Chlebek bananowy fit to pyszny wypiek w nieco odchudzonej wersji. Jak dla mnie rewelacja! Ten ekspresowy chlebek bananowy przygotowałam bez cukru, bez mąki i dodałam bardzo mało tłuszczu. Ciasto wychodzi puchate, pięknie się kroi, a do tego tak bosko smakuje!
Uwielbiam takie fit wypieki, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Ten chlebek bananowy to świetny pomysł na lekkie ciasto do kawy. To także fajna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet na piknik. Dzieci będą zachwycone takim pysznym, ciepłym ciastem!
Chlebek bananowy w całości ma około 2315 kcal (białko 50 g, tłuszcze 105 g, węglowodany 284 g).
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy fit to jeden z najszybszych i najtańszych ciast jakie pojawiły się na moim blogu. Już jakiś czas temu przygotowywałam klasyczny chlebek bananowy na bazie mąki pszennej i jest mi bardzo miło, że tyle osób go wypróbowało. Jeśli jednak dbacie o linię to bardzo polecam wypróbować mój najnowszy przepis – chlebek bananowy w wersji fit.
Polecam go upiec w mniejszej keksówce.
Przepis na: Chlebek bananowy fit
Składniki:
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 230 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej (ok. 2 szklanki)
- 70 g oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zobacz również:
Jak zrobić chlebek bananowy fit?
Krok 1
Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca na papkę.
Krok 3
Do zmiksowanej masy dodajemy zmielone płatki owsiane, pół łyżeczki cynamonu, 70 g oleju kokosowego i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.
Ciasto przekładamy do mniejszej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
Piec przez ok 35 minut w temp. 185 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Czy chlebek wyjdzie z aquafabą zamiast jajek? Ktoś próbował?
Niestety nie wiem 🙂
Dlaczego mój chlebek nie wyrósł
Ale on nie wyrasta jak klasyczny chleb na drożdżach… Tylko delikatnie rośnie w trakcie pieczenia. Ciężko mi powiedzieć czemu w ogóle nie urósł.
Czy można miód zamienić na ksylitol?
Ja zamieniłam i wychodzi 🙂
Dzięki za podzielenie się informacją, że wychodzi! 🙂
Miód użyty w przepisie jest płynny i wpływa na konsystencję ciasta. Nie pełni roli jedynie słodzącej, więc raczej bym nie zamieniała, ale to Pani decyzja 🙂
Czy ktoś się orientuje ile kalorii ma cały chlebek?
W jakich rozmiarach ksekówki piec w takich proporcjach?:)
Wyszedł pyszny!!! Chrupiący na zewnątrz i mięciutki- wilgotny w środku! Przepis super, będę robić często, pozdrawiam ❤️
Super, cieszę się 🙂
Witaj Asiu 🙂 Czy mogę prosić o wymiary keksówki?
chlebek zrobilam ze zmielonymi płatkami orkiszowymi i po 50 minutach dalej jest surowy w środku 🙁
No to w takim przypadku niestety zakalec 🙁 Czy produkty były w temp. pokojowej, czyli wyjęte minimum 2 godziny wcześniej z lodówki?
Hej. Może to wina piekarnika. Mój też piekłam przeszło 45 min. Ja wyciągnęłam jaja prosto z lodówki ale opcjonalnie dodałam więcej oleju. Wyszedł bardzo pyszny i sycący. Dzięki za przepis.
kcal to około 2315
B 50g
T 105
W 284
🙂
Robiłam już kilka razy i wyszedł bardzo dobry. Ja dodaję jeszcze orzechy i suszoną żurawinę.Super szybki i prosty przepis!!!
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️ Dodanie orzechów i żurawiny to bardzo dobry pomysł 🙂
Zrobiłam, wyszedł przepyszny ,smakuje jak ciasto. Przepis rewelacyjny.
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
Zrobiłam chlebek wg przepisu z piekarnikiem na gora-dół niestety chlebek jest w środku zbity i mocno wilgotny trzymałam włożyłam jeszcze ba dobre pół godziny i niestety nadal to samo . Co może być przyczyna ?
To w takim razie masa została źle przygotowana i wyszedł zakalec. Czy składniki były w temp. pokojowej? Tzn. czy zostały wyciągnięte min. 2 godziny wcześniej z lodówki?
ile taki chlebek ma kalorii?
Cały chlebek ma ok. kcal 2300 🙂
Pani Asiu fit i nie ma kalorii 🙁 szkoda
Poprawiłam 🙂
mi się kruszy po wystegnieciu, dlaczego
Ten chlebek zawsze troszkę się kruszy, taki jego urok 🤗
A można dodać zwykły rzepakowy olej zamiast kokosowego?
Jak najbardziej można 🙂
Uzylam mąki jaglanej i nie polecam, chlebak w koszu na smieci
No tak czasami jest jak się ekperymentuje… 🙂 Ja tutaj użyłam mocno zmielonych płatków owsianych.
A próbowałaś z masłem orzechowym zamiast oleju? Co myślisz?
To nie lepiej zrobić po prostu przepis na zwykły chlebek bananowy (jest na blogu) niż do chlebka z dopiskiem fit dodawać kaloryczne masło orzechowe? Olej czy masło jest tak naprawdę niezbędne do każdego wypieku.
Masło orzechowe ma mniej kalorii niż olej to może tym bardziej warto spróbować w przepisie fit?
A czy próbowałaś zrobić ten chlebek z masłem orzechowym?
Ja próbowałam wychodzi lepsze w smaku niż z olejem. Pozdrawiam
Dziękuję za informację! Dobrze wiedzieć 🙂 Również pozdrawiam!
A jaka jest różnica czy dodam zmielone płatki owsiane a dodam mąki owsianej?
Dałam po prostu alternatywę. Prędzej ktoś ma w kuchni płatki owsiane, które można zmielić… Konsystencja ciasta po upieczeniu nie będzie się zbytnio różnić.
Wypróbowałam, wyszedł pyszny!
Miękki i wilgotny, najlepiej smakuje jeszcze ciepły np. Z jogurtem i owocami.
Bardzo się cieszę, że chlebek przypadł do gustu! 🙂
Czy można zamienić mąkę na białą pszenną?
Tak, można 🙂