
Uwielbiam domowe, ciepłe rogaliki! Tak naprawdę dodatki nie mają dla mnie większego znaczenia! Nieważne czy piekę rogaliki z nutellą, serem czy marmoladą… Po prostu je uwielbiam do kawki w każdym możliwym wariancie! Tym razem przygotowałam rogaliki krucho drożdżowe, którym ciężko się oprzeć.
Domowe rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, lekko kruche, a dodatkowo nadziałam je w połowie dżemem wiśniowym, a drugą część zaserwowałam z nutellą. Szczerze mówiąc to jedne z najlepszych rogalików jakie mi do tej pory wyszły 🙂
Rogaliki drożdżowe
Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na rogaliki krucho drożdżowe! Są naprawdę przepyszne, a dodatkowo jeśli raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego wpisu częściej. Jeżeli jednak wolisz tradycyjne rogaliki drożdżowe to zapraszam do wypróbowania tego przepisu (klik).
Przygotowanie: 70
Pieczenie: 22-25
Łącznie: 95 min
Liczba porcji: 16
Przepis na: Rogaliki krucho drożdżowe
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g instant
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g śmietany 18% lub 30%
- 1 żółtko
- 520 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki mleka
- nutella lub marmolada
Jak zrobić rogaliki krucho drożdżowe?
Wykonanie:
Świeże drożdże (30g) mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietaną (200g) w temp. pokojowej. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Rozczyn odstawiamy na 10 minut do lekkiego podrośnięcia.
W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Do miski wsypujemy 520 g mąki pszennej, a także dodajemy 150 g miękkiego masła, rozczyn, 30 g cukru z prawdziwą wanilią oraz żółtko.
Wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam ręcznie, ale równie dobrze możesz użyć robota kuchennego z hakiem), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
Nasze wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy w większy okrąg. Dzielimy na 14-16 równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady, gęstego dżemu czy nutelli.
Zwijamy każdy trójkącik w rogalik, tylko szczelnie żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.
W małej miseczce mieszamy za pomocą widelca jajko wraz z 2-3 łyżkami mleka.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy równomiernie ułożone na blaszce rogaliki. Pieczemy przez około 22-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!