Domowe powidła śliwkowe przygotowuję co roku jeśli tylko nasza śliwka w ogrodzie pięknie obradza owocami. W tym roku mieliśmy naprawdę spory wysyp śliwek, więc narobiłam sporo przetworów na zimę – między innymi nutellę ze śliwek.
Powidła
Spisałam dla Was stary, sprawdzony, babciny przepis na pyszne, domowe powidła śliwkowe. Jak dla mnie w ich przypadku nie ma drogi na skróty- trzeba je długo gotować, na małym ogniu, najlepiej przez 2-3 dni, po około 3-4 godziny dziennie. Wtedy uzyskamy gęste powidła o pięknej barwie. Jeśli chodzi o dodatki to dodaję jedynie cukier i odrobinę cynamonu. Dosładzam powidła tak naprawdę tylko do smaku, po około 100 g na 1 kg owoców, ponieważ używam zawsze mocno dojrzałych, słodkich śliwek.
Przepis na: Powidła śliwkowe
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 100 g cukru
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki cynamonu
Zobacz również:
Powidła śliwkowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Jeśli chodzi o przyprawy to używam jedynie cynamon, choć wiem, że niektórzy dodają także goździki, czy nawet gotowe mieszanki przypraw do piernika – jak dla mnie jest to zbędne.
Tym razem miałam około 9 kg śliwek, dlatego na zdjęciach jest widoczna ich dużo większa ilość.
Zaczynamy od ich umycia i pozbycia się pestek. Na tym etapie łatwo wyeliminować te sztuki, które są np. robaczywe.
Wkładamy je do garnka. Ze względu na moją ilość użytych śliwek użyłam trzech garnków z grubszym, nieprzywierającym dnem. Owoce powinny zająć około 3/4 wysokości garnka, aby łatwo było je mieszać w trakcie długiego gotowania.
Krok 2
Wstawiamy garnki na palnik, ustawiamy minimalną moc. Już po około 15 minutach będzie widoczne, że śliwki zaczynają puszczać sok. Co chwilę mieszamy, aby owoce się od spodu nie przypaliły.
Gotujemy na małym ogniu przez około 4 godziny (na dobę) przez minimum 2 dni – co chwilę mieszając. W tym czasie śliwki mocno puszczą sok, lecz z biegiem czasu będzie się on redukować, a powidła gęstnieć.
W zależności od odmiany użytych śliwek czasem powidła wymagają trzech dni gotowania na małym ogniu. Dużo też zależy od tego jak gęste powidła lubicie. Ja je później używam do wypieków np. do rogalików drożdżowych, więc lubię jak one są naprawdę gęste – takie niezbyt spadające z łyżeczki.
Krok 3
Przy takiej ilości użytych śliwek jak ja, moje powidła się na tyle zredukowały, że mogłam z tych trzech garnków przelać wszystko do jednego największego. Po dodaniu cukru gotujemy jeszcze przez około 30-60 minut.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Pasteryzujemy słoiki – gotując je we wrzątku przez 15 minut lub piekąc je w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 110 stopni. Sprawdzamy ponownie czy słoiki są szczelnie zakręcone.
Komentarze
Czy śliwki morelowe nadadzą się na powidła? ☺️
One są bardzo soczyste i rzadziej przez to używane jako główny składnik powideł. Myślę, że to możliwe, że mogą się nadać tylko obstawiam, że dłużej trzeba je smażyć… 🙂
Dziękuję 😊
Ja robię co roku ,smażę je krócej niż z węgierek. Wspaniałe do naleśników i jako topping do sernika. Polecam.
Super 🙂
Idealny przepis!!! Powidła pyszne 🙂 Bardzo dziękuję
Bardzo się cieszę, że smakują 🤗