Opis przepisu
Ciasteczka owsiane z bananem to bardzo smaczny, prosty do zrobienia wypiek. Są idealne dla dzieci jako drugie śniadanie do szkoły czy słodką przekąskę. Banan oraz miód osładzają ciasto – nie dodawałam żadnego dodatkowego cukru. Według mnie nie ma takiej potrzeby, są wystarczająco słodkie.
Są mniej chrupiące od tych klasycznych ciasteczek owsianych, poprzez dodatek rozgniecionego banana. Jednak z pewnością przypadną Ci do gustu.
Przepis na: Ciasteczka owsiane z bananem
Składniki:
- 1 banan (średniej wielkości)
- 160 g płatków owsianych np. błyskawicznych
- 80 g mąki pszennej np. tortowej
- 40 g roztopionego masła lub oleju
- 2 płaskie łyżki płynnego miodu
- opcjonalnie 2 płaskie łyżki masła orzechowego
- opcjonalnie 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz również:
Jak zrobić ciasteczka owsiane z bananem?
Krok 1
Ciasteczka owsiane z bananem robi się dość szybko więc od razu można nastawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
Z przepisu wychodzi około 10-12 ciastek, ale ilość zależy po prostu od wielkości ich uformowania.
Banana rozgniatamy za pomocą widelca.
Krok 2
Do miski dodajemy płatki owsiane (ja używam najczęściej błyskawicznych, około 160 g), a także mąkę (80 g), jajko oraz proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), roztopione i przestudzone masło lub olej (40 g), a także płynny miód (2 płaskie łyżki). Ja polecam dodać także masło orzechowe (2 płaskie łyżki) oraz cynamon (1/3 łyżeczki) – jednak są to składniki opcjonalne. Jeśli chcesz to dodaj także łyżkę suszonej żurawiny lub rodzynek sułtańskich. (
Krok 3
Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 4
Ciasto wyjdzie dość klejące, gęste.
Lekko zwilżamy dłonie wodą. Z ciasta ręcznie formujemy dość klejące się kulki (lekko je z wierzchu spłaszczamy).
Krok 5
Następnie równomiernie układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 190 stopni (jeśli wolisz to możesz piec je z termoobiegiem, ale wtedy proponuję obniżyć temperaturę do 180 stopni).
Ciasteczka owsiane z bananem przechowujemy w szczelnym pojemniku nawet do 5-7 dni. Smacznego!
Wolisz bardziej chrupiące ciasteczka? W takim razie polecam klasyczne ciasteczka owsiane lub ciasteczka owsiane z żurawiną.
Jeśli szukasz pomysłów na użycie płatków owsianych to koniecznie wypróbuj pieczoną owsiankę o smaku rafaello, owsiankę bounty lub pieczoną owsiankę sernikobrownie.
Komentarze