Kruche, piernikowe ciasteczka z dżemem brzoskwiniowym to świetny wypiek świąteczny. Są bardzo maślane, delikatne w smaku, a ich wykonanie nie powinno Wam sprawić większej trudności.
Do tradycyjnego, kruchego ciasta dodałam kakao oraz przyprawę do piernika. Upiekłam ciasteczka, a gdy przestygły udekorowałam je dżemem brzoskwiniowym, jednak równie dobrze będą pasować powidła śliwkowe czy dżem wiśniowy.
Przepis na: Piernikowe ciasteczka z dżemem
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego Stovit
Zobacz również:
Jak zrobić piernikowe ciasteczka z dżemem?
Krok 1
Dodajemy jajko, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze ciasto ręką, podsypujemy mąką, wałkujemy.
Za pomocą foremki do kruchych babeczek lub ewentualnie szklanki wycinamy ciasteczka, połowę z nich odkładamy na bok – za pomocą kieliszka do wódki wycinamy na środku mniejsze dziurki. Na wysmarowanej foremce układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy wystygną układamy nasze ciastka w całość czyli: ciasto bez dziurki (całe) smarujemy łyżeczką dżemu, przykrywamy ciastkiem z dziurką, leciutko dociskamy. Opcjonalnie maślane ciasteczka delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze