym wpisie – 12 potraw wigilijnych – lista z przepisami.

.

RozwińZwiń