Puchate bułeczki z dżemem

4.8/5 (703 ocen)
Pyszne, domowe, mięciutkie, pachnące drożdżowe bułeczki z dżemem prosto z piekarnika, czy może być coś lepszego? Jest to świetna propozycja zarówno na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, jak również jako przekąska do popołudniowej kawusi.

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + pieczenie

bułeczki z dżemem

Opis przepisu

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Szczególnie te puchate bułeczki z dżemem wyjęte prosto z piekarnika. Istna rewelka dla podniebienia. Ciasto z tego przepisu wychodzi niezwykle puchate, pięknie wyrośnięte i mięciutkie. Zamiast dżemu możesz przygotować je z ulubionym nadzieniem jak np. nutella, marmolada, powidła czy świeże owoce. Te bułeczki z dżemem można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem czy udekorować lukrem, polewą czekoladową.

Bułeczki drożdżowe

Te puchate bułeczki z dżemem smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możesz je zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Żeby ciasto nie zrobiło się twarde na drugi dzień, najlepiej je przechowywać w szczelnym pojemniku. Z przepisu wychodzi ok. 12 sztuk bułeczek z dżemem (średniej wielkości).

Jeśli szukasz podobnego przepisu z użyciem puszystego ciasta drożdżowego to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe.

Przepis na: Puchate bułeczki z dżemem

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 520 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 150 ml mleka

Dodatkowo:

  • gęsty dżem lub marmolada owocowa
  • 1 roztrzepane jajko
Wyślij emailem

Puchate bułeczki z dżemem przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto drożdżowe

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miseczki kruszymy świeże drożdże (30 g), dodajemy cukier (1 łyżka), letnie mleko (100 ml) i mąkę (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.


Krok 2

drożdżowe bułeczki

W tym czasie żółtka (2 szt) i jedno jajko miksujemy z cukrem (100 g) oraz pastą waniliową (1 łyżeczka) na wysokich obrotach miksera do powstania jasnej, puszystej masy.


Krok 3

drożdżówki z marmoladą

To powinno zająć około 4-5 minut.


Krok 4

drożdżówki z marmoladą

Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę pszenną (520g), roztopione i przestygnięte masło (80g) oraz letnie mleko (150 ml).


Krok 5

bułeczki drożdżowe

Dodajemy także wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota gładkie ciasto – to powinno zająć przynajmniej 4 minuty. Odstawiamy na godzinę w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Najlepiej przykryć je ściereczką.


Krok 6

puchate bułeczki

Ciasto powinno przynajmniej podwójnie zwiększyć swoją objętość. Przekładamy je na stolnicę i lekko wyrabiamy.

Rozwałkowujemy ciasto na około 5 mm grubości, wycinamy kółka za pomocą np. mniejszej miseczki do płatków czy większego kubka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę gęstego dżemu lub marmolady. Zwijamy boki w kierunku środka, aby szczelnie schować w cieście nadzienie. Mi wyszło 12 bułeczek drożdżowych.


Krok 7

bułeczki drożdżowe

Układamy bułeczki równomiernie (w odstępach od siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu oprószamy bułeczki drożdżowe cukrem pudrem.

Puchate bułeczki z dżemem warto przechowywać w szczelnym pojemniku lub przykryć ściereczką.


bułeczki z dżemem

bułeczki drożdżowe

bułeczki z dżemem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 703

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
73 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
10 dni temu

Pyszne puszyste drożdżóweczki😋
Na początku, po zobaczeniu konsystencji ciasta, się przeraziłam, bo było bardzo płynne, ale dodałam pół szklanki więcej mąki i wyszło idealne. Może kwestia rozmiaru szklanki 🙂 ciepłe szybko znikają!😍😍

20240303_200157
Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Bułeczki w toku. Mam nadzieję, że w końcu wyjdą dobre 😊

Krysia
Krysia
1 miesiąc temu

Przepis świetny. Dla początkujących bardzo dobrze opisane.Ja robię kolejny raz…bo są Mega Smaczne . Bardzo, …Bardzo Polecam

Ewelina
Ewelina
5 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy można wrzucić uformowane bułeczki na noc do lodówki na ostatnie wyrastanie? Chciałabym upiec je rano.

Katarzyna
Katarzyna
9 miesięcy temu

Z tego ciasta można i takie bułeczki ,nie miałam marmolady,a po świętach została mi masa makowa no i proszę są makówki

IMG20230516120756.jpg
AleksandraKaluszewska
Aleksandra
11 miesięcy temu

Świetny przepis. Bułeczki rewelacyjne, robiłam z powidłami 😄

Joanna
Joanna
1 rok temu

Suuuuper przepis👍 Dziękuję Pani Asiu🥰 Pozdrawiam moją imienniczkę 😁

Basia
Basia
1 rok temu

Pyszne, naprawdę mega!!! Dziękuję za wspaniały przepis

Julia
Julia
1 rok temu

a mogę prosić o instrukcję zwijania bułeczek?
Wszystko ładnie wyjaśnione 🙂

Izabela
Izabela
1 rok temu

Mega super, wszystko idealnie wyszło.

Aneta
Aneta
1 rok temu

Wyszly pyszne ! nie moglam sie doczekac az wystygna i zjadlam jeszcze gorace 😀 Lubie proste przepisy.
Polecam jak najbardziej skorzystac 😉

Magda
Magda
1 rok temu

Czy można użyć drożdży suchych? I jeśli tak to ile. Dziękuje.

Kasia
Kasia
1 rok temu

Bulki i rogale z tego przepisu. Nadziewam nutellą. Zawsze wychodzą pyszne

770532.jpg
Elwira
Elwira
2 lat temu

Najlepszy przepis. Zawsze wychodzi super. Tylko ja piekę niecałe 20 minut bo by były zbyt ciemne jak bym czekała dłużej…

Artur Romański
Artur Romański
2 lat temu

No właśnie jak je kleic i na jaką grubość ciasto rozwałkować?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Tak jak pisałam we wpisie – ciasto należy rozwałkować na grubość 0.5-1 cm. Następnie za pomocą miseczki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka ciasta nakładamy na środek nadzienie i boki zwijamy jak pierogi, tak aby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Pozdrawiam 🙂

Marra
Marra
2 lat temu

W smaku bułeczki pyszne ale jak je zakleić żeby nie wypływały??

Ania
Ania
2 lat temu
Reply to  Marra

Ja uzywam twardą marmoladę, dobrze z każdej strony zakleję i nic nie wypływa 🙂

SuperCar Fanatic
SuperCar Fanatic
3 lat temu

Przepis super, bułeczki za każdym razem wychodzą pyszne i szybko znikają z talerza 🙂 https://uploads.disquscdn.c

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Witam, w przepisie brakuje tego żeby do rozczynu dodać trochę mąki, inaczej raczej nie wyrośnie. Poza tym brakuje też informacji na temat tego ile sztuk wychodzi z przepisu. Nie wiedziałam też na jaką grubosc rozwalkowac ciasto. Mimo wszystko zmodyfikowalam to po swojemu, ciasta nie wałkowalam, od razu uformowalam 15 sztuk i na srodek kazdej bulki dodalam po łyżeczce dżemu jagodowego. Wyszły rewelacyjne!!!! Puszyste i piekne, żadna się nie rozkleiła ani nie wyciekł rzadki dżem. Myślę, że to kwestia wyrabiania ciasta. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, tak że ciasto nie klei się do dłoni, wyrabiałam je jeszcze około 15 minut. Dla rozpoczynających przygodę z ciastem drożdżowych może być troszkę braków w przepisie. Mimo to przepis rewelacyjny, chociaż do poprawki. Pozdrawiam serdecznie

SuperCar Fanatic
SuperCar Fanatic
3 lat temu
Reply to  Ewelina

Ktoś tu potrzebuje lupy do czytania, albo kilka klepek brakuje. Stawiam na to drugie. Znam takie osoby jak miss Ewelina, nie doczyta do końca i pisze komentarz żeby tylko kogoś hejtować, a na żywo nic, by prosto w oczy nie miała odwagi powiedzieć. https://uploads.disquscdn.c

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Lupy to chyba potrzebujesz Ty, bo nigdzie nie hejtowałam tylko przekazałam swoje uwagi. Po tych uwagach przepis właśnie został zmodyfikowany i do rozczynu jednak potrzebna jest mąka. I nie napisałam nic takiego żebym nie miała odwagi tego powiedzieć prosto w oczy. Do Ty nie doczytasz do końca i bez sensu sie wypowiadasz. I kto tu hejtuje? W tym momencie to ty jestes chamem i prostakiem pisząc o mnie takie rzeczy.

Ja
Ja
3 lat temu
Reply to  Ewelina

Rozczyn bez mąki wyrasta. A w przepisie jest mowa o 12 szt. Radzę uwazniejsze czytanie. Pozdrawiam!

Ewelina
Ewelina
2 lat temu
Reply to  Ja

Rozczyn bez mąki nie wyrasta.

Amelka92
Amelka92
3 lat temu

Koniecznie muszę wypróbować! Uwielbiam słodkie bułki na śniadanie. A dżemy STovit, których użyłaś do przepisu są również naszymi ulubionymi. Mają bardzo dobry skład, dużo owoców, no “po prostu pycha”!

Małgorzata Cybul
Małgorzata Cybul
3 lat temu

Świetny przepis.wysmienite puchate buleczki wychodzą

Paula
Paula
3 lat temu

Czy bułeczki mają rosnąć przed włożeniem do piekarnika?

Elaa
Elaa
3 lat temu

Ten przepis jest genialny! Uzywam go do slodkich buleczek, ale tez do sniadaniowych, tylko tam wtedy rezygnuje z wiekszosc cukru ;p

Jolanta Baran
Jolanta Baran
3 lat temu

comment image

Wyśmienite robiłam wczoraj pycha palce lizać!!!!!!!!!

Marta J
Marta J
3 lat temu

Mi niestety za każdym razem bułeczki pękają podczas pieczenia i dżem po upieczeniu i wystudzeniu zeskrobuję. Nie wiem, może to kwestia mąki?

Paul
Paul
3 lat temu
Reply to  Marta J

Mi też… zobaczę jak będzie z niższą z temepraturą, ponadto daję marmoladę zamiast dźemu i generalnie lubię ten przepis bułeczki mięciutkie tylko jakby tak nie pękały to było by lepiej, wizualnie przede wszystkim co też jest ważne 🙂

Jolanta Baran
Jolanta Baran
3 lat temu
Reply to  Marta J

Myślę że za wysoka temperatura pieczenia.

ja6002
ja6002
3 lat temu

Pieczemy z funkcją termoobiegu czy bez?

Emilka
Emilka
3 lat temu

Co tydzien je teraz piekę, bo są przepyszne

Emilka
Emilka
3 lat temu

Puchate i mieciutkie za kazdym razem ;]

Irenaa
Irenaa
3 lat temu

Jak dla mnie 10/10! <3 wszystkim kolezankom w pracy polecam Twojego bloga

Ewa
Ewa
3 lat temu

Nigdy w zyciu nie wyszły mi bardziej puchate bułki ;] jestem zachwycona

Fazzer82
Fazzer82
3 lat temu

A można zamiast masła użyć margaryny ?

Patrycja
Patrycja
3 lat temu

Ile bułek wychodzi z tego przepisu??

Jan
Jan
2 lat temu
Reply to  Patrycja

10 i pół.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Patrycja

Ok 12 sztuk 🙂

Julka
Julka
3 lat temu

Bułeczki są wyśmienite, wyszły mięciutkie i puszyste, rewelacja. Jedyne co, to to, ze mi w większości popękały ale tak od góry, że dżem się i tak nie porozlewał. Na pewno ten przepis będzie często gościł w mojej kuchni. Po prostu pycha:)

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Julka

Bardzo miło mi to czytać 🙂 Może dżem był dość rzadki i dlatego się nieco wylewał z bułeczek 🙂

Justynaa
Justynaa
3 lat temu

Tak mi dzisiaj wyrosły te bułeczki aż się sama zdziwiłam 😀 Smakują obłednie!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Justynaa

Super! 🙂

Weronika
Weronika
3 lat temu

Nigdy mi takie puchate nie wyszly 😀 Część zrobiłam z marmoladą, a część z nutellą (dla synka) 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Weronika

Bardzo się cieszę 🙂

Roksana
Roksana
3 lat temu

Ja też zrobiłam łatwy przepis i oczywiście pyszne bułeczki

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Roksana

Super! 🙂

Magda
Magda
3 lat temu

Polecam pycha

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Magda

Ekstra 🙂

Wanda Wlodarczak
Wanda Wlodarczak
4 lat temu

Witam
Dziś zrobiłam te bułeczki są przepyszne lecz kilka pękło i wyciekły owoce. Zrobiłam na nie kruszonkę i na koniec jeszcze ciut lukru dałam na wierzch. Pychota.

Kinga
Kinga
4 lat temu

Dziękuję za przepis. Bułeczki zawsze wychodzą przepyszne.

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu

Tak, wyjdą podobne 🙂

Jagoda
Jagoda
5 lat temu

Bułeczki pyszne i puszyste,ale tylko pierwszego dnia. Później robią się zbite i mięsiste. Robiłam wg przepisu,nie podsypywałam mąką za bardzo. Chyba to urok drożdżowego ciasta. A szkoda bo są bardzo dobre.
Chyba wrócę do pani drożdżówek krakowskich z serem. https://uploads.disquscdn.c

Jagoda
Jagoda
5 lat temu

A czy jeśli zrobię ciasto z przepisu na drożdżówki krakowskie z serem to bułeczki wyjdą podobne?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
Reply to  Jagoda

Tak, wyjdą podobne 🙂

AniaF
AniaF
6 lat temu

Się odważyłam! Wyszły i są przepyszne ! Dziękuję

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  AniaF

Super! 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  AniaF

Super! 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂