Opis przepisu
Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku to świetna przekąska imprezowa. Szybka do przygotowania i efektowna. Lekko pikantna i bardzo sycąca. Idealna na domówki czy na Sylwestra. Sprawdzi się również jako danie obiadowe.
Przepis na: Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku
Porady na start
Z przepisu wyjdą dwie większe porcje (dla dwóch osób) lub 3-4 mniejsze.
Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po upieczeniu.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 1 łyżka oleju
- 300 g piersi z kurczaka
- większa szczypta przyprawy do kurczaka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli
- 80-100 ml gęstej passaty pomidorowej lub koncentratu lub ketchupu
- większa szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej lub chili
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka plasterków żółtego sera
- opcjonalnie mini mozzarella (w kulkach)
- roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka czarnuszki
Zobacz również:
Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku - przepis krok po kroku
Krok 1
Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku smakuje najlepiej na ciepło. Jeśli chcesz je zaserwować na domówce czy na Sylwestra to możesz przygotować je sobie np. godzinę przed imprezą, a później tylko włożyć do piekarnika. Ewentualnie upiec szybciej, a podgrzać przez 2-3 minuty w piekarniku.
Zaczynamy od przygotowania farszu. Od razu można nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
Na rozgrzanym oleju smażymy na większym ogniu pokrojone w małą kostkę mięso. Dodajemy większą szczyptę przyprawy do kurczaka. Gdy mięso już będzie praktycznie usmażone to dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz fasolę (3 łyżki). Smażymy dosłownie przez minutę. Wlewamy gęstą passatę pomidorową lub koncentrat (niecałe 100 ml), a także wsypujemy paprykę słodką (większa szczypta), paprykę ostrą lub chili (mała szczypta) oraz zioła prowansalskie (1/3 łyżeczki). Opcjonalnie można dodać łyżkę posiekanej świeżej kolendry.
Krok 2
Przygotowany farsz nie powinien być zbyt rzadki.
Krok 3
Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy sobie na trzy równe części. Dwie boczne nacinamy nożem w równych odstępach. Środek zostawiamy bez zmian.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Naprzemiennie nakładamy na siebie boczne kawałki ciasta francuskiego zlepiając je na brzegach. Robimy to dość szczelnie, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.
Krok 7
Krok 8
Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na przekąski z ciasta francuskiego, w którym znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji.
Komentarze
Ile stopni bez termoobiegu?
O 10 więcej 🙂
Bardzo smaczne, robię już któryś raz ❤️
Cieszę się, że posmakowało! ❤️
Bardzo dobre polecam 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂
Koniecznie muszę spróbować zrobić
polecam 🙂
Można się dowiedzieć ile waży ciasto francuskie w tym przepisie?
Nie pamiętam jakiej gramatury użyłam, klasycznej wielkości dostępne np. w Lidlu.