Ciasto francuskie z wędzonym łososiem

4.7/5 (20 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Ciasto francuskie z wędzonym łososiem to prosta i bardzo efektowana przekąska imprezowa. Zrobisz ją raz, dwa!

Wykonujemy ją w dniu planowanej imprezy.

Przepis na: Ciasto francuskie z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 300 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • mała szczypta soli i pieprzu
  • kilka plasterków wędzonego łososia na zimno
  • opcjonalnie koperek do dekoracji
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto francuskie z wędzonym łososiem ?


Krok 1

Ciasto francuskie z łososiem zaczynamy od jego rozwinięcia – najlepiej zrobić to na desce do krojenia. Wycinamy kółka za pomocą szklanki lub okrągłej foremki.

Mi wyszło 16 kółek, czyli 8 porcji po złożeniu.

Od razu nastawiamy piekarnik- 200 stopni.


Krok 2

Na połowie kółek robimy małe kółeczka np. za pomocą kieliszka od wódki.

PS. Z reszty ciasta możesz wykroić dowolne kształty i użyć np. jako dodatek do sałatki czy nawet dowolnej zupy krem.


Krok 3

Na “całe” kółko nakładamy kółko z dziurką. Boki lekko dociskamy widelcem, tak aby obie te warstwy chociaż nieco się połączyły. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy przez 20-22 minuty w temperaturze 200 stopni (u mnie grzanie góra-dół, ale równie dobrze może być termoobieg).

Pilnujcie pod koniec pieczenia, bo ciasto ma być ładnie rumiane, wyrośnięte, a nie blade czy spalone.


Krok 4

Gdy całkiem Wystygną to zaczynamy nadziewanie. Możesz nadziewać ciasto tak jak ja za pomocą rękawa cukierniczego, ale równie dobrze możesz nakładać serek łyżeczką.


Krok 5

W miseczce mieszamy serek kanapkowy puszysty śmietankowy (około 300 g) z majonezem (1 płaska łyżka), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 mały ząbek), a także szczyptą soli oraz pieprzu.

Nakładamy na środek każdego ciasta francuskiego.


Krok 6

Dekorujemy kawałkiem plasterka łososia wędzonego na zimno oraz odrobiną świeżego koperku. Gotowe!

Ciasto francuskie z wędzonym łososiem od razu podajemy na stół. Jeśli jest kilka godzin do imprezy to przechowujemy w lodówce, a jak godzina czy dwie to zostawiamy na blacie kuchennym.


 

 

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 20

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
9 dni temu

Chciałam po świętach zrobić coś innego do jedzenia, bo świąteczne przekąski się przejadły. Zrobiłam ten przepis i to był strzał w dziesiątkę. Co chwilę ktoś pytał, co to takiego i chwalił, że pyszne! Polecam!

IMG_1219