CiastaCiasta drożdżoweDla dzieciDrożdżowePrzekąskiPrzekąski wegetariańskieSpecjalne okazjeSłodkości

Puchate bułeczki z dżemem

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Szczególnie bułeczki z dżemem wyjęte prosto z piekarnika 🙂 Istna rewelka dla podniebienia. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puchate, pięknie wyrośnięte i mięciutkie. Możesz przygotować je z ulubionym nadzieniem jak np. nutella, dżemy, powidła czy świeże owoce (polecam borówki amerykańskie!). Te bułeczki z dżemem można po upieczeniu udekorować lukrem czy roztopioną czekoladą.

Bułeczki drożdżowe

Te puchate bułeczki z dżemem smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możesz je zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Żeby ciasto nie zrobiło się twarde na drugi dzień, najlepiej je przechowywać w szczelnym pojemniku. Z przepisu wychodzi ok. 12 sztuk bułeczek z dżemem (średniej wielkości).

Jeśli szukasz podobnego przepisu z użyciem puszystego ciasta drożdżowego to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe.

Przepis na: Puchate bułeczki z dżemem

 Przygotowanie:  90 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 115 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • dżem z truskawek firmy Stovit

Jak zrobić bułeczki z dżemem?

Wykonanie:

bułeczki z dżemem
Krok 1 

Do kubka kruszymy świeże drożdże (25g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) i mąkę (1 łyżka) Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.


bułeczki z dżemem
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (500g), przestygnięte roztopione masło (80g), cukier puder (60g), jajko, pozostałe letnie mleko (150 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą np. mniejszej miseczki kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy dokładnie, tak aby dżem nie uciekł podczas pieczenia bokami. Układamy bułeczki równomiernie (w odstępach od siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


bułeczki z dżemem

bułeczki z dżemem

bułeczki z dżemem

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 526

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
51 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Magda
1 miesiąc temu

Czy można użyć drożdży suchych? I jeśli tak to ile. Dziękuje.

Kasia
2 miesięcy temu

Bulki i rogale z tego przepisu. Nadziewam nutellą. Zawsze wychodzą pyszne

Elwira
4 miesięcy temu

Najlepszy przepis. Zawsze wychodzi super. Tylko ja piekę niecałe 20 minut bo by były zbyt ciemne jak bym czekała dłużej…

Artur Romański
5 miesięcy temu

No właśnie jak je kleic i na jaką grubość ciasto rozwałkować?

Po Prostu Pycha
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Artur Romański

Tak jak pisałam we wpisie – ciasto należy rozwałkować na grubość 0.5-1 cm. Następnie za pomocą miseczki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka ciasta nakładamy na środek nadzienie i boki zwijamy jak pierogi, tak aby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Pozdrawiam 🙂

Marra
1 rok temu

W smaku bułeczki pyszne ale jak je zakleić żeby nie wypływały??

Ania
9 miesięcy temu
Odpowiedź do  Marra

Ja uzywam twardą marmoladę, dobrze z każdej strony zakleję i nic nie wypływa 🙂

SuperCar Fanatic
1 rok temu

Przepis super, bułeczki za każdym razem wychodzą pyszne i szybko znikają z talerza 🙂 https://uploads.disquscdn.c

Ewelina
1 rok temu

Witam, w przepisie brakuje tego żeby do rozczynu dodać trochę mąki, inaczej raczej nie wyrośnie. Poza tym brakuje też informacji na temat tego ile sztuk wychodzi z przepisu. Nie wiedziałam też na jaką grubosc rozwalkowac ciasto. Mimo wszystko zmodyfikowalam to po swojemu, ciasta nie wałkowalam, od razu uformowalam 15 sztuk i na srodek kazdej bulki dodalam po łyżeczce dżemu jagodowego. Wyszły rewelacyjne!!!! Puszyste i piekne, żadna się nie rozkleiła ani nie wyciekł rzadki dżem. Myślę, że to kwestia wyrabiania ciasta. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, tak że ciasto nie klei się do dłoni, wyrabiałam je jeszcze około 15 minut. Dla rozpoczynających przygodę z ciastem drożdżowych może być troszkę braków w przepisie. Mimo to przepis rewelacyjny, chociaż do poprawki. Pozdrawiam serdecznie

SuperCar Fanatic
1 rok temu
Odpowiedź do  Ewelina

Ktoś tu potrzebuje lupy do czytania, albo kilka klepek brakuje. Stawiam na to drugie. Znam takie osoby jak miss Ewelina, nie doczyta do końca i pisze komentarz żeby tylko kogoś hejtować, a na żywo nic, by prosto w oczy nie miała odwagi powiedzieć. https://uploads.disquscdn.c

Ewelina
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  SuperCar Fanatic

Lupy to chyba potrzebujesz Ty, bo nigdzie nie hejtowałam tylko przekazałam swoje uwagi. Po tych uwagach przepis właśnie został zmodyfikowany i do rozczynu jednak potrzebna jest mąka. I nie napisałam nic takiego żebym nie miała odwagi tego powiedzieć prosto w oczy. Do Ty nie doczytasz do końca i bez sensu sie wypowiadasz. I kto tu hejtuje? W tym momencie to ty jestes chamem i prostakiem pisząc o mnie takie rzeczy.

Ja
1 rok temu
Odpowiedź do  Ewelina

Rozczyn bez mąki wyrasta. A w przepisie jest mowa o 12 szt. Radzę uwazniejsze czytanie. Pozdrawiam!

Ewelina
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Ja

Rozczyn bez mąki nie wyrasta.

Amelka92
1 rok temu

Koniecznie muszę wypróbować! Uwielbiam słodkie bułki na śniadanie. A dżemy STovit, których użyłaś do przepisu są również naszymi ulubionymi. Mają bardzo dobry skład, dużo owoców, no “po prostu pycha”!

Małgorzata Cybul
2 lat temu

Świetny przepis.wysmienite puchate buleczki wychodzą

Paula
2 lat temu

Czy bułeczki mają rosnąć przed włożeniem do piekarnika?

Elaa
2 lat temu

Ten przepis jest genialny! Uzywam go do slodkich buleczek, ale tez do sniadaniowych, tylko tam wtedy rezygnuje z wiekszosc cukru ;p

Jolanta Baran
2 lat temu

comment image

Wyśmienite robiłam wczoraj pycha palce lizać!!!!!!!!!

Marta J
2 lat temu

Mi niestety za każdym razem bułeczki pękają podczas pieczenia i dżem po upieczeniu i wystudzeniu zeskrobuję. Nie wiem, może to kwestia mąki?

Paul
2 lat temu
Odpowiedź do  Marta J

Mi też… zobaczę jak będzie z niższą z temepraturą, ponadto daję marmoladę zamiast dźemu i generalnie lubię ten przepis bułeczki mięciutkie tylko jakby tak nie pękały to było by lepiej, wizualnie przede wszystkim co też jest ważne 🙂

Jolanta Baran
2 lat temu
Odpowiedź do  Marta J

Myślę że za wysoka temperatura pieczenia.

ja6002
2 lat temu

Pieczemy z funkcją termoobiegu czy bez?

Emilka
2 lat temu

Co tydzien je teraz piekę, bo są przepyszne

Emilka
2 lat temu

Puchate i mieciutkie za kazdym razem ;]

Irenaa
2 lat temu

Jak dla mnie 10/10! <3 wszystkim kolezankom w pracy polecam Twojego bloga

Ewa
2 lat temu

Nigdy w zyciu nie wyszły mi bardziej puchate bułki ;] jestem zachwycona

Fazzer82
2 lat temu

A można zamiast masła użyć margaryny ?

Patrycja
2 lat temu

Ile bułek wychodzi z tego przepisu??

Jan
1 rok temu
Odpowiedź do  Patrycja

10 i pół.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Patrycja

Ok 12 sztuk 🙂

Julka
2 lat temu

Bułeczki są wyśmienite, wyszły mięciutkie i puszyste, rewelacja. Jedyne co, to to, ze mi w większości popękały ale tak od góry, że dżem się i tak nie porozlewał. Na pewno ten przepis będzie często gościł w mojej kuchni. Po prostu pycha:)

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Julka

Bardzo miło mi to czytać 🙂 Może dżem był dość rzadki i dlatego się nieco wylewał z bułeczek 🙂

Justynaa
2 lat temu

Tak mi dzisiaj wyrosły te bułeczki aż się sama zdziwiłam 😀 Smakują obłednie!

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Justynaa

Super! 🙂

Weronika
2 lat temu

Nigdy mi takie puchate nie wyszly 😀 Część zrobiłam z marmoladą, a część z nutellą (dla synka) 🙂

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Weronika

Bardzo się cieszę 🙂

Roksana
2 lat temu

Ja też zrobiłam łatwy przepis i oczywiście pyszne bułeczki

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Roksana

Super! 🙂

Magda
2 lat temu

Polecam pycha

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Magda

Ekstra 🙂

Wanda Wlodarczak
2 lat temu

Witam
Dziś zrobiłam te bułeczki są przepyszne lecz kilka pękło i wyciekły owoce. Zrobiłam na nie kruszonkę i na koniec jeszcze ciut lukru dałam na wierzch. Pychota.

Kinga
2 lat temu

Dziękuję za przepis. Bułeczki zawsze wychodzą przepyszne.

Jagoda
3 lat temu

Bułeczki pyszne i puszyste,ale tylko pierwszego dnia. Później robią się zbite i mięsiste. Robiłam wg przepisu,nie podsypywałam mąką za bardzo. Chyba to urok drożdżowego ciasta. A szkoda bo są bardzo dobre.
Chyba wrócę do pani drożdżówek krakowskich z serem. https://uploads.disquscdn.c

Jagoda
3 lat temu

A czy jeśli zrobię ciasto z przepisu na drożdżówki krakowskie z serem to bułeczki wyjdą podobne?

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Jagoda

Tak, wyjdą podobne 🙂

3 lat temu

Tak, wyjdą podobne 🙂

AniaF
4 lat temu

Się odważyłam! Wyszły i są przepyszne ! Dziękuję

Po Prostu Pycha
4 lat temu
Odpowiedź do  AniaF

Super! 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂

4 lat temu
Odpowiedź do  AniaF

Super! 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂

Back to top button