
Wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest na Święta Bożego Narodzenia jako jedno z dań wigilijnych. U mnie w domu za główną zupę świąteczną uważa się czerwony barszcz z uszkami, ale na drugi dzień Świąt taka zupa grzybowa jest u nas jak najbardziej mile widziana. Jeżeli szukasz świetnych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam Ci wypróbować pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbków wigilijnych z kaszą i grzybami.
Do przygotowania zupy grzybowej wigilijnej użyłam suszonych (borowików i podgrzybków) oraz świeżych grzybów (kurek, borowików, podgrzybków lub w ostateczności pieczarek). Jednak możesz użyć samych suszonych grzybów jeżeli będzie problem ze znalezieniem tych świeżych (dodając łącznie niecałą szklankę suszonych).
Przepis na wigilijną zupę grzybową
W przepisie podana jest minimalna ilość grzybów jaka powinna być użyta w zupie. Ja staram się ich dodawać jak najwięcej. Mam kilka słoików własnych suszonych grzybów, więc dodaję średnio 1 szklankę suszonych grzybów na 4-5 l wody. Jeżeli chodzi o dodatek do zupy to u mnie zazwyczaj przygotowuje się ją z ziemniakami, jednak wiem, że w wielu domach podaje się ją z ugotowanym osobno makaronem.
W każdej kuchni niezbędne są wysokiej jakości garnki. Ja od jakiegoś czasu używam kompletu garnków nierdzewnych Steama KORKMAZ (w srebrnym kolorze), który chciałabym Wam gorąco polecić. Są bardzo praktyczne, profesjonalnie wykonane i działają na każdym rodzaju kuchenki. Dodatkowo można je bez problemu myć w zmywarce. Jeżeli bylibyście zainteresowani to można je zakupić w sklepie Radochy Gospochy (klik).
Przepis na: Zupa grzybowa wigilijna
Łącznie: 70 min
Składniki:
- 4 l wody
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków
- 250 g świeżych grzybów np. kurek, borowików, podgrzybków lub pieczarek
- 20 g suszonych borowików
- 50 g suszonych podgrzybków
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta pieprzu
- 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
- opcjonalnie ugotowany osobno dowolny makaron
Jak zrobić zupę grzybową wigilijną?
Wykonanie:
Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy na pół godziny.
Do większego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, a także obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki, selera, suszone grzyby, połowę posiekanej natkę pietruszki i koperek. Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.
W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę ziemniaki (chyba, że zamiast ziemniaków wolicie makaron to należy go po prostu osobno ugotować), pozostałą posiekaną natkę pietruszki oraz świeże grzyby (np. kurki, borowiki, podgrzybki lub w ostateczności pieczarki).
Smażymy na małym ogniu przez 5-7 minut, a następnie dodajemy zawartość patelni do zupy. Gotujemy przez 25-30 minut na średnim ogniu.
W kubku mieszamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% z 1/2 szklanki wywaru oraz łyżeczką mąki (możesz pominąć mąkę), wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie ściągamy z palnika.
Jeżeli zrezygnowałaś/eś z ziemniaków to zupę podajemy z osobno ugotowanym, dowolnym makaronem.