Ciasta biszkoptowe i babkiCiasta z owocamiFitPieczywoSłodkości

Chlebek bananowy fit

Chlebek bananowy fit to pyszny wypiek w nieco odchudzonej wersji. Jak dla mnie rewelacja! Ten ekspresowy chlebek bananowy przygotowałam bez cukru, bez mąki i dodałam bardzo mało tłuszczu. Ciasto wychodzi puchate, pięknie się kroi, a do tego tak bosko smakuje!

Uwielbiam takie fit wypieki, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Ten chlebek bananowy to świetny pomysł na lekkie ciasto do kawy. To także fajna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet na piknik. Dzieci będą zachwycone takim pysznym, ciepłym ciastem!

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy fit to jeden z najszybszych i najtańszych ciast jakie pojawiły się na moim blogu. Już jakiś czas temu przygotowywałam klasyczny chlebek bananowy na bazie mąki pszennej i jest mi bardzo miło, że tyle osób go wypróbowało. Jeśli jednak dbacie o linię to bardzo polecam wypróbować mój najnowszy przepis – chlebek bananowy w wersji fit.

Polecam go upiec w mniejszej keksówce.

Przepis na: Chlebek bananowy fit

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 230 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej (ok. 2 szklanki)
  • 70 g oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić chlebek bananowy fit?

ciasto bananowe
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. 


ciasto bananowe
Krok 2 

Dodajemy 2 jajka i 3 łyżki miodu. Całość miksujemy przez minutę.


ciasto bananowe przepis
Krok 3 

Płatki owsiane (230 g) mielimy w blenderze na konsystencję mąki. Jeśli wolicie to oczywiście możecie użyć gotowej mąki owsianej lub migdałowej.

Do zmiksowanej masy dodajemy zmielone płatki owsiane, pół łyżeczki cynamonu, 70 g oleju kokosowego i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.

Ciasto przekładamy do mniejszej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  


ciasto bananowe przepis
Krok 4

Na wierzchu ciasta układamy przekrojonego na pół banana.

Piec przez ok 35 minut w temp. 185 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.


chlebek bananowy fit

chlebek bananowy fit

chlebek bananowy

fit ciasto

fit ciasto

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 72

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button