Sernik gotowany

4.8/5 (149 ocen)
Z tym pysznym sernikiem bez pieczenia poradzi sobie naprawdę każdy. Zawsze możecie być pewni, że wyjdzie i że będzie smakować rewelacyjnie. Sernik gotowany na herbatnikach robi się bardzo szybko, a jego smak potrafi zachwycić nawet najbardziej wygórowane podniebienia.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie 8 h

sernik gotowany

Opis przepisu

Sernik gotowany to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowany na herbatnikach maślanych wraz z warstwą czekoladową i orzeszkami ziemnymi na wierzchu… Jest naprawdę bardzo smaczny i godny wypróbowania. To sernik idealny na Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny czy jako szybki, weekendowy wypiek do kawy.

Sernik na herbatnikach

Przyznam, że robiłam już kilka lat temu sernik gotowany, ale w nieco innej postaci, bo przekładany kruchymi blatami ciasta. Tym razem wykonałam sernik na herbatnikach maślanych (równie dobrze się sprawdzą herbatniki kakaowe) i byłam bardzo zadowolona z rezultatu.

Od razu uprzedzam, że nie jest to sernik, który zjecie zaraz po zrobieniu. Ciasto wymaga odpowiedniego schłodzenia, zanim je pokroicie, więc najlepiej je przygotować 1-2 dni przed planowaną imprezą czy świętami. W tym czasie masa serowa zastyga, gęstnieje i staje się spójną całością wraz z herbatnikami. Wierzch polecam udekorować gęstą polewą czekoladową wraz z solonymi orzeszkami ziemnymi – one nadają jeszcze ciekawszego smaku dla całości.

Przepis na: Sernik gotowany

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Masa serowa:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru białego
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 kg twarogu np. z wiaderka lub takiego w kostce
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 płaska łyżka masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka mleka w proszku
  • 140 g orzeszków ziemnych (u mnie solone)

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników maślanych
Wyślij emailem

Sernik gotowany przepis krok po kroku:


Krok 1

masło

Sernik gotowany przygotowałam w wersji bez pieczenia na bazie herbatników maślanych. Jeśli chcesz zastąp je krakersami, ale według mnie herbatniki lepiej tu pasują.

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zaczynamy od roztopienia masła (200 g). Robimy to w garnku o średniej wielkości lub nieco większym – ma się zmieścić w nim cała masa serowa.


Krok 2

składniki na masę serową

Gdy masło rozpuści się na małym ogniu, wtedy wsypujemy cukier biały (180 g), a także cukier z prawdziwą wanilią (20 g) – ja zastąpiłam odrobiną pasty waniliowej. Całość mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty na małym lub średnim ogniu. 


Krok 3

składniki na masę serową na sernik gotowany

Dodajemy twaróg (1 kg) – ja użyłam z wiaderka, chociaż równie dobrze można użyć twarogu w kostce, tylko trzeba go najpierw dwukrotnie zmielić w maszynce. Dodajemy także 5 jajek. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki do momentu połączenia się składników. Masa serowa powinna być bardzo gorąca (ale nie ma potrzeby doprowadzania do bulgotania). 


Krok 4

masa serowa na sernik gotowany

Sypkie budynie waniliowe (u mnie bez cukru) rozpuszczamy w mleku (200 ml). Wlewamy do gorącej masy serowej. Można także opcjonalnie dodać odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając – to powinno zająć kilka minut.


Krok 5

masa na sernik gotowany przepisy babci

W tym czasie masa serowa powinna zacząć delikatnie gęstnięć. Mieszamy przez 3-4 minuty, gotując cały czas na malutkim ogniu.

Od razu uprzedzam, że ta masa serowa będzie nieco rzadsza niż np. zwykły ugotowany budyń (dopiero po schłodzeniu w lodówce nabiera idealnej konsystencji).

Odstawiamy na 15-20 minut aż lekko przestygnie.  


Krok 6

herbatniki

Na dno blaszki (u mnie wyłożona papierem do pieczenia, w rozmiarze 20 x 30 cm, możesz też użyć kwadratowej np. 24x 24 cm) układamy warstwę herbatników.

Taka podpowiedź – ja użyłam mniejszej prostokątnej foremki, więc jeśli chcesz użyć dużej np. 24 x 38 cm to pomnóż wszystkie składniki razy 1,5. W innym przypadku sernik będzie bardzo niski.


Krok 7

sernik gotowany przepis krok po kroku

Na warstwę herbatników układamy połowę masy serowej. Ona w dalszym ciągu nie będzie super gęsta (dopiero zgęstnieje w lodówce), ale nie może być też rzadka (w tym przypadku masa serowa została nieprawidłowo przygotowana).

Następnie układamy drugą warstwę herbatników.  


Krok 8

masa serowa gotowana

Przykrywamy pozostałą masą serową, wyrównujemy. 


Krok 9

sernik gotowany na herbatnikach

Układamy górną warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia na około godzinę. 


Krok 10

czekolada na polewę

Polewa czekoladowa

Śmietankę kremówkę 30% (nieco ponad 100 ml) i masło (1 płaska łyżka) podgrzewamy w bardzo małym garnku (nie zagotowujemy!). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobniutko posiekane czekolady. Całość mieszamy do powstania jednolitej, błyszczącej polewy czekoladowej.


Krok 11

Polewa czekoladowa z orzechami

Wrzucamy orzeszki ziemne (u mnie solone, bo nadają fajnego kontrastu, ale równie dobrze możesz użyć niesolonych). Opcjonalnie możesz dodać płaską łyżkę mleka w proszku, aby zagęścić polewę.  


Krok 12

polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi

Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 13

przepis na sernik gotowany

Polewę z orzeszkami przekładamy na wierzch herbatników, wyrównujemy. Po przestygnięciu, wkładamy ciasto do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie masa serowa zdąży zastygnąć, a ciasto w rezultacie się ładnie kroi.

Jak przechowywać sernik gotowany?

Sernik gotowany przechowujemy w lodówce. Najlepiej go zrobić 1-2 dni przed planowaną imprezą czy świętami.

Przy okazji szukasz podobnych przepisów na pyszne i proste do przygotowania serniki? W takim razie zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego sernika z mlekiem skondensowanym lub sernika z białą czekoladą


Sernik z wiaderka na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

sernik gotowany

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 149

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
alsancak rus escort
alsancak rus escort
1 miesiąc temu

thank you

Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu

Sernik przepyszny i szybki do zrobienia ♥️ A orzeszki solone dodają zupełnie innego, ale obłędnego smaku. Rewelacja! ♥️

IMG_20230917_081921.jpg
Kamila
Kamila
1 rok temu

Wyszedł przepyszny😍 super pomysł z dodaniem do czekolady orzeszków

20230407_185032.jpg
Marcelina
Marcelina
11 miesięcy temu
Reply to  Kamila

Piekła pani na dużej blaszce czy małej?

Marek
Marek
5 miesięcy temu
Reply to  Marcelina

proszę czytać ze zrozumieniem – sernik GOTOWANY

Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast bez pieczenia. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne smaki i łatwe w przygotowaniu ciacha. Idealnie sprawdza się na letnie dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie ciasta, ale pragniemy zadowolić swoje podniebienie czymś słodkim i chłodnym. Sernik na herbatnikach jest na tyle prosty, że każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Nie musimy się martwić o takie rzeczy jak czy nam się nie przypali, czy nie opadnie, czy nie będzie surowy w środku. Wystarczy nam lodówka, duży garnek i kilka prostych składników, aby już za kilka godzin, nasz sernik na herbatnikach bez pieczenia wylądował na naszym stole, jako np. dodatek do pysznej kawusi 🙂

Sernik gotowany na herbatnikach

Muszę przyznać, że sernik gotowany na herbatnikach to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie tradycję i prostotę w kuchni. Przygotowanie sernika gotowanego nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Ten doskonały sernik gotowany jest niezwykle prosty do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Na pewno atutem jest to, że nie musimy odpalać piekarnika, aby go zrobić, a dodatkowo czas przygotowania to niecałe 30 minut. Oczywiście tak jak każde ciasto bez pieczenia trzeba je chłodzić w lodówce. Najlepiej przez cała noc, tzn. przez ok. 8 godzin, aby herbatniki zdążyły zmięknąć. Ja przygotowałam sernik bez pieczenia na herbatnikach, ponieważ taka wersja mi najbardziej smakuje. Jeżeli jednak masz tylko ochotę, to możesz skorzystać z przepisu na biszkopt i zrobić sernik gotowany na biszkopcie lub jeżeli nie chcesz jednak odpalać piekarnika, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sernik gotowany na biszkoptach. W każdej wersji będzie smakować rewelacyjnie!

Sernik z wiaderka na herbatnikach

Jeśli szukasz przepisu na pyszny i prosty w przygotowaniu sernik, który zachwyci Twoich gości, to sernik z wiaderka na herbatnikach jest idealnym wyborem! Co więcej, sernik z wiaderka na herbatnikach to doskonały deser na ciepłe dni, ponieważ jest lekki i orzeźwiający. Można go też modyfikować, dodając na jego wierzch różne smakowe dodatki, takie jak kremy, owoce czy orzechy. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości pysznym i oryginalnym deserem, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego sernika z wiaderka na herbatnikach według mojego sprawdzonego przepisu. Gwarantuję, że jego smak zadowoli nawet najbardziej wymagających łasuchów i zostanie na długo zapamiętany przez Twoich gości! Jeżeli szukasz innych pyszności, to sprawdź moje sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczeni, gdzie znajdziesz takie pyszności jak ciasto 3 bit, bananowa krówka, czy ciasto kinder bueno.

RozwińZwiń