Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneZupy

Zupa grzybowa wigilijna

Wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest na Święta Bożego Narodzenia jako jedno z dań wigilijnych. U mnie w domu za główną zupę świąteczną uważa się czerwony barszcz z uszkami, ale na drugi dzień Świąt taka zupa grzybowa jest u nas jak najbardziej mile widziana. Jeżeli szukasz świetnych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam Ci wypróbować pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbków wigilijnych z kaszą i grzybami.

Do przygotowania zupy grzybowej wigilijnej użyłam suszonych (borowików i podgrzybków) oraz świeżych grzybów (kurek, borowików, podgrzybków lub w ostateczności pieczarek). Jednak możesz użyć samych suszonych grzybów jeżeli będzie problem ze znalezieniem tych świeżych (dodając łącznie niecałą szklankę suszonych).

Przepis na wigilijną zupę grzybową

W przepisie podana jest minimalna ilość grzybów jaka powinna być użyta w zupie. Ja staram się ich dodawać jak najwięcej. Mam kilka słoików własnych suszonych grzybów, więc dodaję średnio 1 szklankę suszonych grzybów na 4-5 l wody. Jeżeli chodzi o dodatek do zupy to u mnie zazwyczaj przygotowuje się ją z ziemniakami, jednak wiem, że w wielu domach podaje się ją z ugotowanym osobno makaronem.

Komplet garnków nierdzewnych Steama KORKMAZ

W każdej kuchni niezbędne są wysokiej jakości garnki. Ja od jakiegoś czasu używam kompletu garnków nierdzewnych Steama KORKMAZ (w srebrnym kolorze), który chciałabym Wam gorąco polecić. Są bardzo praktyczne, profesjonalnie wykonane i działają na każdym rodzaju kuchenki. Dodatkowo można je bez problemu myć w zmywarce. Jeżeli bylibyście zainteresowani to można je zakupić w sklepie Radochy Gospochy (klik).

Przepis na: Zupa grzybowa wigilijna

  Łącznie: 70 min 

Składniki:

  • 4 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g świeżych grzybów np. kurek, borowików, podgrzybków lub pieczarek
  • 20 g suszonych borowików
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
  • opcjonalnie ugotowany osobno dowolny makaron

Jak zrobić zupę grzybową wigilijną?

Wykonanie: 

Krok 1 

Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy na pół godziny.

Do większego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, a także obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki, selera, suszone grzyby, połowę posiekanej natkę pietruszki i koperek. Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.


Krok 2 

W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę ziemniaki (chyba, że zamiast ziemniaków wolicie makaron to należy go po prostu osobno ugotować), pozostałą posiekaną natkę pietruszki oraz świeże grzyby (np. kurki, borowiki, podgrzybki lub w ostateczności pieczarki).  


Krok 3 

Smażymy na małym ogniu przez 5-7 minut, a następnie dodajemy zawartość patelni do zupy. Gotujemy przez 25-30 minut na średnim ogniu. 


Krok 4 

W kubku mieszamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% z 1/2 szklanki wywaru oraz łyżeczką mąki (możesz pominąć mąkę), wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie ściągamy z palnika.

Jeżeli zrezygnowałaś/eś z ziemniaków to zupę podajemy z osobno ugotowanym, dowolnym makaronem. 


Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa z ziemniakami

Garnki KORKMAZ

Zestaw garnków korkmaz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa to jeden z tych przepisów, bez których nie możemy sobie wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Zupa grzybowa wigilijna często jest zamiennikiem barszcz czerwonego z uszkami. U mnie przygotowuje się jedną i drugą jednocześnie 🙂 Zawsze staram się korzystać częściowo ze świeżych grzybów, ponieważ suszone grzyby są bardzo drogie. Jednak jeżeli masz dostęp do większej ilości grzybów suszonych to oczywiście możesz skorzystać tylko z nich. Zupa grzybowa smakuje równie dobrze w obydwu wersjach.

Przepis na zupę grzybową

Przepis na zupę grzybową jest stosunkowo prosty, jednak trzeba poświęcić chwilkę na jego przygotowanie. Nasz przepis na zupę grzybową zaczynamy od wlania do garnka wody oraz dodania soli, pieprzu, selera, marchewki, pietruszki, suszonych grzybów, natki pietruszki i koperku. Gotujemy przez 40 min i w tym czasie podsmażamy na  patelni czosnek, ziemniaki, natkę pietruszki oraz świeże grzyby (np. kurki, borowiki, podgrzybki lub w ostateczności pieczarki). Całość dodajemy do zupy grzybowej i mieszamy ze śmietanką. Zupa grzybowa wychodzi bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Jeżeli się więc zastanawiasz czy zupa grzybowa powinna znaleźć się w tym roku na Twoim świątecznym stole to z całą pewnością tak!

Zupa grzybowa z ziemniakami

Moja wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami może być podawana również z makaronem, jeżeli bardziej smakuje Ci taka wersja. Ja osobiście lubię wersję i taką i taką, ale tradycyjnie przyjęła się u mnie w domu wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami i to dopiero w drugi dzień świąt. Taka zupa grzybowa robiona jest w moim domu odkąd pamiętam. Ta zupa grzybowa jest naprawdę przepyszna. Jeżeli zostanie Ci więcej grzybów, to na święta możesz przygotować sos grzybowy, który możesz podać z domowymi gołąbkami. Będzie to świetne uzupełnienie po zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z najlepszych potraw na świątecznym stole.

Close