Opis przepisu
Uwielbiam domowe, ciepłe rogaliki! Tak naprawdę dodatki nie mają dla mnie większego znaczenia! Nieważne czy piekę rogaliki z nutellą, serem czy marmoladą… Po prostu je uwielbiam do kawki w każdym możliwym wariancie! Tym razem przygotowałam rogaliki krucho drożdżowe, którym ciężko się oprzeć.
Domowe rogaliki krucho drożdżowe są mięciutkie, lekko kruche, a dodatkowo nadziałam je w połowie dżemem wiśniowym, a drugą część zaserwowałam z nutellą. Szczerze mówiąc to jedne z najlepszych rogalików jakie mi do tej pory wyszły 🙂
Rogaliki drożdżowe
Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na rogaliki krucho drożdżowe! Są naprawdę przepyszne, a dodatkowo jeśli raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego wpisu częściej. Jeżeli jednak wolisz tradycyjne rogaliki drożdżowe to zapraszam do wypróbowania tego przepisu (klik).
Przepis na: Rogaliki krucho drożdżowe
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g instant
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g śmietany 18% lub 30%
- 1 żółtko
- 520 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki mleka
- nutella lub marmolada
Zobacz również:
Jak zrobić rogaliki krucho drożdżowe?
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
W małej miseczce mieszamy za pomocą widelca jajko wraz z 2-3 łyżkami mleka.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy równomiernie ułożone na blaszce rogaliki. Pieczemy przez około 22-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Komentarze
Czy rogaliki mogę zrobić nadziewane pół kostki czekolady gorzkiej?
Jasne 🙂
Ja daję na tą porcję 5 żółtek
A tak z ciekawości skąd taki pomysł na zwiększenie do 5 żółtek? 🙂
Najlepsze rogaliki jakie robiłam!
Ślicznie wyszły! Dziękuję za zdjęcie <3
Polecamy 🤎
Pięknie rumiane 🙂
Najlepszy przepis. Polecam wszystkim! Rogaliki są przepyszne 😍☕.
Piękne te rogaliki wyszły! 🧡 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że smakują 🙂