Domowy dżem z truskawek robię obowiązkowo co roku. Może dlatego, że truskawki są moim ulubionym owocem… Teraz akurat kończy się na nie sezon to można je kupić w naprawdę dobrych cenach. Moim zdaniem warto po prostu sobie zrobić z truskawek konfiturę na zimę i cieszyć się smakiem tych słodkich owoców przez cały rok! Przy okazji polecam wypróbować rewelacyjny dżem z czerwonych porzeczek.
Dżem truskawkowy
Dżem z truskawek można zrobić w sumie na 3 sposoby – tradycyjnie długo gotując (przez kilka godzin) jedynie z cukrem (można użyć zwykłego cukru białego lub żelującego), ale można przyspieszyć proces dodając pektynę czy nawet popularne w sklepach żel-fixy (wtedy zrobienie dżemu zajmuje kilka minut). Ja najczęściej zamawiam sobie na internecie pektynę do dżemów lub stosuję najbardziej sprawdzony sposób, czyli wielogodzinne gotowanie na minimalnym ogniu.
Jakie truskawki na dżem?
W Polsce na straganach lub w sklepie możemy znaleźć wiele rodzajów truskawek, pytanie jednak które nadadzą się na dżem? Najlepsze na przetwory są odmiany takie jak: Murzynki, Senga, Dukat czy Pandora. Jeżeli mamy taką możliwość, to zapytajmy sprzedawcę czy ma takie odmiany.
Najlepsze truskawki na dżem są z końca sezonu (który kończy się mniej więcej w lipcu), wtedy są po prostu najsłodsze. W tym czasie też polecam przygotowywać właśnie przetwory z tych pysznych owoców.
Masz mało słodkie truskawki?
Jeżeli trafiłaś/eś na mało słodkie truskawki, to pewnie zadajesz sobie pytanie czy nadadzą się na przetwory. Odpowiedź brzmi tak, ale poleciłabym w takim przypadku dodanie większej ilości cukru, tak aby proporcja wyniosła 800 g cukru na 2 kg truskawek.
Czy można zrobić dżem z mrożonych truskawek?
Czasami jest tak, że nie zdążymy przygotować dżemu truskawkowego ze świeżych owoców lub zamroziliśmy truskawki, których mieliśmy za dużo. Czy można je zatem wykorzystać do przetworów? Tak jak najbardziej. Możesz je wcześniej rozmrozić lub wrzucić do garnka jeszcze zamrożone.
Przepis na: Dżem z truskawek
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 600 g cukru białego lub żelującego
- 3 łyżki soku z cytryny
Zobacz również:
Jak zrobić dżem z truskawek?
Krok 1
Z podanych proporcji (2 kg owoców) wychodzą około 8 słoiczków po 250 ml.
Truskawki dokładnie płuczemy pod strumieniem wody.
Krok 2
Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszamy ogień na minimalny (cały czas mieszamy). Dla uzyskania pięknego czerwonego koloru zwykle dodaję minimum 1-2 łyżki soku z cytryny na 1 kg owoców. Jeśli nie dodasz soku z cytryny to dżem po prostu nieco ściemnieje i uzyskasz taką ciemną, wiśniową barwę.
Gotujemy przez około 4-5 godzin (w zależności od soczystości truskawek) do momentu uzyskania gęstego dżemu, oczywiście co jakiś czas mieszamy, żeby owoce nam się od spodu nie przypaliły. Jeżeli robisz konfiturę z większej ilości owoców to raczej będzie potrzeba nieco dłuższego gotowania o minimum 30-45 minut.
Krok 3
Do dżemów używam zwykle mniejszych słoiczków o pojemności 200-250 ml.
Gorący dżem nakładamy za pomocą łyżki lub chochelki do słoików. Od razu szczelnie zakręcamy.
Krok 4
Szczelnie zakręcamy słoiki. Będą gorące, więc należy sobie pomóc rękawicami kuchennymi lub ścierkami.
Odwracamy do góry dnem i odstawiamy na minimum 40 minut. Zakrętki powinny się w tym czasie zassać, a gdyby były lekko poluzowane to należy je po prostu dokręcić.
Pasteryzacja przetworów
W przypadku dżemów, które planuję zjeść w najbliższym czasie np. rok to nie stosuję dodatkowej pasteryzacji. Przetwory trzymam w nieco chłodnym miejscu w garażu i do tej pory nigdy mi się nie zepsuły. Jeśli jednak planujesz zrobić większą ilość dżemów i nie wiesz jak długo będziesz je przechowywać to najlepiej sobie je później dodatkowo zapasteryzować. Można to zrobić w piekarniku (najprostszy sposób) lub w garnku.
Szczelnie zakręcone słoiki umieszczamy w piekarniku (temp. około 110 stopni). Pieczemy przez 30 minut. Gdy przestygną słoiki sprawdzamy zakrętkę – zakrętka po wciśnięciu palcami nie powinna się odkształcać.
Gotowe przetwory na zimę zwykle sobie podpisuję – nazwę i datę powstania. To bardzo ułatwia przeszukiwanie swojego składziku z domowymi przetworami.
Komentarze
Wspomniała Pani o pektynie osobno zakupionej. W którym momencie należy ją dodać?
Tak jak na opakowaniu żel-fixów, na etykiecie pektyny jest zwykle wszystko rozpisane 🙂
Zaczynamy!
Ekstra! Piękne truskawki 😍 Ja już też za niedługo zaczynam się za dżemy 🙂
Po takim czasie gotowania w tych truskawkach nie zostaną nawet śladowe ilości witamin.
Nie rozumiem tego komentarza. Przecież w taki sposób przygotowuje się domowe przetwory…
Od paru lat również przygotowuje sama dżemy i to nie tylko z truskawek. Świetna sprawa! 🙂
Ja dokładnie tak samo 🙂 Takie domowe przetwory to coś wspaniałego i są o niebo lepsze niż te sklepowe odpowiedniki ❤️