Co zrobić z białkami? Przepisy na wykorzystanie białek

5/5 (18 ocen)
Zostały Ci białka po przygotowaniu przepisu? Zastanawiasz się co z nimi zrobić, żeby się nie zmarnowały? Przychodzę Ci w takim razie z pomocą! Istnieje kilka pysznych i prostych sposobów na ich wykorzystanie, które poznasz w tym wpisie.
Co zrobić z białek

Zapewne znasz to uczucie, kiedy przygotowujesz jakiś przepis, który wymaga tylko żółtek i nie wiesz co zrobić z białkami jaj. Staram się nie marnować składników w mojej kuchni, a skoro czytasz ten wpis, to Ty zapewne również 🙂 Najczęściej zostają nam białka w okresie tłustego czwartku, kiedy przygotowujemy pączki lub faworki, ale takie sytuacje zdarzają się także przy innych przepisach – np. przy domowym kremie budyniowym. Na szczęście jest kilka przepisów, w których można wykorzystać białka jajek, eliminując marnotrawstwo i tworząc przy tym pyszne dania. Nie ma co ukrywać, że w większości są to bezy, przy których wykorzystujemy tylko białka. Poniżej przesyłam listę moich ulubionych i mam nadzieję, że Tobie również się przyda!

1. Kokosanki – szybki deser z białek

Kokosanki to najprostszy i najszybszy sposób do wykorzystania pozostałych białek z przepisu. Składają się tylko z 4 składników: białka, cukru, wiórków kokosowych i masła. Czas ich przygotowania powinien zająć Ci dłużej niż 25 minut (z czego większość tego czasu to pieczenie) i poradzi sobie z nimi każdy, nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Z zewnątrz wychodzą chrupiące, a w środku mięciutkie. Zamknięte w szczelnym pojemniku zachowują świeżość spokojnie przez kilka dni.

Przepis na: Kokosanki

Kokosanki przepis

2. Bezy – najlepszy sposób na wykorzystanie białek

Moim zdaniem bezy to najlepszy sposób na wykorzystanie białek, mimo że wymagają od nas troszkę więcej pracy niż wspomniane wcześniej kokosanki. Dają nam jednak naprawdę wiele możliwości przygotowywania przepisów, zarówno tych łatwiejszych, jak i bardziej skomplikowanych. Poniżej przedstawiam kilka moich ulubionych propozycji.

Przepis na bezy

Pierwsza propozycja, to oczywiście klasyczne bezy, które są bardzo proste do zrobienia. Wychodzą kruche, lekko piankowe i rozpływające się w ustach. Podczas ich przygotowania można dodać odrobinę barwnika spożywczego np. w proszku, dzięki czemu możemy uzyskać różne kolory bezików. Do ich stworzenia wystarczą nam białka, cukier i szczypta soli.

Przepis na: Bezy

Przepis na bezy

Beza z kremem

Beza, połączona z delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i czekolady to absolutny hit! Genialnie wygląda świeżymi malinami, drobno pokrojonymi batonikami i posypaną czekoladą, ale możesz wybrać oczywiście inne dodatki. Doskonały deser zarówno na imprezy rodzinne, jak i na zwyczajne domówki. Te bezy z kremem znikają niemalże w mgnieniu oka! Bez względu na to, czy jesteś większym, czy mniejszym łasuchem, to i tak z pewnością nie będziesz w stanie się oprzeć choćby jednej małej bezuni!

Przepis na: Beza z kremem

Beza z kremem przepis - mini pavlova

Beza Pavlova

No to przyszła pora na królową wszystkich bez – Bezę Pavlova! Trzeba przyznać, że zawsze prezentuje się na stole zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda! Może nie jest to najprostszy przepis z tego zestawienia, ale jest mniej skomplikowany, niż mogłoby się wydawać 🙂 Poza tym smak wynagradza wszystko. Beza Pavlova wychodzi chrupiąca z zewnątrz i lekko piankowa w środku. Dodatkowo u mnie przełożona środku konfiturą z czarnej porzeczki i udekorowana owocami. Przepis naprawdę warty wypróbowania, jeżeli masz więcej czasu wolnego.

Przepis na: Beza Pavlova

Beza Pavlova

Mini pavlova z mascarpone

Jeżeli nie chcesz klasycznej bezy Pavlovej, to możesz wypróbować ją w wersji mini z lekkim kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. To również genialny deser, do którego możemy wykorzystać białka jaj. Najlepiej smakuje w dodatku ze świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy borówki amerykańskie.

Przepis na: Mini pavlova z mascarpone

mini pavlova przepis

Lizaki bezowe

Lizaki bezowe to doskonały sposób na stworzenie nie tylko wyjątkowego deseru dla dzieci, ale również efektownej dekoracji do domowych tortów. Ich uroczy wygląd idzie w parze z rewelacyjnym smakiem. Choć tak naprawdę są to zwykłe bezy, które są nadziane na patyczki do szaszłyków, to przy wykorzystaniu barwnika spożywczego, kilku dodatków oraz odrobiny kreatywności, potrafią nie tylko zachwycić podniebienie, ale i również oczy.

Przepis na: Lizaki bezowe

Lizaki bezowe przepis

Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć mojego ulubione tortu bezowego Dacquoise (Dakłas), który składa się z dwóch blatów bezowych oraz kremu kajmakowego. Pięknie się prezentuje i smakuje przy tym rewelacyjnie! Blaty są lekko piankowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Po nałożeniu kremu całość się bez problemu kroi.

Przepis na: Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)

tort dakłas

Beza z mascarpone w wersji banoffee

Kolejna alternatywa dla wcześniej wspomnianych mini bez. Tym razem w wersji banoffee, w którym wykorzystałam posiekane kawałki banana, masę kajmakową i orzeszki ziemne. Jeżeli to Twoje klimaty, to już wiesz co zrobić z białek jaj 🙂

Przepis na: Beza z mascarpone w wersji banoffee

Beza z mascarpone w wersji banoffee

3. Co zrobić z białek oprócz bezy?

Niestety w związku z tym, że nie lubię marnowania żywności, to moje przepisy właściwie wszystkie (oprócz tych wymienionych powyżej) wykorzystujące białka, wykorzystują również żółtka. Jedynymi przepisami z ponad 1400 przepisów, które posiadam na swoim blogu, gdzie używam tylko białek, to oprócz bezy zostały jeszcze wspomniane wcześniej kokosanki oraz naleśnikowa szarlotka z bezą. Jeżeli chcesz w jakiś sposób wykorzystać białka w wersji na słono, to możesz skorzystać z któregoś mojego przepisu na omlety, i pominąć po prostu wtedy żółtka, tworząc w ten sposób omlet białkowy. Mam nadzieję, że z czasem uda mi się stworzyć więcej przepisów, które będę mogła tutaj dodać. Jeżeli masz jakieś swoje sprawdzone, to podziel się nimi w komentarzu poniżej!

4. Czy białka można mrozić?

Istnieją dwa sposoby na zamrażanie białek. Pierwsza metoda polega na umieszczeniu odpowiedniej ilości białek w woreczku strunowym i włożeniu go do zamrażarki. Przydatne jest także opisanie woreczka, wskazując datę zamrożenia oraz ilość białek w każdym woreczku. Alternatywnie, drugą opcją jest przelanie białek do foremek do kostek lodu, zamrożenie ich, a następnie przeniesienie do woreczka strunowego. Dzięki temu będziemy w stanie wyjmować białka pojedynczo z woreczka w miarę potrzeb.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 18

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tala
Tala
2 miesięcy temu

Pisała pani że jak sie ma jakieś swoje sprawdzone przepisy można napisać w komentarzu. Znam pewien naprawdę dobry. Nie dotyczy on białek ani w ogóle jajek. Ale jest n prawdę świetny na deser. Niestety teraz nie mogę za bardzo napisać ale na pewno to zrobię. Tylko jeszcze nie wiem kiedy ;).

Tala
Tala
2 miesięcy temu

Naprawdę świetny pomysł! Na pewno się przyda.