gofryŚniadanieSłodkości

Wegańskie, bezglutenowe gofry z puree z bananów

Gofry kojarzą się przede wszystkim z wakacjami, morzem, plażą i słodkim dogadzaniem. Ciasto na gofry już samo w sobie jest dosyć kaloryczne, a dodatkowo jemy je np. z bita śmietana, nutella itp. Przygotowałam dla Was wersję wegańskich, bezglutenowych gofrów z puree z bananów. Muszę przyznać, że przepis powstał dosyć spontanicznie po wczorajszym zakupie mąki bezglutenowej i kokosowej. Ciasto na bezglutenowe gofry jest delikatne, puszyste, a dzięki dodatkowi rozgniecionych widelcem bananów dosyć słodkie (niczym dodatkowym nie słodziłam ciasta). Nie będzie Wam nawet potrzebny mikser czy blender… Ja wszystko wymieszałam łyżką. Jedyne co jest potrzebne to gofrownica.

Bezglutenowe gofry

Moje wegańskie, bezglutenowe gofry z puree z bananów będą stanowić fantastyczne śniadanie do lunchboxu dla dzieci czy do pracy. Sezon szkolny już niedługo się zacznie, więc powoli sobie zapisujcie nowe przepisy, aby “zwykłe kanapki” szybko Wam się nie przejadły.

Przepis na: Wegańskie, bezglutenowe gofry z puree z bananów

 Łącznie: 15 min

Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 2 rozgniecione widelcem banany (najlepiej jakby były dojrzałe)
  • 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
  • 250 ml mleka roślinnego

Dodatkowo:

  • ulubiony dżem np. jagodowy lub z czarnej porzeczki
  • szaszłyki owocowe: winogrona jasne i czerwone, banany, brzoskwinie

Bezglutenowe gofry – przepis krok po kroku:

puree z bananów
Krok 1 

Do większej miski wkładamy obrane banany i rozgniatamy je widelcem na papkę.


ciasto bananowe
Krok 2

Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy całość za pomocą łyżki (ewentualnie mikserem na małych obrotach). Teraz tylko trzeba je przygotować w gofrownicy i gotowe!


bezglutenowe gofry

bezglutenowe gofry

bezglutenowe gofry

bezglutenowe gofry

wegańskie gofry

wegańskie gofry

Wegańskie, bezglutenowe gofry z puree z bananów

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 78

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button