Przepis na pączki – poradnik z filmikiem!

4.6/5 (153 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min + smażenie

Opis przepisu

Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc sprawdzony przepis na pączki Wam się z pewnością przyda! Jak dla mnie domowy, własnoręcznie wykonany pączek smakuje wtedy milion razy lepiej niż ten ze sklepu i muszę przyznać, że z każdym rokiem wychodzą mi one coraz smaczniejsze. Moje pierwsze próby ich wykonania były wprost tragiczne! Nie wstydzę się tego powiedzieć, ale były spalone, twarde, a właśnie chodzi o to żeby ciasto było lekkie jak piórko, delikatne, puchate oraz rozpływające się w ustach. Jeszcze wykonane z jasną obręczą dookoła – satysfakcja z siebie gwarantowana! 🙂 Swoje przygotowałam z kremem czekoladowym, z lukrem i odrobiną roztopionej czekolady.

Tłusty Czwartek

Przygotowałam dla Was poradnik na pączki idealne! Zdaję sobie sprawę, że ile gospodyń tyle przepisów, ale ten przepis jest u nas w rodzinie już od wielu lat i muszę przyznać, że pączki wychodzą z niego genialne. Nagrałam dodatkowo filmik, który jest zamieszczony poniżej, aby jak najwięcej osób zdecydowało się w tym roku wykonać własne pączki i już nie mogę się doczekać od Was zdjęć Waszych pączuszków. Ten przepis na pączki z pewnością Wam się spodoba!

Pączki przepis

Poniżej zebrałam kilka porad:

  • Używam zawsze mąki do ciast drożdżowych np. Lubella lub Mąka Basia
  • Zdecydowanie lepsze są drożdże świeże (z drożdży instant również wyjdą, lecz moim zdaniem nie wychodzą aż tak puchate)
  • Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • Ciasto na pączki jest luźne i odrobinę rzadsze niż tradycyjne drożdżowe, dlatego nie można je zbytnio podsypywać mąką
  • Jest wiele przepisów, w których dodaje się mnóstwo żółtek, a moim zdaniem lepsze jest dodanie całych jajek
  • Wyrabiam ciasto za pomocą miksera z hakiem przez około 10 minut, wcześniej wykonuję osobny rozczyn drożdżowy. Jeżeli widzę, że rozczyn nie podwoił swojej objętości tzn., że jest on źle wykonany lub drożdże były stare i nie ma sensu kontynuować ciasta, bo ono kompletnie nie urośnie.
  • Można nadziewać przed i po smażeniu, lecz zdecydowanie łatwiejsze jest przy pomocy szprycy, do którego można dodać ulubioną twardą marmoladę, krem czekoladowy, gęste powidła itp
  • Wyrobione ciasto najlepiej formować ręcznie (u mnie się na to mówi, że je “kulamy” formując w idealną kulkę), jeżeli nie potrafisz to lekko rozwałkuj ciasto i wycinaj za pomocą szklanki
  • Temperatura smażenia pączków to ok. 175 stopni i najłatwiej jeżeli posiadasz termometr cukierniczy, lecz bez niego również sobie poradzisz jak ja to rozgrzewamy olej. Następnie stawiamy na średnim gazie i gdy chcę sprawdzić, czy olej już wystarczająco się nagrzał to kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super wyrobione ciasto oraz idealna temp. oleju. Gdyby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Pączki domowe

Dodatkowe wskazówki:

  • Ta upragniona przez wszystkich jasna “obręcz” na pączkach powstaje gdy pączek jest idealnie wyrośnięty i lekki jak chmurka. To powoduje, że unosi się na powierzchni tłuszczu i zanurzony w nim jedynie do połowy, a nie opada na dno. Mitem jest, że przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia ma jakikolwiek na to wpływ. Najlepiej je smażyć w mniejszym garnku, tak aby pączek swobodnie w nim sobie pływał i nie dotykał dna naczynia. Ja smażę je pojedynczo lub maksymalnie po dwie, trzy sztuki, ponieważ każdy dodany pączek do oleju obniża jego temperaturę. Dodatkowo one podczas smażenia rosną, więc wtedy daję im przestrzeń do wyrastania.
  • Niektórzy dodają do ciasta odrobinę spirytusu, a inni nie. Ja zawsze dodaję minimum jedną łyżkę (ewentualnie można dodać czystą wódkę). Dzięki temu ciasto nie chłonie tyle tłuszczu podczas jego smażenia.
  • Można je smażyć na oleju roślinnym lub np. smalcu.

Przepis na: Przepis na pączki – poradnik z filmikiem!

Składniki:

Rozczyn:

  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 600 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 3 jajka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

  • marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła
  • lukier : 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
  • polewa czekoladowa : 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady i 3 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • około 3/4 l oleju
Wyślij emailem

Przepis na pączki – poradnik z filmikiem! - przepis krok po kroku


Przepis na pączki krok po kroku

Krok 1

pączki

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko oraz mąkę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

pączki idealne

Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.


Krok 3

pączki idealne

Do misy miksera dodajemy przesianą mąkę, jajka, rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn, cukry, pozostałe ciepłe mleko oraz spirytus.


Krok 4

pączki idealne

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki gdyby było zbyt rzadkie lub dodajemy odrobinę mleka gdyby były zbyt zbite. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką.


Krok 5

pączki idealne

Ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate (nie klejące się do rąk). Dzielimy je nożem na równe części.


Krok 6

pączki idealne

Każdy kawałek “kulamy” formując z niego idealną kulkę. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły.


Krok 7

pączki idealne

Na patelni rozgrzewam olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej. Następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.


Krok 8

pączki idealne

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną to szprycujemy je marmoladą, ulubionym kremem oraz posypujemy lekko cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


przepis na pączki

przepis na pączki

przepis na pączki

przepis na pączki

przepis na pączki

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 153

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
9 miesięcy temu

Pączki puszyste, przepyszne, bardzo udany przepis, dziękuję 🙂

xMoniaxx
Monia
9 miesięcy temu

Mega przepis , krok po kroku opisany więc nie ma prawa się nie udać. Moje wyszły smaczne i to się liczy : ) pozdrawiam

received_710020300667418.jpeg
Patrycja
Patrycja
9 miesięcy temu

Dziś pierwszy raz robiłam pączki sama 🙈 wiedziałam, że Pani blog mnie nie zawiedzie. Wyszły przepyszne ❤️ zniknęły wszystkie. U nas z budyniem kokosowym i dżemem 🤤 nadziewałam rękawem cukierniczym po upieczeniu

Gosia
Gosia
10 miesięcy temu

Hej! Czy możesz polecić termometr cukierniczy? 🙂

Monika
Monika
5 lat temu

Puchate Ci wyszły 🙂

Magdalena
Magdalena
5 lat temu

JJutro je smażę 🙂 super poradnik!

Joanna G.
Joanna G.
5 lat temu

Wieczorem smażyłam te pączki i muszę przyznać, że nigdy wczesniej takie dobre mi nie wyszly 😛 Jestem zakochana!

Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
5 lat temu

Wspaniałe pączki i ciekawe porady 🙂

Anna Rojek
Anna Rojek
5 lat temu

Niestety znalazlam tylko drożdże w proszku w Niemczech gdzie przebywam . To ile ich mam dodac ?

Iga Kraska
Iga Kraska
5 lat temu
Reply to  Anna Rojek

W Niemczech Znajdzie Pani świeże drożdże w Lidl
Koło mleka, masła 😉

Pączki

Tłusty Czwartek już za niedługo, a domowe pączki to obowiązkowy wypiek, który przygotowuję co roku na to święto. Jestem zdania, że taki własnoręcznie usmażony pączek smakuje 100 razy lepiej od tego ze sklepu. Do tego satysfakcja z jego wykonania jest ogromna! Uwielbiam robić domowe pączki, a później się nimi delektować. Nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez zjedzenia chociaż jednego pączka. Jednak w sumie od czterech lat smażę je samodzielnie. Wcześniej byłam nieco do nich zrażona, bo nie wyszły mi za pierwszym razem tak jakbym chciała. Dlatego dzięki temu poradnikowi unikniesz wielu pomyłek i upieczesz swoje pączki idealne.

Pączki domowe

Moje pączki domowe najlepiej smakują w dniu smażenia. Ważne, aby ciasto drożdżowe było odpowiednio przygotowane, dzięki czemu po usmażeniu pączki wychodzą lekkie jak piórko, delikatne, puchate oraz rozpływają się w ustach. Jeszcze wykonane z jasną obręczą dookoła – satysfakcja z siebie gwarantowana! 🙂 Moje domowe pączki przygotowałam z kremem czekoladowym, ale równie dobrze możesz je nadziać marmoladą, kremem, czy ulubioną konfiturą.

Tłusty Czwartek

Przygotowałam dla Was poradnik na pączki idealne, dzięki któremu wyjdą każdemu! Jestem o tym przekonana, a z pewnością warto spróbować je zrobić samodzielnie. Jeżeli wolisz nieco prostsze wypieki na Tłusty Czwartek to wypróbuj moje pączki pieczone. W sam raz na ząb jako małe co nieco polecam mini pączki serowe lub ekspresowe pączki cytrynowe.

RozwińZwiń