Sernik gotowany

4.8/5 (165 ocen)
Z tym pysznym sernikiem bez pieczenia poradzi sobie naprawdę każdy. Zawsze możecie być pewni, że wyjdzie i że będzie smakować rewelacyjnie. Sernik gotowany na herbatnikach robi się bardzo szybko, a jego smak potrafi zachwycić nawet najbardziej wygórowane podniebienia.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie 8 h

sernik gotowany

Opis przepisu

Sernik gotowany to pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowany na herbatnikach maślanych wraz z warstwą czekoladową i orzeszkami ziemnymi na wierzchu… Jest naprawdę bardzo smaczny i godny wypróbowania. To sernik idealny na Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny czy jako szybki, weekendowy wypiek do kawy.

Sernik na herbatnikach

Przyznam, że robiłam już kilka lat temu sernik gotowany, ale w nieco innej postaci, bo przekładany kruchymi blatami ciasta. Tym razem wykonałam sernik na herbatnikach maślanych (równie dobrze się sprawdzą herbatniki kakaowe) i byłam bardzo zadowolona z rezultatu.

Od razu uprzedzam, że nie jest to sernik, który zjecie zaraz po zrobieniu. Ciasto wymaga odpowiedniego schłodzenia, zanim je pokroicie, więc najlepiej je przygotować 1-2 dni przed planowaną imprezą czy świętami. W tym czasie masa serowa zastyga, gęstnieje i staje się spójną całością wraz z herbatnikami. Wierzch polecam udekorować gęstą polewą czekoladową wraz z solonymi orzeszkami ziemnymi – one nadają jeszcze ciekawszego smaku dla całości.

Zachęcam Cię również do wypróbowania wersji letniej – Sernik gotowany z owocami.

Przepis na: Sernik gotowany

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Masa serowa:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru białego
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 kg twarogu np. z wiaderka lub takiego w kostce
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 płaska łyżka masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka mleka w proszku
  • 140 g orzeszków ziemnych (u mnie solone)

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników maślanych
Wyślij emailem

Sernik gotowany przepis krok po kroku:


Krok 1

masło

Sernik gotowany przygotowałam w wersji bez pieczenia na bazie herbatników maślanych. Jeśli chcesz zastąp je krakersami, ale według mnie herbatniki lepiej tu pasują.

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Zaczynamy od roztopienia masła (200 g). Robimy to w garnku o średniej wielkości lub nieco większym – ma się zmieścić w nim cała masa serowa.


Krok 2

składniki na masę serową

Gdy masło rozpuści się na małym ogniu, wtedy wsypujemy cukier biały (180 g), a także cukier z prawdziwą wanilią (20 g) – ja zastąpiłam odrobiną pasty waniliowej. Całość mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty na małym lub średnim ogniu. 


Krok 3

składniki na masę serową na sernik gotowany

Dodajemy twaróg (1 kg) – ja użyłam z wiaderka, chociaż równie dobrze można użyć twarogu w kostce, tylko trzeba go najpierw dwukrotnie zmielić w maszynce. Dodajemy także 5 jajek. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki do momentu połączenia się składników. Masa serowa powinna być bardzo gorąca (ale nie ma potrzeby doprowadzania do bulgotania). 


Krok 4

masa serowa na sernik gotowany

Sypkie budynie waniliowe (u mnie bez cukru) rozpuszczamy w mleku (200 ml). Wlewamy do gorącej masy serowej. Można także opcjonalnie dodać odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając – to powinno zająć kilka minut.


Krok 5

masa na sernik gotowany przepisy babci

W tym czasie masa serowa powinna zacząć delikatnie gęstnięć. Mieszamy przez 3-4 minuty, gotując cały czas na malutkim ogniu.

Od razu uprzedzam, że ta masa serowa będzie nieco rzadsza niż np. zwykły ugotowany budyń (dopiero po schłodzeniu w lodówce nabiera idealnej konsystencji).

Odstawiamy na 15-20 minut aż lekko przestygnie.  


Krok 6

herbatniki

Na dno blaszki (u mnie wyłożona papierem do pieczenia, w rozmiarze 20 x 30 cm, możesz też użyć kwadratowej np. 24x 24 cm) układamy warstwę herbatników.

Taka podpowiedź – ja użyłam mniejszej prostokątnej foremki, więc jeśli chcesz użyć dużej np. 24 x 38 cm to pomnóż wszystkie składniki razy 1,5. W innym przypadku sernik będzie bardzo niski.


Krok 7

sernik gotowany przepis krok po kroku

Na warstwę herbatników układamy połowę masy serowej. Ona w dalszym ciągu nie będzie super gęsta (dopiero zgęstnieje w lodówce), ale nie może być też rzadka (w tym przypadku masa serowa została nieprawidłowo przygotowana).

Następnie układamy drugą warstwę herbatników.  


Krok 8

masa serowa gotowana

Przykrywamy pozostałą masą serową, wyrównujemy. 


Krok 9

sernik gotowany na herbatnikach

Układamy górną warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia na około godzinę. 


Krok 10

czekolada na polewę

Polewa czekoladowa

Śmietankę kremówkę 30% (nieco ponad 100 ml) i masło (1 płaska łyżka) podgrzewamy w bardzo małym garnku (nie zagotowujemy!). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobniutko posiekane czekolady. Całość mieszamy do powstania jednolitej, błyszczącej polewy czekoladowej.


Krok 11

Polewa czekoladowa z orzechami

Wrzucamy orzeszki ziemne (u mnie solone, bo nadają fajnego kontrastu, ale równie dobrze możesz użyć niesolonych). Opcjonalnie możesz dodać płaską łyżkę mleka w proszku, aby zagęścić polewę.  


Krok 12

polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi

Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 13

przepis na sernik gotowany

Polewę z orzeszkami przekładamy na wierzch herbatników, wyrównujemy. Po przestygnięciu, wkładamy ciasto do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie masa serowa zdąży zastygnąć, a ciasto w rezultacie się ładnie kroi.

Jak przechowywać sernik gotowany?

Sernik gotowany przechowujemy w lodówce. Najlepiej go zrobić 1-2 dni przed planowaną imprezą czy świętami.

Przy okazji szukasz podobnych przepisów na pyszne i proste do przygotowania serniki? W takim razie zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego sernika z mlekiem skondensowanym lub sernika z białą czekoladą


Sernik z wiaderka na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

sernik gotowany

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 165

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Beata
Beata
27 dni temu

Ja spróbowałam na rozdrobionych herbatnikach z roztopinym masłem na spód i na wierzch sernika, bo z czekoladą jest mi za słodki. Dla mnie rewelacyjny. Pozdrawiam

Meg
Meg
30 dni temu

Czy mozna herbatniki zastąpić pierniczkami korzennymi?

alsancak rus escort
alsancak rus escort
10 miesięcy temu

thank you

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Sernik przepyszny i szybki do zrobienia ♥️ A orzeszki solone dodają zupełnie innego, ale obłędnego smaku. Rewelacja! ♥️

IMG_20230917_081921.jpg
Kamila
Kamila
1 rok temu

Wyszedł przepyszny😍 super pomysł z dodaniem do czekolady orzeszków

20230407_185032.jpg
Marcelina
Marcelina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Kamila

Piekła pani na dużej blaszce czy małej?

Marek
Marek
1 rok temu
W odpowiedzi do  Marcelina

proszę czytać ze zrozumieniem – sernik GOTOWANY

Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast bez pieczenia. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne smaki i łatwe w przygotowaniu ciacha. Idealnie sprawdza się na letnie dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie ciasta, ale pragniemy zadowolić swoje podniebienie czymś słodkim i chłodnym. Sernik na herbatnikach jest na tyle prosty, że każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Nie musimy się martwić o takie rzeczy jak czy nam się nie przypali, czy nie opadnie, czy nie będzie surowy w środku. Wystarczy nam lodówka, duży garnek i kilka prostych składników, aby już za kilka godzin, nasz sernik na herbatnikach bez pieczenia wylądował na naszym stole, jako np. dodatek do pysznej kawusi 🙂

Sernik gotowany na herbatnikach

Muszę przyznać, że sernik gotowany na herbatnikach to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie tradycję i prostotę w kuchni. Przygotowanie sernika gotowanego nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Ten doskonały sernik gotowany jest niezwykle prosty do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Na pewno atutem jest to, że nie musimy odpalać piekarnika, aby go zrobić, a dodatkowo czas przygotowania to niecałe 30 minut. Oczywiście tak jak każde ciasto bez pieczenia trzeba je chłodzić w lodówce. Najlepiej przez cała noc, tzn. przez ok. 8 godzin, aby herbatniki zdążyły zmięknąć. Ja przygotowałam sernik bez pieczenia na herbatnikach, ponieważ taka wersja mi najbardziej smakuje. Jeżeli jednak masz tylko ochotę, to możesz skorzystać z przepisu na biszkopt i zrobić sernik gotowany na biszkopcie lub jeżeli nie chcesz jednak odpalać piekarnika, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sernik gotowany na biszkoptach. W każdej wersji będzie smakować rewelacyjnie!

Sernik z wiaderka na herbatnikach

Jeśli szukasz przepisu na pyszny i prosty w przygotowaniu sernik, który zachwyci Twoich gości, to sernik z wiaderka na herbatnikach jest idealnym wyborem! Co więcej, sernik z wiaderka na herbatnikach to doskonały deser na ciepłe dni, ponieważ jest lekki i orzeźwiający. Można go też modyfikować, dodając na jego wierzch różne smakowe dodatki, takie jak kremy, owoce czy orzechy. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości pysznym i oryginalnym deserem, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego sernika z wiaderka na herbatnikach według mojego sprawdzonego przepisu. Gwarantuję, że jego smak zadowoli nawet najbardziej wymagających łasuchów i zostanie na długo zapamiętany przez Twoich gości! Jeżeli szukasz innych pyszności, to sprawdź moje sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczeni, gdzie znajdziesz takie pyszności jak ciasto 3 bit, bananowa krówka, czy ciasto kinder bueno.

RozwińZwiń