Opis przepisu
Ciasteczka amoniaczki to pierwsze ciastka jakie piekłam jeszcze jako dziecko! Nie jadłam ich wieki i postanowiłam to nadrobić. Domowe amoniaczki wychodzą kruchutkie, delikatne w smaku i niesamowicie smaczne. Są niesamowicie proste do przygotowania i za każdym razem smakują świetnie.
Moim zdaniem przepis na ciastka amoniaczki jest tak prosty, że jeśli chcecie zacząć uczyć swoje pociechy domowych wypieków w taki sposób żeby się nie zraziły na początku swojej kuchennej przygody (że np. nie wyjdzie im samodzielny wypiek), to z pewnością polecam te ciasteczka. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni i lodówce. Te tanie ciasteczka dla dzieci i jak i dorosłych rozpływają się w ustach! Po upieczeniu warto je trzymać w szczelnym pojemniku.
Amoniak spożywczy
Wiele osób jak słyszy słowo “Amoniak”, to od razu jest przerażona, ponieważ kojarzy nam się z czymś szkodliwym. Jednak trzeba tutaj rozgraniczyć amoniak na dwa rodzaje – na ten spożywczy oraz na ten używany w przemyśle. W naszej kuchni używamy zawsze amoniaku spożywczego! Węglan amonu, czyli właśnie pospolicie nazywany amoniakiem spożywczym, jest używany od dawna w cukiernictwie jako środek spulchniający, tak samo, jak soda oczyszczona czy proszek do pieczenia. Najczęściej znajdziemy go w tradycyjnych recepturach, takich jak poniższy przepis na amoniaczki. Jeżeli zastanawiasz się, czy jego stosowanie jest bezpieczne, to odpowiedź brzmi TAK, ale w niewielkich ilościach, a takie właśnie używamy w przepisach. Ponadto ten związek chemiczny, rozkłada się podczas procesu pieczenia i pozostawiając ciasto bez resztek amoniaku.
Czy można czymś zastąpić amoniak w amoniaczkach?
Niestety w tym przepisie nie można zastąpić amoniaku spożywczego niczym innym, ponieważ wpłynie to na konsystencję ciastek oraz ich smak. Jeżeli nie masz amoniaku lub z jakiegoś powodu nie chcesz go stosować, to zapraszam do wypróbowania innych przepisów, np. ciasteczek maślanych, ciasteczek cytrynowych lub innych przepisów na ciasteczka, które znajdziesz na moim blogu.
Przepis na: Amoniaczki
Składniki:
Ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła zimnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 60 g cukru białego
Dodatkowo:
- 1 białko
- 100 g cukru białego
Zobacz również:
Jak zrobić amoniaczki?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Dodajemy także wymieszaną śmietanę z amoniakiem.
Krok 4
Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (staramy się zbytnio nie podsypywać zbytnio mąką). Wyrobione ciasto nie powinno się kleić do rąk.
Krok 5
Krok 6
Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem (np. po ok. 1/4 łyżeczki na każde ciasteczko). Ja korzystałam z cukru białego, ale fajnie tu się sprawdza także trzcinowy czy dekoracyjny gruba rafinada.
Pieczmy w nagrzanym piekarniku do temp. 185 stopni przez 15-17 minut. Ciastka amoniaczki mają wyjść rumiane.
Komentarze
Genialne ciasteczka 😋 bardzo mi się podoba, że można je przechowywać bez wpływu na jakość.
Przepyszne ciasteczka 😄🫶 Uwielbia je cala moja rodzinka 🙂
super, cieszę się, że smakują 🙂
Dzień dobry
Korzystam z Pani przepisów, ponieważ są proste,a w smaku doskonałe,dziękuję i pozdrawiam
Dzień dobry! Dziękuję za miłe słowa, jest mi naprawdę bardzo miło ❤️ Również pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
dziś zrobiłam pierwszy raz takie amoniaczki. PYCHA!!
🙂 Bardzo dziękuję za przepis. (Korzystam z wielu innych Pani przepisów) Polecam, zawsze wychodzą idealne! 💕
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Amoniaczki piekła moja babcia na Święta i zawsze chciałam je sama upiec. Przepisu niestety nie mamy. Cieszę się że trafiłam na ten właśnie, u Pani. Rzeczywiście, nawet mnie się udało! Używałam cukru trzcinowego. Chętnie skorzystam z porad innych pań i następnym razem sprobuję piec np. kokosowe. Jeszcze raz dziękuję!
Super! Bardzo miło mi to czytać 🙂
Już wiele razy robiłam te amoniaczki. Naprawdę świetny przepis sam w sobie⭐🙌 bardzo dziękuję bo to smak dzieciństwa. Moja babcia robiła i posypywala cukrem.
Ja lubię modyfikacje- więc dzis zrobiłam kokosowe dodając pomarańczowy olejek oraz 50 g wiórek kokosowych. Wyborne i nie pierwszy raz już taka modyfikacje zastosowalam. Wiórki kokosowe dodają niesamowitego aromatu.
Ostatnio także zrobiłam podobna wersję ale z suszonymi porzeczkami wcześniej namoczonymi chwilę we wrzątku i mocno odsączonymi. Wyszły również świetne. Kolejny plan: z pocięta czekolada.😊
Bardzo dziękuję za przepis.
Bardzo ciekawe modyfikacje ciastek 🙂 Oczywiście, że można sobie eksperymentować z dodatkami. Tak przy okazji- bardzo ciekawe foremki do wycinania ciastek! Dziękuję za miłą recenzję i zdjęcie. Pozdrawiam cieplutko!
Zgodnie z planem, amoniaczki z mleczną czekoladą (100g) i olejkiem pomaranczowym. Z racji czekolady zmniejszylam ilość cukru do 50g choć i tak używam trzcinowego.
Wskazówka dla właścicieli piekarnika z termoobiegiem: ja rozgrzewam w 175°C ale w momencie wkładania ciastek do piekarnika zmniejszam do 165°C. Wychodzą idealne. Piekę 15 minut (choć te z czekoladą piekłam 16 minut) bo inaczej wychodzą za suche ale każdy piekarnik jest inny.
Foremki kupiłam na Amazon, takie przeznaczone na Easter time. Bardzo tanie, około £10.
Powiem ci Asiu, że twój przepis jest najczęściej przeze mnie używanym. Jak mojej babci- poza moimi modyfikacjami oczywiście.
Rewelacyjny!
Jeszcze raz dziękuję 🥰
To ja bardzo dziękuję za miłe słowa, dodatkowe wskazówki i propozycje modyfikacji! ❤️❤️ Bardzo doceniam zaangażowanie w komentarz i na pewno przydadzą się informacje zarówno mi, jak i czytelnikom 🙂 Życzę smacznego i kolejnych udanych wypieków! 🤗
Ile jest ciasteczek w 1 porcji i ile ma 1 ciasteczko kcal?
Około 20-25 ciasteczek, w zależności od wielkości foremki.
Ja także pamiętam ciasteczka amoniaczki, choć byłam zbyt mała aby rozpoznać składniki. Moja babcia je robiła. Były grube i smaczne, kruche a na górze miały cukier. Miały kolor zawsze jasny, jakby to byl znał szczególny. Nie złoty, ale jasny. Spróbuję zrobić o ile w Anglii w Pl sklepie uda mi się znaleźć amoniak 😀🤔
Czy mozna zamiast amoniaku dodac proszek do pieczenia? Jesli jak to w jakiej proporcji? 🙂
Nigdzie w pobliskich sklepach nie dostalam amoniaku, a moze uda sie go czyms zastapic, jesli nie to zamowie z internetu 😉
Ja wlasnie w Dino kupiłam
Nie, to przepis na amoniaczki, więc konieczny jest amoniak 🙂 Jeśli nie da się go kupić to radziłabym upiec po prostu inne ciasteczka, mam ich sporo na blogu 🙂
Dobry żart z tym amoniakiem:)
Tzn.?