Żurek

4.7/5 (58 ocen)
Żurek to klasyczna polska zupa, która zawsze smakuje wyjątkowo. Ten tradycyjny przepis z białą kiełbasą i jajkiem jest idealny na każdą porę roku oraz jest nieodłącznym elementem Wielkanocy.

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Żurek

Żurek to tradycyjna Wielkanocna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. Zawsze przygotowywała go moja mama lub babcia, lecz w tym roku nareszcie nadszedł czas na mój debiut. Nie wiem dlaczego tak pyszną zupę przygotowujemy tylko raz do roku bo jest naprawdę pyszna. Udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, z dodatkiem białej kiełbasy prezentuje się świetnie chociaż ja dodatkowo lubię go zjeść z ugotowanym wcześniej ziemniaczkiem. Jestem pewna, że Wam bardzo posmakuje!

Przepis na: Żurek

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka świeżego lub suszonego lubczyku
  • łyżka natki pietruszki
  • 400 g wędzonych żeberek lub wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 400 g białej kiełbasy “żurkowej”
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 ml zakwasu do żurku
  • 2 nieco czubate łyżki śmietany 30%

Dodatkowo:

  • ugotowane jajka na twardo
Wyślij emailem

Jak zrobić żurek?


Krok 1

bulion na żurek

Jeżeli masz własnoręcznie przygotowany zakwas na żurek to śmiało go użyj!

Żurek przygotowujemy na bazie bulionu. Do garnka wlewamy 2- 2,5 litry wody. Gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy włoszczyznę: marchewki (2 sztuki) pokrojone w plasterki lub kostkę, selera (połówkę lub 1/3 małej sztuki), pietruszki (korzeń, 2 sztuki). Wsypujemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz (większa szczypta), posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka), liście laurowe (2-3 większe sztuki), ziele angielskie (kilka ziarenek), suszony majeranek (2 płaskie łyżeczki), a także opcjonalnie świeży lub suszony lubczyk (1 łyżeczka). Jeśli macie np. domowej roboty vegetę to również oczywiście możecie ją dodać – np. łyżeczkę.

Dodajemy także wędzone żeberka lub wędzony boczek w kawałku (około 400-500 g).

Bulion gotujemy przez około 25-30 minut na małym lub średnim ogniu.


Krok 2

biała kiełbasa do żurku

Surową kiełbasę białą (około 400-500 g) kroimy w plasterki lub kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Ja jej z reguły nie podsmażam, ale jeśli lubicie to możecie ją nieco podsmażyć na patelni z małym dodatkiem oleju.


Krok 3

zakwas na żurek

Do wysokiego naczynia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki) oraz zakwas na żurek (600 ml). Całość mieszamy i wlewamy do garnka.

Gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut.


Krok 4

jak zrobić żurek

Na samym końcu dodajemy gęstą śmietanę (2 nieco czubate łyżki), możesz ją zastąpić śmietanką 30% (wtedy wlewamy około 80 ml). Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

Jeśli po spróbowaniu okażę się, że Wasz żurek jest mało wyrazisty to polecam wlać dodatkową ilość zakwasu żurkowego. W sklepach jest sporo zakwasów – są takie ogólnodostępne w całej Polsce, ale także regionalne i każdy smakuje nieco inaczej – jeden będzie bardziej wyrazisty, ostry, a inny dość łagodny, więc końcowy smak żurku będzie sporo zależeć właśnie od kupionego zakwasu.

Zdejmujemy z palnika.


Krok 5

jajka na twardo do żurku

Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!

Przepisy na Wielkanoc

Zapraszam do wypróbowania moich innych sprawdzonych przepisów na Wielkanoc. Dużą popularnością cieszą się jajka w sosie tatarskim, sałatka z jajkiem oraz jajka faszerowane.


Żurek przepis

Przepis na żurek

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 58

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
Lena
11 miesięcy temu

wygląda smakowicie

Zupa żurek

Istnieją potrawy, bez których nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie świąt wielkanocnych. Tradycyjne, praktykowane od lat w rodzinie zwyczaje oraz wyjątkowe smaki sprawiają, że stają się one nieodłącznym elementem, który musi pojawić się na stole. Jednym z takich dań jest znana wszystkim zupa – żurek. Przepisy na to danie zazwyczaj są w dużej mierze podobne. Dodatek pewnych składników lub drobne różnice w przyrządzaniu mogą jednak znacząco wpłynąć na smak żurku. Moja receptura bogata jest w różnorodne przyprawy, co zapewnia zupie niepowtarzalny aromat.

Żurek – niezastąpiona potrawa na wielkanocnym stole

Zupa zakorzeniona od lat w polskiej tradycji, obecna w każdym domu na święta? To oczywiście żurek. Przepis podany powyżej jest recepturą, dzięki której przygotujesz go w najlepszej wersji, jaką kosztowałeś do tej pory. Wszyscy goście z pewnością będą zachwyceni przygotowaną przez Ciebie zupą. Przepis na żurek obowiązkowo musi uwzględniać żytni zakwas – to właśnie on nadaje potrawie charakterystycznej kwaśności. Nie inaczej jest i w tym przypadku.

Biała kiełbasa oraz jajka na twardo to kolejne, nieodłączne elementy tej tradycyjnej zupy. Koperek, natka pietruszki, czosnek oraz cebula stanowią z kolei dodatki, dzięki którym możliwe jest nadanie żurkowi intensywnego aromatu. Pomagają one również wydobyć charakterystyczny smak potrawy. W przepisie na żurek nie mogło zabraknąć także ziela angielskiego oraz liści laurowych.

Wielkanoc to niezwykle wyczekiwany czas, a zatem warto się postarać, aby przygotowane dania zachwycały smakiem zarówno domowników, jak i gości, a wyjątkowe aromaty na długo pozostały w pamięci.

Wielkanocne dania podtrzymujące tradycje i ducha świąt

Spożywanie tradycyjnych posiłków w rodzinnym gronie wprawia wszystkich w świąteczny nastrój i pozwala poczuć tę jedyną w swoim rodzaju atmosferę. Poza żurkiem na świątecznym stole pojawia się wiele innych potraw. Symboliczne znaczenie w tym okresie mają jajka, dlatego są one obecne nie tylko w przepisie na żurek. Często podawane są one osobno z różnymi rodzajami farszu. Przepis na jajka wielkanocne oraz wiele innych świątecznych potraw również znajdziesz na moim blogu.

Kojarzysz zapewne jajka podawane z majonezem. A gdyby tak nieco urozmaicić to danie? Mam dla Ciebie wiele ciekawych propozycji, wśród których z pewnością znajdziesz te, które przypadną Ci do gustu. Są to zarówno warianty wykorzystujące typowo świąteczne przyprawy i dodatki (takie jak szynka czy chrzan), jak i te nieco bardziej uniwersalne (np. tuńczyk). Drugie z wymienionych możesz śmiało podawać nie tylko na święta, ale także na różnego rodzaju spotkania z rodziną lub znajomymi.

Przepisy, które oczarują Twoich gości

Wyśmienite przepisy na żurek i jajka to nie koniec propozycji, jakie znajdziesz na moim blogu. Na świątecznym stole obowiązkowo muszą pojawić się bowiem sałatki wielkanocne. W swojej kolekcji mam wiele sprawdzonych, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych receptur. Z powodzeniem wykorzystasz je również na wiele innych okazji. Podobnie jest w przypadku słodkości i różnego rodzaju wypieków.

Jakie jest zatem ciasto o charakterystycznym wyglądzie i smaku, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Wszyscy chyba się zgodzą, że jest to babka wielkanocna. Przepis w wielu odsłonach również znajdziecie na moim blogu. Sprawdź i przekonaj się, że samodzielne przygotowywanie tradycyjnych potraw wcale nie jest skomplikowane, a pozwala w pełni poczuć świąteczną atmosferę.

Żurek w otoczeniu tradycyjnych potraw

Żurek to bez wątpienia zupa odgrywająca główną rolę podczas świąt wielkanocnych. Danie to jest doskonałym pomysłem na rozpoczęcie wielkanocnego śniadania i dzielenie się posiłkiem z rodziną. Obecność tradycyjnych dodatków, których aromat przywołuje wspomnienia i wprowadza rodzinną atmosferę, jeszcze bardziej podkreśla ten fakt. Podawanie żurku w towarzystwie innych świątecznych potraw obfitujących w smakowite dodatki zachęca do celebrowania i przeżywania tych kilku dni w roku w towarzystwie najbliższych osób.

Spróbuj swoich sił w kuchni i ciesz się świąteczną atmosferą przy stole!

RozwińZwiń