Ciasto francuskie ze szpinakiem to moja kolejna propozycja do zaserwowania na Sylwestra, Andrzejki czy zwykłą domówkę. To takie proste, a jakie smaczne… To jedna z lepszych przekąsek imprezowych jaka tylko może być. Ciasto francuskie ze szpinakiem przygotowywałam juz kilka razy. Szczególnie wtedy, kiedy nie mam zbytnio czasu na robienie czegoś pracochłonnego, a wiem, że goście już do mnie jadą.
Przekąski z ciasta francuskiego
Do przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem wystarczy tylko kilka tanich i ogólnodostępnych składników, które można kupić nawet w małym sklepiku. Najważniejszymi składniki jest ciasto francuskie i szpinak (można użyć świeżych liści lub mrożony, tylko wcześniej trzeba go rozmrozić).
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych przekąsek imprezowych to zapraszam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z mnóstem inspiracji – 24 przekąski na sylwestra – lista z przepisami (klik>>)
Przepis na: Ciasto francuskie ze szpinakiem
Składniki:
- 1 ciasto francuskie np. xxl
- 250 g świeżego szpinaku (świeży lub mrożony)
- 1-2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 1 większy ząbek czosnku
- 100 g sera ricotta
- 100 g sera feta
- szczypta soli, pieprzu i oregano
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- sezam do posypania
- wykałaczki
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem?
Krok 1
Na oleju (1-2 łyżki) smażymy drobno pokrojoną cebulę (ja użyłam pół sztuki średniej wielkości cebuli) do momentu jej zeszklenia. Wtedy dodajemy szpinak (ok. 250 g), który nie musi być rozdrobniony. Smażymy na małym ogniu co chwilę mieszając (woda powinna całkowicie wyparować). Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku i dusimy pod przykryciem jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy ser feta (u mnie półtłusty) i ricottę (100g). Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia (farsz powinien być dosyć zwarty i gęsty żeby nie wypływał z ciasta francuskiego w trakcie pieczenia).
Piekarnik należy włączyć na ok. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem).
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie długie, równe części. Na środek obu tych pasków nakładamy równomiernie przestygnięty farsz szpinakowy. Zwijamy jak roladę.
Krok 2
Wstawiamy na 18-20 minut do piekarnika przy temperaturze 180°C.
Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!
Komentarze
Pyszności. Proste, a robi smak i wrażenie
Cieszę się 🙂
Uwielbiam! Nigdy nie są tak pyszne jeżeli samemu się nie zrobi ! 🙂
Dokładnie! Te sklepowe w ogóle się nie umywają do domowych 🙂