Ciasta drożdżoweCiasta krucheSłodkości

Rogaliki krucho drożdżowe

Uwielbiam domowe, ciepłe rogaliki! Tak naprawdę dodatki nie mają dla mnie większego znaczenia! Nieważne czy piekę rogaliki z nutellą, serem czy marmoladą… Po prostu je uwielbiam do kawki w każdym możliwym wariancie! Tym razem przygotowałam rogaliki krucho drożdżowe, którym ciężko się oprzeć.

Domowe rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, lekko kruche, a dodatkowo nadziałam je w połowie dżemem wiśniowym, a drugą część zaserwowałam z nutellą. Szczerze mówiąc to jedne z najlepszych rogalików jakie mi do tej pory wyszły 🙂

Rogaliki drożdżowe

Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na rogaliki krucho drożdżowe! Są naprawdę przepyszne, a dodatkowo jeśli raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego wpisu częściej. Jeżeli jednak wolisz tradycyjne rogaliki drożdżowe to zapraszam do wypróbowania tego przepisu (klik).

 Przygotowanie: 70  Pieczenie: 22-25  Łącznie: 95 min 

 Liczba porcji: 16

Przepis na: Rogaliki krucho drożdżowe

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g instant
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany 18% lub 30%
  • 1 żółtko
  • 520 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki mleka
  • nutella lub marmolada

Jak zrobić rogaliki krucho drożdżowe?

Wykonanie:

rogaliki
Krok 1 

Świeże drożdże (30g) mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietaną (200g) w temp. pokojowej. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Rozczyn odstawiamy na 10 minut do lekkiego podrośnięcia.


rogaliki
Krok 2 

W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość.


ciasto drożdżowe
Krok 3 

Do miski wsypujemy 520 g mąki pszennej, a także dodajemy 150 g miękkiego masła, rozczyn, 30 g cukru z prawdziwą wanilią oraz żółtko.


ciasto drożdżowe
Krok 4

Wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam ręcznie, ale równie dobrze możesz użyć robota kuchennego z hakiem), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut.


ciasto drożdżowe
Krok 5

Nasze wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy w większy okrąg. Dzielimy na 14-16 równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady, gęstego dżemu czy nutelli.


rogaliki drożdżowe
Krok 6

Zwijamy każdy trójkącik w rogalik, tylko szczelnie żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.

W małej miseczce mieszamy za pomocą widelca jajko wraz z 2-3 łyżkami mleka.

Roztrzepanym jajkiem smarujemy równomiernie ułożone na blaszce rogaliki. Pieczemy przez około 22-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 89

Oceń ten post jako pierwszy!

Rogaliki

Do popołudniowej kawy lubię mieć zawsze pod ręką coś słodkiego. Nieważne czy są to domowe ciasteczka maślane, owsiane, czekoladowe czy rogaliki. Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia. Ciepłe, domowe, własnoręcznie przygotowane rogaliki to świetny wypiek do takiego zjedzenia ” na raz”. Jak dla mnie nie ma znaczenia czy są nadziane nutellą, marmoladą czy gęstym dżemem. Ostatnio jadłam z białym serem czy budyniem waniliowym… Coś pysznego!

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło, takie wyciągnięte prosto z piekarnika. Dla mnie to czysta poezja smaku i naprawdę ciężko odmówić następnego rogalika. One znikają mega szybciutko na każdej imprezie, domówce czy nawet bez jakiejkolwiek okazji. Nie ma znaczenia tak naprawdę pora roku, aby upiec domowe rogaliki drożdżowe. Ja je piekę zarówno w lecie jak i w zimie.

Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, nieco kruche i rozpływają się w ustach. Tym razem, połowę moich rogalików upiekłam z dżemem wiśniowym, a drugą połowę z nutellą. Ciężko mi powiedzieć, która wersja smakowa jest smaczniejsza! Są naprawdę przepyszne, a dodatkowo jeżeli tylko raz je upieczesz to z pewnością będziesz częściej wracać do tego przepisu. To jedne z moich najlepszych przepisów jakie ostatnio upiekłam!

Jeśli jednak wolisz tradycyjne rogaliki drożdżowe to zapraszam do wypróbowania tego przepisu (klik).

 

Back to top button