Opis przepisu
Tłusty Czwartek już za kilka dni, więc to najwyższy czas żeby opublikować przepis na faworki! Kruche i rozpływające się w ustach… Jak dla mnie domowe faworki to całkiem inna półka smakowa od tych ze sklepu. Oprócz faworków zawsze przygotowuję pączki, które smakują sto razy lepiej niż z jakiejkolwiek cukierni (przepis na pączki klik >>).
Faworki
Oprócz pączków, faworki są obowiązkową pozycją na stole w ulubione święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek! Podobno zjedzone słodkości w ten dzień nie tuczą, więc trzymajmy się tej wersji 🙂 Ten przepis na faworki jest sprawdzony i popularny w moim domu. Wychodzą one niesamowicie delikatne i kruchutkie, jednak to zasługa bardzo cienkiego rozwałkowania ciasta. Przed ich smażeniem polecam ciasto uderzać za pomocą wałka, dzięki czemu stanie się w szybki sposób elastyczne. Ten zabieg sprawi, że po smażeniu faworki będą miały sporo bąbelków i staną się idealnie kruche. Można je smażyć na oleju lub smalcu.
Z mojego przepisu wychodzi około 40-45 sztuk faworków. Jeśli potrzebujesz ich usmażyć więcej to po prostu należy pomnożyć wszystkie składniki razy dwa.
Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).
Tłusty Czwartek
Jeżeli szukasz jakichś sprawdzonych i stosunkowo szybkich do przygotowania przepisów na Tłusty Czwartek to koniecznie odwiedź moje cytrynowe mini pączusie, pączki z serka homogenizowanego czy mini pączusie serowe. Jeśli wolisz pączki, jednak nie potrafisz zrobić tych klasycznych smażonych to zapraszam na moje pączki pieczone. Koniecznie wypróbuj także moje puchate faworki budyniowe!
Przepis na: Przepis na faworki
Składniki:
- 2 żółtka
- ok. 160 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- 1 litr oleju
Zobacz również:
Jak zrobić faworki?
Krok 1
Krok 2
Przygotowane faworki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.
Krok 3
Po przestudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Faworki najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, w dniu smażenia, a ewentualnie na drugi dzień. Nie polecam ich smażyć z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Smacznego!
Komentarze
Przepis jak zawsze idealny. Wszystko super opisane a co do wykonania to bardzo prosto i szybko się robi, nawet przy pełzającym niemowlaku 🤭
Aaaa,juz znalazlam,40 😆
Tak, około 40 🙂
Hej! Ile wyszlo Ci faworkow?
Polecam jak najbardziej przepis:)