Amoniaczki

4.9/5 (323 ocen)
Są takie przepisy, których od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, a ich charakterystyczny smak i aromat przywołują wspomnienia z dzieciństwa oraz babcinych wypieków. Takim przepisem z całą pewnością są Amoniaczki, które są bardzo proste w przygotowaniu, a zawsze zachwycają swoim smakiem.

Ilość porcji

20-25

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min +15 min pieczenia

amoniaczki

Opis przepisu

Ciasteczka amoniaczki to pierwsze ciastka jakie piekłam jeszcze jako dziecko! Nie jadłam ich wieki i postanowiłam to nadrobić. Domowe amoniaczki wychodzą kruchutkie, delikatne w smaku i niesamowicie smaczne. Są niesamowicie proste do przygotowania i za każdym razem smakują świetnie.

Moim zdaniem przepis na ciastka amoniaczki jest tak prosty, że jeśli chcecie zacząć uczyć swoje pociechy domowych wypieków w taki sposób żeby się nie zraziły na początku swojej kuchennej przygody (że np. nie wyjdzie im samodzielny wypiek), to z pewnością polecam te ciasteczka. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni i lodówce. Te tanie ciasteczka dla dzieci i jak i dorosłych rozpływają się w ustach! Po upieczeniu warto je trzymać w szczelnym pojemniku.

Amoniak spożywczy

Wiele osób jak słyszy słowo “Amoniak”, to od razu jest przerażona, ponieważ kojarzy nam się z czymś szkodliwym. Jednak trzeba tutaj rozgraniczyć amoniak na dwa rodzaje – na ten spożywczy oraz na ten używany w przemyśle. W naszej kuchni używamy zawsze amoniaku spożywczego! Węglan amonu, czyli właśnie pospolicie nazywany amoniakiem spożywczym, jest używany od dawna w cukiernictwie jako środek spulchniający, tak samo, jak soda oczyszczona czy proszek do pieczenia. Najczęściej znajdziemy go w tradycyjnych recepturach, takich jak poniższy przepis na amoniaczki. Jeżeli zastanawiasz się, czy jego stosowanie jest bezpieczne, to odpowiedź brzmi TAK, ale w niewielkich ilościach, a takie właśnie używamy w przepisach. Ponadto ten związek chemiczny, rozkłada się podczas procesu pieczenia i pozostawiając ciasto bez resztek amoniaku.

Czy można czymś zastąpić amoniak w amoniaczkach?

Niestety w tym przepisie nie można zastąpić amoniaku spożywczego niczym innym, ponieważ wpłynie to na konsystencję ciastek oraz ich smak. Jeżeli nie masz amoniaku lub z jakiegoś powodu nie chcesz go stosować, to zapraszam do wypróbowania innych przepisów, np. ciasteczek maślanych, ciasteczek cytrynowych lub innych przepisów na ciasteczka, które znajdziesz na moim blogu.

Przepis na: Amoniaczki

Składniki:

Ciasteczka:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła zimnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
  • 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 60 g cukru białego

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 100 g cukru białego
Wyślij emailem

Jak zrobić amoniaczki?


Krok 1

śmietana z amoniakiem spożywczym w miseczce

Do miseczki dodajemy śmietanę 18% (może być prosto z lodówki, 2 łyżki) a także amoniak spożywczy (1/2 łyżeczki). Całość mieszamy za pomocą łyżeczki i odstawiamy na 5 minut.


Krok 2

składniki na amoniaczki

W tym czasie do większej miski wsypujemy mąkę pszenną (250 g). Dodajemy także zimne masło pokrojone w kostkę (120 g), 2 żółtka oraz cukier (60 g).


Krok 3

mąka, śmietana, amoniak, jajka, masło w misce

Dodajemy także wymieszaną śmietanę z amoniakiem.


Krok 4

zagniecione ciasto na amoniaczki

Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (staramy się zbytnio nie podsypywać zbytnio mąką). Wyrobione ciasto nie powinno się kleić do rąk.


Krok 5

wycinanie amoniaczków

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Wycinamy dowolne kształty np. serduszka, gwiazdki czy nawet kółka za pomocą szklanki. 


Krok 6

ciasteczka amoniaczki przed upieczeniem

Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem (np. po ok. 1/4 łyżeczki na każde ciasteczko). Ja korzystałam z cukru białego, ale fajnie tu się sprawdza także trzcinowy czy dekoracyjny gruba rafinada.

Pieczmy w nagrzanym piekarniku do temp. 185 stopni przez 15-17 minut. Ciastka amoniaczki mają wyjść rumiane.


ciasteczka amoniaczki

Amoniaczki przepis

Przepis na amoniaczki

amoniaczki

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 323

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Dawidowicz
Maria
1 miesiąc temu

Dzień dobry
Korzystam z Pani przepisów, ponieważ są proste,a w smaku doskonałe,dziękuję i pozdrawiam

Mia
Mia
2 miesięcy temu

dziś zrobiłam pierwszy raz takie amoniaczki. PYCHA!!
🙂 Bardzo dziękuję za przepis. (Korzystam z wielu innych Pani przepisów) Polecam, zawsze wychodzą idealne! 💕

Jolanta
Jolanta
2 miesięcy temu

Amoniaczki piekła moja babcia na Święta i zawsze chciałam je sama upiec. Przepisu niestety nie mamy. Cieszę się że trafiłam na ten właśnie, u Pani. Rzeczywiście, nawet mnie się udało! Używałam cukru trzcinowego. Chętnie skorzystam z porad innych pań i następnym razem sprobuję piec np. kokosowe. Jeszcze raz dziękuję!

IMG_0505
Aneta K.
Aneta K.
6 miesięcy temu

Już wiele razy robiłam te amoniaczki. Naprawdę świetny przepis sam w sobie⭐🙌 bardzo dziękuję bo to smak dzieciństwa. Moja babcia robiła i posypywala cukrem.
Ja lubię modyfikacje- więc dzis zrobiłam kokosowe dodając pomarańczowy olejek oraz 50 g wiórek kokosowych. Wyborne i nie pierwszy raz już taka modyfikacje zastosowalam. Wiórki kokosowe dodają niesamowitego aromatu.
Ostatnio także zrobiłam podobna wersję ale z suszonymi porzeczkami wcześniej namoczonymi chwilę we wrzątku i mocno odsączonymi. Wyszły również świetne. Kolejny plan: z pocięta czekolada.😊
Bardzo dziękuję za przepis.

1000011187.jpg
Aneta K.
Aneta K.
6 miesięcy temu

Zgodnie z planem, amoniaczki z mleczną czekoladą (100g) i olejkiem pomaranczowym. Z racji czekolady zmniejszylam ilość cukru do 50g choć i tak używam trzcinowego.

Wskazówka dla właścicieli piekarnika z termoobiegiem: ja rozgrzewam w 175°C ale w momencie wkładania ciastek do piekarnika zmniejszam do 165°C. Wychodzą idealne. Piekę 15 minut (choć te z czekoladą piekłam 16 minut) bo inaczej wychodzą za suche ale każdy piekarnik jest inny.

Foremki kupiłam na Amazon, takie przeznaczone na Easter time. Bardzo tanie, około £10.

Powiem ci Asiu, że twój przepis jest najczęściej przeze mnie używanym. Jak mojej babci- poza moimi modyfikacjami oczywiście.
Rewelacyjny!
Jeszcze raz dziękuję 🥰

1000011241.jpg
Miko-chan
Miko-chan
7 miesięcy temu

Ile jest ciasteczek w 1 porcji i ile ma 1 ciasteczko kcal?

Aneta
Aneta
1 rok temu

Ja także pamiętam ciasteczka amoniaczki, choć byłam zbyt mała aby rozpoznać składniki. Moja babcia je robiła. Były grube i smaczne, kruche a na górze miały cukier. Miały kolor zawsze jasny, jakby to byl znał szczególny. Nie złoty, ale jasny. Spróbuję zrobić o ile w Anglii w Pl sklepie uda mi się znaleźć amoniak 😀🤔

Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Czy mozna zamiast amoniaku dodac proszek do pieczenia? Jesli jak to w jakiej proporcji? 🙂
Nigdzie w pobliskich sklepach nie dostalam amoniaku, a moze uda sie go czyms zastapic, jesli nie to zamowie z internetu 😉

Ewa
Ewa
1 rok temu
Reply to  Klaudia

Ja wlasnie w Dino kupiłam

eryk
eryk
1 rok temu

Dobry żart z tym amoniakiem:)

Ciasteczka amoniaczki

Moje ciastka amoniaczki piekłam pierwszy raz jeszcze w podstawówce. Miałam stary babciny przepis w zeszycie i tak bardzo się cieszyłam jak mi wyszły za pierwszym razem! Tradycyjne amoniaczki to jedne z najprostszych ciasteczek jakie tylko mogą być. Każdy sobie poradzi z ich przygotowaniem. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników, aby stworzyć szybko coś pysznego. Oprócz rzecz jasna amoniaku do przygotowania amoniaczków potrzebujemy mąki, cukru, tłuszczu (u mnie zawsze masło), jajek oraz śmietany. Składniki te łączymy się ze sobą poprzez zagniatanie, tworząc ciasto, które rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy ciasteczka. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem i wkładamy nasze ciastka amoniaczki do piekarnika.

Ciastka z amoniakiem

Domowe ciastka z amoniakiem, to tani, prostu ale rewelacyjny w smaku wypiek. Wychodzą kruche i delikatne w smaku. W tym przypadku amoniak pełni funkcję zamiennika proszku do pieczenia i daje ciasteczkom pyszny smak. Jak dla mnie te miękkie amoniaczki są naprawdę idealne i ciężko się im oprzeć. Pamiętaj, że do ich przygotowania najlepiej się sprawdzi prawdziwe masło, a nie margaryna. U mnie w domu ile bym ich nie przygotowała, to i tak zawsze znikną szybciej, niż było zaplanowane. Ostatnio nawet zrobiłam z podwójnej porcji z nadzieją na to, że wytrzymają kilka dni, ale następnego dnia rano zauważyłam na talerzu już tylko jedno, samotne ciasteczko 🙂

Babcine amoniaczki

Ten mój stary przepis na amoniaczki jest naprawdę uniwersalny i sprawdzony wielokrotnie od wielu, wielu lat. Mam go jeszcze od babci i przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenia. Wykonasz je w 25-30 minut (z czego około 15 minut się pieką w piekarniku). Te babcine amoniaczki genialnie smakują wraz ze szklanką kakao czy zimnego mleka… To mój smak dzieciństwa! Oczywiście tak jak to bywa z tradycyjnymi przepisami, każdy ma swój ulubiony. Ja testowałam różne przepisy na amoniaczki, ale na końcu i tak wróciłam do mojego starego przepisu na amoniaczki od babci. Może tak być, że jest to mój smak dzieciństwa i dlatego uważam go za najlepszy, ale i tak uważam, że warto go wypróbować samodzielnie.

RozwińZwiń