Opis przepisu
Chlebek bananowy fit to pyszny wypiek w nieco odchudzonej wersji. Jak dla mnie rewelacja! Ten ekspresowy chlebek bananowy przygotowałam bez cukru, bez mąki i dodałam bardzo mało tłuszczu. Ciasto wychodzi puchate, pięknie się kroi, a do tego tak bosko smakuje!
Uwielbiam takie fit wypieki, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Ten chlebek bananowy to świetny pomysł na lekkie ciasto do kawy. To także fajna propozycja na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet na piknik. Dzieci będą zachwycone takim pysznym, ciepłym ciastem!
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy fit to jeden z najszybszych i najtańszych ciast jakie pojawiły się na moim blogu. Już jakiś czas temu przygotowywałam klasyczny chlebek bananowy na bazie mąki pszennej i jest mi bardzo miło, że tyle osób go wypróbowało. Jeśli jednak dbacie o linię to bardzo polecam wypróbować mój najnowszy przepis – chlebek bananowy w wersji fit.
Polecam go upiec w mniejszej keksówce.
Przepis na: Chlebek bananowy fit
Składniki:
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 2 duże jajka
- 3 nieco czubate łyżki miodu lub ksylitolu lub erytrytolu
- 270 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej, orkiszowej (ok. 320 g)
- 100 g oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie 30 g gorzkiej czekolady
Zobacz również:
Jak zrobić chlebek bananowy fit?
Krok 1
Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca na papkę.
Krok 3
Do zmiksowanej masy dodajemy zmielone płatki owsiane, pół łyżeczki cynamonu, 100 g oleju kokosowego i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.
Jeśli chcesz to możesz dodatkowo posiekać w kostkę gorzką czekoladę (np. 30 g) i dodać połowę do ciasta, a połowę na wierzch połówek bananów z następnego kroku.
Ciasto przekładamy do mniejszej keksówki (moja 10 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
Piec przez ok 40-45 minut w temp. 185 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Ktoś się orientuje jakie makro cały chlebek
Ile kcal ?
Ile białka?
Ile tłuszczy ?
Ile węgli ?
????
W 100 g chlebek ma 270 kcal – 5 g białka, 13 g tłuszczu i 32 g węglowodanów 🙂
Mi wyszło więcej, prawie 3000kcal
Chlebek wyszedł pyszny! I też bardzo się zarómienił, (polecam przepis)
Bardzo się cieszę, że posmakował! ❤️
Jakie wymiary blaszki?? Mam silikonowa foremkę z temu i myślę czy mogę zrobić na jedną tak dużą porcję z tylu bananów?
10 x 22 cm 🙂
Zrobiłam dzisiaj i wyszedł idealnie. Dodałam orzechy włoskie i szczyptę laski wanilii. Jest w sam raz – nie suchy i nie gliniasty.
Bardzo się cieszę, że posmakował! 😍
A ile łyżek to jest 70 gram oleju kokosowego? I stały czy rozpuszczony? Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂
Czy chlebek wyjdzie z aquafabą zamiast jajek? Ktoś próbował?
Niestety nie wiem 🙂
Dlaczego mój chlebek nie wyrósł
ja zapomnialam o proszku do pieczenia🤣
Ale on nie wyrasta jak klasyczny chleb na drożdżach… Tylko delikatnie rośnie w trakcie pieczenia. Ciężko mi powiedzieć czemu w ogóle nie urósł.
Czy można miód zamienić na ksylitol?
Ja zamieniłam i wychodzi 🙂
Dzięki za podzielenie się informacją, że wychodzi! 🙂
Miód użyty w przepisie jest płynny i wpływa na konsystencję ciasta. Nie pełni roli jedynie słodzącej, więc raczej bym nie zamieniała, ale to Pani decyzja 🙂
Czy ktoś się orientuje ile kalorii ma cały chlebek?
2315 kcal
W jakich rozmiarach ksekówki piec w takich proporcjach?:)
Wyszedł pyszny!!! Chrupiący na zewnątrz i mięciutki- wilgotny w środku! Przepis super, będę robić często, pozdrawiam ❤️
Super, cieszę się 🙂
Witaj Asiu 🙂 Czy mogę prosić o wymiary keksówki?
chlebek zrobilam ze zmielonymi płatkami orkiszowymi i po 50 minutach dalej jest surowy w środku 🙁
No to w takim przypadku niestety zakalec 🙁 Czy produkty były w temp. pokojowej, czyli wyjęte minimum 2 godziny wcześniej z lodówki?
Hej. Może to wina piekarnika. Mój też piekłam przeszło 45 min. Ja wyciągnęłam jaja prosto z lodówki ale opcjonalnie dodałam więcej oleju. Wyszedł bardzo pyszny i sycący. Dzięki za przepis.
kcal to około 2315
B 50g
T 105
W 284
🙂
Robiłam już kilka razy i wyszedł bardzo dobry. Ja dodaję jeszcze orzechy i suszoną żurawinę.Super szybki i prosty przepis!!!
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️ Dodanie orzechów i żurawiny to bardzo dobry pomysł 🙂
Zrobiłam, wyszedł przepyszny ,smakuje jak ciasto. Przepis rewelacyjny.
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
Zrobiłam chlebek wg przepisu z piekarnikiem na gora-dół niestety chlebek jest w środku zbity i mocno wilgotny trzymałam włożyłam jeszcze ba dobre pół godziny i niestety nadal to samo . Co może być przyczyna ?
To w takim razie masa została źle przygotowana i wyszedł zakalec. Czy składniki były w temp. pokojowej? Tzn. czy zostały wyciągnięte min. 2 godziny wcześniej z lodówki?
ile taki chlebek ma kalorii?
Cały chlebek ma ok. kcal 2900 🙂
Pani Asiu fit i nie ma kalorii 🙁 szkoda
Poprawiłam 🙂
mi się kruszy po wystegnieciu, dlaczego
Ten chlebek zawsze troszkę się kruszy, taki jego urok 🤗
A można dodać zwykły rzepakowy olej zamiast kokosowego?
Jak najbardziej można 🙂
Uzylam mąki jaglanej i nie polecam, chlebak w koszu na smieci
No tak czasami jest jak się ekperymentuje… 🙂 Ja tutaj użyłam mocno zmielonych płatków owsianych.
A próbowałaś z masłem orzechowym zamiast oleju? Co myślisz?
To nie lepiej zrobić po prostu przepis na zwykły chlebek bananowy (jest na blogu) niż do chlebka z dopiskiem fit dodawać kaloryczne masło orzechowe? Olej czy masło jest tak naprawdę niezbędne do każdego wypieku.
Masło orzechowe ma mniej kalorii niż olej to może tym bardziej warto spróbować w przepisie fit?
A czy próbowałaś zrobić ten chlebek z masłem orzechowym?
Ja próbowałam wychodzi lepsze w smaku niż z olejem. Pozdrawiam
Dziękuję za informację! Dobrze wiedzieć 🙂 Również pozdrawiam!
A jaka jest różnica czy dodam zmielone płatki owsiane a dodam mąki owsianej?
Dałam po prostu alternatywę. Prędzej ktoś ma w kuchni płatki owsiane, które można zmielić… Konsystencja ciasta po upieczeniu nie będzie się zbytnio różnić.
Wypróbowałam, wyszedł pyszny!
Miękki i wilgotny, najlepiej smakuje jeszcze ciepły np. Z jogurtem i owocami.
Bardzo się cieszę, że chlebek przypadł do gustu! 🙂
Czy można zamienić mąkę na białą pszenną?
Tak, można 🙂