Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. To jeden ze smaczniejszych wypieków jakie ostatnio jadłam!
Ciasto cytrynowe wilgotne
Osobiście bardzo lubię jeść i piec ciasto pomarańczowe (klik>>). Jest ono bardzo podobne do przygotowania jak poniższe cytrynowe, tylko jest delikatnie łagodniejsze w smaku. Z racji tego, że miałam nadmiar cytryn postanowiłam upiec coś o lekko kwaskowatym smaku i aromacie. Jak dla mnie to był strzał w dziesiątkę! Ciasto cytrynowe wyszło wilgotne, delikatne w smaku i bardzo aromatyczne.
Babka cytrynowa
Ciasto cytrynowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Mi osobiście najbardziej smakuje takie cieplutkie, jednak następnego dnia jest równie smaczne. Można je upiec w mniejszej foremce kwadratowej, tortownicy, czy tak jak ja w keksówce (tylko nieco szerszej). Babka cytrynowa sprawdzi się świetnie na weekendowy wypiek jako małe co nieco do kawusi. Pięknie się kroi na talerzyki, a co więcej ciężko się nie skusić na dokładkę.
Jeśli szukasz podobnego wypieku o cytrynowym smaku to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ciasto cytrynowiec (klik >>). Z takich szybkich do zrobienia wypieków polecam ekspresowe ciasteczka cytrynowe.
Przepis na: Ciasto cytrynowe
Porady na start
W tym przepisie użyłam keksówki o rozmiarze 13 x 25 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 200 g masła
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 2 cytryn
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto cytrynowe?
Krok 1
Roztapiamy na małym ogniu masło (200g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Wyciskamy sok z 1 większej cytryny (lub 1,5 sztuki jeśli będziecie mieć mniejsze cytryny) i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy mąkę pszenną (260 g), przestygnięte masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji.
Krok 7
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier cytrynowy i polewamy nim wierzch ciasta.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Myśli Pani że do tego ciasta można dodać maku i stworzyć lemon poppyseed cake?
Myślę, że tak, ale niestety nigdy nie jadłam tego ciasta o którym Pani pisze i nie próbowałam robić takiej wersji 🙂
Mam zepsuty piekarnik, więc wyszło dość nieudolnie, ale działo mi się tak już z innymi ciastami. Gratuluję tym których ciasta były pyszne 🙂
Bardzo nie polecam tego przepisu, z ciasta wyszedł jeden wielki zakalec w środku!! Nie ma podanych dokładnych proporcji. Zdecydowanie odradzam
Na pewno Pani/Pan robił z tego przepisu? Ponieważ nie wiem jak można podać dokładniej proporcji składników niż w gramach, które podaję zarówno w liście składników, jak i w krokach przepisu…
Ciasto jest przepyszne! Puszyste, delikatne, wilgotne, z nutką cytryny, po prostu idealne! Dziękuję za przepis 🙂
Piękne wyszło! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowało 🙂
Pyszne, mięciutkie i wilgotne w środku… Wyszło mimo, że białka nie ubiły mi się na “sztywną” pianę! Do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu 🙂
Bardzo dziękuję za zdjęcie i dodaną miłą recenzję wypieku ❤️ Wygląda ciacho naprawdę wyśmienicie!
Jednym slowem pyszota na taka pore rku witaminy -Super
Cieszę się 🙂
Ja zrobiłam z podwójnych składników.Ależ mi piękna puszysta baba wyszła.Pychotka
Ciasto pycha, proste do zrobienia . Mimo dużej ilości soku wyszło bez zakalca 💪😁
Cieszę się, że smakuje 🙂
Ciasto bardzo łatwe do zrobienia , wyszlo przepyszne . Dziekuje za przepis 😉
Wyszło rewelacyjnie <3 Dziękuję ślicznie za zdjęcie wypieku i miły komentarz!
Mi wyszedl zakalec jak nic. Chyba przez to ze za duzo soku cytynowego i za bardzo wymieszlam bialka .
Ciasto jest pycha, ale mam problem bo mi opada.. po upieczeniu 5 min ciasto jest w piekarniku, następnie lekko uchylam..
jaki jest najlepszy sposób?
Może problem z piekarnikiem? Lub za małą ilością mąki?
A czy w środku nie wychodzi zakalec? Prosiłabym następnym razem podesłać zdjęcie przekroju 🙂
Bardzo dobre ciasto, wyszło super 🥰
Bardzo się cieszę, że smakowało 🤗
Przypadkiem trafiłam na tą stronę, szukałam szybkiego ciasta, ten przepis okazał się strzałem w 10. Rewelacyjne ciasto
Bardzo się cieszę, że ciasto cytrynowe przypadło do gustu 🙂 Smacznego!
Pyszna babka 🙂 nie zdążyłam zdjęcia zrobić tak wszystkim smakowała 🙂
Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowała 🙂 Też czasami muszę szybko robić zdjęcia zanim mąż się rzuci do jedzenia 🙂
Przepis i ciasto jest jak najbardziej ok. Ale podpisany przepis krok po kroku to jakaś porażka!!! Po co do jednego kroku jest informacja o rozpuszczonym maśle , o jajkach i cukrze???? Skoro tych składników razem się nie miesza, to czemu nie są w oddzielnych krokach????? Krok po kroku, to chyba w danym kroku trzeba dodać wspomniana rzecz a nie dwa kroki dalej
Zgadzam się. W kroku numer 2, powinno byc tylko napisane o oddzieleniu bialek od zoltek i tyle. Bo krok 2 brzmi jakby to wszytko mialo byc wymieszane.
Ale my czytamy ten sam przepis? Krok 2 brzmi – “Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier (180g) i cukier wanilinowy (20g) lub cukier z prawdziwą wanilią.” Na zdjęciu jest widoczny cukier oraz żółtka… 🙂
Wydaje mi się, że czepia się Pani bezesenu o coś co wgl nie ma znaczenia.. Wszystko jest dobrze opisane i według mnie lepiej tak niż żeby się później zgubić co gdzie i jak.. Zamiast się czepiać proszę docenić czyjąś pracę i czas 🙂
Staram się tak opisywać szczegółowo przepisy wraz z tyloma zdjęciami krok po kroku, a ktoś pisze, że porażka… Na wielu blogach nie ma jakichkolwiek zdjęć krok po kroku, a wszystko jest opisane jednym ciągiem. Jak dla mnie jest to wszystko przedstawione w sposób logiczny, a po milionowych miesięcznych liczbach odwiedzin bloga wnioskuję, że innym taki sposób również się podoba i wcześniej nie miałam takiego zarzutu 🙂
Dla początkujących którzy nie za bardzo wiedza jak jajko rozbić jest to bardzo pomocne . Dziękujemy ze poświęca Pani czas na te „bezsensowne „ opisywanie krok po kroku.
Przepis jest super, ciasto bardzo dobre. Mój syn uwielbia.
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje synkowi 🙂 Pozdrawiam!
Jakie masło jest w przepisie ?
Najzwyklejsze masło 82% tłuszczu 🙂
swietny!
dzięki 🙂