Krem z Michałków klasycznych

5/5 (1 ocen)
Jeśli lubisz Michałki, ten krem na pewno Cię zachwyci. Ma intensywny smak, gładką konsystencję i świetnie sprawdza się do tortów, tart, a nawet jako samodzielny deser. Jest stabilny, nie za słodki i bardzo prosty w przygotowaniu.

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie 6 h

Krem z Michałków klasycznych

Opis przepisu

Krem z Michałków klasycznych jest super smaczny, stabilny i uniwersalny. Sprawdzi się idealnie zarówno do tarty na słodko, dekoracji muffinek, babeczek czy jako warstwa w torcie. Jest niezwykle prosty do wykonania.

Przepis na: Krem z Michałków klasycznych

Porady na start

  • Z podanych proporcji wystarczy kremu na 2 przełożenia tortu o średnicy 18-22 cm. Ewentualnie jedno przełożenie jeśli planujesz wykonać tort o średnicy 26-30 cm.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 5 sztuk Michałków klasycznych
  • 1 nieco czubata łyżeczka masła orzechowego kremowego
  • 250 g mascarpone
Wyślij emailem

Krem z Michałków klasycznych - przepis krok po kroku


Krok 1

Krem z Michałków klasycznych jest bardzo prosty do przygotowania, jednak jego wykonanie najlepiej podzielić sobie na dwa dni. Równie dobrze możesz rozpocząć pracę nad nim rano, a tego samego dnia wieczorem dokończyć.

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (300 ml, u mnie UHT 30%) na małym ogniu. Nie doprowadzamy jej do wrzenia.

Gdy będzie gorąca to zdejmujemy garnek z palnika.

Dodajemy drobno posiekaną czekoladę mleczną (120 g), gorzką (40 g), Michałki klasyczne (5 sztuk), a także kremowe masło orzechowe (1 nieco czubata łyżeczka).


Krok 2

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji.

Gdyby np. Michałki nie chciały Wam się rozpuścić mimo długiego mieszania to wystarczy ponownie dać garnek na palnik i podgrzewać na malutkim ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.  


Krok 3

Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy garnek i za pomocą łyżki lekko mieszamy masę. Powinna być gęsta, jednak może się zdarzyć, że będzie nieco rzadka – kwestia użytej śmietanki oraz czekolady.

Czekoladową masę można przełożyć do miski. Dodajemy schłodzone mascarpone (250 g) i miksujemy na wysokich obrotach miksera.  


Krok 4

Krem z Michałków klasycznych

Całość miksujemy przez około pół minuty, do momentu powstania gęstego, stabilnego kremu.

Pamiętaj, że mascarpone powinno być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć i nie będzie do odratowania.

PS. Jeśli na tym etapie Wasz krem nie wyszedł super stabilny to niestety nie został prawidłowo wykonany i trzeba go ratować np. żelatyną do deserów. Jest to kluczowe jeśli planujesz wyłożyć ten krem jako warstwa w torcie.  

Krem z Michałków klasycznych jest już gotowy do przekładania tortu, tarty, dekoracji muffinek itp. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój krem czekoladowy lub krem pistacjowy do tortu.


Krem z Michałków klasycznych

Krem z Michałkami klasycznymi

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments