Chlebek bananowy fit

4.5/5 (818 ocen)
chlebek bananowy fit

Chlebek bananowy fit to pyszny wypiek w nieco odchudzonej wersji. Jak dla mnie rewelacja! Ten ekspresowy chlebek bananowy przygotowałam bez cukru, bez mąki i dodałam bardzo mało tłuszczu. Ciasto wychodzi puchate, pięknie się kroi, a do tego tak bosko smakuje!

Uwielbiam takie fit wypieki, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Ten chlebek bananowy to świetny pomysł na lekkie ciasto do kawy. To także fajna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet na piknik. Dzieci będą zachwycone takim pysznym, ciepłym ciastem!

Chlebek bananowy w całości ma około 2315 kcal (białko 50 g, tłuszcze 105 g, węglowodany 284 g).

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy fit to jeden z najszybszych i najtańszych ciast jakie pojawiły się na moim blogu. Już jakiś czas temu przygotowywałam klasyczny chlebek bananowy na bazie mąki pszennej i jest mi bardzo miło, że tyle osób go wypróbowało. Jeśli jednak dbacie o linię to bardzo polecam wypróbować mój najnowszy przepis – chlebek bananowy w wersji fit.

Polecam go upiec w mniejszej keksówce.

Przepis na: Chlebek bananowy fit

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 2 duże jajka
  • 3 nieco czubate łyżki miodu lub ksylitolu lub erytrytolu
  • 270 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej, orkiszowej (ok. 320 g)
  • 100 g oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 30 g gorzkiej czekolady
Wyślij emailem

Jak zrobić chlebek bananowy fit?


Krok 1

ciasto bananowe

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. 


Krok 2

ciasto bananowe

Dodajemy 2 jajka i 3 łyżki nieco czubate łyżki miodu. Całość miksujemy przez minutę.


Krok 3

ciasto bananowe przepis

Płatki owsiane (270 g) mielimy w blenderze na konsystencję mąki. Jeśli wolicie to oczywiście możecie użyć mąkę owsianą, orkiszową, czy nawet pszenną tortową (2 szklanki, około 320 g).

Do zmiksowanej masy dodajemy zmielone płatki owsiane, pół łyżeczki cynamonu, 100 g oleju kokosowego i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.

Jeśli chcesz to możesz dodatkowo posiekać w kostkę gorzką czekoladę (np. 30 g) i dodać połowę do ciasta, a połowę na wierzch połówek bananów z następnego kroku.

Ciasto przekładamy do mniejszej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  


Krok 4

ciasto bananowe przepis

Na wierzchu ciasta układamy przekrojonego na pół banana.

Piec przez ok 40-45 minut w temp. 185 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


chlebek bananowy fit

chlebek bananowy fit

chlebek bananowy fit

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 818

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
47 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Hali
Hali
3 miesięcy temu

A ile łyżek to jest 70 gram oleju kokosowego? I stały czy rozpuszczony? Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

Paula
Paula
5 miesięcy temu

Czy chlebek wyjdzie z aquafabą zamiast jajek? Ktoś próbował?

Danuta
Danuta
5 miesięcy temu

Dlaczego mój chlebek nie wyrósł

Janina
Janina
8 miesięcy temu

Czy można miód zamienić na ksylitol?

Ania
Ania
8 miesięcy temu
Reply to  Janina

Ja zamieniłam i wychodzi 🙂

Ewelina
Ewelina
8 miesięcy temu

Czy ktoś się orientuje ile kalorii ma cały chlebek?

Monika
Monika
8 dni temu
Reply to  Ewelina

2315 kcal

Alicja
Alicja
11 miesięcy temu

W jakich rozmiarach ksekówki piec w takich proporcjach?:)

Asia
Asia
11 miesięcy temu

Wyszedł pyszny!!! Chrupiący na zewnątrz i mięciutki- wilgotny w środku! Przepis super, będę robić często, pozdrawiam ❤️

Iwona
Iwona
10 miesięcy temu

Witaj Asiu 🙂 Czy mogę prosić o wymiary keksówki?

Alicja
Alicja
11 miesięcy temu

chlebek zrobilam ze zmielonymi płatkami orkiszowymi i po 50 minutach dalej jest surowy w środku 🙁

Klaudiaaaaa
Klaudiaaaaa
10 miesięcy temu

Hej. Może to wina piekarnika. Mój też piekłam przeszło 45 min. Ja wyciągnęłam jaja prosto z lodówki ale opcjonalnie dodałam więcej oleju. Wyszedł bardzo pyszny i sycący. Dzięki za przepis.

kcal to około 2315
B 50g
T 105
W 284

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Robiłam już kilka razy i wyszedł  bardzo dobry. Ja dodaję jeszcze orzechy i suszoną  żurawinę.Super szybki i prosty przepis!!!

Marta
Marta
1 rok temu

Zrobiłam, wyszedł przepyszny ,smakuje jak ciasto. Przepis rewelacyjny.

Monika
Monika
1 rok temu

Zrobiłam chlebek wg przepisu z piekarnikiem na gora-dół niestety chlebek jest w środku zbity i mocno wilgotny trzymałam włożyłam jeszcze ba dobre pół godziny i niestety nadal to samo . Co może być przyczyna ?

Ola
Ola
1 rok temu

ile taki chlebek ma kalorii?

Marta
Marta
8 miesięcy temu

Pani Asiu fit i nie ma kalorii 🙁 szkoda

Magda
Magda
1 rok temu

mi się kruszy po wystegnieciu, dlaczego

Kasia
Kasia
1 rok temu

A można dodać zwykły rzepakowy olej zamiast kokosowego?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Uzylam mąki jaglanej i nie polecam, chlebak w koszu na smieci

Monika
Monika
1 rok temu

A próbowałaś z masłem orzechowym zamiast oleju? Co myślisz?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Masło orzechowe ma mniej kalorii niż olej to może tym bardziej warto spróbować w przepisie fit?

Monika
Monika
1 rok temu

Ja próbowałam wychodzi lepsze w smaku niż z olejem. Pozdrawiam

Agata
Agata
1 rok temu

A jaka jest różnica czy dodam zmielone płatki owsiane a dodam mąki owsianej?

Julia
Julia
1 rok temu

Wypróbowałam, wyszedł pyszny!
Miękki i wilgotny, najlepiej smakuje jeszcze ciepły np. Z jogurtem i owocami.

Monika
Monika
1 rok temu

Czy można zamienić mąkę na białą pszenną?

Chlebek bananowy fit

Lubisz odchudzone ciasta, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Ja jak najbardziej! Na moim blogu pojawiło się już kilka podobnych ciast jak np. genialne fit brownie z fasoli, w którym totalnie nie czuć wspomnianej fasoli. Teraz mam coś pysznego i naprawdę ekspresowego dla fanów bananów! Jestem pewna, że będziecie zachwyceni! Chlebek bananowy fit jest pysznym wypiekiem w odchudzonej wersji. No po prostu pycha! Nie dość, że to ekspresowy wypiek, to dodatkowo smakuje genialnie! Ten chlebek bananowy przygotowałam bez cukru, bez mąki i dodałam bardzo mało tłuszczu, a mianowicie olej kokosowy. Zamiast cukru polecam dodać wielokwiatowy, prawdziwy miód lub nawet zastąpić ksylitolem.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy wychodzi puchaty, a do tego tak pięknie się kroi! Jestem zaskoczona, że fit ciasto może tak świetnie smakować. To bez wątpienia sprawdzony i szybki pomysł na lekkie ciasto do kawy, które zjesz bez wyrzutów sumienia. Jak dla mnie to również ciekawa i sycąca propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy wycieczkę rowerową, piknik. Myślę, że Wasze dzieci będą zachwycone takim pysznym wypiekiem! Z doświadczenia dodam, że nie tylko dzieci, a także Wasze drugie połówki będą szczęśliwe z tak pysznego ciasta.

Fit chlebek bananowy

Fit chlebek bananowy to naprawdę tanie ciasto z ogólnodostępnych składników. Do jego przygotowania będą niezbędne dojrzałe banany i płatki owsiane (możesz użyć górskich lub błyskawicznych). Należy je zmielić w blenderze do konsystencji mąki. Chwilę temu dodałam na bloga klasyczny chlebek bananowy na bazie mąki pszennej i cieszę się, że tyle osób go do tej pory wypróbowało. Jeżeli jednak dbacie o linię to bardzo polecam wypróbować ten najnowszy przepis – chlebek bananowy w wersji fit. Palce lizać!

RozwińZwiń