Amoniaczki

4.5/5 (168 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

ciasteczka amoniaczki przepis

Ciasteczka amoniaczki to pierwsze ciastka jakie piekłam jeszcze jako dziecko! Nie jadłam ich wieki i postanowiłam to nadrobić. Domowe amoniaczki wychodzą kruchutkie, delikatne w smaku i niesamowicie smaczne. Są niesamowicie proste do przygotowania i za każdym razem smakują świetnie.

Ciasteczka dla dzieci

Moim zdaniem przepis na ciastka amoniaczki jest tak prosty, że jeśli chcecie zacząć uczyć swoje pociechy domowych wypieków w taki sposób żeby się nie zraziły na początku swojej kuchennej przygody (że np. nie wyjdzie im samodzielny wypiek) to z pewnością polecam te ciasteczka. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni i lodówce. Te tanie ciasteczka dla dzieci i jak i dorosłych rozpływają się w ustach! Po upieczeniu warto je trzymać w szczelnym pojemniku.

Ciasteczka amoniaczki

Szukasz podobnych przepisów? Polecam także wypróbować moje budyniowe ciasteczka maślane czy kruche ciastka z czekoladą (pieguski). Oba przepisy są sprawdzone, a ciastka wychodzą idealne!

Przepis na: Amoniaczki

Składniki:

Ciasteczka:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła zimnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 60 g cukru białego

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 100 g cukru białego
Wyślij emailem

Amoniaczki - przepis krok po kroku


Krok 1

ciastka

Do miseczki dodajemy śmietanę 18% (może być prosto z lodówki, 2 łyżki) a także amoniak (1/2 łyżeczki). Całość mieszamy za pomocą łyżeczki i odstawiamy na 5 minut.


Krok 2

ciastka

W tym czasie do większej miski wsypujemy mąkę pszenną (250g). Dodajemy także zimne masło pokrojone w kostkę (120g), 2 żółtka, cukier (60g), a także wymieszaną śmietanę z amoniakiem.


Krok 3

ciasteczka amoniaczki

Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (staramy się zbytnio nie podsypywać mąką). Wyrobione ciasto nie powinno się kleić do rąk.


Krok 4

ciasteczka amoniaczki

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-8 mm. Wycinamy dowolne kształty np. serduszka, czy nawet kółka za pomocą szklanki.

Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem (np. po ok. 1/3 łyżeczki na każde ciasteczko, ale tak naprawdę ilość cukru według uznania). Ja korzystałam z cukru białego, ale fajnie tu się sprawdza także trzcinowy.

Pieczmy w nagrzanym piekarniku do temp. 185 stopni przez 15-17 minut. Ciastka amoniaczki mają wyjść rumiane.


amoniaczki

amoniaczki

amoniaczki

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 168

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta K.
Aneta K.
3 miesięcy temu

Już wiele razy robiłam te amoniaczki. Naprawdę świetny przepis sam w sobie⭐🙌 bardzo dziękuję bo to smak dzieciństwa. Moja babcia robiła i posypywala cukrem.
Ja lubię modyfikacje- więc dzis zrobiłam kokosowe dodając pomarańczowy olejek oraz 50 g wiórek kokosowych. Wyborne i nie pierwszy raz już taka modyfikacje zastosowalam. Wiórki kokosowe dodają niesamowitego aromatu.
Ostatnio także zrobiłam podobna wersję ale z suszonymi porzeczkami wcześniej namoczonymi chwilę we wrzątku i mocno odsączonymi. Wyszły również świetne. Kolejny plan: z pocięta czekolada.😊
Bardzo dziękuję za przepis.

1000011187.jpg
Aneta K.
Aneta K.
3 miesięcy temu

Zgodnie z planem, amoniaczki z mleczną czekoladą (100g) i olejkiem pomaranczowym. Z racji czekolady zmniejszylam ilość cukru do 50g choć i tak używam trzcinowego.

Wskazówka dla właścicieli piekarnika z termoobiegiem: ja rozgrzewam w 175°C ale w momencie wkładania ciastek do piekarnika zmniejszam do 165°C. Wychodzą idealne. Piekę 15 minut (choć te z czekoladą piekłam 16 minut) bo inaczej wychodzą za suche ale każdy piekarnik jest inny.

Foremki kupiłam na Amazon, takie przeznaczone na Easter time. Bardzo tanie, około £10.

Powiem ci Asiu, że twój przepis jest najczęściej przeze mnie używanym. Jak mojej babci- poza moimi modyfikacjami oczywiście.
Rewelacyjny!
Jeszcze raz dziękuję 🥰

1000011241.jpg
Miko-chan
Miko-chan
4 miesięcy temu

Ile jest ciasteczek w 1 porcji i ile ma 1 ciasteczko kcal?

Aneta
Aneta
9 miesięcy temu

Ja także pamiętam ciasteczka amoniaczki, choć byłam zbyt mała aby rozpoznać składniki. Moja babcia je robiła. Były grube i smaczne, kruche a na górze miały cukier. Miały kolor zawsze jasny, jakby to byl znał szczególny. Nie złoty, ale jasny. Spróbuję zrobić o ile w Anglii w Pl sklepie uda mi się znaleźć amoniak 😀🤔

Klaudia
Klaudia
10 miesięcy temu

Czy mozna zamiast amoniaku dodac proszek do pieczenia? Jesli jak to w jakiej proporcji? 🙂
Nigdzie w pobliskich sklepach nie dostalam amoniaku, a moze uda sie go czyms zastapic, jesli nie to zamowie z internetu 😉

Ewa
Ewa
10 miesięcy temu
Reply to  Klaudia

Ja wlasnie w Dino kupiłam

eryk
eryk
11 miesięcy temu

Dobry żart z tym amoniakiem:)

Ciasteczka amoniaczki

Moje ciastka amoniaczki piekłam pierwszy raz jeszcze w podstawówce. Miałam zapisany przepis w zeszycie i tak bardzo się cieszyłam jak mi wyszły za pierwszym razem! Domowe amoniaczki to jedne z najprostszych ciasteczek jakie tylko mogą być. Każdy sobie poradzi z ich przygotowaniem. To przepyszne ciasteczka dla dzieci jak i dorosłych. Koniecznie je wypróbuj! Te kruche ciasteczka dla dzieci to niebo w gębie!

Ciasteczka maślane

Domowe ciasteczka maślane z dodatkiem amoniaku to tani wypiek. Wychodzą kruche i delikatne w smaku. W tym przypadku amoniak pełni funkcję zamiennika proszku do pieczenia i daje ciasteczkom pyszny smak. Jak dla mnie te ciasteczka maślane są naprawdę idealne i ciężko się im oprzeć. Pamiętaj, że do ich przygotowania najlepiej się sprawdzi prawdziwe masło, a nie margaryna.

Amoniaczki przepis

Ten przepis na amoniaczki jest naprawdę uniwersalny i sprawdzony wielokrotnie od wielu, wielu lat. Mam go jeszcze od babci. Tradycyjny przepis na amoniaczki wykonasz w 25 minut (z czego około 15 minut się pieką w piekarniku). Te babcine amoniaczki genialnie smakują wraz ze szklanką kakao czy zimnego mleka… To mój smak dzieciństwa!

RozwińZwiń