Beza z mascarpone w wersji banoffee, to deser któremu ciężko się oprzeć! Mini Pavlova wychodzi chrupiąca zewnątrz, a piankowa w środku… No palce lizać! Często robię ten deser kiedy zostanie mi kilka białek, z jakichś innych wypieków (do tych co idą same żółtka np. pączki z budyniem)
Mój bazowy przepis na bezy znajdziesz tu (klik >>). W tym wpisie mam dla Was propozycję na pyszny krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone, a także posiekane kawałki banana, masę kajmakową i orzeszki ziemne… No poezja smaku! Jadłam podobną bezę w cukierni jakiś czas temu i postanowiłam ją odtworzyć we własnej kuchni.
Mini Pavlova
Ta mini Pavlova to deser doskonały… Oczywiście jest bardzo słodka, więc ja osobiście jestem w stanie zjeść jedną sztukę, ale szczerze mówiąc już dawno nie jadłam nic tak pysznego.
Beza z mascarpone i owocami króluje u mnie w lecie (szczególnie w sezonie z soczystymi truskawkami, malinami, borówkami czy porzeczkami). Teraz póki jeszcze nie ma sezonowych owoców to zachęcam Cię do wypróbowania do mojej nowej wersji smakowej – banoffee. Jestem pewna, że Ci posmakuje!
Z przepisu wyszło mi 7 mniejszych bez.
Przepis na: Beza z mascarpone w wersji banoffee
Składniki:
Beza:
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 banany
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
Zobacz również:
Beza z mascarpone w wersji banoffee - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania bezy. W tym wpisie na idealną mini pavlovą (klik >>) znajdziecie szczegółowy opis przygotowania bezy piankowej w środku i chrupiącej z zewnątrz. Jeśli spodziewacie się gości np. jutro to lepiej sobie upiec bezy dzisiaj, a następnego dnia przed ich przyjściem nałożyć krem i dekorację. Po pierwsze beza musi być dosyć długo suszona w piekarniku i całkowicie przestygnięta, a po drugie jeżeli nałożymy krem to najlepiej za chwilę ją zjeść. Dlaczego? Ponieważ beza ma wtedy najlepszą konsystencję, a pod wpływem kremu nieco mięknie (z każdą następną godziną).
Krem:
Do małego rondelka przekładamy 3-4 łyżki masy kajmakowej z puszki. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu żeby się nieco rozpuściła i lepiej nakładała na wierzch naszej bezy. Można opcjonalnie wlać 1-2 łyżki śmietanki 30%. Gdy się nieco rozpuści i zrobi się trochę rzadsza, wtedy ściągamy rondel z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) ubijamy wraz z cukrem pudrem (2 łyżki) i śmietan-fixem. Następnie dodajemy mascarpone (200 g) i ubijamy aż masa wyjdzie sztywna. Wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy.
Na krem śmietankowy układamy pokrojone w plasterki banany. Następnie polewamy przestygniętą masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie możecie włożyć do każdej mini Pavlovej po listku mięty.
Komentarze