
Ciasto pomarańczowe jest mięciutkie i pięknie się kroi. Już nawet nie wspomnę o tym jak pięknie pachnie! No powiem Wam, że rewelka.
Dużo osób wypróbowało i zachwalało moje ciasto cytrynowe z lukrem cytrynowym. Poniższe ciacho pomarańczowe ma bardzo podobną konsystencję, jednak delikatnie inny smak (cytryny są kwaśne i bardziej wyraziste). Jest równie smaczne!
Muszę przyznać, że ta babka pomarańczowa podbiła moje serce od pierwszego kęsa. Nie jestem fanką zbyt słodkich ciast, więc jak dla mnie to wypiek idealny. Do kawki jak znalazł! Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak smakowało.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Przepis na: Ciasto pomarańczowe
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 5 dużych jajek
- 190 g cukru
- 100 ml soku z pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy
- 330 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z pomarańczy
- kilka plasterków pomarańczy do dekoracji
Ciasto pomarańczowe – przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Roztapiamy w garnku na małym ogniu masło (200 g) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Jajka (5 szt.) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (190 g) i miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej (przez około 3 minuty).
Dwie pomarańcze sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Wyciskamy około 100-120 ml soku z pomarańczy i dodajemy do naszej masy jajecznej wraz ze startą skórką.
Wlewamy przestygnięte masło.
Dodajemy mąkę pszenną (330 g) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Miksujemy tylko przez kilkanaście sekund do powstania jednolitego ciasta.
W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno.
Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Przekładamy do foremki (u mnie szersza foremka keksówka o rozmiarze 10×32 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier pomarańczowy i polewamy nim wierzch ciasta. Ja posypałam wierzch mojego ciasta jadalnym płatkami chabru.
Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj ciasto cytrynowe.
Przepis wykorzystałam do upieczenia wielkanocnego ciasta w kształcie zająca. Wszystko super wyszło, goście chwalili ❤️
Bardzo się cieszę 🙂
Mozna zeobic z margaryna? Jak nie to pojade te 30km do sklepu
Można, chociaż lepiej smakuje z masłem 🙂
Pyszneeeee 😉
Cieszę się, że smakowało! 🙂
A czy ciasto należy piec góra+dół czy z termobiegiem? Bo przy podanej temperaturze w termoobiegu, to ciasto bardzo szybko spieka się z wierzchu, pozostając surowe w środku.
Ja piekłam góra+dół z termoobiegiem, ale każdy piekarnik jest trochę inny. Radziłabym w takim przypadku spróbować góra-dół bez termoobiegu i podnieść temperaturę o 10 stopni.
A jak by zrobić z tego ciasta takie muffiny wyszło by?
Myślę, że powinny wyjść 🙂
Właśnie upiekłam i jestem zachwycona! Zjedlismy całe jeszcze gorące 🙂
Będę piec jutro!