Opis przepisu
Ciasteczka świąteczne są kruche, maślane, o wyczuwalnej nucie wanilii. Prezentują się naprawdę ciekawie i moim zdaniem są fajną alternatywą dla klasycznych pierniczków.
Ciastka na święta
Jakie się u Was przygotowuje ciastka na święta? Ja zazwyczaj piekę pierniczki alpejskie z powidłami śliwkowymi lub puszyste pierniczki oblane czekoladą. Oprócz nich fajnie się sprawdzają właśnie takie waniliowe ciasteczka przekładane gęstą konfiturą (wiśniowa, malinowa, porzeczkowa czy nawet brzoskwiniowa). Można je przygotować kilka dni przed świętami i np. w dniu wigilii przełożyć konfiturą (żeby dłużej mogły poleżeć).
Te ciastka sprawdzą się świetnie jako ciasteczka dla Mikołaja! Do tego szklanka mleka na parapecie… Dzięki nim, z pewnością możesz się spodziewać naprawdę ciekawych prezentów pod choinką! Uwierz mi na słowo.
Przepis na: Ciasteczka świąteczne
Składniki:
Ciasto:
- 200 g zimnego masła
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- budyń waniliowy (40 g), proszek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
- konfitura np. wiśniowa, porzeczkowa czy malinowa
Zobacz również:
Jak zrobić kruche ciasteczka świąteczne?
Krok 1
Ciasteczka świąteczne można przygotować 1-3 dni przed świętami. Nie przechowujemy ich w lodówce, więc nie polecam ich piec niewiadomo jak długo przed świętami, ponieważ po prostu po ponad tygodniu mogą się zepsuć. Inaczej wygląda sprawa jeśli nie nadziejesz ich konfiturą – wtedy można je spokojnie przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez 2 tygodnie.
Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Jeśli chodzi o foremki to użyłam takich okrągłych, falowanych do tartaletek, a także małych gwiazdek. Równie dobrze można użyć szklanki i małych gwiazdek czy nawet kieliszków do wódki (żeby zrobić małe kółeczka zamiast gwiazdek).
Krok 6
Jeśli użyjecie do wycinania zwykłą szklankę i małej gwiazdki na środku to wyjdzie Wam na końcu z pewnością więcej sztuk.
Pieczemy przez ok 14-16 minut w temp 180 stopni, aż będą ładnie rumiane – czas pieczenia będzie zależny głównie od ich wielkości i od grubości ich rozwałkowania.
Krok 7
Na całych ciasteczkach (czyli bez gwiazki) nakładamy po płaskiej łyżeczce gęstego dżemu czy konfitury. Fajnie się sprawdzi wiśniowa, malinowa czy porzeczkowa konfitura. Nie polecam używać dość wodnistych dżemów, ponieważ to sprawi, że ciastka szybko namiękną od niego, a poza tym mogą wypłynąć po dociśnięciu górnego ciastka.
Jeśli wolisz bardziej czekoladowy smak, to użyj zamiast konfitury nutellę.
Na dolne ciasteczko z konfiturą nakładamy górne ciastko z gwiazdką i lekko dociskamy.
Krok 8
Opcjonalnie można je z wierzchu oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
ile ciasteczek wychodzi z jednej porcji?
Wszystko dokładnie opisałam w kroku 6:
“Mi wyszło 20 sporych ciastek, z czego na połowie powycinałam na środku małe gwiazdki (te gwiazdki wycinałam dopiero po ułożeniu ciastek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Czyli po złożeniu wyszło mi 10 ciastek.
Jeśli użyjecie do wycinania zwykłą szklankę i małej gwiazdki na środku to wyjdzie Wam na końcu z pewnością więcej sztuk. “
Czy można zamienić śmietanę na jogurt naturalny lub kefir? 🙂
Niestety nie 🙂
Smak dzieciństwa, przepyszne! ❤️
Superowe wyszły! 😍 dziękuje za zjecie i życzę smacznego 🤗
Pyszne ciasteczka 😋
Superowe wyszły! 😍 dziękuje za zdjęcie i cieszę się, że smakowały ❤️
Czy mogę użyć palmy? Wiem, że nie będą tak maślane ale mam pare kostek z krótkim terminem
Tak 🙂