Ciasto wegańskie na bazie puree z bananów jest proste i szybkie. Jak to ciasto smakuje w skali 1 na 10? Celowałabym w okolicy 100 (tak wiem, skromność to moje drugie imię!). Naprawdę to wegańskie ciasto przerosło moje oczekiwania smakowe.
To ekspresowe, czekoladowe ciasto wegańskie wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe i ma konsystencję nieco przypominającą brownie… Czyli podsumowując jest naprawdę warte wypróbowania! Jego wierzch udekorowałam truskawkami, borówkami i wegańskim kremem kakaowym Violife, który jest dostępny w sklepach Netto czy Biedronka.
Ciasto z bananami
Jeśli szukasz innego przepisu na ciasto z bananami to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciasto wegańskie – czekoladowe!
Składniki:
Ciasto:
- 2 banany (dojrzałe)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub kokosowego
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/3 szklanki erytrytolu, cukru lub ksylitolu
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki kakao extra ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji: kilka truskawek i borówek amerykańskich
- wegański krem kakaowy Violife
Zobacz również:
Ciasto wegańskie – przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Krok 7
Komentarze
A czemu opadł 😟?
A czy na pewno mieszała Pani trzepaczką składniki tylko do ich połączenia (krok 5), a nie mikserem?
Ciasto mega 😊 polecam
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Jakiej mąki użyć w przypadku alergii na pszenicę?
Niestety z takimi pytaniami to lepiej skontaktować się z dietetykiem…
Bardziej chodziło mi o to czy wyjdzie z jakąś inną mąka ? Orkiszowa ?
Z orkiszową jak najbardziej 🙂
Dziękuję za przepis 😊
Wygląda rewelacyjnie! 😍😍 smacznego 🤗
hehe
Bardzo proste i jak na weganskie to wyszlo super :PP
Często je robię i jest pyszne 🙂