Opis przepisu
Sernik gotowany to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowany na herbatnikach maślanych wraz z warstwą czekoladową i orzeszkami ziemnymi na wierzchu… Jest naprawdę bardzo smaczny i godny wypróbowania. To sernik idealny na Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny czy jako szybki, weekendowy wypiek do kawy.
Sernik na herbatnikach
Przyznam, że robiłam już kilka lat temu sernik gotowany, ale w nieco innej postaci, bo przekładany kruchymi blatami ciasta. Tym razem wykonałam sernik na herbatnikach maślanych (równie dobrze się sprawdzą herbatniki kakaowe) i byłam bardzo zadowolona z rezultatu.
Od razu uprzedzam, że nie jest to sernik, który zjecie zaraz po zrobieniu. Ciasto wymaga odpowiedniego schłodzenia, zanim je pokroicie, więc najlepiej je przygotować 1-2 dni przed planowaną imprezą czy świętami. W tym czasie masa serowa zastyga, gęstnieje i staje się spójną całością wraz z herbatnikami. Wierzch polecam udekorować gęstą polewą czekoladową wraz z solonymi orzeszkami ziemnymi – one nadają jeszcze ciekawszego smaku dla całości.
Zachęcam Cię również do wypróbowania wersji letniej – Sernik gotowany z owocami.
Przepis na: Sernik gotowany
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Masa serowa:
- 200 g masła
- 180 g cukru białego
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 kg twarogu np. z wiaderka lub takiego w kostce
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- opcjonalnie 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 płaska łyżka masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- opcjonalnie 1 płaska łyżka mleka w proszku
- 140 g orzeszków ziemnych (u mnie solone)
Dodatkowo:
- 300 g herbatników maślanych
Zobacz również:
Sernik gotowany przepis krok po kroku:
Krok 1
Sernik gotowany przygotowałam w wersji bez pieczenia na bazie herbatników maślanych. Jeśli chcesz zastąp je krakersami, ale według mnie herbatniki lepiej tu pasują.
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Zaczynamy od roztopienia masła (200 g). Robimy to w garnku o średniej wielkości lub nieco większym – ma się zmieścić w nim cała masa serowa.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając – to powinno zająć kilka minut.
Krok 5
Od razu uprzedzam, że ta masa serowa będzie nieco rzadsza niż np. zwykły ugotowany budyń (dopiero po schłodzeniu w lodówce nabiera idealnej konsystencji).
Odstawiamy na 15-20 minut aż lekko przestygnie.
Krok 6
Taka podpowiedź – ja użyłam mniejszej prostokątnej foremki, więc jeśli chcesz użyć dużej np. 24 x 38 cm to pomnóż wszystkie składniki razy 1,5. W innym przypadku sernik będzie bardzo niski.
Krok 7
Następnie układamy drugą warstwę herbatników.
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Polewa czekoladowa
Śmietankę kremówkę 30% (nieco ponad 100 ml) i masło (1 płaska łyżka) podgrzewamy w bardzo małym garnku (nie zagotowujemy!). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobniutko posiekane czekolady. Całość mieszamy do powstania jednolitej, błyszczącej polewy czekoladowej.
Krok 11
Krok 12
Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 13
Jak przechowywać sernik gotowany?
Sernik gotowany przechowujemy w lodówce. Najlepiej go zrobić 1-2 dni przed planowaną imprezą czy świętami.
Przy okazji szukasz podobnych przepisów na pyszne i proste do przygotowania serniki? W takim razie zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego sernika z mlekiem skondensowanym lub sernika z białą czekoladą.
Komentarze
thank you
Sernik przepyszny i szybki do zrobienia ♥️ A orzeszki solone dodają zupełnie innego, ale obłędnego smaku. Rewelacja! ♥️
Super, bardzo się cieszę, że serniczek smakował 🙂 Moim zdaniem te solone orzeszki to naprawdę ciekawe przełamanie słodkiej masy serowej. Zapraszam do wypróbowania innych serników – mam ich sporo na blogu 😛
Wyszedł przepyszny😍 super pomysł z dodaniem do czekolady orzeszków
Piekła pani na dużej blaszce czy małej?
proszę czytać ze zrozumieniem – sernik GOTOWANY
Ciacho wyszło rewelacyjnie 🙂 cieszę się, że smakowało