Rogaliki z marmoladą

4.8/5 (598 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

rogaliki z marmoladą przepis

Opis przepisu

Drożdżowe rogaliki z marmoladą są niezwykle puszyste i mięciutkie. Uwielbiam je jeść gdy są jeszcze lekko ciepłe po wyjęciu z piekarnika.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą np. różaną czy wieloowocową są niezwykle popularne w moim domu. Piekę je już od wielu, wielu lat… Ciężko mi powiedzieć kiedy dokładnie robiłam je po raz pierwszy, ale pamiętam to jak dziś, że jeszcze chodziłam do gimnazjum i płakać mi się chciało gdy je źle zlepiłam i całe nadzienie mi wypłynęło w trakcie pieczenia. Jak dobrze, że teraz nie mam z tym problemu!

Do przygotowania rogalików drożdżowych najlepiej nadaje się twarda marmolada, gęste powidła czy kremy czekoladowe. Koniecznie je wypróbuj!

Przepis na: Rogaliki z marmoladą

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 80 g cukru białego
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 580 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • marmolada
  • roztrzepane jajko
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Wyślij emailem

Jak zrobić rogaliki drożdżowe?


Krok 1

jak zrobić rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy:

Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


Krok 2

rogaliki przepis

Ciasto na rogaliki:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (580 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 3

jak zrobić rogaliki

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 4

rogaliki drożdżowe z marmoladą

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Za pomocą noża kroimy podłużne trójkąty. Nakładamy na środek podstawy trójkąta łyżeczkę gęstej marmolady (np. wieloowocowej, różanej itp).


Krok 5

rogaliki drożdżowe z dżemem

Nadzienie (marmoladę) zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy (tak, aby to nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka).


Krok 6

rogaliki z dżemem

Zwijamy dookoła pozostałe ciasto. 


Krok 7

rogaliki drożdżowe

Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 5-10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka (można też smarować samym roztrzepanym jajkiem, bez mleka). Ja rogaliki obsypywałam z wierzchu dodatkowo odrobiną cukru trzcinowego (jednak jeśli chcecie to możecie to pominąć i po upieczeniu oprószyć np. cukrem pudrem). Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 20-23 minuty (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).


rogaliki z marmoladą

rogaliki z dżemem

przepis na rogaliki z marmoladą

rogaliki drożdżowe z dżemem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 598

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
62 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
21 dni temu

Witam a czy mozna zrobic na suchych drozdzach?

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Wyszły przepyszne ,już dawno takie puszyste mi nie wyszły 😊

inbound1159867535231165074
Aneta
Aneta
1 miesiąc temu

Witam a co robisz żeby na drugi dzień były też takie miękkie.

Klaudia
Klaudia
1 miesiąc temu

Przepyszne rogaliki ! ☺️

inbound5566975376760434257
Iwona
Iwona
3 miesięcy temu

Super przepis, wyszły przepyszne, musze popracowac jedynie nad zawijaniem, bo co nieco wypłynęlo 😉

20240131_143702
Ewelina
Ewelina
4 miesięcy temu

Super przepis ❤️ Rogaliki są mięciutkie i pyszne. To już któryś przepis z tego bloga i każdy wychodzi mega ❤️ serdecznie polecam ❤️

20240121_190804
Aska
Aska
4 miesięcy temu

Ile wychodzi rogalików z podanej porcji ? 😊

Aska
Aska
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ok, dziękuję. Nie zauważyłam 🙈

Joanna
Joanna
5 miesięcy temu

Świetny przepis, pyszne rogaliki!

20231208_202330.jpg
Mazinka
Mazinka
6 miesięcy temu

Absolutnie rewelacyjny przepis! Świetnie wytłumaczony. Rozeszły się w mgnieniu oka… Ciasto najpierw podzieliłam na 2 części, ale drugą połowę jeszcze podzieliłam na pół. Pierwsze wyszły duże rogale , a na drugiej blaszce mniejsze. Ale i jedne i drugie przepyszne. Od mniejszych odjełam 3 minuty pieczenia. Dziękuję za przepis.

IMG_20231114_184222.jpg
Ircia:)
Ircia:)
1 rok temu

Petarda przepis. Uwielbiam ten przepis wychodzą mięciutkie puszyste świetne, robię z marmoladą a także z nutellą

Hanna
Hanna
1 rok temu

Wyszły pyszne 😋

IMG_20230310_203753437.jpg
Gosia
Gosia
1 rok temu

Dodawałam komentarz wczoraj, ale go nie widać, więc ponawiam.

Rogaliki przepyszne! Zrobiłam mniejsze, więc z porcji wyszły mi 32 sztuki. Ciasto delikatne, pięknie wyrosło a ciepłe były tak smaczne, że musiałam zrobić drugą porcję. Super opis krok po kroku i patent ze zwijaniem. Próbowałam już wiele rogalików, ale te są tak smaczne, że nie będę szukać dalej. Zapisuję i będę do niego wracać 🙂

20230301_110558.jpg
Gertruda
Gertruda
1 rok temu

Czy można zrobić z podwójnej porcji?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Rogaliki boskie… Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze nigdy mi nie wyszły takie dobre…

Beata
Beata
1 rok temu

Najlepsze rogaliki 😍 uwielbiam je 🥰

inbound867063116281787315.jpg
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Jedno jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić po wyjęciu rogalików z piekarnika 🤣 Na ciepło znikają w ekspresowym tempie 🤣 Ciasto mięciutkie i puszyste, rozpływa się w ustach. Przepis rewelacyjny. Zdecydowanie polecam 😀 Dziękuję ♥️

inbound1765431615493184440.jpg
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Jedno jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić po wyjęciu rogalików z piekarnika 🤣 Na ciepło znikają w ekspresowym tempie 🤣 Ciasto mięciutkie i puszyste, rozpływa się w ustach. Przepis rewelacyjny. Lepszych jeszcze nie jadłam. Zdecydowanie polecam 😀 Dziękuję ♥️

inbound3271494822786014705.jpg
Bernadeta
Bernadeta
1 rok temu

Najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe! Robiłam już wielokrotnie i za każdym razem wychodzą równie pyszne trzeba dodać trochę cierpliwości jak to przy drożdżowych wypiekach bywa. Z podanych składników ciasto dzielę zawsze na dwie części bo wolę jak są mniejsze. Sposób zawijania świetnie pokazyny, już mi nic z rogalików nigdy nie wypływa. Uwielbiam ślinka cieknie na samą myśl

20220610_134713.jpg
Sabina
Sabina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Hej hej 😊 jak rogalik są mniejsze to ile mniej je piec? 🙂

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Osobiście uważam, że jest to najlepszy do tej pory przepis na rogaliki, którego próbowałam. Brawo !!

Sabina
Sabina
2 lat temu

Świetnefajny czytelny przepis. Jak najbardziej polecam wypróbować! Po prostu pycha

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Najlepsze ! Puszyste, miękkie, smak cudowny 🙂

20220412_110345.jpg
Kinga
Kinga
2 lat temu

Najlepsze jakie do tej pory jadłam, kolejny przepis do mojej kolekcji

IMG_20220310_105000_01.jpg
xMoniaxx
Monia
2 lat temu

Ten przepis jest najlepszy , już wypróbowany :). (tylko moje nieco mniejsze)

received_942641993077191.jpeg
Monika
Monika
2 lat temu

Kawałek jabłka w środku zamiast marmolady będzie pasował?

Ada
Ada
2 lat temu

Na suchych drożdżach równie dobre wyjdą?

Luiza
Luiza
2 lat temu

Rogaliki extra puchate wychodzą, są mega proste i przepyszne idealny przepis dla mnie, czyli dla osoby z beztalenciem piekarskim

Marzena
Marzena
2 lat temu

Dziękuję za przepis! Piekarnik mam zepsuty ale nie spodziewałam się, że uda mi się upiec je w automacie do chleba ,który ma przystawki do bagietek. Wyszły rewelacyjnie w 20 minut!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Marzena

Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

Gosia
Gosia
5 lat temu

Ile wychodzi rogalików?

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Gosia

Ok. 12 szt. 🙂

Marlena Trębska
Marlena Trębska
7 lat temu

już wiem jaki będzie mój kolejny zakup – stolnica! 😀

Marlena Trębska
Marlena Trębska
7 lat temu

już wiem jaki będzie mój kolejny zakup – stolnica! 😀

gin
gin
8 lat temu

Mmm, musiały smakować wybornie! Aż nabrałam chętki na rogaliki 🙂

gin
gin
8 lat temu

Mmm, musiały smakować wybornie! Aż nabrałam chętki na rogaliki 🙂

Pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą

Jeżeli zastanawiasz się nad jakimś pysznym wypiekiem, to te rogaliki drożdżowe z marmoladą są właśnie dla Ciebie! Świeżo upieczone rogaliki pachną cudownie, a smakują jeszcze lepiej! Po upieczeniu są mięciutkie przez około dwa, trzy dni, więc możesz je przygotować z wyprzedzeniem. Tak szczerze, to u mnie rzadko zdarza się, żeby wytrzymały dłużej niż dzień 🙂 Ważne, aby po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, trzymać je pod przykryciem lub w jakimś hermetycznym pojemniczku. Dzięki temu rogaliki z marmoladą dłużej zachowają świeżość.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Ten przepis na rogaliki z marmoladą jest naprawdę prosty i jestem przekonana, że wyjdą Ci za pierwszym razem! Moje rogaliki z marmoladą posypałam przed upieczeniem cukrem trzcinowym, ale możesz również je posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Jeżeli natomiast chodzi o nadzienie, to ja najbardziej lubię właśnie rogaliki z marmoladą, ale np. mój mąż uwielbia wersję z czekoladą (najlepiej nutellą), która również smakuje rewelacyjnie jako deser. Każda właściwie wersja tych rogalików smakuje rewelacyjnie, np. do popołudniowej kawy 🙂

Przepis na rogaliki z marmoladą

Aby przygotować rogaliki z marmoladą, potrzebować będziesz potrzebować zaledwie 7 składników: drożdże, cukier, mąkę pszenną, mleko, jajka, masło oraz rzecz jasna marmoladę. Samo przygotowanie rogalików to kilka minut, jednak ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby wyrosnąć. Rozczyn potrzebuje około 15 minut, natomiast ciasto właściwe ok. 60 minut. Więc, mimo że przy tym przepisie się nie napracujemy, to jednak musimy zarezerwować sobie około 1,5 godziny na przygotowanie takich rogalików.

RozwińZwiń