Ciasto wegańskie – czekoladowe!

4.6/5 (207 ocen)
Ciasto wegańskie czekoladowe

Ciasto wegańskie na bazie puree z bananów jest proste i szybkie. Jak to ciasto smakuje w skali 1 na 10? Celowałabym w okolicy 100 (tak wiem, skromność to moje drugie imię!). Naprawdę to wegańskie ciasto przerosło moje oczekiwania smakowe.

To ekspresowe, czekoladowe ciasto wegańskie wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe i ma konsystencję nieco przypominającą brownie… Czyli podsumowując jest naprawdę warte wypróbowania! Jego wierzch udekorowałam truskawkami, borówkami i wegańskim kremem kakaowym Violife, który jest dostępny w sklepach Netto czy Biedronka.

Ciasto z bananami

Jeśli szukasz innego przepisu na ciasto z bananami to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciasto wegańskie – czekoladowe!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 banany (dojrzałe)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub kokosowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki erytrytolu, cukru lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kakao extra ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji: kilka truskawek i borówek amerykańskich
  • wegański krem kakaowy Violife
Wyślij emailem

Ciasto wegańskie – przepis krok po kroku:


Krok 1

polewa czekoladowa

W małym garnku roztapiamy czekoladę gorzką (100g) na minimalnym ogniu wraz z olejem kokosowym (lub roślinnym, 1/2 szklanki). Cały czas mieszamy i nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy powstanie ładna polewa czekoladowa, wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 2

chlebek bananowy

Dojrzałe banany (2 średnie sztuki) rozgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.


Krok 3

puree z bananów

Ma powstać gęste puree z bananów, więc odradzam użycia blendera ręcznego. Dojrzałe banany bez problemu można rozgnieść za pomocą widelca.


Krok 4

proste ciasto wegańskie

Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopioną czekoladę, cukier (1/3 szklanki), mleko (1/2 szklanki), mąkę (1 i 1/2 szklanki, może być pszenna lub orkiszowa), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (2 łyżeczki ).


Krok 5

chlebek bananowy

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 6

wegańskie ciasto czekoladowe

Przekładamy do mniejszej foremki (moja o wymiarach 18×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni.


Krok 7

wegańskie ciasto czekoladowe

Po przestygnięciu wierzch ciasta dekorujemy kremem kakaowym (2-3 łyżki) i świeżymi owocami (np. borówkami i posiekanymi truskawkami). Smacznego!


Ciasto wegańskie

Ciasto wegańskie

wegańskie ciasto

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 207

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
3 miesięcy temu

Nie bardzo rozumiem co z czekoladą .W pierwszym kroku mamy rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym i to ma być polewa .W czwartym kroku mamy dodać roztopioną czekoladę .To znaczy ,że mają być dwie czekolady ?

Maria
Maria
3 miesięcy temu

Czy można użyć mąki razowej?

Paulina
Paulina
4 miesięcy temu

A jak mam blaszkę o wymiarach 25×40 to jakie proporcje składników?

Martyna
Martyna
4 miesięcy temu

Bardzo dobre😻

Baśka
Baśka
5 miesięcy temu

A czemu opadł 😟?

Agnieszka
Agnieszka
6 miesięcy temu

Ciasto mega 😊 polecam

IMG_20231015_192933.jpg
marta
marta
1 rok temu

Jakiej mąki użyć w przypadku alergii na pszenicę?

Marta
Marta
1 rok temu

Bardziej chodziło mi o to czy wyjdzie z jakąś inną mąka ? Orkiszowa ?

Ola
Ola
1 rok temu

Dziękuję za przepis 😊

inbound6726402291249805334.jpg
Emi
Emi
27 dni temu

A czy wyjdzie bez bananow?

tymon
tymon
1 rok temu

hehe

Dominika
Dominika
2 lat temu

Bardzo proste i jak na weganskie to wyszlo super :PP

Daria
Daria
2 lat temu

Często je robię i jest pyszne 🙂