Uwielbiam ten sernik. Robi się go całkiem inaczej niż tradycyjne serniki ale jest równie pyszny. Jego wielką zaletą jest to, że nie da się jego zepsuć. Robiłam go pierwszy raz jeszcze na początku liceum i do tej pory często do niego wracam bo jest naprawdę bardzo smaczny. Osobno piecze się 3 blaty ciasta, które zaraz po upieczeniu wyglądają na bardzo twarde lecz one muszą takie być ponieważ później przekłada się na nie gorącą masę sernika i one miękną. Najlepiej go zrobić dzień wcześniej.
Przepis na: Sernik gotowany
Przygotowanie: 40
Pieczenie: 40 min
Łącznie: 80 min
Składniki:
Kruche spody:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 150 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 dag posiekanej skórki pomarańczowej
Włączyć piekarnik na 180 stopni. Przygotować ciasto: mąkę posiekać z margaryną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, żółtka oraz śmietanę i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na cztery części, pierwszą porcję rozwałkować w prostokąt i przełożyć do blaszki.
Następnie włożyć do piekarnika i piec około 20 minut (Ja mam w piekarniku dwie półki więc piekłam po dwa placki naraz). Tak samo postępować z pozostałymi plackami.
Przygotować masę serową: ser przełożyć do garnka, cukier oraz jajka, miksujemy.
Masę serową gotujemy na małym ogniu, dodajemy margarynę. Mieszamy aż do zagotowania się składników. Budyń i mąkę wymieszać z mlekiem i przelać do gotującego się sera, porządnie wymieszać. Gotować około 5 minut a na koniec dodać posiekaną drobniutko skórkę pomarańczową.
Na jeden z placków wylać jedną czwartą masy serowej (placki muszą już być chłodne, a masę wylewamy jeszcze gorącą), przykryć kolejnym plackiem i leciutko docisnąć. Kolejno nakładać masę serową, placek, masę serową, placek, masę serową oraz placek. Docisnąć i odstawić do ostygnięcia i związania najlepiej na całą noc. Ja dodatkowo przyozdobiłam serniczek kolorową posypką. Smacznego!