Ciasto pomarańczowe

4.6/5 (372 ocen)
Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe jest mięciutkie i pięknie się kroi. Już nawet nie wspomnę o tym jak pięknie pachnie! No powiem Wam, że rewelka.

Dużo osób wypróbowało i zachwalało moje ciasto cytrynowe z lukrem cytrynowym. Poniższe ciacho pomarańczowe ma bardzo podobną konsystencję, jednak delikatnie inny smak (cytryny są kwaśne i bardziej wyraziste). Jest równie smaczne!

Muszę przyznać, że ta babka pomarańczowa podbiła moje serce od pierwszego kęsa. Nie jestem fanką zbyt słodkich ciast, więc jak dla mnie to wypiek idealny. Do kawki jak znalazł! Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak smakowało.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.

Przepis na: Ciasto pomarańczowe

Porady na start

W tym przepisie użyłam keksówki o rozmiarze 10 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 190 g cukru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 330 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z pomarańczy
  • kilka plasterków pomarańczy do dekoracji
Wyślij emailem

Ciasto pomarańczowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Roztapiamy w garnku na małym ogniu masło (200 g) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 2

Jajka (5 szt.) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (190 g) i miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej (przez około 3 minuty).


Krok 3

Dwie pomarańcze sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wyciskamy około 100-120 ml soku z pomarańczy i dodajemy do naszej masy jajecznej wraz ze startą skórką.


Krok 4

Wlewamy przestygnięte masło.


Krok 5

Dodajemy mąkę pszenną (330 g) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Miksujemy tylko przez kilkanaście sekund do powstania jednolitego ciasta.


Krok 6

W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. 


Krok 7

Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 8

Przekładamy do foremki (u mnie szersza foremka keksówka o rozmiarze 10×32 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier pomarańczowy i polewamy nim wierzch ciasta. Ja posypałam wierzch mojego ciasta jadalnym płatkami chabru.

Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj ciasto cytrynowe


Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 372

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
37 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
3 miesięcy temu

Czy konieczne jest ubijanie białek? Jeśli dodam całe jajka to też będzie tak dobre jak na zdjęciach 🥹

Magda
Magda
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo 😊

Adrianna
Adrianna
5 miesięcy temu

Dzień dobry! Myśli Pani że ciasto można zrobić też na erytrytolu? Pozdrawiam!

Malwina
Malwina
8 miesięcy temu

Witam. Czy zamiast pomarańczy można dodać cytrynę w tej samej proporcji do ciasta?

anetanol86
Aneta
9 miesięcy temu

Przepyszne ciasto! Zamiast lukru posmarowałam wierzch kremem z serka Philadelphia i posypałam cynamonem. Ależ to było dobre, mąż zjadl pół na raz😅

ewa
ewa
1 rok temu

niestety ciasto sie nie udalo wyszla glinka, chyba jest surowe ehh, pewnie dlatego ze dalam nieprzesuszona skorke od pomaranczy stad takie wyszlo, za kilka dni sprobuje jeszcze raz, byc moze tej skorki tez za duzo dalam i skoku z pomaranczy takze za duzo ?

ewa
ewa
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

byc moze od skorki jest za duza wilgoc?
wyszla taka glinka, kurcze tak sie napracowalam a tu taka katastrofa, proporcje jak w przepisie, tzn dalam mniej masla bo nie lubie bardzo tlustych ciast ale to chyba nie powinno miec wplywu ?

Ewa
Ewa
1 rok temu

Ależ to jest pyszne ciasto 🙂 dziękuję za przepis!

Natalia
Natalia
1 rok temu

Mam również olej kokosowy (zamiast masła)

Natalia
Natalia
1 rok temu

Dzień dobry, a gdybym chciała zastąpić masło olejem (uczulenie na laktoze), to w jakich proporcjach?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Czy ciasto jest posypane ?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czy to ciasto dobrze wychodzi z foremki czy musi być papier do pieczenia? Mam ozdobną formę świąteczną i zastanawiam się czy mogę w niej zrobić.

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Jest przepyszne! Można zamiast lukru podać z opalaną bezą włoską i też jest super <3

Ania
Ania
2 lat temu

Przepis wykorzystałam do upieczenia wielkanocnego ciasta w kształcie zająca. Wszystko super wyszło, goście chwalili ❤️

Marcelina
Marcelina
2 lat temu

Mozna zeobic z margaryna? Jak nie to pojade te 30km do sklepu

Ania
Ania
2 lat temu

Pyszneeeee 😉

Agata K
Agata K
2 lat temu

A czy ciasto należy piec góra+dół czy z termobiegiem? Bo przy podanej temperaturze w termoobiegu, to ciasto bardzo szybko spieka się z wierzchu, pozostając surowe w środku.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Agata K

Ja piekłam góra+dół z termoobiegiem, ale każdy piekarnik jest trochę inny. Radziłabym w takim przypadku spróbować góra-dół bez termoobiegu i podnieść temperaturę o 10 stopni.

Aleksandra Mroźnik
Aleksandra Mroźnik
2 lat temu

A jak by zrobić z tego ciasta takie muffiny wyszło by?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Aleksandra Mroźnik

Myślę, że powinny wyjść 🙂

Łucja
Łucja
2 lat temu

Będę piec jutro!

Karolina
Karolina
2 lat temu

Właśnie upiekłam i jestem zachwycona! Zjedlismy całe jeszcze gorące 🙂

Ciasto pomarańczowe

Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne ciasto pomarańczowe? Ten przepis jest właśnie dla ciebie! Jest to często ulubione ciasto osób, które uwielbiają cytrusy, ponieważ aromat pomarańczy jest dobrze wyczuwalny. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem, jeżeli tylko trzymamy się kroków opisanych powyżej. Trzeba jednak pamiętać, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ja swoje ciasto pomarańczowe przygotowałam w keksówce, ale możesz je również przygotować w tortownicy lub w formie babki.

Jak zrobić ciasto pomarańczowe?

Aby przygotować ciasto z pomarańczy potrzebujemy masło, jajka, cukier, pomarańcze, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Na początku roztapiamy w rondelku masło i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą masę. W kolejnym kroku dodajemy startą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniejszej masy z żółtek. Całość miksujemy krótko do połączenia składników. Przekładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Ciasto pomarańczowe przepis

Ciasto pomarańczowe to prosty wypiek, który często gości u mnie na stole, zwłaszcza w zimowym okresie. Jest to świetny przepis dla miłośników cytrusów. Ja moje ciasto z pomarańczy ozdobiłam lukrem pomarańczowym i wyszło genialnie, ale możesz wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Ewentualnie ciasto możesz udekorować polewą z mlecznej czekolady lub białej czekolady. Ciasto pomarańczowe wyjdzie w każdej wersji przepyszne, wilgotne i wyraziste w smaku.

RozwińZwiń