Żurek to tradycyjna Wielkanocna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. Zawsze przygotowywała go moja mama lub babcia, lecz w tym roku nareszcie nadszedł czas na mój debiut. Nie wiem dlaczego tak pyszną zupę przygotowujemy tylko raz do roku bo jest naprawdę pyszna. Udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, z dodatkiem białej kiełbasy prezentuje się świetnie chociaż ja dodatkowo lubię go zjeść z ugotowanym wcześniej ziemniaczkiem. Jestem pewna, że Wam bardzo posmakuje!
Przepis na: Żurek
Łącznie: 120 min
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 litr żurku w butelce
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka vegety
- łyżka natki pietruszki
- łyżka natki koperku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 400 g białej kiełbasy “żurkowej”
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki śmietany 18 %
Dodatkowo:
- ugotowane jajka do żurku
Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, vegetę, natkę pietruszki, koperku i pokrojoną białą kiełbasę. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Ostudzone jajka obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez ok. 90 min. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i pieprzu.Na koniec zabiel zupę śmietaną. Najlepiej do kubka wlać 100 ml gotującej się zupy, dodać do niego śmietanę, wymieszać i wtedy z powrotem wlać do zupy.
Wcześniej ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół. Jajka ułóż w miseczkach i zalej gotową zupą. Smacznego!