Opis przepisu
Krem z Michałków klasycznych jest super smaczny, stabilny i uniwersalny. Sprawdzi się idealnie zarówno do tarty na słodko, dekoracji muffinek, babeczek czy jako warstwa w torcie. Jest niezwykle prosty do wykonania.
Przepis na: Krem z Michałków klasycznych
Porady na start
- Z podanych proporcji wystarczy kremu na 2 przełożenia tortu o średnicy 18-22 cm. Ewentualnie jedno przełożenie jeśli planujesz wykonać tort o średnicy 26-30 cm.
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 120 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- 5 sztuk Michałków klasycznych
- 1 nieco czubata łyżeczka masła orzechowego kremowego
- 250 g mascarpone
Zobacz również:
Krem z Michałków klasycznych - przepis krok po kroku
Krok 1
Krem z Michałków klasycznych jest bardzo prosty do przygotowania, jednak jego wykonanie najlepiej podzielić sobie na dwa dni. Równie dobrze możesz rozpocząć pracę nad nim rano, a tego samego dnia wieczorem dokończyć.
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (300 ml, u mnie UHT 30%) na małym ogniu. Nie doprowadzamy jej do wrzenia.
Gdy będzie gorąca to zdejmujemy garnek z palnika.
Dodajemy drobno posiekaną czekoladę mleczną (120 g), gorzką (40 g), Michałki klasyczne (5 sztuk), a także kremowe masło orzechowe (1 nieco czubata łyżeczka).
Krok 2
Gdyby np. Michałki nie chciały Wam się rozpuścić mimo długiego mieszania to wystarczy ponownie dać garnek na palnik i podgrzewać na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 3
Czekoladową masę można przełożyć do miski. Dodajemy schłodzone mascarpone (250 g) i miksujemy na wysokich obrotach miksera.
Krok 4
Pamiętaj, że mascarpone powinno być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć i nie będzie do odratowania.
PS. Jeśli na tym etapie Wasz krem nie wyszedł super stabilny to niestety nie został prawidłowo wykonany i trzeba go ratować np. żelatyną do deserów. Jest to kluczowe jeśli planujesz wyłożyć ten krem jako warstwa w torcie.
Krem z Michałków klasycznych jest już gotowy do przekładania tortu, tarty, dekoracji muffinek itp. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem czekoladowy lub krem pistacjowy do tortu.
Komentarze