Rogaliki krucho drożdżowe

4.7/5 (271 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Rogaliki krucho-drożdżowe przepis

Opis przepisu

Uwielbiam domowe, ciepłe rogaliki! Tak naprawdę dodatki nie mają dla mnie większego znaczenia! Nieważne czy piekę rogaliki z nutellą, serem czy marmoladą… Po prostu je uwielbiam do kawki w każdym możliwym wariancie! Tym razem przygotowałam rogaliki krucho drożdżowe, którym ciężko się oprzeć.

Domowe rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, lekko kruche, a dodatkowo nadziałam je w połowie dżemem wiśniowym, a drugą część zaserwowałam z nutellą. Szczerze mówiąc to jedne z najlepszych rogalików jakie mi do tej pory wyszły 🙂

Rogaliki drożdżowe

Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na rogaliki krucho drożdżowe! Są naprawdę przepyszne, a dodatkowo jeśli raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego wpisu częściej. Jeżeli jednak wolisz tradycyjne rogaliki drożdżowe to zapraszam do wypróbowania tego przepisu (klik).

Przepis na: Rogaliki krucho drożdżowe

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g instant
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany 18% lub 30%
  • 1 żółtko
  • 520 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki mleka
  • nutella lub marmolada
Wyślij emailem

Jak zrobić rogaliki krucho drożdżowe?


Krok 1

rogaliki

Świeże drożdże (30g) mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietaną (200g) w temp. pokojowej. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Rozczyn odstawiamy na 10 minut do lekkiego podrośnięcia.


Krok 2

rogaliki

W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość.


Krok 3

ciasto drożdżowe

Do miski wsypujemy 520 g mąki pszennej, a także dodajemy 150 g miękkiego masła, rozczyn, 30 g cukru z prawdziwą wanilią oraz żółtko.


Krok 4

ciasto drożdżowe

Wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam ręcznie, ale równie dobrze możesz użyć robota kuchennego z hakiem), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut.


Krok 5

ciasto drożdżowe

Nasze wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy w większy okrąg. Dzielimy na 14-16 równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady, gęstego dżemu czy nutelli.


Krok 6

rogaliki drożdżowe

Zwijamy każdy trójkącik w rogalik, tylko szczelnie żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.

W małej miseczce mieszamy za pomocą widelca jajko wraz z 2-3 łyżkami mleka.

Roztrzepanym jajkiem smarujemy równomiernie ułożone na blaszce rogaliki. Pieczemy przez około 22-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 271

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia
Emilia
4 miesięcy temu

Ja daję na tą porcję 5 żółtek

Ania
Ania
6 miesięcy temu

Najlepsze rogaliki jakie robiłam!

IMG_20210211_171205-01.jpeg
Doniczkowazielen10
Doniczkowazielen10
8 miesięcy temu

Polecamy 🤎

IMG_20230802_171225.jpg
Renia
Renia
1 rok temu

Najlepszy przepis. Polecam wszystkim! Rogaliki są przepyszne 😍☕.

IMG_20221126_161746.jpg

Rogaliki

Do popołudniowej kawy lubię mieć zawsze pod ręką coś słodkiego. Nieważne czy są to domowe ciasteczka maślane, owsiane, czekoladowe czy rogaliki. Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia. Ciepłe, domowe, własnoręcznie przygotowane rogaliki to świetny wypiek do takiego zjedzenia ” na raz”. Jak dla mnie nie ma znaczenia czy są nadziane nutellą, marmoladą czy gęstym dżemem. Ostatnio jadłam z białym serem czy budyniem waniliowym… Coś pysznego!

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło, takie wyciągnięte prosto z piekarnika. Dla mnie to czysta poezja smaku i naprawdę ciężko odmówić następnego rogalika. One znikają mega szybciutko na każdej imprezie, domówce czy nawet bez jakiejkolwiek okazji. Nie ma znaczenia tak naprawdę pora roku, aby upiec domowe rogaliki drożdżowe. Ja je piekę zarówno w lecie jak i w zimie.

Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, nieco kruche i rozpływają się w ustach. Tym razem, połowę moich rogalików upiekłam z dżemem wiśniowym, a drugą połowę z nutellą. Ciężko mi powiedzieć, która wersja smakowa jest smaczniejsza! Są naprawdę przepyszne, a dodatkowo jeżeli tylko raz je upieczesz to z pewnością będziesz częściej wracać do tego przepisu. To jedne z moich najlepszych przepisów jakie ostatnio upiekłam!

Jeśli jednak wolisz tradycyjne rogaliki drożdżowe to zapraszam do wypróbowania tego przepisu (klik).

 

RozwińZwiń