DeserygofrySłodkości

Przepis na gofry

Jakbym miała wskazać najbardziej uwielbiany przez dzieci deser to jako pierwsze wskazałabym lody, a już na drugim miejscu gofry. Osobiście to najbardziej mi smakują nad morzem, takie z budki z mnóstwem dodatków. Kiedyś uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale obecnie najbardziej lubię ze świeżymi owocami, frużeliną czy dżemem. Potrafię je nie jeść cały rok, ale jak tylko jestem nad morzem to nie jestem w stanie sobie odmówić goferka! A jeszcze zjeść takiego mega nadzianego na plaży przy zachodzie słońca… mistrzostwo świata!

Przepis na gofry

Jeżeli szukasz przepisu na gofry jak z budki nad morzem to dobrze trafiłaś/eś. Wychodzą bardzo chrupiące, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Moje gofry udają się nawet ze słabej gofrownicy. Jeżeli je rzadko przygotowujesz to tak naprawdę nie ma potrzeby inwestowania w drogi sprzęt i nawet taka słabsza gofrownica o niskiej mocy wystarczy do ich przygotowania.

Moje gofry oprószyłam cukrem pudrem i zaserwowałam ze śliwkami w syropie z firmy Manufaktura Wielkopolska, które są naprawdę przepyszne. Wytwarzane są z najstarszej odmiany śliwek węgierek, charakteryzujących się słodko cierpkawym smakiem. Warto dodać, że nie zawierają konserwantów, dzięki czemu zachowany został ich smak, a także aromat owoców. Śliwka w syropie pasuje idealnie do wszelkich deserów, naleśników, pancakes, czy właśnie do gofrów. Bardzo polecam je wypróbować!

Jeżeli szukasz podobnych przepisów, jednak w nieco odchudzonej wersji to koniecznie wypróbuj pełnoziarniste gofry bez tłuszczu lub wegańskie, bezglutenowe gofry z puree z bananów.

Przepis na: Przepis na gofry

  Łącznie: 20 min

 Liczba porcji: 14-16

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml oleju
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo:


Jak zrobić gofry?

przepis na gofry
Krok 1 

Żółtka oddzielamy od białek.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, a także dodajemy mleko, żółtka i olej. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników.


jak zrobić gofry
Krok 2

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Po kilku minutach miksowania, gdy białka będą idealnie ubite, wtedy dodajemy je do ciasta i całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy gofry w nagrzanej gofrownicy aż będą ładnie rumiane.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


przepis na gofry

gofry

gofry przepis

ciasto na gofry

ciasto na gofry

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Gofry

Jaki deser najbardziej Ci się kojarzy z wakacjami? Mi przede wszystkim lody, a także gofry. Są one uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Zastanów się czy jesteś w stanie przejść nad morzem koło obleganej budki z goframi? Ja nie potrafię! Nie mówię, że jem je często i w dużej ilości, ale ten unoszący się zapach gorących gofrów zawsze sprawia, że nie potrafię koło nich przejść obojętnie.

Przepis na gofry

Jeśli tylko szukasz niezawodnego przepisu na gofry jak z budki to świetnie trafiłaś/eś. Moje gofry są delikatne w smaku, puszyste, chrupiące, a do tego rozpływają się w ustach. Co ważne, to wychodzą świetne nawet ze słabej gofrownicy, o naprawdę niskiej mocy. Jeżeli tak jak ja rzadko je przygotowujesz to nie ma potrzeby inwestowania w drogi sprzęt ponieważ nawet taka słabsza gofrownica o niskiej mocy wystarczy, aby wyszły Ci idealne gofry. Jeżeli chodzi o dodatki to już kwestia Twoich preferencji. Szczerze mówiąc to dawniej uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale teraz preferuję oprószone cukrem pudrem wraz ze świeżymi owocami lub dżemem. Jak dla mnie takie są najsmaczniejsze!

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry powinno być dosyć gęste, o jednolitej konsystencji, a po usmażeniu chrupiące, a przy tym miękkie, leciutkie jak piórko i rozpływające się w ustach. Najlepiej smakują takie puszyste i wyrośnięte dlatego kluczem jest idealna konsystencja ciasta i użycie proszku do pieczenia.

 

Close