
Przed Wami mój najnowszy przepis na rogaliki drożdżowe z konfiturą z jeżyn, różowym lukrem i posiekanymi orzeszkami. Muszę przyznać, że to jedne z najlepszych rogalików jakie do tej pory robiłam!
Puchate, mięciutkie i do tego niesamowicie smaczne. Ten przepis na rogaliki jest naprawdę bardzo prosty i nie powinien Ci sprawić żadnych trudności. Do ich przygotowania możesz użyć drożdży świeżych jak i suszonych (instant), tylko wtedy trzeba ich dać ok. 12 g.
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe możecie nadziać marmoladą, twarogiem, budyniem, kremem czekoladowym, czy tak jak ja konfiturą z jeżyn marki Stovit. Uwielbiam takie wyraziste, mocno owocowe konfitury, które idealnie kontrastują z ciepłym, słodkim ciastem drożdżowym. Jeśli lubicie nowości, to koniecznie spróbujcie także z tej samej firmy konfiturę z czerwonych owoców (malina i porzeczka) bez polepszaczy i konserwantów.
Przepis na: Rogaliki drożdżowe
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 95 min
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
Ciasto:
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 80 g cukru białego
- ok. 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 520 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- konfitura z jeżyn Stovit
- lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka konfitury z jeżyn, ok. 2-3 łyżki wody
- garść orzechów włoskich, pekan lub ziemnych
Jak zrobić rogaliki drożdżowe?
Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml ciepłego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
W osobnym naczyniu miksujemy 1 żółtko, 1 jajko i 80 g cukru przez dosłownie minutkę aż powstanie jasna masa jajeczna.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka itp.)
Do osobnego naczynia wsypujemy ok. 520 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, masę jajeczną, 100 g miękkiego masła oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut (ja użyłam robota planetarnego), aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Za pomocą noża kroimy podłużne trójkąty. Nakładamy na podstawę trójkąta łyżeczkę gęstej konfitury i zwijamy ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka) w kształt rogalika.
Rogaliki odkładamy na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piec do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).
Ostudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Ja proponuję wykonać różowy lukier (3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka konfitury z jeżyn, ok. 2-3 łyżki wody). Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami włoskimi lub nerkowca, czy ziemnymi. Smacznego!
Jak zwykle idealny przepis. Wszystko opisane krok po kroku. Super blog!
To najlepsze rogaliki jakie mi do tej pory wyszły 😛 Zagniatałam ciasto ręcznie i dawno tak puchatego ciasta drozdzowego nie robilam.