Malinowa chmurka na biszkopcie

4.1/5 (13 ocen)
Malinowa chmurka na biszkopcie to jedno z tych ciast, które podbija serca każdego, kto je spróbuje. To idealny wybór na rodzinne spotkania, uroczyste przyjęcia, czy nawet leniwe popołudnia przy filiżance kawy.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min + chłodzenie

Malinowa chmurka na biszkopcie

Opis przepisu

Malinowa chmurka na biszkopcie to niezwykle smaczne ciacho. Efektowne i uniwersalne na różne uroczystości rodzinne. Połączenie delikatnego biszkoptu, warstwy malinowej, kremu śmietankowego z mascarpone oraz chrupiącej bezy to strzał w dziesiątkę!

Jeżeli wolisz ciasto kruche zamiast biszkoptu, to sprawdź mój przepis na malinową chmurkę na kruchym cieście.

Przepis na: Malinowa chmurka na biszkopcie

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm, ale równie dobrze możesz użyć tortownicy o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Warstwa malinowa:

  • 2 galaretki malinowe
  • 750 ml wrzątku
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru białego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • garść płatków migdałowych
Wyślij emailem

Jak zrobić malinową chmurkę na biszkopcie?


Krok 1

ubite białka na bezowy blat

Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie zaczynamy od przygotowania bezy.

Beza

Białka (trzy sztuki, dobrze oddzielone od żółtek) ubijamy ze szczyptą soli przez około 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (np. co pół minuty każda kolejna płaska łyżka) ciągle ubijając na wysokich obrotach. Ja ubijam bezę około 10 minut (aż cukier całkowicie zostanie rozbity). Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 płaska łyżka), a także sok z cytryny (kilka kropli). Miksujemy dosłownie przez 10-15 sekund, po czym wyłączamy mikser. Powinna wyjść lśniąca, super sztywna beza. Jeśli wyjdzie lejąca to znaczy, że została źle przygotowana i niestety trzeba wykonać ją jeszcze raz.


Krok 2

bezowy blat przed upieczeniem

Na spód foremki (moja w rozmiarze 26 x 26 cm, ale możesz równie dobrze użyć tortownicy o średnicy 28 cm) ponownie nakładamy papier do pieczenia.

Nakładamy równomiernie bezę – ja wierzch lekko dekoruję za pomocą łyżeczki robiąc takie małe fale.

Posypujemy garścią płatków migdałowych. Wkładamy bezę do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (termoobieg, środkowa półka). Suszymy ją najpierw przez 20 minut w temperaturze 130 stopni, a później obniżamy do 100 stopni (termoobieg zostawiamy) i suszymy przez około 80-90 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy ją delikatnie z foremki. 


Krok 3

jajka i cukier na biszkopt

Biszkopt

Jajka powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Tym razem przygotowałam biszkopt z całych jajek, ale jeśli chcesz to możesz klasycznie najpierw ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a później dodać żółtka, mąkę i skrobię.

Do suchej miski dodajemy 4 jajka i dodajemy cukier (150 g). Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut. Powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna.


Krok 4

dodanie mąki do masy jajecznej

Po tym czasie wsypujemy przesianą mąkę pszenną tortową (130 g), skrobię (20 g) i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki. 


Krok 5

biszkopt do malinowej chmurki przed upieczeniem

Biszkopt przelewamy do tej samej foremki, w której suszyliśmy bezę (również wykładamy ją papierem do pieczenia).

Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół).

Gdy całkowicie przestygnie, wtedy wierzchnią warstwę lekko ścinamy nożem tworząc równiutki blat biszkoptu. Wkładamy ponownie do foremki.

Można go lekko naponczować małą ilością przestudzonej herbaty, jednak nie jest to obowiązkowe.


Krok 6

Galaretka z malinami

Warstwa malinowa

Tą warstwę można przygotować z dodatkiem świeżych lub mrożonych malin.

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Gdy nieco przestygną to wsypujemy maliny (300-350 g), mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę – galaretka musi być całkowicie stężała, sztywna.


Krok 7

krem śmietankowy

Krem śmietankowy

Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę (400 ml, ja zwykle kupuję śmietankę UHT 36%), mascarpone (250 ml), a także cukier puder (3 łyżki). Miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu. W upalne dni warto dodać także 1 saszetkę śmietan-fixu dla usztywnienia kremu.

Krem śmietankowy wykładamy na warstwę malinową, wyrównujemy za pomocą łyżki.


Krok 8

malinowa chmurka na biszkopcie w tortownicy

Na wierzch ciasta bardzo delikatnie przekładamy bezę. Leciutko dociskamy ją dłońmi, aby połączyła się z kremem.

Malinowa chmurka na biszkopcie gotowa! Wkładamy na godzinę do lodówki i po tym czasie można już ją kroić na talerzyki.

Malinowa chmurka ciasto

Taka mała podpowiedź odnośnie krojenia malinowej chmurki (żeby ładnie się prezentowała na talerzyku) – z racji tego, że beza jest narażona na pokruszenie to polecam kroić ciasto bardzo delikatnie np. za pomocą noża z ząbkami (nóż jak do krojenia chleba). Oczywiście dużo zależy od przygotowanej bezy, bo jeśli będzie źle przygotowana to nawet bardzo delikatne jej krojenie sprawi, że się całkowicie rozwali i pokruszy.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Przepis na malinową chmurkę na biszkopcie

Malinowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka na biszkopcie z serkiem mascarpone

Średnia ocena 4.1 / 5. Ilość głosów: 13

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Malinowa chmurka na biszkopcie z serkiem mascarpone

Jeżeli chodzi o malinową chmurkę, to fani tego ciasta (a jest to naprawdę pokaźna grupa) dzielą się na trzy obozy. Jedni twierdzą, że jedyna opcja to malinowa chmurka na kruchym cieście, a drudzy nie wyobrażają sobie innej wersji niż malinowa chmurka na biszkopcie z serkiem mascarpone. Ja osobiście należę do tego trzeciego obozu, czyli tych co uwielbiają jedna i drugą wersje! Bardziej świątecznie kojarzy mi się ta na kruchym cieście, ale malinowa chmurka na biszkopcie jest bardziej delikatna w moim odczuciu. Nie mniej jednak w ciągu roku pojawiają się u mnie przepisy na jedno oraz drugie ciacho i przyznam, że nikt u mnie nie narzeka na żadną wersję 🙂

Przepis na malinową chmurkę na biszkopcie

Malinowa chmurka na biszkopcie to jeden z tych deserów, który zaskakuje swoją lekkością i subtelnym smakiem. Połączenie delikatnego biszkoptu, pysznej pianki z serkiem mascarpone i malin z galaretką tworzy perfekcyjny balans między słodyczą, a owocową kwaskowatością. To ciasto idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i podczas bardziej eleganckich uroczystości. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga od nas trochę czasu. Na szczęście efekt końcowy zawsze robi wrażenie i wynagradza naszą cierpliwość. Pięknie prezentuje się na stole, przyciągając wzrok, a przy tym jest naprawdę przepyszna! Jeżeli nie miałaś lub nie miałeś okazji jej wypróbować, to koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na malinową chmurkę na biszkopcie!

RozwińZwiń