Beza Pavlova

4.7/5 (219 ocen)
Tym razem przed Wami Beza pavlova, która zawsze wychodzi. Ten delikatny deser składa się z chrupiącej z zewnątrz i miękkiej w środku bezy, która jest udekorowana kremem z mascarpone i świeżymi owocami. Pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

30 min + pieczenie 2 h

Beza Pavlova

Opis przepisu

Beza Pavlova to pyszny, słodki deser, który wcale nie jest taki trudny do przygotowania w domowych warunkach. Chrupiąca z zewnątrz, lekko piankowa w środku… No idealna na każdą okazję!

Skąd się wzięła nazwa beza Pavlova?

Uważa się, że nazwa “Beza Pavlova” pochodzi od słynnej primabaleriny Anny Pavlovej, która odbywała tournée po Australii i Nowej Zelandii w latach dwudziestych XX wieku. Tak oczarowała publiczność, że na jej cześć powstał ten wspaniały wypiek. Jednak do dzisiaj nie udało się dokładnie czy deser powstał w Australii, czy Nowej Zelandii i  jest to od lat przedmiot sporów pomiędzy tymi narodami. Nic dziwnego, każdy chciałby się chwalić, że wymyślił coś tak pysznego 🙂 Podobno deser miał przypominać swoim wyglądem sukienkę baletnicy.

Przepis na: Beza Pavlova

Porady na start

Poniżej opisałam dość szczegółowo proces prawidłowego przygotowania bezy. Niezwykle ważne jest:

  • użycie suchej, czystej miski (najlepiej szklanej czy metalowej)
  • dokładne oddzielenie białek od żółtek
  • długie miksowanie białek z cukrem (szczegóły w 1 kroku przepisu)
  • suszenie w odpowiedniej temperaturze
  • nieotwieranie piekarnika w trakcie suszenia bezy
  • nałożenie dodatków typu krem, świeże owoce przed samym jej podaniem

Składniki:

Beza:

  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 350 g cukru białego np. drobnego do wypieków
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ulubione owoce np. truskawki i mango
  • konfitura z czarnej porzeczki
Wyślij emailem

Jak zrobić bezę pavlova?


Krok 1

Ubijanie bezy

Beza Pavlova to pyszny, słodki deser, który najłatwiej przygotować np. za pomocą robota planetarnego z końcówką do ubijania białek. To zdecydowanie ułatwia ubicie na sztywno białek z cukrem.

Za pomocą miksera ręcznego to się również uda, tylko uprzedzam, że miksowanie zajmuje trochę czasu.

Ja przygotowałam bezę Pavlovą z 7 białek, o średnicy 28 cm. Jeśli chcecie wykonać jej większą czy mniejszą wersję to pamiętajcie, że na 1 białko należy dodać 50 g cukru. Przy czym warto pamiętać, że nie zmniejsza się zalecanej ilości cukru.

Do czystej, suchej misy robota dodajemy dokładnie oddzielone białka od żółtek (to bardzo ważne) – używałam takich w temperaturze pokojowej, a także dla testów te wyciągnięte prosto z lodówki i nie zauważyłam jakiejś różnicy w wykonanej bezie. Wsypujemy szczyptę soli i miksujemy na średnich obrotach miksera przez 1-2 minuty. Gdy zacznie się z nich robić puszysta, biała piana wtedy dodajemy stopniowo po płaskiej łyżce cukru.

W tej proporcji na 7 białek wychodzi łącznie 350 g cukru (najlepiej się sprawdza cukier drobny do wypieków, ale zwykły biały również będzie ok). Zazwyczaj sypię po 1 łyżce co około 30 sekund zwiększając obroty robota. Miksujemy do momentu gdy białka będą idealnie sztywne, a cukier się rozpuści – wystarczy spróbować odrobinę żeby sprawdzić czy czujemy w ustach chrupiący cukier, albo nawet rozetrzeć pianę pomiędzy palcami.

Po około 15-20 minutach miksowania na wysokich obrotach miksera powinniśmy już uzyskać błyszczącą, sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i dodajemy skrobię (3 łyżeczki) oraz sok z wyciśniętej cytryny (1 niepełna łyżka). Miksujemy dosłownie przez kilka sekund do połączenia się składników.


Krok 2

jak zrobić bezę pavlova

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 130 stopni (termoobieg).

Przygotowujemy sobie blachę dołączoną do piekarnika oraz papier do pieczenia.

Na środku rysujemy ołówkiem koło o średnicy 26-28 cm – tutaj może ułatwić sprawę średniej wielkości garnek.

Delikatnie nakładamy ubite białka na papier do pieczenia, łyżka za łyżką. Staramy się nie przekraczać narysowanego okręgu.


Krok 3

beza pavlova jak formować

Następnie za pomocą łyżki wyrównujemy sobie boki bezy- lecimy łyżką od dołu do góry próbując aby te boki stały się bardziej pionowe, proste, a nie wypukłe. Taki zabieg sprawi, że Pavlova po upieczeniu będzie ładnie, równo wyglądać i wizualnie ją nieco zwiększymy.


Krok 4

beza pavlova jak piec

Tak przygotowaną bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po około minucie zmniejszamy temperaturę do 90-95 stopni (termoobieg zostawiamy) i suszymy bezę przez 2-2,5 godziny.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dobrze przygotowana beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i lekko piankowa w środku.


Krok 5

beza pavlova z konfiturą

Nakładamy dodatki na bezę i ją dekorujemy przed samym jej podaniem.

Musi być całkowicie wystudzona – najlepiej kilka godzin po wyjęciu z piekarnika, choć można ją także przygotować 1-2 dni szybciej i tylko udekorować w dniu imprezy.

Dzięki temu krem nie wpłynie na jej konsystencję – pamiętajcie, że pod wpływem czasu bezy z nałożonymi kremami nieco rozmiękają i nie są już tak chrupiące jak na początku.

Dekorujemy ją już bezpośrednio na paterze, bo inaczej ciężko będzie ją później przenieść.

Na wierzchu bezy nakładamy warstwę konfitury – u mnie kwaśna z czarnej porzeczki. Fajnie będzie też pasować lemon curd.


Krok 6

krem do bezy pavlova

Dobrze schłodzoną śmietankę (36%, 250 g) miksujemy z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 łyżki), do momentu powstania sztywnego kremu. Delikatnie nakładamy na wierzch, łyżka za łyżką.


Krok 7

beza pavlova z owocami

Beza Pavlova może być udekorowana według Waszych preferencji. Sprawdzą się świetnie świeże owoce jak np. truskawki, maliny, porzeczki, borówki, mango, ale także pokrojone batoniki typu Kinder Bueno, Snickers, Kinderki.

Tak przygotowaną bezę przechowujemy w lodówce do momentu przyjścia gości. Kroimy bardzo delikatnie za pomocą ostrego noża. Smacznego!

Jeśli szukasz mniejszej wersji tego wypieku, bo np. obawiasz się krojenia i jej ewentualnego rozwalenia to polecam wypróbować praktycznie identyczny przepis – mini Pavlova. Ciekawa w smaku są także bezy w wersji banoffee.

Koniecznie pochwal się swoją bezą Pavlovą w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!


Beza Pavlova

Tort Pavlova

przepis na bezę pavlovą

Beza pavlova z mascarpone

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 219

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 dzień temu

Hej! Chyba wkradł się jakiś błąd w przepisie jeżeli chodzi o czas w piekarniku w temperaturze 130 stopni. Jest napisane że po minucie zmniejszamy temp do 90 stopni i suszymy beze ok 2,5 godziny. Chyba ok 20 minut powinna zostać w temp 130 stopni a nie jak jest napisane że minutę?;)

Katarzyna
Katarzyna
21 dni temu

Czy beza powinna być sucha? Piekę 2,5 h i wsadzam patyczka a on nadal mokry

Bogumiła
Bogumiła
22 dni temu

Wyszła super 😁

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Pavlowa wyszła pyszna 😋 ♥️

1000018733
Tala
Tala
1 miesiąc temu

Dzień dobry, mam pytanie.
Jakie konfitury oprócz porzeczkowej będą dobre?

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Czy beze można zrobić dzień wcześniej a krem następnego dnia?

Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

Wyglada pięknie ale przy krojeniu się rozwalała i zaczela być jakaś mokra, jakby puściła woda. nie wiem czy to wina kremu, czy z beza coś nie tak:( będę próbować dalej

CDEE0402-6B7E-4F10-9193-3E374434CC7A.jpeg
Ewelina
Ewelina
6 miesięcy temu

Po upieczeniu nie mogę jej “oderwać od papieru do pieczenia ” jest jakiś sposób na to ?

Gosia
Gosia
7 miesięcy temu

Dz dobry. A jak piec beze bez termoobiegu?

Dorota
Dorota
7 miesięcy temu

A czy zamiast cukru mogę użyć słodzika np. erytrolu?

Natalia
Natalia
10 miesięcy temu

Czy można cukier puder zamiast drobnego ? Nie ma u mnie w mieście drobnego cukru :/

Kinia22
Kinia22
11 miesięcy temu

Wow, ta beza wygląda nieziemsko! 😍 Będę robić na weekendzie!

Tort Pavlova

Czy szukasz deseru, który zaskoczy i zachwyci Twoich gości? Pozwól, że przedstawię Ci tort Pavlova – istny klejnot wśród deserów! Delikatna beza, która jest krucha na zewnątrz i rozpływa się w ustach w środku, stanowi podstawę tego majstersztyku. Ta biała chmurka to nic innego jak doskonała beza Pavlova, która otula Twoje zmysły swoją puszystością. Następnie, bogata warstwa kremu mascarpone jest tak lekka, że niemal unosi się nad bezą. Ale to nie koniec! Na wierzch trafiają świeże, soczyste owoce, które dodają koloru i świeżości. Tort Pavlova to nie tylko smak, ale również arcydzieło sztuki kulinarnej. Jego elegancka prezencja sprawia, że jest idealny na wyjątkowe okazje – od ślubów po urodziny i ogrodowe przyjęcia. Zaskocz swoich gości i podaruj im niezapomniane doświadczenie kulinarnych uniesień z tortem Pavlova.

Beza pavlova z mascarpone

Sama beza ma słodki smak i zapewne nikogo to nie dziwi, w końcu to białka z cukrem. Oczywiście można ją jeść solo, ale szczerze powiedziawszy dla mnie jest za słodka, dlatego ja zawsze dodaje składniki, które częściowo przełamują słodycz. W ten sposób powstała właśnie beza pavlova z mascarpone. To właśnie mascarpone dodaje deserowi niezwykłej kremowości. Ten włoski ser o aksamitnej konsystencji ma delikatny smak, który doskonale komplementuje słodycz bezy. Jego kremowa tekstura pasuje idealnie do deseru, nie przytłaczając jednocześnie lekkości bezy. Beza Pavlova z Mascarpone nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale również wygląda po prostu pięknie. Jej elegancki wygląd sprawia, że jest doskonałym wyborem na specjalne okazje. Oczywiście krem do bezy pavlova może być modyfikowany według własnych upodobań. Jeżeli jesteś czokoholikiem, to do kremu z mascarpone możesz dodać czekoladę. Świetny krem do bezy pavlova będzie również na bazie np. pistacji. Możesz wykorzystać do tego kremy pistacjowe czy inne orzechowe.

Beza pavlova z serkiem mascarpone i owocami

Kolejnym sposobem na przełamanie słodyczy jest dodanie owoców. Beza Pavlova z serkiem mascarpone i owocami to połączenie, które przenosi klasyczną bezę na wyżyny kulinarnego mistrzostwa. Świeże owoce na wierzchu, będą wręcz klejnotem królewskim tego deseru. Ja najbardziej lubię bezę pavlova z truskawkami oraz mango. Jako wielka fanka tych dwóch owoców, nie mogłam przygotować dla Was innej wersji 🙂 Oczywiście również dobrze smakuje np. beza pavlova z malinami czy borówkami. Wszystko zależy od twoi preferencji smakowych. Dla mnie każda beza pavlova z owocami smakuje rewelacyjnie. Jest idealna na specjalne okazje, ale również doskonała, aby uczcić codzienne chwile. Jej wyjątkowe połączenie smaków i tekstur sprawia, że jest to deser, który zostaje zapamiętany długo po ostatnim kęsie.

Beza pavlova, która zawsze wychodzi

Czy marzysz o bezie Pavlova, która zawsze wychodzi i jest doskonała za każdym razem? Oto Twój bilet do świata kulinarnych sukcesów! Ten przepis opisałam bardzo dokładnie i dzięki moim wskazówkom, Beza Pavlova zawsze wychodzi! Wyobraź sobie beze o idealnej konsystencji – kruchą na zewnątrz, a w środku miękką i puszystą. To nie jest sen, to rzeczywistość, którą możesz osiągnąć za każdym razem, kiedy przygotowujesz ten legendarny deser. Na koniec dodaj swoje ulubione owoce i krem, aby stworzyć własną wersję perfekcji. Niezależnie od tego, czy wybierasz klasyczne połączenie, czy eksperymentujesz z nowymi smakami, ta idealna beza Pavlova stanowi doskonałą bazę dla Twojej kreatywności. Jest to niezawodna to gwiazda każdego przyjęcia. Jej imponujący wygląd i wyjątkowy smak sprawią, że goście będą prosić o przepis, a ty raz na zawsze pożegnasz się z kulinarnymi wpadkami! Dzięki mojej Bezie Pavlova, która zawsze wychodzi, będziesz mógł cieszyć się pewnością sukcesu i pochwałami za Twój kulinarny talent. Jeżeli chcesz zrobić najpierw rozgrzewkę przed tym deserem i wypróbować coś prostszego, to koniecznie wypróbuj mój przepis bezy z kremem.

RozwińZwiń