Opis przepisu
Kruche babeczki z kremem czekoladowym smakują i wyglądają naprawdę genialnie. Uwielbiam je robić i później delektować się nimi! Te kruche babeczki z kremem są naprawdę idealne do kawusi!
Tartaletki
Domowe tartaletki są proste do przygotowania. Najpierw należy zrobić kruche, maślane ciasto, a następnie krem czekoladowy. Ja go zwykle używam do tortu, ale do tych babeczek również sprawdzi się idealnie, ponieważ jest sztywny i kremowy. Można nim ładnie ozdobić wierzch naszych tartaletek.
Mój przepis na kruche babeczki nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. To bez wątpienia hit każdej rodzinnej imprezy czy domówki. Polecam Wam także spróbować moje tartaletki z kremem budyniowym i owocami.
Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę z kremem budyniowym i owocami lata.
Przepis na: Kruche babeczki z kremem czekoladowym
Składniki:
- 500 g mąki pszennej lub krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- przepis na krem czekoladowy do tortu >>
Dodatkowo:
- świeże maliny lub truskawki do dekoracji
- kilka listków mięty
Zobacz również:
Kruche babeczki z kremem czekoladowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Do przygotowania kruchego ciasta na tartaletki używam zwykle mąki pszennej i krupczatki w stosunki 1:1 (czyli po 250g obu mąk).
Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem za pomocą noża (na stolnicy) i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce.
Foremki do tartaletek smarujemy leciutko masłem lub olejem. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek (ja zazwyczaj wycinam sobie z rozwałkowanego ciasta kółka za pomocą szklanki). Następnie nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane.
Krok 2
Po przestygnięciu babeczek wyciągamy je delikatnie z foremek. Nakładamy na nie krem czekoladowy oraz dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego!
Komentarze
Czy tego kremu do tortu z pani przepisu wystarczy na 20 babeczek? Czy nie będzie to zbyt duża ilość?
Wszystko zależy od rozmiaru babeczki 🙂 mi wyszło ponad 20 babeczek 🙂
na ile porcji wyjdzie ciasto?
Zależy od wielkości użytych foremek, ale około 20-25 szt 🙂
Robię już 2 raz z tego przepisu i zawsze mi ciasto zjeżdża z foremek, w konsekwencji czego mam malutkie te babeczki. A ciasto gdy się powtórnie zagniata to robi się gumowate… Nie wiem o co chodzi.
Moje ciasto też robi się gumowate jak plastelina, a robię wszystko wg przepisu.
A korzysta Pani z masła czy margaryny? Jeżeli z masła, to czy jest wyciągnięte prosto z lodówki?
Ciasto kruche po schłodzeniu i ponakłuwaniu widelcem nie powinno zjeżdżać z foremek. Ciężko mi powiedzieć, co robi Pani źle.
Czy można upiec babeczki parę dni wcześniej? Dobrze się przechowują?
To zależy ile wcześniej… 2-3 wcześniej ok, ale jakos super szybciej nie polecam żeby nie przeschły 🙂
Witam ,czy zamiast foremek do tartaletek można użyć takiej gotowej formy na babeczki i wyłożyć ją papierowymi foremkami?
Gotowa forma na babeczki jest bardziej dla konsystencji muffinek, do kruchego ciasta raczej polecałabym kupić standardowe foremki do tartaletek 🙂
Czy dobrze widzę, że na zdjęciu w cieście przygotowanym do pieczenia pod spodem są truskawki? Dlaczego nic nie pisze o tym w przepisie?
Jakie truskawki pod spodem? 😛 Tak jak pisałam w przepisie truskawki czy tam inne owoce używamy do ewentualnej dekoracji na wierzchu babeczek.
Czy dodanie na spód kajmaku i drobno pokrojonych orzeszków to dobry pomysł?
Nie wiem, można spróbować 🙂
Czy nie trzeba ich czymś obciążyć podczas pieczenia? Np. grochem? Nie robią się bąble?
Nigdy nie obciążałam żadnym grochem. Ciasto musi byc po prostu dobrze schłodzone i bez proszku do pieczenia (ewentualnie jego bardzo mała ilość) 🙂
Witam, czy wyjdą bez krupczatki ?
Tak wyjdą 🙂 wystarczy użyć w zamian mąkę pszenną.