Opis przepisu
Malinowa chmurka na biszkopcie to niezwykle smaczne ciacho. Efektowne i uniwersalne na różne uroczystości rodzinne. Połączenie delikatnego biszkoptu, warstwy malinowej, kremu śmietankowego z mascarpone oraz chrupiącej bezy to strzał w dziesiątkę!
Jeżeli wolisz ciasto kruche zamiast biszkoptu, to sprawdź mój przepis na malinową chmurkę na kruchym cieście.
Przepis na: Malinowa chmurka na biszkopcie
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm, ale równie dobrze możesz użyć tortownicy o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Warstwa malinowa:
- 2 galaretki malinowe
- 750 ml wrzątku
- 300 g malin świeżych lub mrożonych
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru białego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- kilka kropel soku z cytryny
- garść płatków migdałowych
Zobacz również:
Jak zrobić malinową chmurkę na biszkopcie?
Krok 1
Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie zaczynamy od przygotowania bezy.
Beza
Białka (trzy sztuki, dobrze oddzielone od żółtek) ubijamy ze szczyptą soli przez około 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (np. co pół minuty każda kolejna płaska łyżka) ciągle ubijając na wysokich obrotach. Ja ubijam bezę około 10 minut (aż cukier całkowicie zostanie rozbity). Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 płaska łyżka), a także sok z cytryny (kilka kropli). Miksujemy dosłownie przez 10-15 sekund, po czym wyłączamy mikser. Powinna wyjść lśniąca, super sztywna beza. Jeśli wyjdzie lejąca to znaczy, że została źle przygotowana i niestety trzeba wykonać ją jeszcze raz.
Krok 2
Na spód foremki (moja w rozmiarze 26 x 26 cm, ale możesz równie dobrze użyć tortownicy o średnicy 28 cm) ponownie nakładamy papier do pieczenia.
Nakładamy równomiernie bezę – ja wierzch lekko dekoruję za pomocą łyżeczki robiąc takie małe fale.
Posypujemy garścią płatków migdałowych. Wkładamy bezę do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (termoobieg, środkowa półka). Suszymy ją najpierw przez 20 minut w temperaturze 130 stopni, a później obniżamy do 100 stopni (termoobieg zostawiamy) i suszymy przez około 80-90 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy ją delikatnie z foremki.
Krok 3
Biszkopt
Jajka powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Tym razem przygotowałam biszkopt z całych jajek, ale jeśli chcesz to możesz klasycznie najpierw ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a później dodać żółtka, mąkę i skrobię.
Do suchej miski dodajemy 4 jajka i dodajemy cukier (150 g). Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut. Powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna.
Krok 4
Krok 5
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół).
Gdy całkowicie przestygnie, wtedy wierzchnią warstwę lekko ścinamy nożem tworząc równiutki blat biszkoptu. Wkładamy ponownie do foremki.
Można go lekko naponczować małą ilością przestudzonej herbaty, jednak nie jest to obowiązkowe.
Krok 6
Warstwa malinowa
Tą warstwę można przygotować z dodatkiem świeżych lub mrożonych malin.
Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Gdy nieco przestygną to wsypujemy maliny (300-350 g), mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę – galaretka musi być całkowicie stężała, sztywna.
Krok 7
Krem śmietankowy
Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę (400 ml, ja zwykle kupuję śmietankę UHT 36%), mascarpone (250 ml), a także cukier puder (3 łyżki). Miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu. W upalne dni warto dodać także 1 saszetkę śmietan-fixu dla usztywnienia kremu.
Krem śmietankowy wykładamy na warstwę malinową, wyrównujemy za pomocą łyżki.
Krok 8
Malinowa chmurka na biszkopcie gotowa! Wkładamy na godzinę do lodówki i po tym czasie można już ją kroić na talerzyki.
Malinowa chmurka ciasto
Taka mała podpowiedź odnośnie krojenia malinowej chmurki (żeby ładnie się prezentowała na talerzyku) – z racji tego, że beza jest narażona na pokruszenie to polecam kroić ciasto bardzo delikatnie np. za pomocą noża z ząbkami (nóż jak do krojenia chleba). Oczywiście dużo zależy od przygotowanej bezy, bo jeśli będzie źle przygotowana to nawet bardzo delikatne jej krojenie sprawi, że się całkowicie rozwali i pokruszy.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze