
Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. To jeden ze smaczniejszych wypieków jakie ostatnio jadłam!
Ciasto cytrynowe wilgotne
Szczerze mówiąc przerobiłam mój stary, sprawdzony przepis na ciasto pomarańczowe (klik>>), lekko modyfikując proporcje i zamiast pomarańczy użyłam cytryny. Muszę przyznać, że w tej wersji ciacho smakowało genialnie! Dodając sok i skórkę z cytryny ciacho nabrało fajnego, lekko kwaskowatego smaku i aromatu. Jak dla mnie to był strzał w dziesiątkę! Ciasto cytrynowe wyszło wilgotne, delikatne w smaku i bardzo aromatyczne.
Babka cytrynowa
Ciasto cytrynowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Mi osobiście najbardziej smakuje takie cieplutkie, jednak następnego dnia jest równie smaczne. Można je upiec w mniejszej foremce kwadratowej, tortownicy, czy tak jak ja w keksówce (tylko nieco szerszej). Babka cytrynowa sprawdzi się świetnie na weekendowy wypiek jako małe co nieco do kawusi. Pięknie się kroi na talerzyki, a co więcej ciężko się nie skusić na dokładkę.
Jeśli szukasz podobnego wypieku o cytrynowym smaku to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ciasto cytrynowiec (klik >>).
Przepis na: Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 2 cytryn
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
Jak zrobić ciasto cytrynowe?
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Roztapiamy na małym ogniu masło (200g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Jajka (4 szt) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (180g) i cukier wanilinowy (20g) lub cukier z prawdziwą wanilią.
Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).
W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno.
Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji.
Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Przekładamy do foremki (u mnie szersza foremka keksówka o rozmiarze 13×25 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier cytrynowy i polewamy nim wierzch ciasta.