DeserySłodkości

Beza z kremem (mini pavlova)

Dodałam ostatnio zdjęcia (na Facebooka i Instagrama) przygotowanego przeze mnie najnowszego deseru i tak Wam się spodobał, że dodam Wam przepis na blogu skoro jest tylu chętnych. Beza z kremem, malinami i pokrojonymi batonikami to prawdziwy hit każdej imprezy! Idealny deser na Komunię, Imieniny, wesele czy nawet zwykłą domówkę. Znika w tempie błyskawicznym! Niezależnie czy jesteś większym czy mniejszym łasuchem, to jestem pewna, że skusisz się na chociaż jedną mini pavlovą z kremem z dodatkiem białej czekolady, malin oraz pokrojonych drobno batoników. Całość warto dodatkowo oprószyć jeszcze startą na drobnych oczkach czekoladą gorzką lub mleczną.

Jeśli nie masz pomysłu na pyszny i efektowny deser dla swojej drugiej połówki na jakąś ważną rocznicę czy po prostu wypiek niespodziankę, to proszę bardzo! Koniecznie wypróbuj tą bezę z kremem!

Beza z kremem to tak naprawdę mini pavlova, która pojawiła się już u mnie na blogu wcześniej. Tutaj (klik >>) znajdziecie bazowy przepis na przygotowanie idealnej bezy, która będzie piankowa w środku, a chrupiąca z zewnątrz.

Mini Pavlova

Do mojej mini pavlovej użyłam prostego kremu śmietankowego wraz z odrobiną rozpuszczonej białej czekolady (jeśli jednak wolicie możecie białą czekoladę zastąpić np. likierem o smaku kokosowym czy solonym karmelem). Do dekoracji fajnie się sprawdzą maliny czy truskawki i batoniki (np. kinder bueno, twix, princessa, snickers itp)

Z przepisu wyszło mi 7 mniejszych bez.

Przepis na: Beza z kremem (mini pavlova)

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 100 min

Składniki:

Beza:

Krem:

  • 350 g śmietanki 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady białej
  • opcjonalnie zamiast białej czekolady 1 łyżka likieru kokosowego czy solonego karmelu

Dodatkowo:

  • garść malin
  • batoniki: np. Kinder bueno, princessa, twix
  • kilka listków mięty

Jak zrobić bezę z kremem?

Wykonanie:

Beza:

Przygotowania naszego deseru zaczynamy od prawidłowego wykonania bezy, która jest tu bazowym elementem. W tym wpisie na idealną mini pavlovą (klik >>) znajdziecie szczegółowy opis przygotowania bezy piankowej w środku i chrupiącej z zewnątrz. Jeśli spodziewacie się gości np. jutro to lepiej sobie upiec ją dzisiaj, a następnego dnia przed ich przyjściem nałożyć krem i dekorację. Po pierwsze beza musi być dosyć długo suszona w piekarniku i całkowicie przestygnięta, a po drugie jeżeli nałożymy krem to najlepiej ją chwilę później zjeść. Beza ma wtedy ona najlepszą konsystencję, a pod wpływem kremu nieco mięknie z każdą godziną.

Krem:

Białą czekoladę rozpuszczamy w małym garnku na najmniejszej mocy palnika. Odstawiamy do przestygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i tylko przez chwilkę miksujemy. Krem wykładamy za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy. Wierzch dekorujemy świeżymi malinami, posiekanymi batonikami i listkami mięty. Opcjonalnie posypujemy jeszcze startą kostką czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Smacznego :-).


Beza z kremem

Beza z kremem

mini pavlova

mini pavlova

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 32

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button