Kruche babeczki z kremem czekoladowym

4.5/5 (119 ocen)

Ilość porcji

20-25

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 20 min pieczenia

Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Opis przepisu

Kruche babeczki z kremem czekoladowym smakują i wyglądają naprawdę genialnie. Uwielbiam je robić i później delektować się nimi! Te kruche babeczki z kremem są naprawdę idealne do kawusi!

Tartaletki

Domowe tartaletki są proste do przygotowania. Najpierw należy zrobić kruche, maślane ciasto, a następnie krem czekoladowy. Ja go zwykle używam do tortu, ale do tych babeczek również sprawdzi się idealnie, ponieważ jest sztywny i kremowy. Można nim ładnie ozdobić wierzch naszych tartaletek.

Mój przepis na kruche babeczki nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. To bez wątpienia hit każdej rodzinnej imprezy czy domówki. Polecam Wam także spróbować moje tartaletki z kremem budyniowym i owocami.

Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę z kremem budyniowym i owocami lata. 

Przepis na: Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

Dodatkowo:

  • świeże maliny lub truskawki do dekoracji
  • kilka listków mięty
Wyślij emailem

Kruche babeczki z kremem czekoladowym - przepis krok po kroku

Krok 1

tartaletki

Kruche ciasto:

Do przygotowania kruchego ciasta na tartaletki używam zwykle mąki pszennej i krupczatki w stosunki 1:1 (czyli po 250g obu mąk).

Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem za pomocą noża (na stolnicy) i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce.

Foremki do tartaletek smarujemy leciutko masłem lub olejem. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek (ja zazwyczaj wycinam sobie z rozwałkowanego ciasta kółka za pomocą szklanki). Następnie nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane. 


Krok 2

tartaletki

Przygotowujemy krem czekoladowy przepis >>. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką np. gwiazdką.

Po przestygnięciu babeczek wyciągamy je delikatnie z foremek. Nakładamy na nie krem czekoladowy oraz dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego!


Kruche babeczki

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 119

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara
Barbara
10 miesięcy temu

Czy tego kremu do tortu z pani przepisu wystarczy na 20 babeczek? Czy nie będzie to zbyt duża ilość?

iga
iga
1 rok temu

na ile porcji wyjdzie ciasto?

Dominika
Dominika
1 rok temu

Robię już 2 raz z tego przepisu i zawsze mi ciasto zjeżdża z foremek, w konsekwencji czego mam malutkie te babeczki. A ciasto gdy się powtórnie zagniata to robi się gumowate… Nie wiem o co chodzi.

Barbara
Barbara
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Dominika

Moje ciasto też robi się gumowate jak plastelina, a robię wszystko wg przepisu.

Agata
Agata
1 rok temu

Czy można upiec babeczki parę dni wcześniej? Dobrze się przechowują?

Krzysztof
Krzysztof
1 rok temu

Witam ,czy zamiast foremek do tartaletek można użyć takiej gotowej formy na babeczki i wyłożyć ją papierowymi foremkami?

Roksana
Roksana
1 rok temu

Czy dobrze widzę, że na zdjęciu w cieście przygotowanym do pieczenia pod spodem są truskawki? Dlaczego nic nie pisze o tym w przepisie?

Anna
Anna
1 rok temu

Czy dodanie na spód kajmaku i drobno pokrojonych orzeszków to dobry pomysł?

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Czy nie trzeba ich czymś obciążyć podczas pieczenia? Np. grochem? Nie robią się bąble?

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Witam, czy wyjdą bez krupczatki ?