Ciasta z owocamiSłodkości

Ciasto wegańskie – czekoladowe!

Ciasto wegańskie na bazie puree z bananów jest proste i szybkie. Jak to ciasto smakuje w skali 1 na 10? Celowałabym w okolicy 100 (tak wiem, skromność to moje drugie imię!). Naprawdę to wegańskie ciasto przerosło moje oczekiwania smakowe.

To ekspresowe, czekoladowe ciasto wegańskie wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe i ma konsystencję nieco przypominającą brownie… Czyli podsumowując jest naprawdę warte wypróbowania! Jego wierzch udekorowałam truskawkami, borówkami i wegańskim kremem kakaowym Violife, który jest dostępny w sklepach Netto czy Biedronka.

Ciasto z bananami

Jeśli szukasz innego przepisu na ciasto z bananami to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciasto wegańskie – czekoladowe!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 banany (dojrzałe)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub kokosowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kakao extra ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji: kilka truskawek i borówek amerykańskich
  • wegański krem kakaowy Violife

Ciasto wegańskie – przepis krok po kroku:

polewa czekoladowa
Krok 1 

W małym garnku roztapiamy czekoladę gorzką (100g) na minimalnym ogniu wraz z olejem kokosowym (lub roślinnym, 1/2 szklanki). Cały czas mieszamy i nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy powstanie ładna polewa czekoladowa, wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


chlebek bananowy
Krok 2 

Dojrzałe banany (2 średnie sztuki) rozgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.


puree z bananów
Krok 3 

Ma powstać gęste puree z bananów, więc odradzam użycia blendera ręcznego. Dojrzałe banany bez problemu można rozgnieść za pomocą widelca.


proste ciasto wegańskie
Krok 4

Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopioną czekoladę, cukier (1/3 szklanki), mleko (1/2 szklanki), mąkę (1 i 1/2 szklanki, może być pszenna lub orkiszowa), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (2 łyżeczki ).


chlebek bananowy
Krok 5

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do momentu połączenia się składników.


wegańskie ciasto czekoladowe
Krok 6 

Przekładamy do mniejszej foremki (moja o wymiarach 18×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni.


wegańskie ciasto czekoladowe
Krok 7 

Po przestygnięciu wierzch ciasta dekorujemy kremem kakaowym (2-3 łyżki) i świeżymi owocami (np. borówkami i posiekanymi truskawkami). Smacznego!


Ciasto wegańskie

Ciasto wegańskie

wegańskie ciasto

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 28

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button