Opis przepisu
Drożdżowe rogaliki z marmoladą są niezwykle puszyste i mięciutkie. Uwielbiam je jeść gdy są jeszcze lekko ciepłe po wyjęciu z piekarnika.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą np. różaną czy wieloowocową są niezwykle popularne w moim domu. Piekę je już od wielu, wielu lat… Ciężko mi powiedzieć kiedy dokładnie robiłam je po raz pierwszy, ale pamiętam to jak dziś, że jeszcze chodziłam do gimnazjum i płakać mi się chciało gdy je źle zlepiłam i całe nadzienie mi wypłynęło w trakcie pieczenia. Jak dobrze, że teraz nie mam z tym problemu!
Do przygotowania rogalików drożdżowych najlepiej nadaje się twarda marmolada, gęste powidła czy kremy czekoladowe. Koniecznie je wypróbuj!
Przepis na: Rogaliki z marmoladą
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 2 żółtka
- 80 g cukru białego
- ok. 250 ml letniego mleka
- 580 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- marmolada
- roztrzepane jajko
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Zobacz również:
Jak zrobić rogaliki drożdżowe?
Krok 1
Rozczyn drożdżowy:
Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Krok 2
Ciasto na rogaliki:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (580 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 4
Krok 5
Krok 7
Komentarze
Świetny przepis, jeśli nie najlepszy jaki wypróbowałam. Ciasto bajka. Dziękuję ☺️ pozdrawiam serdecznie
Super, cieszę się, że tak posmakowały 🙂 Również pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
To ciasto to istna petarda z przepisu wyszło mi aż 35 szt różnego rozmiaru 🫣 rogaliki obłędne dziękuję za przepis !❤️
Super wyszły 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowały! ❤️
Witam a czy mozna zrobic na suchych drozdzach?
Tak, napisałam o tym w pierwszym kroku… 🙂
Wyszły przepyszne ,już dawno takie puszyste mi nie wyszły 😊
Witam a co robisz żeby na drugi dzień były też takie miękkie.
Ważny jest sposób przechowywania jak w przypadku każdych wypieków drożdżowych. Najlepiej zamknąć je w szczelnym pojemniku lub owinąć dokładnie talerz folią spożywczą. Niestety mimo wszystko ciasto drożdżowe ma to do siebie, że najlepsze jest w dniu upieczenia 🙂
Przepyszne rogaliki ! ☺️
Wyglądają rewelacyjnie 🙂
Super przepis, wyszły przepyszne, musze popracowac jedynie nad zawijaniem, bo co nieco wypłynęlo 😉
Z pewnością następnym razem już pójdzie lepiej 🙂
Super przepis ❤️ Rogaliki są mięciutkie i pyszne. To już któryś przepis z tego bloga i każdy wychodzi mega ❤️ serdecznie polecam ❤️
Wyszły rewelacyjne! 😍😍 Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę kolejnych udanych wypieków 🤗
Ile wychodzi rogalików z podanej porcji ? 😊
Informacja jest na samej górze – około 14, 16 sztuk 🙂
Ok, dziękuję. Nie zauważyłam 🙈
Nie ma sprawy 🙂
Świetny przepis, pyszne rogaliki!
Rewelacyjnie wyszły 🙂 Dzięki wielkie za zdjęcie!
Absolutnie rewelacyjny przepis! Świetnie wytłumaczony. Rozeszły się w mgnieniu oka… Ciasto najpierw podzieliłam na 2 części, ale drugą połowę jeszcze podzieliłam na pół. Pierwsze wyszły duże rogale , a na drugiej blaszce mniejsze. Ale i jedne i drugie przepyszne. Od mniejszych odjełam 3 minuty pieczenia. Dziękuję za przepis.
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Wyszły jak malowane!
Dodam jeszcze że z mniejszą ilością cukru ciasto sprawdza się z parówką, serem i pieczarkami. 😘
Wtedy raczej wymieniłabym całkiem cukier na sól 🙂
Petarda przepis. Uwielbiam ten przepis wychodzą mięciutkie puszyste świetne, robię z marmoladą a także z nutellą
Bardzo się cieszę, że tak smakują! ❤️ Z nutellą też wychodzą pychotka – to ulubiona wersja mojego męża 🙂
Wyszły pyszne 😋
Superowe wyszły ❤️ Smacznego! 🙂
Dodawałam komentarz wczoraj, ale go nie widać, więc ponawiam.
Rogaliki przepyszne! Zrobiłam mniejsze, więc z porcji wyszły mi 32 sztuki. Ciasto delikatne, pięknie wyrosło a ciepłe były tak smaczne, że musiałam zrobić drugą porcję. Super opis krok po kroku i patent ze zwijaniem. Próbowałam już wiele rogalików, ale te są tak smaczne, że nie będę szukać dalej. Zapisuję i będę do niego wracać 🙂
No to niezmiernie mi miło to czytać 🙂 Dziękuję ślicznie za zdjęcie!
Czy można zrobić z podwójnej porcji?
No pewnie 🙂
Rogaliki boskie… Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze nigdy mi nie wyszły takie dobre…
Bardzo się cieszę, że przepis tak przypadł do gustu ❤️
Najlepsze rogaliki 😍 uwielbiam je 🥰
Piękna partia! ❤️ Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Jedno jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić po wyjęciu rogalików z piekarnika 🤣 Na ciepło znikają w ekspresowym tempie 🤣 Ciasto mięciutkie i puszyste, rozpływa się w ustach. Przepis rewelacyjny. Zdecydowanie polecam 😀 Dziękuję ♥️
Jedno jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić po wyjęciu rogalików z piekarnika 🤣 Na ciepło znikają w ekspresowym tempie 🤣 Ciasto mięciutkie i puszyste, rozpływa się w ustach. Przepis rewelacyjny. Lepszych jeszcze nie jadłam. Zdecydowanie polecam 😀 Dziękuję ♥️
Swietnie wyszły 🙂 No i dzięki za tak miłą recenzję i foteczkę 🙂
Najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe! Robiłam już wielokrotnie i za każdym razem wychodzą równie pyszne trzeba dodać trochę cierpliwości jak to przy drożdżowych wypiekach bywa. Z podanych składników ciasto dzielę zawsze na dwie części bo wolę jak są mniejsze. Sposób zawijania świetnie pokazyny, już mi nic z rogalików nigdy nie wypływa. Uwielbiam ślinka cieknie na samą myśl
Pani Bernadeto! Tak niezmiernie mi miło przeczytać taki komentarz! <3 Super, że rogaliki smakują. Też mi się wydaje, że lepszego ciasta na rogale nie ma! Pozdrawiam cieplutko 🙂
Hej hej 😊 jak rogalik są mniejsze to ile mniej je piec? 🙂
Hej 🤗 można skrócić o 2-3 minuty
Osobiście uważam, że jest to najlepszy do tej pory przepis na rogaliki, którego próbowałam. Brawo !!
No to się cieszę 🙂 Proszę się pochwalić zdjęciem swoich rogalików! 😛
Świetnefajny czytelny przepis. Jak najbardziej polecam wypróbować! Po prostu pycha
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂
Najlepsze ! Puszyste, miękkie, smak cudowny 🙂
Cieszę się 🙂
Najlepsze jakie do tej pory jadłam, kolejny przepis do mojej kolekcji
Piękne wyszły! 🙂 Cieszę, że smakowały i bardzo dziękuję za zdjęcie 🙂
Ten przepis jest najlepszy , już wypróbowany :). (tylko moje nieco mniejsze)
Takie małe też są śliczne 🙂 Moja babcia zawsze takie właśnie robi 🙂 Cieszę się, że przepis smakuje i dziękuję za zdjęcie!
Kawałek jabłka w środku zamiast marmolady będzie pasował?
Sam kawałek jabłka to nie jest dobry pomysł, bo rogaliki wyjdą takie za suche… Prędzej do tej marmolady, kremu czekoladowego dodać kawałek jabłka, malinę czy brzoskwinię z puszki 🙂
Na suchych drożdżach równie dobre wyjdą?
Oczywiście 🙂 Ciasta drożdżowe wychodzą zarówno dobrze na świeżych czy suchych drożdżach. Ważniejsze jest prawidłowe wyrobienie ciasta, aby było gładkie i elastyczne 🙂 udanych wypieków!
Rogaliki extra puchate wychodzą, są mega proste i przepyszne idealny przepis dla mnie, czyli dla osoby z beztalenciem piekarskim
Więcej wiary w siebie! Na pewno nie jest tak źle 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂
Dziękuję za przepis! Piekarnik mam zepsuty ale nie spodziewałam się, że uda mi się upiec je w automacie do chleba ,który ma przystawki do bagietek. Wyszły rewelacyjnie w 20 minut!
Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Ile wychodzi rogalików?
Ok. 12 szt. 🙂
już wiem jaki będzie mój kolejny zakup – stolnica! 😀
już wiem jaki będzie mój kolejny zakup – stolnica! 😀
Mmm, musiały smakować wybornie! Aż nabrałam chętki na rogaliki 🙂
Mmm, musiały smakować wybornie! Aż nabrałam chętki na rogaliki 🙂