Beza z mascarpone w wersji banoffee

5/5 (6 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

140 min

Beza z mascarpone w wersji banoffee

Beza z mascarpone w wersji banoffee, to deser któremu ciężko się oprzeć! Mini Pavlova wychodzi chrupiąca zewnątrz, a piankowa w środku… No palce lizać! Często robię ten deser kiedy zostanie mi kilka białek, z jakichś innych wypieków (do tych co idą same żółtka np. pączki z budyniem)

Mój bazowy przepis na bezy znajdziesz tu (klik >>). W tym wpisie mam dla Was propozycję na pyszny krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone, a także posiekane kawałki banana, masę kajmakową i orzeszki ziemne… No poezja smaku! Jadłam podobną bezę w cukierni jakiś czas temu i postanowiłam ją odtworzyć we własnej kuchni.

Mini Pavlova

Ta mini Pavlova to deser doskonały… Oczywiście jest bardzo słodka, więc ja osobiście jestem w stanie zjeść jedną sztukę, ale szczerze mówiąc już dawno nie jadłam nic tak pysznego.

Beza z mascarpone i owocami króluje u mnie w lecie (szczególnie w sezonie z soczystymi truskawkami, malinami, borówkami czy porzeczkami). Teraz póki jeszcze nie ma sezonowych owoców to zachęcam Cię do wypróbowania do mojej nowej wersji smakowej – banoffee. Jestem pewna, że Ci posmakuje!

Z przepisu wyszło mi 7 mniejszych bez.

Przepis na: Beza z mascarpone w wersji banoffee

Składniki:

Beza:

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
Wyślij emailem

Beza z mascarpone w wersji banoffee - przepis krok po kroku


Krok 1

beza

Beza:

Zaczynamy od przygotowania bezy. W tym wpisie na idealną mini pavlovą (klik >>) znajdziecie szczegółowy opis przygotowania bezy piankowej w środku i chrupiącej z zewnątrz. Jeśli spodziewacie się gości np. jutro to lepiej sobie upiec bezy dzisiaj, a następnego dnia przed ich przyjściem nałożyć krem i dekorację. Po pierwsze beza musi być dosyć długo suszona w piekarniku i całkowicie przestygnięta, a po drugie jeżeli nałożymy krem to najlepiej za chwilę ją zjeść. Dlaczego? Ponieważ beza ma wtedy najlepszą konsystencję, a pod wpływem kremu nieco mięknie (z każdą następną godziną).

Krem:

Do małego rondelka przekładamy 3-4 łyżki masy kajmakowej z puszki. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu żeby się nieco rozpuściła i lepiej nakładała na wierzch naszej bezy. Można opcjonalnie wlać 1-2 łyżki śmietanki 30%. Gdy się nieco rozpuści i zrobi się trochę rzadsza, wtedy ściągamy rondel z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) ubijamy wraz z cukrem pudrem (2 łyżki) i śmietan-fixem. Następnie dodajemy mascarpone (200 g) i ubijamy aż masa wyjdzie sztywna. Wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy.

Na krem śmietankowy układamy pokrojone w plasterki banany. Następnie polewamy przestygniętą masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie możecie włożyć do każdej mini Pavlovej po listku mięty.


Beza z mascarpone

Beza z mascarpone

Beza z mascarpone

przepis na bezy

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 6

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Mini Pavlova

Jeśli został Ci nadmiar białek po jakimś innym wypieku, do którego szły same żółtka to koniecznie wypróbuj mini Pavlovą! Na moim blogu znajduje się już kilka podobnych przepisów na desery bezowe np. bezę z kremem czy kokosanki (to połączenie ubitych białek z wiórkami kokosowymi, cukrem i odrobiną masła). Mini Pavlova to jeden z moich ulubionych wypieków. Bardzo lubię ją przygotowywać, a później jeść. Mimo, że za tak słodkimi deserami nie przepadam. Jak dla mnie domowa mini pavlova jest najlepsza!

Beza przepis

Koniecznie przeczytaj szczegółowy opis na beza przepis. To naprawdę ważne, ponieważ jest tu kilka momentów, w których łatwo coś zrobić źle jak np. użycie wilgotnej miski prosto po umyciu w zmywarce. Do ubicia bezy są potrzebne idealnie suche świderki miksera i sucha miska. Warto też pamiętać o bardzo skrupulatnym oddzieleniu białek od żółtek. Następna kluczowa kwestia to ile cukru do białek na bezy, a także długi czas ich ubijania. Beza idealna jest dosyć długo miksowana, tak aby całkowicie rozbić cukier (ja najczęściej korzystam z cukru drobnego).

Jak zrobić bezę

Pewnie się zastanawiasz jak zrobić bezę. To naprawdę bardzo proste, wystarczy się trzymać kilku wskazówek. Małe bezy się pięknie prezentują na stole i goście często po nie sięgają. Beza z kremem i owocami smakuje według mnie najlepiej (super pasują lekko kwaskowate owoce jak np. porzeczki). Koniecznie wypróbuj mój przepis na bezę z owocami, której ciężko się oprzeć!

RozwińZwiń