CiastaCiasta drożdżoweDla dzieciDrożdżoweImprezaPrzekąskiPrzekąski wegetariańskieRogalikiSpecjalne okazjeSylwesterSłodkości

Rogaliki z marmoladą

Drożdżowe rogaliki z marmoladą są niezwykle puszyste i mięciutkie. Uwielbiam je jeść gdy są jeszcze lekko ciepłe po wyjęciu z piekarnika.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Domowe rogaliki drożdżowe z marmoladą np. różaną czy wieloowocową są niezwykle popularne w moim domu. Piekę je już od wielu, wielu lat… Ciężko mi powiedzieć kiedy dokładnie robiłam je po raz pierwszy, ale pamiętam to jak dziś, że jeszcze chodziłam do gimnazjum i płakać mi się chciało gdy je źle zlepiłam i całe nadzienie mi wypłynęło w trakcie pieczenia. Jak dobrze, że teraz nie mam z tym problemu!

Do przygotowania rogalików drożdżowych najlepiej nadaje się twarda marmolada, gęste powidła czy kremy czekoladowe. Koniecznie je wypróbuj! Jeśli jednak wolisz jakąś szybszą wersje rogalików to polecam upiec kruche rogaliki z trzech składników.

Przepis na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 80 g cukru białego
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 580 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • marmolada
  • roztrzepane jajko
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego

Jak zrobić rogaliki drożdżowe?

jak zrobić rozczyn drożdżowy
Krok 1 

Rozczyn drożdżowy:

Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


rogaliki przepis
Krok 2 

Ciasto właściwe:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (580 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


jak zrobić rogaliki
Krok 3 

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


rogaliki drożdżowe z marmoladą
Krok 4 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Za pomocą noża kroimy podłużne trójkąty. Nakładamy na środek podstawy trójkąta łyżeczkę gęstej marmolady (np. wieloowocowej, różanej itp).


rogaliki drożdżowe z dżemem
Krok 5 

Nadzienie (marmoladę) zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy (tak, aby to nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka).


rogaliki z dżemem
Krok 6 

Zwijamy dookoła pozostałe ciasto. 


rogaliki drożdżowe
Krok 7 

Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 5-10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka (można też smarować samym roztrzepanym jajkiem, bez mleka). Ja rogaliki obsypywałam z wierzchu dodatkowo odrobiną cukru trzcinowego (jednak jeśli chcecie to możecie to pominąć i po upieczeniu oprószyć np. cukrem pudrem). Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 20-23 minuty (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).


 

rogaliki z marmoladą

rogaliki z dżemem

przepis na rogaliki z marmoladą

rogaliki drożdżowe z dżemem

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 489

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
24 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
8 dni temu

Osobiście uważam, że jest to najlepszy do tej pory przepis na rogaliki, którego próbowałam. Brawo !!

Sabina
19 dni temu

Świetnefajny czytelny przepis. Jak najbardziej polecam wypróbować! Po prostu pycha

Agnieszka
1 miesiąc temu

Najlepsze ! Puszyste, miękkie, smak cudowny 🙂

Kinga
1 miesiąc temu

Najlepsze jakie do tej pory jadłam, kolejny przepis do mojej kolekcji

Monia
1 miesiąc temu

Ten przepis jest najlepszy , już wypróbowany :). (tylko moje nieco mniejsze)

Monika
1 miesiąc temu

Kawałek jabłka w środku zamiast marmolady będzie pasował?

Ada
1 miesiąc temu

Na suchych drożdżach równie dobre wyjdą?

Luiza
2 miesięcy temu

Rogaliki extra puchate wychodzą, są mega proste i przepyszne idealny przepis dla mnie, czyli dla osoby z beztalenciem piekarskim

Marzena
3 miesięcy temu

Dziękuję za przepis! Piekarnik mam zepsuty ale nie spodziewałam się, że uda mi się upiec je w automacie do chleba ,który ma przystawki do bagietek. Wyszły rewelacyjnie w 20 minut!

Po Prostu Pycha
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Marzena

Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

Marlena Trębska
5 lat temu

już wiem jaki będzie mój kolejny zakup – stolnica! 😀

gin
6 lat temu

Mmm, musiały smakować wybornie! Aż nabrałam chętki na rogaliki 🙂

Gosia
3 lat temu

Ile wychodzi rogalików?

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Gosia

Ok. 12 szt. 🙂

Marlena Trębska
5 lat temu

już wiem jaki będzie mój kolejny zakup – stolnica! 😀

gin
6 lat temu

Mmm, musiały smakować wybornie! Aż nabrałam chętki na rogaliki 🙂

Pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą

Jeżeli zastanawiasz się nad jakimś pysznym wypiekiem, to te rogaliki drożdżowe z marmoladą są właśnie dla Ciebie! Świeżo upieczone rogaliki pachną cudownie, a smakują jeszcze lepiej! Po upieczeniu są mięciutkie przez około dwa, trzy dni, więc możesz je przygotować z wyprzedzeniem. Tak szczerze, to u mnie rzadko zdarza się, żeby wytrzymały dłużej niż dzień 🙂 Ważne, aby po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, trzymać je pod przykryciem lub w jakimś hermetycznym pojemniczku. Dzięki temu rogaliki z marmoladą dłużej zachowają świeżość.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Ten przepis na rogaliki z marmoladą jest naprawdę prosty i jestem przekonana, że wyjdą Ci za pierwszym razem! Moje rogaliki z marmoladą posypałam przed upieczeniem cukrem trzcinowym, ale możesz również je posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Jeżeli natomiast chodzi o nadzienie, to ja najbardziej lubię właśnie rogaliki z marmoladą, ale np. mój mąż uwielbia wersję z czekoladą (najlepiej nutellą), która również smakuje rewelacyjnie jako deser. Każda właściwie wersja tych rogalików smakuje rewelacyjnie, np. do popołudniowej kawy 🙂

Przepis na rogaliki z marmoladą

Aby przygotować rogaliki z marmoladą, potrzebować będziesz potrzebować zaledwie 7 składników: drożdże, cukier, mąkę pszenną, mleko, jajka, masło oraz rzecz jasna marmoladę. Samo przygotowanie rogalików to kilka minut, jednak ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby wyrosnąć. Rozczyn potrzebuje około 15 minut, natomiast ciasto właściwe ok. 60 minut. Więc, mimo że przy tym przepisie się nie napracujemy, to jednak musimy zarezerwować sobie około 1,5 godziny na przygotowanie takich rogalików.

Back to top button