Przychodzi sezon na szparagi i wtedy wielu z Was się zastanawia – jak je ugotować, aby były zarówno chrupiące, jędrne, a przy okazji miękkie? Przychodzę w takim razie z pomocą! Poniżej opisałam co zrobić, aby zachować ich właściwości oraz smak. Niestety bardzo łatwo sprawić, że wyjdą rozgotowane i bez smaku.
Zielone szparagi są nieco bardziej popularne niż białe i częściej spotykane w naszych sklepach czy warzywniakach. Jednak obie odmiany są naprawdę smaczne i można je przyrządzić na różne sposoby.
Są świetnym dodatkiem do wielu dań czy sałatek, zapiekanych czy dań z grilla. Wykorzystaj ten krótki sezon, w którym są dostępne i poszalej w swojej kuchni!
Zobacz również:
Jak gotować szparagi?
Krok 1
Zielone (a także białe szparagi) myjemy pod bieżącą wodą.
Krok 2
Nie ma potrzeby obierania zielonych szparagów (no chyba, że są bardzo grube i przerośnięte).
Białe wymagają lekkiego obierania np. za pomocą obieraczki do warzyw.
W obu przypadkach pozbywamy się twardej, zdrewniałej końcówki. Jeśli chcesz to możesz obyć się bez noża – po prostu delikatnie wygnij łodygę, a ona przełamie się w odpowiednim miejscu (tam gdzie zaczyna się ta łykowata końcówka).
Krok 3
Do ugotowania szparagów potrzebny będzie wąski, wysoki garnek. Można je związać za pomocą nitki. Wstawiamy je pionowo do gotującej się wody. Ze względu na to, że główki najszybciej się gotują to wystarczy im para (nie muszą być zanurzone w gotującej się wodzie).
Szparagi wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru oraz masła.
Ile gotujemy szparagi?
Zielone szparagi gotujemy około 4-5 minut (chyba, że są dość grube łodygi to czas wyniesie 10-15 minut). W przypadku białych gotujemy je przez około 7-10 minut (wydłużamy czas jeśli są dość grube łodygi).
Od razu wyjmujemy je z wody i odcedzamy. Smakują najlepiej gdy są gorące.
Moja propozycja na najszybsze i bardzo smaczne podanie – gorące szparagi polewamy odrobiną dobrej jakości oliwy oraz posypujemy startym parmezanem. W takiej wersji jadłam we Włoszech i bardzo mi posmakowało.
Szukasz innych pomysłów na szparagi w roli głównej? W takim razie zachęcam do wypróbowania kremu ze szparagów oraz pizzy ze szparagami.
Komentarze
Szparagi z maslem i bułką tartą! Pycha!
Zdecydowanie tak! ❤️