Ciasto cytrynowe

4.7/5 (435 ocen)
Ciasto cytrynowe przepis

Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. To jeden ze smaczniejszych wypieków jakie ostatnio jadłam!

Ciasto cytrynowe wilgotne

Osobiście bardzo lubię jeść i piec ciasto pomarańczowe (klik>>). Jest ono bardzo podobne do przygotowania jak poniższe cytrynowe, tylko jest delikatnie łagodniejsze w smaku. Z racji tego, że miałam nadmiar cytryn postanowiłam upiec coś o lekko kwaskowatym smaku i aromacie. Jak dla mnie to był strzał w dziesiątkę! Ciasto cytrynowe wyszło wilgotne, delikatne w smaku i bardzo aromatyczne.

Babka cytrynowa

Ciasto cytrynowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Mi osobiście najbardziej smakuje takie cieplutkie, jednak następnego dnia jest równie smaczne. Można je upiec w mniejszej foremce kwadratowej, tortownicy, czy tak jak ja w keksówce (tylko nieco szerszej). Babka cytrynowa sprawdzi się świetnie na weekendowy wypiek jako małe co nieco do kawusi. Pięknie się kroi na talerzyki, a co więcej ciężko się nie skusić na dokładkę.

Jeśli szukasz podobnego wypieku o cytrynowym smaku to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ciasto cytrynowiec (klik >>). Z takich szybkich do zrobienia wypieków polecam ekspresowe ciasteczka cytrynowe.

Przepis na: Ciasto cytrynowe

Porady na start

W tym przepisie użyłam keksówki o rozmiarze 13 x 25 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 2 cytryn

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto cytrynowe?


Krok 1

Babka cytrynowa

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Roztapiamy na małym ogniu masło (200g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 2

Babka cytrynowa

Jajka (4 szt) powinny być w temp. pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (180g) i cukier wanilinowy (20g)  lub cukier z prawdziwą wanilią.


Krok 3

Babka cytrynowa

Żółtka miksujemy z cukrami aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).


Krok 4

przepis na babkę cytrynową

W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. 


Krok 5

przepis na babkę cytrynową

Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji. 


Krok 6

ciasto cytrynowe

Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 7

ciasto cytrynowe

Przekładamy do foremki (u mnie szersza foremka keksówka o rozmiarze 13×25 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier cytrynowy i polewamy nim wierzch ciasta.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 435

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
36 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kalina
Kalina
4 dni temu

Mam zepsuty piekarnik, więc wyszło dość nieudolnie, ale działo mi się tak już z innymi ciastami. Gratuluję tym których ciasta były pyszne 🙂

Xyz
Xyz
1 miesiąc temu

Bardzo nie polecam tego przepisu, z ciasta wyszedł jeden wielki zakalec w środku!! Nie ma podanych dokładnych proporcji. Zdecydowanie odradzam

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Ciasto jest przepyszne! Puszyste, delikatne, wilgotne, z nutką cytryny, po prostu idealne! Dziękuję za przepis 🙂

1000032476
Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu

Pyszne, mięciutkie i wilgotne w środku… Wyszło mimo, że białka nie ubiły mi się na “sztywną” pianę! Do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu 🙂

IMG_20240123_161755_629
Maria
Maria
5 miesięcy temu

Jednym slowem pyszota na taka pore rku witaminy -Super

Patrycja
Patrycja
5 miesięcy temu

Ja zrobiłam z podwójnych składników.Ależ mi piękna puszysta baba wyszła.Pychotka

Ewa
Ewa
5 miesięcy temu

Ciasto pycha, proste do zrobienia . Mimo dużej ilości soku wyszło bez zakalca 💪😁

Żaneta
Żaneta
7 miesięcy temu

Ciasto bardzo łatwe do zrobienia , wyszlo przepyszne . Dziekuje za przepis 😉

20231118_124205.jpg
Beata
Beata
7 miesięcy temu

Mi wyszedl zakalec jak nic. Chyba przez to ze za duzo soku cytynowego i za bardzo wymieszlam bialka .

Kornelia
Kornelia
1 rok temu

Ciasto jest pycha, ale mam problem bo mi opada.. po upieczeniu 5 min ciasto jest w piekarniku, następnie lekko uchylam..
jaki jest najlepszy sposób?

Małgorzata
Małgorzata
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Kornelia

Może problem z piekarnikiem? Lub za małą ilością mąki?

Ola
Ola
1 rok temu

Bardzo dobre ciasto, wyszło super 🥰

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Przypadkiem trafiłam na tą stronę, szukałam szybkiego ciasta, ten przepis okazał się strzałem w 10. Rewelacyjne ciasto

Ania
Ania
1 rok temu

Pyszna babka 🙂 nie zdążyłam zdjęcia zrobić tak wszystkim smakowała 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

Przepis i ciasto jest jak najbardziej ok. Ale podpisany przepis krok po kroku to jakaś porażka!!! Po co do jednego kroku jest informacja o rozpuszczonym maśle , o jajkach i cukrze???? Skoro tych składników razem się nie miesza, to czemu nie są w oddzielnych krokach????? Krok po kroku, to chyba w danym kroku trzeba dodać wspomniana rzecz a nie dwa kroki dalej

Beata
Beata
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Justyna

Zgadzam się. W kroku numer 2, powinno byc tylko napisane o oddzieleniu bialek od zoltek i tyle. Bo krok 2 brzmi jakby to wszytko mialo byc wymieszane.

Ania
Ania
1 rok temu
W odpowiedzi do  Justyna

Wydaje mi się, że czepia się Pani bezesenu o coś co wgl nie ma znaczenia.. Wszystko jest dobrze opisane i według mnie lepiej tak niż żeby się później zgubić co gdzie i jak.. Zamiast się czepiać proszę docenić czyjąś pracę i czas 🙂

1 rok temu
W odpowiedzi do  Justyna

Staram się tak opisywać szczegółowo przepisy wraz z tyloma zdjęciami krok po kroku, a ktoś pisze, że porażka… Na wielu blogach nie ma jakichkolwiek zdjęć krok po kroku, a wszystko jest opisane jednym ciągiem. Jak dla mnie jest to wszystko przedstawione w sposób logiczny, a po milionowych miesięcznych liczbach odwiedzin bloga wnioskuję, że innym taki sposób również się podoba i wcześniej nie miałam takiego zarzutu 🙂

Emilia
Emilia
1 rok temu
W odpowiedzi do 

Dla początkujących którzy nie za bardzo wiedza jak jajko rozbić jest to bardzo pomocne . Dziękujemy ze poświęca Pani czas na te „bezsensowne „ opisywanie krok po kroku.

Edyta
Edyta
1 rok temu
W odpowiedzi do 

Przepis jest super, ciasto bardzo dobre. Mój syn uwielbia.

1 rok temu
W odpowiedzi do  Edyta

Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje synkowi 🙂 Pozdrawiam!

Ola
Ola
2 lat temu

Jakie masło jest w przepisie ?

m
m
2 lat temu

swietny!

Przepis na babkę cytrynową

Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na proste ciasta, ale najnowszy z pewnością podbije Wasze serca! Moje ciasto cytrynowe jest obłędne w smaku. Przede wszystkim wychodzi wilgotne, mięciutkie i co więcej rozpływa się w ustach. Moim zdaniem to jest jeden z lepszych wypieków jakie ostatnio piekłam! Mówiąc skromnie – niebo w gębie. Ciasto cytrynowe poprzez dodanie soku i skórki ze sparzonej wcześniej cytryny nabrało fajnego, lekko kwaskowatego smaku i aromatu.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa smakuje moim zdaniem najlepiej zaraz po upieczeniu, jak jest jeszcze taka lekko cieplutka. Jednak warto dodać, że następnego dnia jest równie smaczna. Babkę cytrynową można upiec w jakiejś mniejszej foremce kwadratowej, tortownicy np. o średnicy 22-24 cm, czy tak jak ja w keksówce. Moja babka cytrynowa sprawdzi się wręcz idealnie na weekendowy wypiek czy w tygodniu jako coś małego i słodkiego do kawusi. Wasze dzieci będą zachwycone tym wypiekiem. Co więcej to fajne przemycenie dużej ilości witaminy C do wypieku. Ilośc cukru możecie nieco zmodyfikować lub użyć np. ksylitolu. Moje ciasto cytrynowe pięknie się kroi, a co więcej ciężko się nie skusić na dokładkę. Jeżeli tylko szukasz podobnego wypieku o takim wyrazistym cytrynowym smaku to polecam wypróbować mój przepis na ciasto cytrynowiec bez pieczenia (klik >>).

RozwińZwiń