Jakbym miała wskazać najbardziej uwielbiany przez dzieci deser to jako pierwsze wskazałabym lody, a już na drugim miejscu gofry. Osobiście to najbardziej mi smakują nad morzem, takie z budki z mnóstwem dodatków. Kiedyś uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale obecnie najbardziej lubię ze świeżymi owocami, frużeliną czy dżemem. Potrafię je nie jeść cały rok, ale jak tylko jestem nad morzem to nie jestem w stanie sobie odmówić goferka! A jeszcze zjeść takiego mega nadzianego na plaży przy zachodzie słońca… mistrzostwo świata!
Chrupiące gofry
Jeżeli szukasz przepisu na chrupiące gofry jak z budki nad morzem to dobrze trafiłaś/eś. Wychodzą pulchniutkie, chrupiące, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Moje gofry udają się nawet ze słabej gofrownicy. Jeżeli je rzadko przygotowujesz to tak naprawdę nie ma potrzeby inwestowania w drogi sprzęt i nawet taka słabsza gofrownica o niskiej mocy wystarczy do ich przygotowania.
Jeżeli szukasz podobnych przepisów, jednak w nieco odchudzonej wersji to koniecznie wypróbuj gofry bananowe (idealne dla dzieci), pełnoziarniste gofry bez tłuszczu lub wegańskie, bezglutenowe gofry z puree z bananów.
Przepis na: Przepis na gofry
Składniki:
- 370 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 ml oleju
- 400 ml mleka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder, bita śmietana, konfitura lub inny ulubiony dodatek
Zobacz również:
Jak zrobić gofry?
Krok 1
Ciasto na gofry
Będą nam potrzebne 2 większe jajka. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno wraz z malutką szczyptą soli za pomocą miksera. Jeżeli miska jest wysoka, to możesz zacząć miksować od razu na wysokich obrotach, ale jeżeli jest niska, to możesz zacząć od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Ubicie białek powinno zająć ok. 2-3 minut. Konsystencja ma być sztywna, więc jeżeli po tym czasie jest jeszcze płynna to kontynuuj ubijanie.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Gofry smażymy partiami w dobrze nagrzanej gofrownicy. Ciasto nakładamy za pomocą chochelki lub łyżki stołowej na płytki grzewcze. Zamykamy gofrownicę i czekamy aż gofry będą gotowe. Czas różni się w każdej gofrownicy, ale mniej więcej gofry powinny być gotowe po 3-5 minut . Najlepiej zmierzyć sobie czas pierwszej partii i później już operować na zegarku, niż otwierać gofrownicę co chwilę, aby sprawdzić czy są gotowe.
Efekt finalny z pewnością jest uzależniony od jakości kupionej gofrownicy (przede wszystkim jej mocy). Jeśli jednak lubisz i zamierzasz często smażyć gofry to proponuję zainwestować w lepszej jakości sprzęt, który będzie Ci służył przez najbliższe lata.
Krok 6
Domowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakują z bitą śmietaną, konfiturą i świeżymi owocami, ale nawet z samym cukrem pudrem są genialne!
PS. Najlepiej smakują zaraz po ich usmażeniu. Jednak jeśli usmażysz większą ilość gofrów i planujesz je spożyć następnego dnia, to żeby szybko nie wyschły to proponuję włożyć je do szczelnego plastikowego opakowania.
Komentarze
Ile gofrów wyjdzie z podanych składników?
12-14 🙂 Informacja jest również na górze strony między tytułem a zdjęciem głównym 🙂
Wyszły super 😍 czy mogę podwoić wszystkie składniki żeby wyszło mi więcej ciasta ?
Można podwoić, potroić itp… 🙂
Wspaniały smak wakacji nad morzem 😋😍🍓
Cieszę się bardzo 🙂
Przepyszne! Zachcianka ciążowa z 40 tygodnia zaspokojona 🙂
Przepis przetestowany! Wyszly super, a nawet zmotywowały mnie do kupna nowej gofrownicy, bo starą było wstyd na blat wynosic hehe 😛
ha, ja właśnie na nowej gofrownicy testowałam ten przepis 😀 mam taką z breville jest super 🙂 gofry dosłownie, po prostu pycha! 😉
a my akurat mamy gofrownicę starą jak świat
Moje ulubione goferki ;] kocham je, a rzezcywiscie smakuja jak z budki nad morzem
Super chrupiace te gofry 😛 pysznosci
Uwielbiam gofry, świetny przepis 🙂