CiastaCiasta ucieraneCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe jest mięciutkie i pięknie się kroi. Już nawet nie wspomnę o tym jak pięknie pachnie! No powiem Wam, że rewelka.

Dużo osób wypróbowało i zachwalało moje ciasto cytrynowe z lukrem cytrynowym. Poniższe ciacho pomarańczowe ma bardzo podobną konsystencję, jednak delikatnie inny smak (cytryny są kwaśne i bardziej wyraziste). Jest równie smaczne!

Muszę przyznać, że ta babka pomarańczowa podbiła moje serce od pierwszego kęsa. Nie jestem fanką zbyt słodkich ciast, więc jak dla mnie to wypiek idealny. Do kawki jak znalazł! Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak smakowało.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.

Przepis na: Ciasto pomarańczowe

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 190 g cukru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 330 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z pomarańczy
  • kilka plasterków pomarańczy do dekoracji

Ciasto pomarańczowe – przepis krok po kroku:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Krok 1 

Roztapiamy w garnku na małym ogniu masło (200 g) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 2 

Jajka (5 szt.) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (190 g) i miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej (przez około 3 minuty).


Krok 3

Dwie pomarańcze sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wyciskamy około 100-120 ml soku z pomarańczy i dodajemy do naszej masy jajecznej wraz ze startą skórką.

 


Krok 4

Wlewamy przestygnięte masło.


Krok 5

Dodajemy mąkę pszenną (330 g) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Miksujemy tylko przez kilkanaście sekund do powstania jednolitego ciasta.


Krok 6

W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. 


Krok 7

Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 8

Przekładamy do foremki (u mnie szersza foremka keksówka o rozmiarze 10×32 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier pomarańczowy i polewamy nim wierzch ciasta. Ja posypałam wierzch mojego ciasta jadalnym płatkami chabru.

Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj ciasto cytrynowe


 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 231

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
12 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
1 miesiąc temu

Przepis wykorzystałam do upieczenia wielkanocnego ciasta w kształcie zająca. Wszystko super wyszło, goście chwalili ❤️

Marcelina
1 miesiąc temu

Mozna zeobic z margaryna? Jak nie to pojade te 30km do sklepu

Ania
1 miesiąc temu

Pyszneeeee 😉

Agata K
2 miesięcy temu

A czy ciasto należy piec góra+dół czy z termobiegiem? Bo przy podanej temperaturze w termoobiegu, to ciasto bardzo szybko spieka się z wierzchu, pozostając surowe w środku.

Po Prostu Pycha
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  Agata K

Ja piekłam góra+dół z termoobiegiem, ale każdy piekarnik jest trochę inny. Radziłabym w takim przypadku spróbować góra-dół bez termoobiegu i podnieść temperaturę o 10 stopni.

Aleksandra Mroźnik
3 miesięcy temu

A jak by zrobić z tego ciasta takie muffiny wyszło by?

3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Aleksandra Mroźnik

Myślę, że powinny wyjść 🙂

Karolina
3 miesięcy temu

Właśnie upiekłam i jestem zachwycona! Zjedlismy całe jeszcze gorące 🙂

Łucja
3 miesięcy temu

Będę piec jutro!

Ciasto pomarańczowe

Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne ciasto pomarańczowe? Ten przepis jest właśnie dla ciebie! Jest to często ulubione ciasto osób, które uwielbiają cytrusy, ponieważ aromat pomarańczy jest dobrze wyczuwalny. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem, jeżeli tylko trzymamy się kroków opisanych powyżej. Trzeba jednak pamiętać, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ja swoje ciasto pomarańczowe przygotowałam w keksówce, ale możesz je również przygotować w tortownicy lub w formie babki.

Jak zrobić ciasto pomarańczowe?

Aby przygotować ciasto z pomarańczy potrzebujemy masło, jajka, cukier, pomarańcze, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Na początku roztapiamy w rondelku masło i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą masę. W kolejnym kroku dodajemy startą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniejszej masy z żółtek. Całość miksujemy krótko do połączenia składników. Przekładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Ciasto pomarańczowe przepis

Ciasto pomarańczowe to prosty wypiek, który często gości u mnie na stole, zwłaszcza w zimowym okresie. Jest to świetny przepis dla miłośników cytrusów. Ja moje ciasto z pomarańczy ozdobiłam lukrem pomarańczowym i wyszło genialnie, ale możesz wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Ewentualnie ciasto możesz udekorować polewą z mlecznej czekolady lub białej czekolady. Ciasto pomarańczowe wyjdzie w każdej wersji przepyszne, wilgotne i wyraziste w smaku.

Back to top button