CiasteczkaSłodkości

Amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki to pierwsze ciastka jakie piekłam jeszcze jako dziecko! Nie jadłam ich wieki i postanowiłam to nadrobić. Domowe amoniaczki wychodzą kruchutkie, delikatne w smaku i niesamowicie smaczne. Są niesamowicie proste do przygotowania i za każdym razem smakują świetnie.

Ciasteczka dla dzieci

Moim zdaniem przepis na ciastka amoniaczki jest tak prosty, że jeśli chcecie zacząć uczyć swoje pociechy domowych wypieków w taki sposób żeby się nie zraziły na początku swojej kuchennej przygody (że np. nie wyjdzie im samodzielny wypiek) to z pewnością polecam te ciasteczka. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni i lodówce. Te tanie ciasteczka dla dzieci i jak i dorosłych rozpływają się w ustach! Po upieczeniu warto je trzymać w szczelnym pojemniku.

Ciasteczka

Szukasz podobnych przepisów? Polecam także wypróbować moje budyniowe ciasteczka maślane czy kruche ciastka z czekoladą (pieguski). Oba przepisy są sprawdzone, a ciastka wychodzą idealne!

Przepis na: Amoniaczki

 Łącznie: 30 min

Składniki:

Ciasteczka:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła zimnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 60 g cukru białego

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 100 g cukru białego

Ciasteczka amoniaczki – przepis krok po kroku:

ciastka
Krok 1 

Do miseczki dodajemy śmietanę 18% (może być prosto z lodówki, 2 łyżki) a także amoniak (1/2 łyżeczki). Całość mieszamy za pomocą łyżeczki i odstawiamy na 5 minut.


ciastka
Krok 2 

W tym czasie do większej miski wsypujemy mąkę pszenną (250g). Dodajemy także zimne masło pokrojone w kostkę (120g), 2 żółtka, cukier (60g), a także wymieszaną śmietanę z amoniakiem.


ciasteczka amoniaczki
Krok 3 

Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (staramy się zbytnio nie podsypywać mąką). Wyrobione ciasto nie powinno się kleić do rąk.


ciasteczka amoniaczki
Krok 4 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-8 mm. Wycinamy dowolne kształty np. serduszka, czy nawet kółka za pomocą szklanki.

Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem (np. po ok. 1/3 łyżeczki na każde ciasteczko, ale tak naprawdę ilość cukru według uznania). Ja korzystałam z cukru białego, ale fajnie tu się sprawdza także trzcinowy.

Pieczmy w nagrzanym piekarniku do temp. 185 stopni przez 15-17 minut. Ciastka amoniaczki mają wyjść rumiane.


amoniaczki

amoniaczki

amoniaczki

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 49

Oceń ten post jako pierwszy!

Ciasteczka amoniaczki

Moje ciastka amoniaczki piekłam pierwszy raz jeszcze w podstawówce. Miałam zapisany przepis w zeszycie i tak bardzo się cieszyłam jak mi wyszły za pierwszym razem! Domowe amoniaczki to jedne z najprostszych ciasteczek jakie tylko mogą być. Każdy sobie poradzi z ich przygotowaniem. To przepyszne ciasteczka dla dzieci jak i dorosłych. Koniecznie je wypróbuj! Te kruche ciasteczka dla dzieci to niebo w gębie!

Ciasteczka maślane

Domowe ciasteczka maślane z dodatkiem amoniaku to tani wypiek. Wychodzą kruche i delikatne w smaku. W tym przypadku amoniak pełni funkcję zamiennika proszku do pieczenia i daje ciasteczkom pyszny smak. Jak dla mnie te ciasteczka maślane są naprawdę idealne i ciężko się im oprzeć. Pamiętaj, że do ich przygotowania najlepiej się sprawdzi prawdziwe masło, a nie margaryna.

Amoniaczki przepis

Ten przepis na amoniaczki jest naprawdę uniwersalny i sprawdzony wielokrotnie od wielu, wielu lat. Mam go jeszcze od babci. Tradycyjny przepis na amoniaczki wykonasz w 25 minut (z czego około 15 minut się pieką w piekarniku). Te babcine amoniaczki genialnie smakują wraz ze szklanką kakao czy zimnego mleka… To mój smak dzieciństwa!

 

 

 

Back to top button