Opis przepisu
W tłusty czwartek u mnie nigdy nie brakuje własnoręcznie robionych pączków. Moja mama dziś dzwoniła i z żalem mówiła, że musiała kupować pączki w piekarni zamiast delektować się moimi. Pączki z ziemniakami to dla jednych nowość, a dla niektórych tradycja… Ale o tym poniżej 🙂
Przepis na pączki z ziemniakami
Dziś proponuję wyśmienite pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie nie wyczuwalne, a sprawiają, że pączki dłużej utrzymują swoją świeżość. Są dość puchate, pyszne, a z dodatkiem lukru z lekką nutką cytryny smakują rewelacyjnie. Polecam ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub z samego rana ponieważ nie można ich dodać do ciasta gdy będą jeszcze gorące. Wystarczy je gotować tak jak do obiadu, z dodatkiem soli, a gdy będą już miękkie to przeciskamy je przez praskę lub nawet ubijamy za pomocą ubijaka do ziemniaków- ważne aby nie miały grudek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Tłusty Czwartek
Jeżeli pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.
Przepis na: Pączki z ziemniakami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 30 g drożdży świeżych
- 5 łyżek cukru
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka spirytusu lub wódki czystej
Dodatkowo:
- lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody, łyżka soku z cytryny
- 1 litr oleju
Zobacz również:
Pączki z ziemniakami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Krok 6
Komentarze
Zgubiła Pani masło w tym przepisie. Jest w składnikach a przy zarabianiu ciasta już nie ma.
Dziękuję za wyłapanie błędu! Poprawione 🙂
Muszę kiedyś spróbować tej ziemniaczanej wersji pączków, może nawet uda mi się przygotować w wegańskiej wersji 😉
Co jak co ale takich pączków ziemniaczanych to jeszcze nie jadłyśmy 🙂
Pyszne są. Kiedyś moja mama je ciągle smażyła. Ja jeszcze nie robiłam. Apetyczne zdjęcia