CiasteczkaPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Piernikowe ciasteczka z dżemem

Kruche, piernikowe ciasteczka z dżemem brzoskwiniowym to świetny wypiek świąteczny. Są bardzo maślane, delikatne w smaku, a ich wykonanie nie powinno Wam sprawić większej trudności.

Do tradycyjnego, kruchego ciasta dodałam kakao oraz przyprawę do piernika. Upiekłam ciasteczka, a gdy przestygły udekorowałam je dżemem brzoskwiniowym, jednak równie dobrze będą pasować powidła śliwkowe czy dżem wiśniowy.

Przepis na: Piernikowe ciasteczka z dżemem

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego Stovit

Jak zrobić piernikowe ciasteczka z dżemem?

Wykonanie: 

Krok 1

Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Dodajemy jajko, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze ciasto ręką, podsypujemy mąką, wałkujemy.

Za pomocą foremki do kruchych babeczek lub ewentualnie szklanki wycinamy ciasteczka, połowę z nich odkładamy na bok – za pomocą kieliszka do wódki wycinamy na środku mniejsze dziurki. Na wysmarowanej foremce układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy wystygną układamy nasze ciastka w całość czyli: ciasto bez dziurki (całe) smarujemy łyżeczką dżemu, przykrywamy ciastkiem z dziurką, leciutko dociskamy. Opcjonalnie maślane ciasteczka delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 36

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button