Dodatki do obiaduObiadyPrzetwory

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie są świetne jako dodatek do kanapek, sałatek czy do obiadu. Próbowałam je pierwszy raz rok temu i bardzo mi posmakowały. Dlatego w tym roku koniecznie musiałam je wykonać ponownie i podzielić się z Wami przepisem. Te ogórki w zalewie musztardowo-miodowej są bardzo ciekawe w smaku. Kompletnie inne niż te tradycyjne ogórki konserwowe czy kiszone.

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej nie są trudne do zrobienia. Jedynie nieco bardziej pracochłonne przez to, że należy ogórki najpierw obrać, a następnie pokroić w podłużne ćwiartki. Do zalewy polecam użyć musztardy delikatesowej łagodnej i francuskiej – nie zamieniałabym na musztardę miodową, ponieważ miód dodajemy osobno w płynnej postaci. Po około 7-10 dniach nadają się do degustacji.

Koniecznie wypróbuj i daj znać jak Ci smakują!

Przepis na: Ogórki w musztardzie

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 40 min

Składniki:

  • 2,2 kg ogórków
  • 18 kulek ziela angielskiego
  • 18 liści laurowych
  • 5 szklanek wody (1,25 l)
  • 3 łyżki soli
  • 300 g cukru (ponad 1 i 1/3 szklanki)
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 pełne łyżki musztardy delikatesowej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta curry

Ogórki w musztardzie przepis krok po kroku:

ogórki w musztardzie przepis
Krok 1 

Nasze kiszenie zaczynamy od porządnego umycia słoików i zakrętek (super, jeśli masz zmywarkę i nastawisz na dłuższe mycie, aby były idealnie czyste). Gdy nasze słoiki już gotowe, wtedy myjemy ogórki pod zimną wodą, a następnie obieramy.

Z podanych proporcji przygotowałam 7 słoików, ale o różnych pojemnościach (2 słoiki litrowe, 2 po 350 ml i 3 po 300 ml). Jeśli użyjesz pół-litrowych słoików to powinno Ci wyjść 6 sztuk. Oczywiście jeżeli masz ich więcej to możesz przepis podwoić, czy potroić (oczywiście musisz wtedy równomiernie podwoić wszystkie składniki, a nie same ogórki). Ja mam własne ogórki i wybrałam do kiszenia te, które są jędrne, bez większych przebarwień. Jeżeli chodzi o rozmiar to unikaj dużych, ponieważ mogą być one w środku puste lub mieć dużo pestek.


pokrojone ogórki na przetwory
Krok 2 

Ogórki kroimy wzdłuż (w ćwiartki).


przepis na ogórki w musztardzie
Krok 3 

Kawałki ogórków układamy pionowo w słoikach.


przetwory na zimę
Krok 4 

Do każdego słoika wrzucamy po 3 liście laurowe (ja użyłam takich mniejszych rozmiarów) i po 3 kulki ziela angielskiego.


zalewa do ogórków
Krok 5 

Przygotowujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę. Gdy zakipi, wtedy wsypujemy sól (3 dość płaskie łyżki) oraz cukier (300 g, nieco ponad 1 i 1/3 szklanki). Cały czas gotujemy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru i soli. Wtedy wlewamy ocet (1 szklanka) oraz miód (2-3 łyżki), mieszamy i zdejmujemy z palnika do przestygnięcia.

Gdy zalewa będzie jeszcze lekko ciepła, wtedy dodajemy do niej najpierw musztardę delikatesową i szczyptę curry. Mieszamy. Gdyby Wam się całość rozwarstwiła, wtedy najlepiej sobie pomóc blenderem ręcznym (wtedy powstanie dość jednolita konsystencja). Następnie dodajemy musztardę francuską i ponownie mieszamy.


Ogórki w miodzie i musztardzie
Krok 6

Od razu przygotowaną zalewę (jeszcze nieco ciepłą) przekładamy za pomocą chochelki do słoiczków. Szczelnie zakręcamy – można odwrócić na chwilę do góry dnem, aby sprawdzić czy nic nam nie cieknie.

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami?

Do garnka z większym dnem włóż bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki i zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Ważne, aby te słoiki się ze sobą nie stykały. Gotujemy je przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je z garnka, sprawdzamy czy nie trzeba ich dokręcić i stawiamy do góry dnem na kuchennym blacie do momentu wystudzenia.

Można je także pasteryzować w piekarniku – temperatura 110 stopni przez 10-15 minut. Wkładamy je najpierw do zimnego piekarnika, włączamy grzałkę i liczymy czas pieczenia od momentu nagrzania piekarnika.

Inną mniej znaną metodą, a jednocześnie bardzo wygodną jest pasteryzacja w zmywarce. Słoiki wkładamy zakrętką do góry i włączamy program z najwyższą temperaturą (oczywiście bez kostki do mycia). Zaletą tego sposobu jest to, że zmywarka umyje nam słoiki wokoło (nie trzeba ich przecierać), zapasteryzuje, a na końcu wysuszy słoiki.

Wkładamy do półki, spiżarki czy piwnicy. Gotowe!


Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

ogórki w zalewie musztardowej

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 72

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ogórki w miodzie i musztardzie

Jeżeli lubisz lekko słodki smak ogórków, to ten przepis na ogórki w zalewie musztardowej z całą pewnością jest dla Ciebie. Robi się je naprawdę bardzo łatwo i szybko. Jedynym zajęciem, które jest troszkę czasochłonne, to obieranie ogórków. Po prostu w tej wersji bardziej mi smakują. Jeżeli jednak nie masz czasu, to możesz zostawić je ze skórką, ale pamiętaj, aby dobrze je wcześniej umyć. Dodatkowo aby zrobić naprawdę smaczne ogórki w miodzie i musztardzie, potrzebujemy najpierw wybrać odpowiednie ogórki. Ja polecam wybrać twarde, nie za duże ogórki gruntowe.

Przepis na ogórki w musztardzie na zimę

Lipiec i sierpień to czas, kiedy mamy największy urodzaj ogórków w sezonie, dlatego w tym okresie najczęściej przygotowujemy przetwory, które możemy później jeść ze smakiem przez cały rok. Najczęściej przygotowujemy ogórki konserwowe lub ogórki kiszone, ale ja osobiście zawsze staram się przygotować również inne przetwory z wykorzystaniem tych zielonych warzyw, dlatego tym razem chciałabym Wam przedstawić mój przepis na ogórki w musztardzie na zimę, dzięki którym nasze zapasy zimowe staną się bardziej urozmaicone. Są lekko musztardowe, a jednocześnie posiadają lekko słodki smak, dzięki użyciu miodu. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do kanapek.

Ogórki z musztardą

Ogórki z musztardą możesz przygotować właściwie z dowolną musztardą. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Ja najbardziej lubię przygotowywać z musztardą delikatesową oraz francuską. Możesz jednak użyć np. sarepskiej jeżeli lubisz bardziej ostry smak. Polecam jednak przygotować większą porcję, ponieważ te ogórki z musztardą bardzo szybko znikają z półki w zimie 🙂 Ważne, aby je na samym końcu poddać pasteryzacji, aby mogły być dobre do spożycia jeszcze przez długi czas.

Back to top button