Przekąski

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem to moja kolejna propozycja do zaserwowania na Sylwestra, Andrzejki czy zwykłą domówkę. To takie proste, a jakie smaczne… To jedna z lepszych przekąsek imprezowych jaka tylko może być. Ciasto francuskie ze szpinakiem przygotowywałam juz kilka razy. Szczególnie wtedy, kiedy nie mam zbytnio czasu na robienie czegoś pracochłonnego, a wiem, że goście już do mnie jadą.

Przekąski z ciasta francuskiego

Do przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem wystarczy tylko kilka tanich i ogólnodostępnych składników, które można kupić nawet w małym sklepiku. Najważniejszymi składniki jest ciasto francuskie i szpinak (można użyć świeżych liści lub mrożony, tylko wcześniej trzeba go rozmrozić).

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych przekąsek imprezowych to zapraszam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z mnóstem inspiracji – 24 przekąski na sylwestra – lista z przepisami (klik>>)

Przepis na: Ciasto francuskie ze szpinakiem

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie np. xxl
  • 250g świeżego szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera feta
  • szczypta soli, pieprzu i oregano

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • sezam do posypania

Dodatkowo będą niezbędne dłuższe patyczki do szaszłyków!


Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem?

Przekąski imprezowe
Krok 1 

Do przygotowania tej przekąski imprezowej będzie nam potrzebny świeży szpinak lub mrożony np. rozdrobniony (tylko trzeba go wcześniej rozmrozić).

Na oleju (1-2 łyżki) smażymy drobno pokrojoną cebulę (ja użyłam pół sztuki średniej wielkości cebuli) do momentu jej zeszklenia. Wtedy dodajemy szpinak (ok. 250 g), który nie musi być rozdrobniony.  Smażymy na małym ogniu co chwilę mieszając (woda powinna całkowicie wyparować). Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku i dusimy pod przykryciem jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy ser feta (u mnie półtłusty) i ricottę (100g). Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia (farsz powinien być dosyć zwarty i gęsty żeby nie wypływał z ciasta francuskiego w trakcie pieczenia).

Piekarnik należy włączyć na ok. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem).

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie długie, równe części. Na środek obu tych pasków nakładamy równomiernie przestygnięty farsz szpinakowy. Zwijamy jak roladę. 


Przekąski imprezowe
Krok 2

Następnie kroimy na równe kwadraciki (u mnie o szerokości 5-7 cm). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w równych odstępach. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem (można zastąpić sezam i użyć np. siemię lniane czy czarnuszkę).

Wstawiamy na 18-20 minut do piekarnika przy temperaturze 180°C.

Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!


Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 31

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button