Przepis na gofry

4.8/5 (246 ocen)
Gofry to prawdziwa klasyka, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W tym przepisie chciałabym Ci pokazać jak przygotować idealne gofry w domowych warunkach – krok po kroku, z użyciem prostych składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

gofry

Jakbym miała wskazać najbardziej uwielbiany przez dzieci deser to jako pierwsze wskazałabym lody, a już na drugim miejscu gofry. Osobiście to najbardziej mi smakują nad morzem, takie z budki z mnóstwem dodatków. Kiedyś uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale obecnie najbardziej lubię ze świeżymi owocami, frużeliną czy dżemem. Potrafię je nie jeść cały rok, ale jak tylko jestem nad morzem to nie jestem w stanie sobie odmówić goferka! A jeszcze zjeść takiego mega nadzianego na plaży przy zachodzie słońca… mistrzostwo świata!

Chrupiące gofry

Jeżeli szukasz przepisu na chrupiące gofry jak z budki nad morzem to dobrze trafiłaś/eś. Wychodzą pulchniutkie, chrupiące, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Moje gofry udają się nawet ze słabej gofrownicy. Jeżeli je rzadko przygotowujesz to tak naprawdę nie ma potrzeby inwestowania w drogi sprzęt i nawet taka słabsza gofrownica o niskiej mocy wystarczy do ich przygotowania.

Jeżeli szukasz podobnych przepisów, jednak w nieco odchudzonej wersji to koniecznie wypróbuj gofry bananowe (idealne dla dzieci), pełnoziarniste gofry bez tłuszczu lub wegańskie, bezglutenowe gofry z puree z bananów.

Przepis na: Przepis na gofry

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml oleju
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić gofry?


Krok 1

Ubite białka na ciasto na gofry

Ciasto na gofry

Będą nam potrzebne 2 większe jajka. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy na sztywno wraz z malutką szczyptą soli za pomocą miksera. Jeżeli miska jest wysoka, to możesz zacząć miksować od razu na wysokich obrotach, ale jeżeli jest niska, to możesz zacząć od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Ubicie białek powinno zająć ok. 2-3 minut. Konsystencja ma być sztywna, więc jeżeli po tym czasie jest jeszcze płynna to kontynuuj ubijanie.


Krok 2

składniki na gofry

Do osobnej miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową typ 450 (370 g), cukier puder (2-3 łyżki), proszek do pieczenia (1 i 1/2 płaskiej łyżeczki). Dodajemy także składniki mokre: mleko (400 ml), żółtka i olej (niecałe 100 ml, ewentualnie możesz zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem).  


Krok 3

przygotowanie ciasta na gofry

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu połączenia się składników.


Krok 4

ciasto na gofry

Dodajemy ubite, sztywne białka za pomocą łyżki i bardzo delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników.


Krok 5

gofry w gofrownicy

Ja posiadam dość wysłużoną gofrownicę, więc przed nagrzaniem posmarowałam ją delikatnie olejem, aby gofry się nie przyklejały.

Gofry smażymy partiami w dobrze nagrzanej gofrownicy. Ciasto nakładamy za pomocą chochelki lub łyżki stołowej na płytki grzewcze. Zamykamy gofrownicę i czekamy aż gofry będą gotowe. Czas różni się w każdej gofrownicy, ale mniej więcej gofry powinny być gotowe po 3-5 minut . Najlepiej zmierzyć sobie czas pierwszej partii i później już operować na zegarku, niż otwierać gofrownicę co chwilę, aby sprawdzić czy są gotowe.

Efekt finalny z pewnością jest uzależniony od jakości kupionej gofrownicy (przede wszystkim jej mocy). Jeśli jednak lubisz i zamierzasz często smażyć gofry to proponuję zainwestować w lepszej jakości sprzęt, który będzie Ci służył przez najbliższe lata.


Krok 6

przepis na gofry domowe

Domowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakują z bitą śmietaną, konfiturą i świeżymi owocami, ale nawet z samym cukrem pudrem są genialne!

PS. Najlepiej smakują zaraz po ich usmażeniu. Jednak jeśli usmażysz większą ilość gofrów i planujesz je spożyć następnego dnia, to żeby szybko nie wyschły to proponuję włożyć je do szczelnego plastikowego opakowania.


Przepis na gofry

Gofry

chrupiące gofry

jak zrobić gofry

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 246

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
1 miesiąc temu

Wyszły super 😍 czy mogę podwoić wszystkie składniki żeby wyszło mi więcej ciasta ?

KwiatekEmilia
KwiatekEmilia
2 miesięcy temu

Wspaniały smak wakacji nad morzem 😋😍🍓

20240521_211729
Gosia
Gosia
2 lat temu

Przepyszne! Zachcianka ciążowa z 40 tygodnia zaspokojona 🙂

Karolka
Karolka
4 lat temu

Przepis przetestowany! Wyszly super, a nawet zmotywowały mnie do kupna nowej gofrownicy, bo starą było wstyd na blat wynosic hehe 😛

Minka
Minka
4 lat temu
W odpowiedzi do  Karolka

ha, ja właśnie na nowej gofrownicy testowałam ten przepis 😀 mam taką z breville jest super 🙂 gofry dosłownie, po prostu pycha! 😉

galka
galka
4 lat temu
W odpowiedzi do  Minka

a my akurat mamy gofrownicę starą jak świat

Malwina
Malwina
4 lat temu

Moje ulubione goferki ;] kocham je, a rzezcywiscie smakuja jak z budki nad morzem

Karolina
Karolina
4 lat temu

Super chrupiace te gofry 😛 pysznosci

Zafascy Nowane
Zafascy Nowane
4 lat temu

Uwielbiam gofry, świetny przepis 🙂

Gofry

Jaki deser najbardziej Ci się kojarzy z wakacjami? Mnie przede wszystkim lody, a także gofry. Są one uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Zastanów się, czy jesteś w stanie przejść nad morzem koło obleganej budki z goframi? Ja nie potrafię! Nie mówię, że jem je często i w dużej ilości, ale ten unoszący się zapach gorących gofrów zawsze sprawia, że nie potrafię koło nich przejść obojętnie.

I z pewnością nie ja jedyna! Świadczy o tym niesłabnąca popularność, jaką cieszy się ten wakacyjny przysmak oraz ilość miejsc, które serwują go podczas wakacji. Gofry to taki letni deser idealny – słodki, dekadencki, podawany z najróżniejszymi dodatkami… Sprawia, że zapominamy o diecie i pozwalamy sobie na chwilę niczym niezmąconej przyjemności. To prawdziwa kwintesencja odpoczynku, relaksu i radości, z którymi utożsamiamy wakacje.

Przepis na gofry domowe

Jeśli tylko szukasz niezawodnego przepisu na gofry jak z budki, to świetnie trafiłaś/eś. Moje gofry są delikatne w smaku, puszyste, chrupiące, a do tego rozpływają się w ustach. Co ważne, to wychodzą świetne nawet ze słabej gofrownicy, o naprawdę niskiej mocy. Jeżeli tak jak ja rzadko je przygotowujesz, to nie ma potrzeby inwestowania w drogi sprzęt, ponieważ nawet taka słabsza gofrownica o niskiej mocy wystarczy, aby wyszły Ci idealne gofry domowe. Jeżeli chodzi o dodatki, to już kwestia Twoich preferencji. Szczerze mówiąc, to dawniej uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale teraz preferuję oprószone cukrem pudrem wraz ze świeżymi owocami lub dżemem. Jak dla mnie takie są najsmaczniejsze! Posiadają też mniej kalorii i cukru, co dla niektórych jest ważnym argumentem. Biorąc jednak pod uwagę, że goframi raczymy się najwyżej kilka razy w ciągu roku – i to najczęściej w okresie urlopowym – od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na ten dekadencki przysmak w jego najbardziej kalorycznej wersji!

Prosty przepis na gofry

Uwielbiasz gofry, ale uważasz, że ich przyrządzenie wykracza poza Twoje kulinarne umiejętności? Przepisy na gofry dostępne w Internecie przerażają Cię ilością wymaganych składników i kroków? A może desery nie są Twoją domeną i boisz się, że ciasto na gofry wyjdzie twarde albo płaskie? Jeśli tak, jesteś w odpowiednim miejscu. Na mojej stronie znajdziesz bardzo prosty przepis na gofry, z którym poradzisz sobie bez względu na poziom umiejętności. Jak w przypadku większości receptur i pomysłów, jakie są u mnie dostępne, każdy krok staram się tłumaczyć w możliwie najbardziej przystępny sposób. “Odczarowuję” trudne dania i pokazuję, że gotować – oraz, jak w tym przypadku, piec – może naprawdę każdy!

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry powinno być dosyć gęste, o jednolitej konsystencji, a po usmażeniu chrupiące, a przy tym miękkie, leciutkie jak piórko i rozpływające się w ustach. Najlepiej smakują takie puszyste i wyrośnięte dlatego kluczem jest idealna konsystencja ciasta i użycie proszku do pieczenia. Ważne jest także wykorzystanie jaj ze sprawdzonego źródła – najlepiej tych z wolnego chowu. Ogromne znaczenie dla dobrze przygotowanego ciasta posiada ponadto precyzja. Oddzielanie białka od żółtka, łączenie składników, mieszanie trzepaczką – to wszystko ruchy, które będą wymagały od Ciebie dokładności i skupienia.

Pamiętaj, że to właśnie dobre ciasto na gofry decyduje o tym, czy cały deser będzie udany. Nawet najlepiej dobrane składniki nie pomogą, jeśli zaniedbasz przygotowanie tego podstawowego elementu. Nie musisz się jednak martwić, bo w moim przepisie tłumaczę dokładnie, jak zrobić pyszne i puszyste ciasto na gofry krok po kroku. Dzięki moim wskazówkom przyrządzisz je szybko i bez większych problemów. Masz ochotę na gofry jak z wakacyjnej budki? Wypróbuj mojej receptury!

Gofry – przepis i dodatki

Dobre ciasto na gofry to zaledwie połowa sukcesu… Drugą stanowią w końcu dodatki! Z czym serwować gofry? Odpowiedzi na to pytanie można by mnożyć bez końca. Wszystko zależy bowiem od Twojej wyobraźni! Jeśli masz dużo czasu, a do tego nie liczysz kalorii i masz ochotę na naprawdę obfite gofry, możesz pozwolić sobie na najróżniejsze deserowe eksperymenty. Klasycznie gofry podajemy z owocami i polewami – czekoladową, dżemową lub z bitej śmietany.

Łączyć je możemy jednak także i z mniej oczywistymi składnikami – np. z płatkami owsianymi czy w wersji na słono. To ten typ dania, przy którym naprawdę można się popuścić wodze wyobraźni i stworzyć coś absolutnie wyjątkowego. Co ciekawe, gofry nadają się również do wspólnego gotowania z dziećmi – maluchy mogą udekorować je wybranymi dodatkami i poczuć, że stawiają pierwsze kroki w kuchni!

RozwińZwiń