
Kruche babeczki z kremem czekoladowym smakują i wyglądają naprawdę genialnie. Uwielbiam je robić i później delektować się nimi! Te kruche babeczki z kremem są naprawdę idealne do kawusi!
Tartaletki
Domowe tartaletki są proste do przygotowania. Najpierw należy zrobić kruche, maślane ciasto, a następnie krem czekoladowy. Ja go zwykle używam do tortu, ale do tych babeczek również sprawdzi się idealnie, ponieważ jest sztywny i kremowy. Można nim ładnie ozdobić wierzch naszych tartaletek.
Mój przepis na kruche babeczki nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. To bez wątpienia hit każdej rodzinnej imprezy czy domówki. Polecam Wam także spróbować moje tartaletki z kremem budyniowym i owocami.
Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę z kremem budyniowym i owocami lata.
Przepis na: Kruche babeczki z kremem czekoladowym
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 40 min
Liczba porcji: 35
Składniki:
- 500 g mąki pszennej lub krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- przepis na krem czekoladowy do tortu >>
Dodatkowo:
- świeże maliny lub truskawki do dekoracji
- kilka listków mięty
Tartaletki przepis
Kruche ciasto:
Do przygotowania kruchego ciasta na tartaletki używam zwykle mąki pszennej i krupczatki w stosunki 1:1 (czyli po 250g obu mąk).
Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem za pomocą noża (na stolnicy) i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce.
Foremki do tartaletek smarujemy leciutko masłem lub olejem. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek (ja zazwyczaj wycinam sobie z rozwałkowanego ciasta kółka za pomocą szklanki). Następnie nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane.
Przygotowujemy krem czekoladowy przepis >>. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką np. gwiazdką.
Po przestygnięciu babeczek wyciągamy je delikatnie z foremek. Nakładamy na nie krem czekoladowy oraz dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego!