Wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest na Święta Bożego Narodzenia jako jedno z dań wigilijnych. U mnie w domu za główną zupę świąteczną uważa się czerwony barszcz z uszkami, ale na drugi dzień Świąt taka zupa grzybowa jest u nas jak najbardziej mile widziana. Jeżeli szukasz świetnych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam Ci wypróbować pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbków wigilijnych z kaszą i grzybami.
Do przygotowania zupy grzybowej wigilijnej użyłam suszonych (borowików i podgrzybków) oraz świeżych grzybów (kurek, borowików, podgrzybków lub w ostateczności pieczarek). Jednak możesz użyć samych suszonych grzybów jeżeli będzie problem ze znalezieniem tych świeżych (dodając łącznie niecałą szklankę suszonych).
Przepis na wigilijną zupę grzybową
W przepisie podana jest minimalna ilość grzybów jaka powinna być użyta w zupie. Ja staram się ich dodawać jak najwięcej. Mam kilka słoików własnych suszonych grzybów, więc dodaję średnio 1 szklankę suszonych grzybów na 4-5 l wody. Jeżeli chodzi o dodatek do zupy to u mnie zazwyczaj przygotowuje się ją z ziemniakami, jednak wiem, że w wielu domach podaje się ją z ugotowanym osobno makaronem.
W każdej kuchni niezbędne są wysokiej jakości garnki. Ja od jakiegoś czasu używam kompletu garnków nierdzewnych Steama KORKMAZ (w srebrnym kolorze), który chciałabym Wam gorąco polecić. Są bardzo praktyczne, profesjonalnie wykonane i działają na każdym rodzaju kuchenki.
Przepis na: Zupa grzybowa wigilijna
Składniki:
- 4 l wody
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków
- 250 g świeżych grzybów np. kurek, borowików, podgrzybków lub pieczarek
- 20 g suszonych borowików
- 50 g suszonych podgrzybków
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta pieprzu
- 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
- opcjonalnie ugotowany osobno dowolny makaron
Zobacz również:
Jak zrobić zupę grzybową wigilijną?
Krok 1
Do większego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, a także obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki, selera, suszone grzyby, połowę posiekanej natkę pietruszki i koperek. Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Jeżeli zrezygnowałaś/eś z ziemniaków to zupę podajemy z osobno ugotowanym, dowolnym makaronem.
Komentarze
Witam, a czy namoczone grzyby dodajemy do zupy z woda w której się moczyły ?
Tak, można dodać z wodą, w której się moczyły 🙂
Zupa wyszła rewelacyjna !
Dzięki 🙂
moja babcia robiła dawno temu podobną. smak niesamowity. miło jest sobie przypomnieć niektóre przepisy.
Robiłam tą zupę grzybową na swieta i wszystkim bardzo smakowała. Cała rodzina byla zachwycona, tylko u mnie się ją podaje na drugi dzien swiat, a nie na wigilię 🙂