Ciasteczka cynamonowe

4.8/5 (47 ocen)
Jeżeli szukasz lekkiego, kruchego ciasteczka, które będzie świetne do popołudniowej kawusi czy herbaty, to te ciasteczka cynamonowe będą idealnym wyborem! Dla mnie smakują najlepiej w okresie zimowym no i oczywiście świątecznym.

Ilość porcji

35-40

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 10 min pieczenia

Ciasteczka cynamonowe

Opis przepisu

Ciasteczka cynamonowe są niezwykle kruche, delikatne w smaku. Do tego bardzo proste i szybkie do przygotowania. Palce lizać!

Świetnie nadadzą się też jako uzupełnienie Twoich świątecznych wypieków w okresie Bożego Narodzenia.

Przepis na: Ciasteczka cynamonowe

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika
  • 80 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 200 g zimnego masła
Wyślij emailem

Ciasteczka cynamonowe przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na ciastka cynamonowe - mąka, jajka, proszek do pieczenia, masło, cynamon

Ciasteczka cynamonowe zaczynamy od przygotowania suchych składników. Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (360 g), a także cukier puder (80 g), cynamon (1/2 łyżeczki, choć można odrobinkę więcej) i proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Jeśli chcesz, aby te ciastka nabrały bardziej korzenny smak, to polecam dodać większą szczyptę przyprawy do piernika.

Najlepiej te składniki sobie wcześniej przesiać.

Zimne masło (200 g) kroimy w małą kostkę. Przygotowujemy sobie także duże jajko rozmiar L (może być w temperaturze pokojowej, jak i prosto wyciągnięte z lodówki). 


Krok 2

ciastka maślane zawinięte w folię spożywczą

Jeśli wyrabiasz ciasto w misce to najpierw składniki mieszamy za pomocą łyżki, a później dłońmi. Z kolei jeżeli na stolnicy to można najpierw posiekać je nożem, a później normalnie wyrabiać już dłońmi.

Zagniatamy gładkie ciasto – to powinno zająć dosłownie 1-2 minuty.

Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (można to przyspieszyć wkładając do zamrażalnika na 20 minut).  


Krok 3

wycinanie ciastek cynamonowych

Ciasto wyciągamy z lodówki. Lekko je wyrabiamy dłońmi ogrzewając ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą dość cienko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki w kształcie gwiazdki. 


Krok 4

wycinanie za pomocą foremki ciasteczek cynamonowych

Na połowie ciastek zrobiłam dodatkową małą gwiazdkę. Jeśli chcesz to po ich upieczeniu można pomiędzy dwa ciastka (jedno całe, drugie z dziurką na środku) nałożyć odrobinę powideł, ulubionej konfitury czy kremu czekoladowego, pistacjowego itp, a później je skleić.   


Krok 5

Ciasteczka cynamonowe przed upieczeniem

Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło łącznie około 35 większych ciasteczek, ale ich ilość będzie zależna od grubości rozwałkowanego ciasta, a także użytych foremek.

Ciasteczka cynamonowe pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), mają być lekko rumiane.

Zapraszam do wypróbowania moich innych, nieco podobnych ciasteczek – np. budyniowych, maślanych ciastek czy ciasteczek świątecznych przełożonych konfiturą.

Polecam także przejrzeć mój wpis – Ciasteczka na święta. Znajdziesz tam sporą dawkę inspiracji na świąteczny stół.  


ciastka cynamonowe

Przepis na ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe przepis

kruche ciastka cynamonowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 47

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Pyszne, delikatne, kruche ciasteczka.
Dodatkowo dodałam aromatu pomarańczowego w połączeniu z cynamonem petardzioszka 🥰

20231219_143739.jpg