Ciasto francuskie z wędzonym łososiem to prosta i bardzo efektowana przekąska imprezowa. Zrobisz ją raz, dwa!
Wykonujemy ją w dniu planowanej imprezy.
Przepis na: Ciasto francuskie z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 300 g serka kanapkowego śmietankowego
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- mała szczypta soli i pieprzu
- kilka plasterków wędzonego łososia na zimno
- opcjonalnie koperek do dekoracji
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto francuskie z wędzonym łososiem ?
Krok 1
Mi wyszło 16 kółek, czyli 8 porcji po złożeniu.
Od razu nastawiamy piekarnik- 200 stopni.
Krok 2
Na połowie kółek robimy małe kółeczka np. za pomocą kieliszka od wódki.
PS. Z reszty ciasta możesz wykroić dowolne kształty i użyć np. jako dodatek do sałatki czy nawet dowolnej zupy krem.
Krok 3
Na “całe” kółko nakładamy kółko z dziurką. Boki lekko dociskamy widelcem, tak aby obie te warstwy chociaż nieco się połączyły. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 20-22 minuty w temperaturze 200 stopni (u mnie grzanie góra-dół, ale równie dobrze może być termoobieg).
Pilnujcie pod koniec pieczenia, bo ciasto ma być ładnie rumiane, wyrośnięte, a nie blade czy spalone.
Krok 4
Krok 5
W miseczce mieszamy serek kanapkowy puszysty śmietankowy (około 300 g) z majonezem (1 płaska łyżka), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 mały ząbek), a także szczyptą soli oraz pieprzu.
Nakładamy na środek każdego ciasta francuskiego.
Krok 6
Dekorujemy kawałkiem plasterka łososia wędzonego na zimno oraz odrobiną świeżego koperku. Gotowe!
Ciasto francuskie z wędzonym łososiem od razu podajemy na stół. Jeśli jest kilka godzin do imprezy to przechowujemy w lodówce, a jak godzina czy dwie to zostawiamy na blacie kuchennym.
Komentarze
Chciałam po świętach zrobić coś innego do jedzenia, bo świąteczne przekąski się przejadły. Zrobiłam ten przepis i to był strzał w dziesiątkę. Co chwilę ktoś pytał, co to takiego i chwalił, że pyszne! Polecam!