Dodałam ostatnio zdjęcia (na Facebooka i Instagrama) przygotowanego przeze mnie najnowszego deseru i tak Wam się spodobał, że dodam Wam przepis na blogu skoro jest tylu chętnych.
Beza z kremem, malinami i pokrojonymi batonikami to prawdziwy hit każdej imprezy! Idealny deser na Komunię, Imieniny, wesele czy nawet zwykłą domówkę. Znika w tempie błyskawicznym! Niezależnie czy jesteś większym czy mniejszym łasuchem, to jestem pewna, że skusisz się na chociaż jedną mini pavlovą z kremem z dodatkiem białej czekolady, malin oraz pokrojonych drobno batoników. Całość warto dodatkowo oprószyć jeszcze startą na drobnych oczkach czekoladą gorzką lub mleczną.
Jeśli nie masz pomysłu na pyszny i efektowny deser dla swojej drugiej połówki na jakąś ważną rocznicę czy po prostu wypiek niespodziankę, to proszę bardzo! Koniecznie wypróbuj tą bezę z kremem!
Beza z kremem to tak naprawdę mini pavlova, która pojawiła się już u mnie na blogu wcześniej. Tutaj (klik >>) znajdziecie bazowy przepis na przygotowanie idealnej bezy, która będzie piankowa w środku, a chrupiąca z zewnątrz.
Mini Pavlova
Do mojej mini pavlovej użyłam prostego kremu śmietankowego wraz z odrobiną rozpuszczonej białej czekolady (jeśli jednak wolicie możecie białą czekoladę zastąpić np. likierem o smaku kokosowym czy solonym karmelem). Do dekoracji fajnie się sprawdzą maliny czy truskawki i batoniki (np. kinder bueno, twix, princessa, snickers itp)
Z przepisu wyszło mi 7 mniejszych bez.
Jeśli chcesz przygotować dużą bezę w formię tortu, to polecam odwiedzić mój wpis – beza Pavlova.
Przepis na: Beza z kremem (mini pavlova)
Składniki:
Beza:
- przepis na idealną mini pavlovą (klik >>)
Krem:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady białej
- opcjonalnie zamiast białej czekolady 1 łyżka likieru kokosowego czy solonego karmelu
Dodatkowo:
- garść malin
- batoniki: np. Kinder bueno, princessa, twix
- kilka listków mięty
Zobacz również:
Jak zrobić bezę z kremem?
Beza:
Przygotowania naszego deseru zaczynamy od prawidłowego wykonania bezy, która jest tu bazowym elementem. W tym wpisie na idealną mini pavlovą (klik >>) znajdziecie szczegółowy opis przygotowania bezy piankowej w środku i chrupiącej z zewnątrz. Jeśli spodziewacie się gości np. jutro to lepiej sobie upiec ją dzisiaj, a następnego dnia przed ich przyjściem nałożyć krem i dekorację. Po pierwsze beza musi być dosyć długo suszona w piekarniku i całkowicie przestygnięta, a po drugie jeżeli nałożymy krem to najlepiej ją chwilę później zjeść. Beza ma wtedy ona najlepszą konsystencję, a pod wpływem kremu nieco mięknie z każdą godziną.
Krem:
Białą czekoladę rozpuszczamy w małym garnku na najmniejszej mocy palnika. Odstawiamy do przestygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i tylko przez chwilkę miksujemy. Krem wykładamy za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy. Wierzch dekorujemy świeżymi malinami, posiekanymi batonikami i listkami mięty. Opcjonalnie posypujemy jeszcze startą kostką czekolady gorzkiej lub mlecznej.
Smacznego :-).
Komentarze
Bezy z kremem czekoladowym robione z przepisu Asi , znajdziecie na blogu przepis do kremu czekoladowego, beza chrupiaca z pianką w środku 🥰 obłęd
Aż mi smaka narobiłaś 🙂
Czy suszymy beze na termoobiegu?
Tak 🙂
co zrobić jeżeli chciałabym bezy zrobić na drugi dzień do zjedzenia ? 🙂 jak sprawdzić, żeby przetrwały noc w lodówce z kremem?