Opis przepisu
Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc sprawdzony przepis na pączki Wam się z pewnością przyda! Jak dla mnie domowy, własnoręcznie wykonany pączek smakuje wtedy milion razy lepiej niż ten ze sklepu i muszę przyznać, że z każdym rokiem wychodzą mi one coraz smaczniejsze. Moje pierwsze próby ich wykonania były wprost tragiczne! Nie wstydzę się tego powiedzieć, ale były spalone, twarde, a właśnie chodzi o to żeby ciasto było lekkie jak piórko, delikatne, puchate oraz rozpływające się w ustach. Po wielu próbach dopracowałam ten przepis tak, że tobie wyjdą idealne za pierwszym razem, jeżeli tylko będziesz się trzymać przepisu. Jeszcze wykonane z jasną obręczą dookoła – satysfakcja z siebie gwarantowana!
Tłusty Czwartek
Przygotowałam dla Was poradnik na pączki idealne! Zdaję sobie sprawę, że ile gospodyń tyle przepisów, ale ten przepis jest u nas w rodzinie już od wielu lat i muszę przyznać, że pączki wychodzą z niego genialne. Ten przepis na pączki z pewnością Wam się spodoba!
Przepis na: Przepis na pączki
Porady na start
- Używam zawsze mąki do ciast drożdżowych np. Lubella, Mąka Basia itp.
- Pączki przygotowuję zwykle na świeżych drożdżach, nie suszonych.
- Mleko oraz jajka powinny mieć temp. pokojową, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
- Ciasto na pączki jest luźne i odrobinę rzadsze niż tradycyjne drożdżowe, nie można je zbytnio podsypywać mąką.
- Wyrabiam ciasto za pomocą miksera z hakiem przez minimum 5 minut, wcześniej wykonuję osobny rozczyn drożdżowy. Jeżeli widzę, że rozczyn nie podwoił swojej objętości tzn., że jest on źle wykonany lub drożdże były stare i nie ma sensu kontynuować ciasta, bo ono kompletnie nie urośnie.
- Można nadziewać przed i po smażeniu, lecz zdecydowanie łatwiejsze po – przy pomocy szprycy, do którego można dodać ulubioną twardą marmoladę, krem czekoladowy, gęste powidła itp.
- Wyrobione ciasto najlepiej formować ręcznie (u mnie się na to mówi, że je “kulamy” formując w idealną kulkę), jeżeli nie potrafisz to lekko rozwałkuj ciasto i wycinaj za pomocą szklanki.
- Temperatura smażenia pączków to ok. 170-175 stopni i najłatwiej jeżeli posiadasz termometr cukierniczy, to naprawdę ułatwia usmażenie idealnych pączków.
Pączki – dodatkowe wskazówki:
- Ta upragniona przez wszystkich jasna “obręcz” na pączkach powstaje gdy pączek jest idealnie wyrośnięty i lekki jak chmurka. To powoduje, że unosi się na powierzchni tłuszczu i zanurzony w nim jedynie do połowy, a nie opada na dno. Mitem jest, że przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia ma jakikolwiek na to wpływ. Najlepiej je smażyć w niższym ale szerszym garnku, tak aby pączek swobodnie w nim sobie pływał i nie dotykał dna naczynia.
- Pączki smażymy partiami, one podczas smażenia rosną, więc potrzebują przestrzeni do wyrastania.
- Niektórzy dodają do ciasta odrobinę spirytusu, a inni nie. Ja zawsze dodaję minimum jedną łyżkę (ewentualnie można dodać czystą wódkę). Dzięki temu ciasto nie chłonie tyle tłuszczu podczas jego smażenia.
- Można je smażyć na oleju roślinnym lub np. smalcu.
Składniki:
Rozczyn:
- 50 ml mleka
- 2 płaskie łyżki cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 1 nieco czubata łyżka mąki pszennej
Ciasto :
- 1 kg mąki pszennej np. typ 550-600
- 130 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 100 g roztopionego masła
- 450 ml mleka
- 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo:
- marmolada, krem czekoladowy lub gęste powidła
- lukier : 3/4 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
- około 1,5 l oleju
Zobacz również:
Jak zrobić pączki?
Krok 1
Rozczyn:
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (30 g), dodajemy cukier (2 płaskie łyżki) oraz mleko w temp. pokojowej (ok. 50 ml) oraz mąkę (1 nieco czubata łyżka), mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, aż rozczyn zwiększy swoją objętość przynajmniej dwukrotnie. Wtedy dodajemy go do pozostałych składników z kroku 5.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Oczywiście może ich wyjść dużo więcej jeśli podzielisz ciasto na kulki o mniejszej gramaturze np. 55-60 g.
Każdy kawałek “kulamy” formując z niego idealną kulkę.
Drugi sposób na formowanie pączków – szczególnie jeśli jesteś początkujący i nie umiesz zrobić równych kulek. Ciasto dzielimy sobie na dwie części. Każdą rozwałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy równomiernie na blacie lekko podsypanym mąką do napuszenia (około 30 minut).
Krok 10
Krok 11
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut, aby się napuszyły.
Krok 12
Na patelni rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C – tutaj niezbędny będzie termometr cukierniczy, bez niego nie jest tak łatwo stworzyć idealne pączki, szczególnie jeśli nie ma się wprawy w smażeniu pączków. Jednak jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej. Następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn., że olej jest zbyt zimny.
Smażymy z obu stron na złoty kolor – ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony.
Krok 13
Komentarze
Zawsze wychodzą idealne 🙂🙂
Bardzo mi w takim razie miło! ❤️
Najlepszy przepis na pączki 👍 robiłam już z różnych przepisów, ale ten przebił wszystkie inne. Pączki wyszły rewelacyjne. 😊
Bardzo wspaniały przepis, dziękuję. Wyszły cudowne pączusie, nie dawałam nic na górę pączków, bo nie lubimy z mężem dodatków, marmolada w środku robiona moimi rączkami 😊drożdże użyłam suche, bo nie miałam świeżych i zrobiłam pączki z połowy przepisu. Każdy pączek 80 g wagi.
Rewelka 🙂
Pyszne, po prostu😄
Świetne 🙂
Przepyszne 🥰
Wyszły idealnie 🙂
Po raz kolejny z tego przepisu. Pyszka🥰
Piękne pączusie 😛
Bardzo fajny przepis. Polecam dla osób które pierwszy raz zmagają się z pączkami😀
dzięki 🙂
Moje pierwsze w życiu….może nie są idealne ale przepyszne….nadziewane konfiturą malinową
Jak kładzie Pani pączki na olej, wyrośnięciem w tłuszcz (odwrotnie niż rosną)?
Jakoś nigdy na to nie zwracałam uwagi 🙂
Ja kładę zawsze odwrotnie niż rosną. Kładę na olej stroną, która była na górze podczas wyrastania.
Ja kładłam i tak i tak, według mnie nie robi to różnicy
🙂
Przepiękne pączki! Smacznego 🙂
Przepyszne ❤️❤️ serdecznie polecam.
cieszę się, że smakowały 🙂
Pączki z tego przepisu wyszły idealnie, ciasto mięciutkie i sprężyste,bardzo dziękuję za dokładny opis. Pozdrawiam serdecznie 🥰
miło mi to czytać 🙂
bardzo miło mi to czytać 🙂
Robiłam pierwszy raz z tego przepisu, nie zawiodłam się. Pączki wyszły przepyszne, puszyste i z „obrączką” – idealne!!! 🙂 🥰
bardzo miło mi to czytać 🙂
Witam czy mleko ma byc podgrzane czy tak jak Pani pisze w temp pokojowej?
Witam, ja zawsze robiłam w temp. pokojowej 🙂 Najlepiej odlać sobie 2 godziny wcześniej mleko z lodówki do jakiejś miseczki, aby się ogrzało.
Dobrze dziekuje
Jedno jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić, zanim zniknęły w mgnieniu oka 😀 Zrobiłam z połowy porcji, na próbę i wyszły genialne!!! Jutro kolejna porcja 🙈 Pączki są delikatne jak chmurka, puszyste i w smaku wyśmienite. Przepis zostaje że mną na zawsze 🥰 Dziękuję 😀
Wow, rewelka! 😍 Bardzo się cieszę, że przeszły próbę i posmakowały ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę tak samo udanej kolejnej partii 🤗
Wyglądają pysznie, ciekawi mnie jednak ilość drożdży, przeważnie jest 100 gram na kilo mąki a tu ledwie 30?
Nie rozumiem sensu dodawania całej kostki drożdży na kilogram mąki… No chyba, ze ktoś lubi wyczuwalny smak drożdży w swoich wypiekach 😉
Jeśli są użyte świeże drożdże to ciasto ładnie rośnie na takich proporcjach.
Dziękuję,na pewno wypróbuję 🥰
Polecam ten przepis, przepyszne pączusie, dzisiaj robione…..cudowne!!!🙂🥰
Pączki wyszły świetnie 🙂 Dzięki wielkie za dodanie zdjęcia.
Rozumiem ,że w kroku 5 dodaje się rozczyn? Czytam już kolejny raz ten przepis i ani słowa o tym nie widzę 🤷🏼♀️może ja już nie widzę 🤔🙈
Tak w kroku 5 dodaje się rozczyn (widać go na zdjęciu), a w pierwszym kroku napisałam, że jak ten rozczyn podrośnie to mieszamy z pozostałymi składnikami.
Ile wychodzi paczkow z prepisu?
Tak jak napisałam w przepisie 25-30 sztuk. Wszystko zależy po prostu od wielkości 🙂
Dziekuje bardzo 🙂
Przepyszne pączki , bardzo szybko znikają z talerza 😊Przepis jest świetny wszystko krok po kroku wyjaśnione . Dziękuję i pozdrawiam 🥰
Wyszły naprawdę świetne, gratulacje! 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowały! ❤️ A tak z ciekawości, to pierwsze pączki czy już miała Pani doświadczenie z ich robieniem? 🙂
Pierwsze moje pączki od podstaw robione z Pani przepisu i wyszły cudownie 🤩
No to jak na pierwszy raz to w ogóle rewelacja! ❤️ Widzę tutaj odkryty właśnie talent 🤗
A jakiego miksera Pani używa do wyrabiania ciasta na pączki?
Używam robota planetarnego z hakiem do wyrobu ciast drożdżowych 🙂 Jeżeli chodzi o markę, to jest to Electrolux Assistent.
Dziękuję
Witam, widzę w przepisie w składnikach 40g drożdży, a w opisie 30g. Ile powinno się użyć? 🙂
Faktycznie mały błąd – chodzi o 30g 🙂 Udanych wypieków!
Robione wszystko zgodnie z przepisem. Wyszły piękne i pyszne 🙂🙂Dziękuję za przepis🙂
Moje niestety nie wyszły. Też dziś 1 próba . Miały ciepło, zgodnie z przepisem, rozczyn idealny a ciasto klapa. Będę próbować 2 raz
A co dokładnie nie wyszło? Czy olej miał wspomniane w przepisie ok. 175 stopni?
Piękne pączusie, wyszły idealne! 🙂 Bardzo dziękuję za miłą recenzję i zdjęcie!
Dzisiaj zrobiłam pączki z Pani przepisu pychotka
Świetnie wyglądają! 🙂 Czym były nadziewane?
Dzień dobry. Czy robiąc pączki z połowy porcji, musiałabym odjąć te 3 żółtka, a jedno całe jajko zostawić jak jest w przepisie? 🙂 Pozdrawiam
Tak, to uzyc wtedy 3 zoltek i jedno jajko (ciezko je przedzielic na pół ) 🙂
Wyszły przepyszne, polecam przepis.
Przepiękne wyszły! 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️
Dzień dobry, czy mogę dodać rumu ? Nie mam ani wódki ani spirytusu ,😱 pozdrawiam
Tak, rum też się nadaje. Nawet niektórzy dają ocet spirytusowy. Jeśli dobrze wyrobione ciasto to można wcale nie dodawać alkoholu.
Możesz także nie dodawać alkoholu bo wyparuje szybciej niż paczek zdąży się zarumienić z jednej strony więc jest totalnie zbędny to mit z tym chlonieciem tłuszczu 🙂 jeśli ciasto jest dobrze wyrosniete to nie będzie chłonęlo tłuszczu 🙂
Możesz dodać ocet jeśli nie masz spirytusu 🙂
Nie słyszałam żeby ktoś dodawał rum do pączków…
Rum dodaje się do powideł.
Dzień dobry. Ja chciałabym skorzystać z Pani przepisu na pączki,ale chciałabym spróbować je nadziać konfiturą przed usmażeniem. Czy wtedy zmienia się coś w przepisie? I ile czasu wtedy smażyć pączki? Czy też po 2 i pół minuty ,czy dłużej? Dziekuje. Pozdrawiam🙂
Dzień dobry, tak jak napisałam we wpisie – można nadziewać przed i po smażeniu 🙂 W przypadku wcześniejszego nadziewania to w sumie nic się nie zmienia w dalszym smażeniu. Czas ten sam 🙂
W końcu pączki jakie uwielbiam,zbite,konkretne. To będzie mój jedyny przepis. Są idealne 😋❤️
Wyszły idealne! 😍😍 Bardzo się cieszę, że tak posmakowały ❤️ Dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam serdecznie 🤗
Pączki puszyste, przepyszne, bardzo udany przepis, dziękuję 🙂
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu ❤️
Mega przepis , krok po kroku opisany więc nie ma prawa się nie udać. Moje wyszły smaczne i to się liczy : ) pozdrawiam
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu ❤️ Również pozdrawiam! 🙂
Dziś pierwszy raz robiłam pączki sama 🙈 wiedziałam, że Pani blog mnie nie zawiedzie. Wyszły przepyszne ❤️ zniknęły wszystkie. U nas z budyniem kokosowym i dżemem 🤤 nadziewałam rękawem cukierniczym po upieczeniu
Bardzo mi w takim razie miło 🥰 Cieszę się, że smakowały ❤️
Hej! Czy możesz polecić termometr cukierniczy? 🙂
Hej, niestety nie – zawsze kupowałam taki jaki akurat był i nie zauważyłam między nimi różnicy 🙂
Puchate Ci wyszły 🙂
JJutro je smażę 🙂 super poradnik!
Wieczorem smażyłam te pączki i muszę przyznać, że nigdy wczesniej takie dobre mi nie wyszly 😛 Jestem zakochana!
Wspaniałe pączki i ciekawe porady 🙂
Niestety znalazlam tylko drożdże w proszku w Niemczech gdzie przebywam . To ile ich mam dodac ?
W Niemczech Znajdzie Pani świeże drożdże w Lidl
Koło mleka, masła 😉