Czego nie może zabraknąć na święta? Odpowiedź jest bardzo prosta: domowe uszka wigilijne! Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez czerwonego barszczu i uszek z grzybami. Nie robię ich co jakiś czas, ale tylko raz w ciągu roku, ponieważ jak dla mnie to jest znak rozpoznawczy każdych świąt Bożego Narodzenia. Dużo osób idzie na łatwiznę i kupuje gotowe pakowane uszka wigilijne, ale moim zdaniem żadne nie są tak dobre w smaku jak te własnoręcznie zrobione.
Przepis na uszka wigilijne
Trzeba pamiętać że uszka wigilijne podaje się z barszczem czerwonym. Niektórzy jako dodatek do barszczu preferują jednak paszteciki z pieczarkami.
Przepis na: Uszka wigilijne
Składniki:
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 100 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz ziołowy do smaku
Ciasto:
- 600 g mąki
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- płaska łyżka soli
Zobacz również:
Uszka wigilijne - przepis krok po kroku
Jak zrobić farsz na uszka wigilijne?
Krok 1
Krok 2
Jak zrobić ciasto na uszka wigilijne?
Krok 3
Krok 4
Komentarze
O wiele za mało wody w tym przepisie, grubo za mało. Powinno być około 380ml ale od 320 trzeba dolewać z czuciem chyba że ktoś lubi wałkować cegły.
No niewiem ale 320 gr wody to chyba prawie lane kluski