Ciasta drożdżoweCiasta krucheSłodkości

Rogaliki krucho drożdżowe

Uwielbiam domowe, ciepłe rogaliki! Tak naprawdę dodatki nie mają dla mnie większego znaczenia! Nieważne czy piekę rogaliki z nutellą, serem czy marmoladą… Po prostu je uwielbiam do kawki w każdym możliwym wariancie! Tym razem przygotowałam rogaliki krucho drożdżowe, którym ciężko się oprzeć.

Domowe rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, lekko kruche, a dodatkowo nadziałam je w połowie dżemem wiśniowym, a drugą część zaserwowałam z nutellą. Szczerze mówiąc to jedne z najlepszych rogalików jakie mi do tej pory wyszły 🙂

Rogaliki drożdżowe

Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na rogaliki krucho drożdżowe! Są naprawdę przepyszne, a dodatkowo jeśli raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego wpisu częściej. Jeżeli jednak wolisz tradycyjne rogaliki drożdżowe to zapraszam do wypróbowania tego przepisu (klik).

 Przygotowanie: 70  Pieczenie: 22-25  Łącznie: 95 min 

 Liczba porcji: 16

Przepis na: Rogaliki krucho drożdżowe

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g instant
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany 18% lub 30%
  • 1 żółtko
  • 520 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki mleka
  • nutella lub marmolada

Jak zrobić rogaliki krucho drożdżowe?

Wykonanie:

rogaliki
Krok 1 

Świeże drożdże (30g) mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietaną (200g) w temp. pokojowej. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Rozczyn odstawiamy na 10 minut do lekkiego podrośnięcia.


rogaliki
Krok 2 

W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość.


ciasto drożdżowe
Krok 3 

Do miski wsypujemy 520 g mąki pszennej, a także dodajemy 150 g miękkiego masła, rozczyn, 30 g cukru z prawdziwą wanilią oraz żółtko.


ciasto drożdżowe
Krok 4

Wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam ręcznie, ale równie dobrze możesz użyć robota kuchennego z hakiem), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut.


ciasto drożdżowe
Krok 5

Nasze wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy w większy okrąg. Dzielimy na 14-16 równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady, gęstego dżemu czy nutelli.


rogaliki drożdżowe
Krok 6

Zwijamy każdy trójkącik w rogalik, tylko szczelnie żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.

W małej miseczce mieszamy za pomocą widelca jajko wraz z 2-3 łyżkami mleka.

Roztrzepanym jajkiem smarujemy równomiernie ułożone na blaszce rogaliki. Pieczemy przez około 22-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button