Bita śmietana to uniwersalny dodatek do wielu ciast, deserów czy napojów. Oczywiście można iść na łatwiznę i kupić gotową w sprayu… Jednak czy warto? Niestety jeśli przypatrzymy się etykiecie to jej skład nie wygląda zbyt ciekawie (przykładowy: śmietanka 80%, syrop glukozowy, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory: E 471, E 42a, stabilizatory, aromat: wanilia, gaz nośny). Dodatkowo trzeba taką zjeść od razu, bo po chwili traci swoją konsystencję i robi się płynna. Jako ewentualny dodatek do lodów, które zje się zaraz po podaniu jest ok, ale już do deserów, dekoracji muffinek, czy gorącej czekolady to już kompletnie się nie sprawdzi.
Według mnie dużo tańszym, smaczniejszym i zdrowszym wyjściem jest własnoręczne zrobienie bitej śmietany ze śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36%. Świetnie się ona ubija, a później ładnie trzyma swoją konsystencję.
Oczywiście można użyć także śmietanki o niższej zawartości tłuszczu – 30%, ale ubija się ona nieco dłużej i nie trzyma tak ładnie konsystencji jak 36%.
Przepis na: Bita śmietana – jak zrobić?
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie śmietan-fix
Zobacz również:
Bita śmietana – przepis krok po kroku:
Krok 1
Domowa bita śmietana jest naprawdę niezwykle prosta do zrobienia.
Tak jak pisałam powyżej, do jej przygotowania używam głównie śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36%, ponieważ niezwykle szybko i prosto się ją ubija. Przy okazji zapamiętaj – śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna!
Jak zrobić bitą śmietanę
Kilka ważnych porad:
- Pierwsza ważna kwestia – do ubicia domowej bitej śmietany potrzebna będzie słodka śmietanka o zawartości tłuszczu minimum 30% (nie mniejszej).
- Pewnie zauważyliście, że niektóre śmietanki kremówki 36% różnią się jednostką miary – np. w kubeczku z Piątnicy jest w gramach, a Łaciata UHT jest w mililitrach. To nic nie zmienia! Obie będą się świetnie ubijać po ich schłodzeniu. Nie zauważyłam większej różnicy podczas ich ubijania…
- Zanim zabierzecie się za przygotowanie domowej bitej śmietany, pamiętajcie o porządnym jej schłodzeniu w lodówce. Jeśli zrobicie zakupy, to zanim dojedziecie do domu, to taka śmietanka może zdążyć nabrać temperatury pokojowej i jej ubijanie zaraz po wyjęciu z reklamówki to nie będzie dobry pomysł.
- Miska, w której będziecie ją ubijać ma być sucha (dobrze powycierana, tak samo świderki od miksera). Nie powinna być także ciepła, np. zaraz po jej wyjęciu z gorącej zmywarki.
- Ubijamy śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem. Nie dodajemy zwykłego cukru białego, trzcinowego, waniliowego, ksylitolu itp.
- Korzystamy z miksera i miksujemy na średnich lub wysokich obrotach miksera.
- Masz w mieszaniu dość ciepło i potrzebujesz usztywnić bitą śmietanę? Dodaj śmietan-fix w proszku i zmiksuj razem z cukrem pudrem. Jednak pamiętaj, że jeśli jest lato i chcesz zaserwować np.deser w pucharku z bitą śmietaną na świeżym powietrzu to żaden usztywniacz nie pomoże na wysoką temperaturę. Trzeba będzie po prostu szybko je zjeść.
- Ubitej śmietany nie mieszaj z gorącą roztopioną czekoladą czy soczystymi owocami, bo to spowoduje, że szybko się całość zwarzy.
Zaczynamy! Do suchej miski wlewamy śmietankę kremówkę 36% (około 500 ml) wyciągniętą prosto z lodówki. Dodajemy także cukier puder (2 płaskie łyżki) oraz ewentualnie śmietan-fix w proszku (jeśli chcecie uzyskać jeszcze sztywniejszą bitą śmietanę).
Krok 2
W taki sposób przygotowana bita śmietana jest idealnym dodatkiem do lodów, deserów z galaretką, gorącej czekolady czy np. dekoracji wierzchu ciast (np. wuzetki).
Co zrobić jak śmietana się zwarzy?
Niestety czasami źle ubita śmietana może się zwarzyć. Tak się zdarza głównie jeśli nie będzie dobrze schłodzona i za długo ją miksujecie. No dobra, jak już doszło do tego niepożądanego zjawiska, czyli zwarzenia się śmietany to czy da się ją jeszcze uratować czy już po ptakach, leci do kosza? Zawsze warto spróbować!
- Jeżeli pojawią się takie widoczne, małe grudki przypominające kaszę manną to wtedy nie miksujcie już dalej, tylko dodajcie 2 łyżki gęstej śmietany np. 18% lub 2 łyżki skondensowanego mleka słodzonego. Następnie zacznijcie delikatnie mieszać całość za pomocą łyżki i ten krem powinien zostać uratowany.
- Z kolei jeśli śmietana się całkowicie zwarzy, czyli oddzieli się maślana część od płynnej, wtedy całość trzeba przełożyć do małego garnka. Podgrzać na małym ogniu aż śmietana się lekko podgrzeje i wróci do całkowitej płynnej postaci. Wtedy należy dodać płaską łyżkę żelatyny (roztopionej w 80 ml wody), wymieszać ze śmietanką i schować do lodówki. Po około 2 godzinach całość powinna nabrać konsystencji sztywnej galarety. Wyciągamy z lodówki i miksujemy pozbywając się takich galaretkowych grudek. Takim kremem można przełożyć np. biszkopt i dodać owoce, zalać je galaretką i ciacho gotowe.
- Ostatnia opcja – miksujecie i miksujecie, a Wasza śmietanka nie chce się ubić, czyli jest ciągle płynna, lejąca. Co wtedy? Odstaw tą miskę do lodówki. W tym czasie rozpuść dowolny smak galaretki w 300 ml wrzątku. Gdy zacznie lekko tężeć to zmiksuj z tą płynną śmietanką. Włóż do lodówki, a gdy masa zacznie być lekko tężejąca to wylej na okrągłe biszkopty, na wierzchu ułóż świeże owoce i zalej osobno przygotowaną galaretką (już normalnie rozpuszczoną w 500 ml wrzątku) – w taki sposób uzyskasz pyszny serniczek na zimno.
Krok 3
Jeśli masz zamiar taką bitą śmietaną udekorować muffinki, babeczki, eklerki czy przełożyć tort itp to proponuję wzbogacić masę o schłodzone mascarpone.
W ten sposób uzyskasz domowy krem śmietankowy z mascarpone do tortów.
Mam nadzieję, że ten wpis poradnikowy Wam się przyda!
Smacznego!
Komentarze
Dzień dobry! Czy bez cukru pudru też można zrobić bitą śmietanę czy nie da rady?
nie musisz kupować cukru pudru, nie trać pieniędzy 😉
daj zwykły cukier do wyczyszczonej młynki do kawy i zmiel, proste 🙂
Dzień dobry, ale bez cukru pudru śmietana będzie totalnie bez smaku, mdła… Zawsze się ubija z cukrem pudrem 🙂
Czyli cukrzyk tylko popatrzy? Czy z erytrylolem jest szansa?
Można by było spróbować, ale z erytrytolem w pudrze 🙂