Ciasta biszkoptowe i babkiCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. To jeden ze smaczniejszych wypieków jakie ostatnio jadłam!

Ciasto cytrynowe wilgotne

Szczerze mówiąc przerobiłam mój stary, sprawdzony przepis na ciasto pomarańczowe (klik>>), lekko modyfikując proporcje i zamiast pomarańczy użyłam cytryny. Muszę przyznać, że w tej wersji ciacho smakowało genialnie! Dodając sok i skórkę z cytryny ciacho nabrało fajnego, lekko kwaskowatego smaku i aromatu. Jak dla mnie to był strzał w dziesiątkę! Ciasto cytrynowe wyszło wilgotne, delikatne w smaku i bardzo aromatyczne.

Babka cytrynowa

Ciasto cytrynowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Mi osobiście najbardziej smakuje takie cieplutkie, jednak następnego dnia jest równie smaczne. Można je upiec w mniejszej foremce kwadratowej, tortownicy, czy tak jak ja w keksówce (tylko nieco szerszej). Babka cytrynowa sprawdzi się świetnie na weekendowy wypiek jako małe co nieco do kawusi. Pięknie się kroi na talerzyki, a co więcej ciężko się nie skusić na dokładkę.

Jeśli szukasz podobnego wypieku o cytrynowym smaku to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ciasto cytrynowiec (klik >>).

Przepis na: Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 2 cytryn

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji

Jak zrobić ciasto cytrynowe?

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Babka cytrynowa
Krok 1 

Roztapiamy na małym ogniu masło (200g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Babka cytrynowa
Krok 2 

Jajka (4 szt) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (180g) i cukier wanilinowy (20g)  lub cukier z prawdziwą wanilią.


Babka cytrynowa
Krok 3

Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).


przepis na babkę cytrynową
Krok 4

W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. 


przepis na babkę cytrynową
Krok 5

Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji. 


ciasto cytrynowe
Krok 6

Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


ciasto cytrynowe
Krok 7

Przekładamy do foremki (u mnie szersza foremka keksówka o rozmiarze 13×25 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier cytrynowy i polewamy nim wierzch ciasta.


Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 178

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepis na babkę cytrynową

Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na proste ciasta, ale najnowszy z pewnością podbije Wasze serca! Moje ciasto cytrynowe jest obłędne w smaku. Przede wszystkim wychodzi wilgotne, mięciutkie i co więcej rozpływa się w ustach. Moim zdaniem to jest jeden z lepszych wypieków jakie ostatnio piekłam! Mówiąc skromnie – niebo w gębie. Ciasto cytrynowe poprzez dodanie soku i skórki ze sparzonej wcześniej cytryny nabrało fajnego, lekko kwaskowatego smaku i aromatu.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa smakuje moim zdaniem najlepiej zaraz po upieczeniu, jak jest jeszcze taka lekko cieplutka. Jednak warto dodać, że następnego dnia jest równie smaczna. Babkę cytrynową można upiec w jakiejś mniejszej foremce kwadratowej, tortownicy np. o średnicy 22-24 cm, czy tak jak ja w keksówce. Moja babka cytrynowa sprawdzi się wręcz idealnie na weekendowy wypiek czy w tygodniu jako coś małego i słodkiego do kawusi. Wasze dzieci będą zachwycone tym wypiekiem. Co więcej to fajne przemycenie dużej ilości witaminy C do wypieku. Ilośc cukru możecie nieco zmodyfikować lub użyć np. ksylitolu. Moje ciasto cytrynowe pięknie się kroi, a co więcej ciężko się nie skusić na dokładkę. Jeżeli tylko szukasz podobnego wypieku o takim wyrazistym cytrynowym smaku to polecam wypróbować mój przepis na ciasto cytrynowiec bez pieczenia (klik >>).

Back to top button