Gofry
Jaki deser najbardziej Ci się kojarzy z wakacjami? Mnie przede wszystkim lody, a także gofry. Są one uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Zastanów się, czy jesteś w stanie przejść nad morzem koło obleganej budki z goframi? Ja nie potrafię! Nie mówię, że jem je często i w dużej ilości, ale ten unoszący się zapach gorących gofrów zawsze sprawia, że nie potrafię koło nich przejść obojętnie.
I z pewnością nie ja jedyna! Świadczy o tym niesłabnąca popularność, jaką cieszy się ten wakacyjny przysmak oraz ilość miejsc, które serwują go podczas wakacji. Gofry to taki letni deser idealny – słodki, dekadencki, podawany z najróżniejszymi dodatkami… Sprawia, że zapominamy o diecie i pozwalamy sobie na chwilę niczym niezmąconej przyjemności. To prawdziwa kwintesencja odpoczynku, relaksu i radości, z którymi utożsamiamy wakacje.
Przepis na gofry
Jeśli tylko szukasz niezawodnego przepisu na gofry jak z budki, to świetnie trafiłaś/eś. Moje gofry są delikatne w smaku, puszyste, chrupiące, a do tego rozpływają się w ustach. Co ważne, to wychodzą świetne nawet ze słabej gofrownicy, o naprawdę niskiej mocy. Jeżeli tak jak ja rzadko je przygotowujesz, to nie ma potrzeby inwestowania w drogi sprzęt, ponieważ nawet taka słabsza gofrownica o niskiej mocy wystarczy, aby wyszły Ci idealne gofry. Jeżeli chodzi o dodatki, to już kwestia Twoich preferencji. Szczerze mówiąc, to dawniej uwielbiałam gofry z bitą śmietaną i nutellą, ale teraz preferuję oprószone cukrem pudrem wraz ze świeżymi owocami lub dżemem. Jak dla mnie takie są najsmaczniejsze! Posiadają też mniej kalorii i cukru, co dla niektórych jest ważnym argumentem. Biorąc jednak pod uwagę, że goframi raczymy się najwyżej kilka razy w ciągu roku – i to najczęściej w okresie urlopowym – od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na ten dekadencki przysmak w jego najbardziej kalorycznej wersji!
Ciasto na gofry
Ciasto na gofry powinno być dosyć gęste, o jednolitej konsystencji, a po usmażeniu chrupiące, a przy tym miękkie, leciutkie jak piórko i rozpływające się w ustach. Najlepiej smakują takie puszyste i wyrośnięte dlatego kluczem jest idealna konsystencja ciasta i użycie proszku do pieczenia. Ważne jest także wykorzystanie jaj ze sprawdzonego źródła – najlepiej tych z wolnego chowu. Ogromne znaczenie dla dobrze przygotowanego ciasta posiada ponadto precyzja. Oddzielanie białka od żółtka, łączenie składników, mieszanie trzepaczką – to wszystko ruchy, które będą wymagały od Ciebie dokładności i skupienia.
Pamiętaj, że to właśnie dobre ciasto na gofry decyduje o tym, czy cały deser będzie udany. Nawet najlepiej dobrane składniki nie pomogą, jeśli zaniedbasz przygotowanie tego podstawowego elementu. Nie musisz się jednak martwić, bo w moim przepisie tłumaczę dokładnie, jak zrobić pyszne i puszyste ciasto na gofry krok po kroku. Dzięki moim wskazówkom przyrządzisz je szybko i bez większych problemów. Masz ochotę na gofry jak z wakacyjnej budki? Wypróbuj mojej receptury!
Prosty przepis na gofry
Uwielbiasz gofry, ale uważasz, że ich przyrządzenie wykracza poza Twoje kulinarne umiejętności? Przepisy na gofry dostępne w Internecie przerażają Cię ilością wymaganych składników i kroków? A może desery nie są Twoją domeną i boisz się, że ciasto na gofry wyjdzie twarde albo płaskie? Jeśli tak, jesteś w odpowiednim miejscu. Na mojej stronie znajdziesz bardzo prosty przepis na gofry, z którym poradzisz sobie bez względu na poziom umiejętności. Jak w przypadku większości receptur i pomysłów, jakie są u mnie dostępne, każdy krok staram się tłumaczyć w możliwie najbardziej przystępny sposób. “Odczarowuję” trudne dania i pokazuję, że gotować – oraz, jak w tym przypadku, piec – może naprawdę każdy!
Gofry – przepis i dodatki
Dobre ciasto na gofry to zaledwie połowa sukcesu… Drugą stanowią w końcu dodatki! Z czym serwować gofry? Odpowiedzi na to pytanie można by mnożyć bez końca. Wszystko zależy bowiem od Twojej wyobraźni! Jeśli masz dużo czasu, a do tego nie liczysz kalorii i masz ochotę na naprawdę obfite gofry, możesz pozwolić sobie na najróżniejsze deserowe eksperymenty. Klasycznie gofry podajemy z owocami i polewami – czekoladową, dżemową lub z bitej śmietany.
Łączyć je możemy jednak także i z mniej oczywistymi składnikami – np. z płatkami owsianymi czy w wersji na słono. To ten typ dania, przy którym naprawdę można się popuścić wodze wyobraźni i stworzyć coś absolutnie wyjątkowego. Co ciekawe, gofry nadają się również do wspólnego gotowania z dziećmi – maluchy mogą udekorować je wybranymi dodatkami i poczuć, że stawiają pierwsze kroki w kuchni!
Komentarze
Przepyszne! Zachcianka ciążowa z 40 tygodnia zaspokojona 🙂
Przepis przetestowany! Wyszly super, a nawet zmotywowały mnie do kupna nowej gofrownicy, bo starą było wstyd na blat wynosic hehe 😛
ha, ja właśnie na nowej gofrownicy testowałam ten przepis 😀 mam taką z breville jest super 🙂 gofry dosłownie, po prostu pycha! 😉
a my akurat mamy gofrownicę starą jak świat
Moje ulubione goferki ;] kocham je, a rzezcywiscie smakuja jak z budki nad morzem
Super chrupiace te gofry 😛 pysznosci
Uwielbiam gofry, świetny przepis 🙂