Ciasta drożdżoweSłodkości

Puchate bułeczki z dżemem

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Szczególnie bułeczki z dżemem wyjęte prosto z piekarnika 🙂 Istna rewelka dla podniebienia. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puchate, pięknie wyrośnięte i mięciutkie. Możesz przygotować je z ulubionym nadzieniem jak np. nutella, dżemy, powidła czy świeże owoce (polecam borówki amerykańskie!). Te bułeczki z dżemem można po upieczeniu udekorować lukrem czy roztopioną czekoladą.

Bułeczki drożdżowe

Te puchate bułeczki z dżemem smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możesz je zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Żeby ciasto nie zrobiło się twarde na drugi dzień, najlepiej je przechowywać w szczelnym pojemniku. Z przepisu wychodzi ok. 12 sztuk bułeczek z dżemem (średniej wielkości).

Jeśli szukasz podobnego przepisu z użyciem puszystego ciasta drożdżowego to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe.

Przepis na: Puchate bułeczki z dżemem

 Przygotowanie:  90 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 115 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • dżem z truskawek firmy Stovit

Jak zrobić bułeczki z dżemem?

Wykonanie:

bułeczki z dżemem
Krok 1 

Do kubka kruszymy świeże drożdże (25g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) i mąkę (1 łyżka) Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.


bułeczki z dżemem
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (500g), przestygnięte roztopione masło (80g), cukier puder (60g), jajko, pozostałe letnie mleko (150 ml) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą np. mniejszej miseczki kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy dokładnie, tak aby dżem nie uciekł podczas pieczenia bokami. Układamy bułeczki równomiernie (w odstępach od siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


bułeczki z dżemem

bułeczki z dżemem

bułeczki z dżemem

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 360

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button