Jak ugotować szparagi?

4.9/5 (27 ocen)
Szparagi można przygotować na różne sposoby, ale najpopularniejszą metodą jest ich gotowanie i w takiej postaci są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować szparagi, to od razu powiem, że to nic trudnego i w tym artykule powiem Ci, co dokładnie trzeba zrobić krok po kroku.

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Jak ugotować szparagi - szparagi przepis

Przychodzi sezon na szparagi i wtedy wielu z Was się zastanawia – jak je ugotować, aby były zarówno chrupiące, jędrne, a przy okazji miękkie? Przychodzę w takim razie z pomocą! Poniżej opisałam co zrobić, aby zachować ich właściwości oraz smak. Niestety bardzo łatwo sprawić, że wyjdą rozgotowane i bez smaku.

Zielone szparagi są nieco bardziej popularne niż białe i częściej spotykane w naszych sklepach czy warzywniakach. Jednak obie odmiany są naprawdę smaczne i można je przyrządzić na różne sposoby.

Są świetnym dodatkiem do wielu dań czy sałatek, zapiekanych czy dań z grilla. Wykorzystaj ten krótki sezon, w którym są dostępne i poszalej w swojej kuchni!

Jak gotować szparagi?


Krok 1

szparagi zielone

Niezależnie czy użyjesz zielonych czy białych szparagów to długość gotowania jest zależna głównie od ich grubości. Ja zazwyczaj sięgam po te cieńsze.

Zielone (a także białe szparagi) myjemy pod bieżącą wodą.


Krok 2

Odcinanie zdrewnianej końcówki ze szparagów.

Nie ma potrzeby obierania zielonych szparagów (no chyba, że są bardzo grube i przerośnięte).

Białe wymagają lekkiego obierania np. za pomocą obieraczki do warzyw.

W obu przypadkach pozbywamy się twardej, zdrewniałej końcówki. Jeśli chcesz to możesz obyć się bez noża – po prostu delikatnie wygnij łodygę, a ona przełamie się w odpowiednim miejscu (tam gdzie zaczyna się ta łykowata końcówka).


Krok 3

gotowanie szparagów

Do ugotowania szparagów potrzebny będzie wąski, wysoki garnek. Można je związać za pomocą nitki. Wstawiamy je pionowo do gotującej się wody. Ze względu na to, że główki najszybciej się gotują to wystarczy im para (nie muszą być zanurzone w gotującej się wodzie).

Szparagi wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru oraz masła.

Ile gotujemy szparagi?

Zielone szparagi gotujemy około 4-5 minut (chyba, że są dość grube łodygi to czas wyniesie 10-15 minut). W przypadku białych gotujemy je przez około 7-10 minut (wydłużamy czas jeśli są dość grube łodygi).

Od razu wyjmujemy je z wody i odcedzamy. Smakują najlepiej gdy są gorące.

Moja propozycja na najszybsze i bardzo smaczne podanie – gorące szparagi polewamy odrobiną dobrej jakości oliwy oraz posypujemy startym parmezanem. W takiej wersji jadłam we Włoszech i bardzo mi posmakowało.

Szukasz innych pomysłów na szparagi w roli głównej? W takim razie zachęcam do wypróbowania kremu ze szparagów oraz pizzy ze szparagami.


szparagi gotowane

jak zrobić szparagi

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 27

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
6 dni temu

Szparagi z maslem i bułką tartą! Pycha!

Jak zrobić szparagi

Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować szparagi, to istnieje na to prosty i bezproblemowy sposób, czyli gotowanie. Pierwszym krokiem jest wybór świeżych szparagów, a następnie odcięcie twardego koniec szparagów (zwykle w miejscu naturalnego załamania), aby zachować ich chrupkość podczas gotowania. Ważne, aby główki szparagów wystawały ponad wodę podczas gotowania, ponieważ one są gotowe dużo szybciej niż pozostała część. Nie martw się jednak tym, że ta część będzie surowa, ponieważ ugotuje się ona pod wpływem parowania, które wytworzy się podczas gotowania. Oczywiście jeżeli masz ochotę to w ogóle możesz całe szparagi ugotować na parze. Wtedy jednak będzie trzeba wydłużyć czas gotowania o kilka minut i kontrolować co jakiś czas.

Szparagi gotowane

Gotowane szparagi można podać na gorąco jako dodatek do głównego dania lub schłodzić i dodać np. do sałatek lub innych potraw. Świetnie pasują do dań mięsnych czy rybnych, więc warto wykorzystać je ich w sezonie, czyli od kwietnia do czerwca. Nie jest to długi okres, dlatego jak tylko zobaczycie je w sklepie czy na rynku, to nie wahajcie się i korzystajcie z tego zdrowego i pysznego warzywa!  Ważne, żeby trzymać się podanego przeze mnie czasu gotowania szparagów. Jeżeli będziemy gotować je zbyt długo, to niestety nie wyjdą dobre w smaku.

RozwińZwiń