Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku

4.7/5 (89 ocen)
Moim zdaniem jedno z najlepszych wytrawnych dań, które można przygotować z ciasta francuskiego. Farsz meksykański pasuje tutaj naprawdę rewelacyjnie, a całość sprawdza się zarówno jako przekąska, jak i danie obiadowe.

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 30 min pieczenia

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku

Opis przepisu

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku to świetna przekąska imprezowa. Szybka do przygotowania i efektowna. Lekko pikantna i bardzo sycąca. Idealna na domówki czy na Sylwestra. Sprawdzi się również jako danie obiadowe.

Przepis na: Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku

Porady na start

Z przepisu wyjdą dwie większe porcje (dla dwóch osób) lub 3-4 mniejsze.

Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po upieczeniu.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g piersi z kurczaka
  • większa szczypta przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 80-100 ml gęstej passaty pomidorowej lub koncentratu lub ketchupu
  • większa szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej lub chili
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka plasterków żółtego sera
  • opcjonalnie mini mozzarella (w kulkach)
  • roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Wyślij emailem

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku - przepis krok po kroku


Krok 1

przygotowanie farszu po meksykańsku

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku smakuje najlepiej na ciepło. Jeśli chcesz je zaserwować na domówce czy na Sylwestra to możesz przygotować je sobie np. godzinę przed imprezą, a później tylko włożyć do piekarnika. Ewentualnie upiec szybciej, a podgrzać przez 2-3 minuty w piekarniku.

Zaczynamy od przygotowania farszu. Od razu można nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.

Na rozgrzanym oleju smażymy na większym ogniu pokrojone w małą kostkę mięso. Dodajemy większą szczyptę przyprawy do kurczaka. Gdy mięso już będzie praktycznie usmażone to dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz fasolę (3 łyżki). Smażymy dosłownie przez minutę. Wlewamy gęstą passatę pomidorową lub koncentrat (niecałe 100 ml), a także wsypujemy paprykę słodką (większa szczypta), paprykę ostrą lub chili (mała szczypta) oraz zioła prowansalskie (1/3 łyżeczki). Opcjonalnie można dodać łyżkę posiekanej świeżej kolendry.


Krok 2

farsz po meksykańsku do ciasta francuskiego

Smażymy jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu. Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika do lekkiego przestygnięcia.

Przygotowany farsz nie powinien być zbyt rzadki.


Krok 3

Nacinanie ciasta francuskiego z obydwu stron

Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy sobie na trzy równe części. Dwie boczne nacinamy nożem w równych odstępach. Środek zostawiamy bez zmian.


Krok 4

Nałożenie farszu meksykańskiego z kurczakiem na ciasto francuskie

Na środku układamy 2-3 większe plasterki żółtego sera. A na nich układamy równomiernie farsz. 


Krok 5

Nałożenie na farsz sera oraz mini mozzarelli

Wierzch przykrywamy pokrojonymi plasterkami sera (2-3 większe plasterki) oraz opcjonalnie można poukładać mini mozzarellę w kulkach (lub zwykłą w zalewie, tylko pokroić na mniejsze kawałki).


Krok 6

zawijanie ciasta francuskiego z kurczakiem

Naprzemiennie nakładamy na siebie boczne kawałki ciasta francuskiego zlepiając je na brzegach. Robimy to dość szczelnie, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.


Krok 7

zwinięte ciasto francuskie z kurczakiem

Końce uformowanego ciasta również staramy się zlepić.


Krok 8

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku przed upieczeniem, posmarowane jajkiem i posypane czarnuszką

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy przez 25-28 minut w temperaturze 190°C (góra-dół, z termoobiegiem). Najlepiej kontrolować czas pieczenia – ciasto francuskie ma być widocznie wyrośnięte i rumiane (a nie zbytnio przypalone, czy odwrotnie – blade).

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na przekąski z ciasta francuskiego, w którym znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji.


Przepis na viasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku przepis

Ciasto francuskie z kurczakiem

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 89

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

Bardzo smaczne, robię już któryś raz ❤️

Monika
Monika
3 miesięcy temu

Bardzo dobre polecam 🙂

@szadkowska_
@szadkowska_
3 miesięcy temu

Koniecznie muszę spróbować zrobić

Jan
Jan
3 miesięcy temu

Można się dowiedzieć ile waży ciasto francuskie w tym przepisie?