Przetwory

Dżem z truskawek

Domowy dżem z truskawek robię obowiązkowo co roku. Może dlatego, że truskawki są moim ulubionym owocem… Teraz akurat kończy się na nie sezon to można je kupić w naprawdę dobrych cenach. Moim zdaniem warto po prostu sobie zrobić z truskawek konfiturę na zimę i cieszyć się smakiem tych słodkich owoców przez cały rok! Przy okazji polecam wypróbować rewelacyjny dżem z czerwonych porzeczek.

dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Dżem z truskawek można zrobić w sumie na 3 sposoby – tradycyjnie długo gotując (przez kilka godzin) jedynie z cukrem (można użyć zwykłego cukru białego lub żelującego), ale można przyspieszyć proces dodając pektynę czy nawet popularne w sklepach żel-fixy (wtedy zrobienie dżemu zajmuje kilka minut). Ja najczęściej zamawiam sobie na internecie pektynę do dżemów lub stosuję najbardziej sprawdzony sposób, czyli wielogodzinne gotowanie na minimalnym ogniu.

Jakie truskawki na dżem?

W Polsce na straganach lub w sklepie możemy znaleźć wiele rodzajów truskawek, pytanie jednak które nadadzą się na dżem? Najlepsze na przetwory są odmiany takie jak: Murzynki, Senga, Dukat czy Pandora. Jeżeli mamy taką możliwość, to zapytajmy sprzedawcę czy ma takie odmiany.

Najlepsze truskawki na dżem są z końca sezonu (który kończy się mniej więcej w lipcu), wtedy są po prostu najsłodsze. W tym czasie też polecam przygotowywać właśnie przetwory z tych pysznych owoców.

Masz mało słodkie truskawki?

Jeżeli trafiłaś/eś na mało słodkie truskawki, to pewnie zadajesz sobie pytanie czy nadadzą się na przetwory. Odpowiedź brzmi tak, ale poleciłabym w takim przypadku dodanie większej ilości cukru, tak aby proporcja wyniosła 800 g cukru na 2 kg truskawek.

Czy można zrobić dżem z mrożonych truskawek?

Czasami jest tak, że nie zdążymy przygotować dżemu truskawkowego ze świeżych owoców lub zamroziliśmy truskawki, których mieliśmy za dużo. Czy można je zatem wykorzystać do przetworów? Tak jak najbardziej. Możesz je wcześniej rozmrozić lub wrzucić do garnka jeszcze zamrożone.

Przepis na: Dżem z truskawek

 Łącznie: 5 h 

Składniki :

  • 2 kg truskawek
  • 600 g cukru białego lub żelującego
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dżem z truskawek – przepis krok po kroku:

truskawki na dżem
Krok 1 

Przygotowałam dżem z 2 kg słodkich, soczystych truskawek. Na przetwory kupuję owoce gdy kończy się na nie sezon, a cena jest już nieco niższa.

Z podanych proporcji (1 kg owoców) wychodzą około 4 słoiczki po 250 ml.

Truskawki dokładnie płuczemy pod strumieniem wody. 


Przepis na dżem z truskawek
Krok 2 

Owoce przekładamy do garnka i ustawiamy średnią moc palnika. Wsypujemy cukier i mieszamy. Ja użyłam zwykłego cukru białego, ale jeśli chcecie uzyskać bardziej galaretkową konsystencję to polecam użyć cukier żelujący.

Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszamy ogień na minimalny (cały czas mieszamy). Dla uzyskania pięknego czerwonego koloru zwykle dodaję minimum 1-2 łyżki soku z cytryny na 1 kg owoców. Jeśli nie dodasz soku z cytryny to dżem po prostu nieco ściemnieje i uzyskasz taką ciemną, wiśniową barwę.

Gotujemy przez około 4-5 godzin (w zależności od soczystości truskawek) do momentu uzyskania gęstego dżemu, oczywiście co jakiś czas mieszamy, żeby owoce nam się od spodu nie przypaliły. Jeżeli robisz konfiturę z większej ilości owoców to raczej będzie potrzeba nieco dłuższego gotowania o minimum 30-45 minut.


Jak przygotować dżem z truskawek?
Krok 3 

W tym czasie przygotowujemy sobie słoiki i zakrętki. Niezależnie czy używam nowych słoików czy mam jakieś swoje starsze to zawsze je wcześniej myję w zmywarce lub ręcznie. Następnie je dokładnie wycieram do sucha.

Do dżemów używam zwykle mniejszych słoiczków o pojemności 200-250 ml.

Gorący dżem nakładamy za pomocą łyżki lub chochelki do słoików. Od razu szczelnie zakręcamy.


domowy dżem truskawkowy
Krok 4 

Pamiętaj żeby nie nalewać dżemu aż po same brzegi (najlepiej zostawić 1-2 cm luzu od zakrętki).

Szczelnie zakręcamy słoiki. Będą gorące, więc należy sobie pomóc rękawicami kuchennymi lub ścierkami.

Odwracamy do góry dnem i odstawiamy na minimum 40 minut. Zakrętki powinny się w tym czasie zassać, a gdyby były lekko poluzowane to należy je po prostu dokręcić.

Pasteryzacja przetworów

W przypadku dżemów, które planuję zjeść w najbliższym czasie np. rok to nie stosuję dodatkowej pasteryzacji. Przetwory trzymam w nieco chłodnym miejscu w garażu i do tej pory nigdy mi się nie zepsuły. Jeśli jednak planujesz zrobić większą ilość dżemów i nie wiesz jak długo będziesz je przechowywać to najlepiej sobie je później dodatkowo zapasteryzować. Można to zrobić w piekarniku (najprostszy sposób) lub w garnku.

Szczelnie zakręcone słoiki umieszczamy w piekarniku (temp. około 110 stopni). Pieczemy przez 30 minut. Gdy przestygną słoiki sprawdzamy zakrętkę – zakrętka po wciśnięciu palcami nie powinna się odkształcać.

Gotowe przetwory na zimę zwykle sobie podpisuję – nazwę i datę powstania. To bardzo ułatwia przeszukiwanie swojego składziku z domowymi przetworami.


Dżem z truskawek przepis

dżem truskawkowy

dżem z truskawek przepis

dżem truskawkowy

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 48

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Domowy dżem truskawkowy

Mój prosty, sprawdzony przepis na domowy dżem truskawkowy zawiera tylko trzy składniki; truskawki, sok z cytryny oraz cukier, który jest naturalnym konserwantem.

Może wydawać Ci się, że dżem truskawkowy jest trudny do zrobienia, ale zapewniam Cię, że tak nie jest. Jeśli wcześniej nie robiłaś dżemu truskawkowego, to niczym się nie przejmuj. Przedstawię Ci wszystkie instrukcje krok po kroku. Będziesz zaskoczona, kiedy odkryjesz, jak szybko i łatwo można zrobić własny dżem truskawkowy. Dodatkowo, kiedy sięgniesz po słoiczek w zimowy ponury dzień i po skosztowaniu poczujesz ich smak, to będziesz wiedziała, że był to dobrze spędzony czas 🙂

Dżem truskawkowy przepis

Robienie dżemu to świetny sposób, aby zachować smak lata, którymi można się cieszyć w nadchodzących chłodniejszych miesiącach. Własnoręcznie przygotowany dżem truskawkowy jest nieporównywalnie lepszy niż ten kupowany w sklepie. Nie ma niepożądanych dodatków, sztucznych konserwantów ani zagęszczaczy, które można znaleźć w sklepowych dżemach z truskawek. Możesz używać tego dżemu truskawkowego na wiele sposobów. Rozsmarować go na grzance lub innym pieczywie, podać na omlecie, użyć ich do naleśników, zrobić z jego użyciem tartę lub inne słodkości. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia 🙂

Jak zrobić dżem truskawkowy?

Aby zrobić dżem truskawkowy musimy zacząć od przygotowania truskawek. Dokładnie je umyj i usuń szypułki. Większe truskawki możesz przeciąć na pół. Owoce umieść w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Doprowadzamy do zagotowania owoców, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Całość gotujemy przez 4-5 godzin i od razu przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.

Dżem truskawkowy nie trzeba pasteryzować, jeżeli masz zamiar go zjeść w przeciągu najbliższych miesięcy. Jeżeli jednak planujesz je przechowywać dłużej, to w takim razie umieść je w piekarniku nagrzanym do 110 stopni na 30 min. Następnie wyjmij je na blat do góry dnem i poczekaj aż dżem zastygnie. Gotowy dżem truskawkowy najlepiej przechowywać w spiżarce lub zacienionym miejscu (może być również szafka).

Back to top button