Przygotowałam dla Was najprostszy krem do tortu z mascarpone jaki tylko może być! Jest naprawdę uniwersalny i wielokrotnie sprawdzony przy wielu wypiekach. Ostatnio używałam ten krem w torcie truskawkowym – idealnie pasuje w połączeniu z musem truskawkowym.
Krem do tortu
Na moim blogu znajdziesz między innymi krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu. Tym razem mam dla Was nieco lżejszą propozycję. Ten pyszny, śmietankowy krem do tortu sprawdza się idealnie jako dekoracja muffinek, babeczek czy kruchych rurek. Może stanowić warstwę w ciastach takich jak np. leśny mech, ciasto biały Lion czy ciasto Michałek. Ten krem śmietankowy ładnie trzyma swoją konsystencję. Wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego i dekorować nim wypieki.
Przepis na: Krem do tortu z mascarpone
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
Zobacz również:
Krem śmietankowy do tortu – porady i wskazówki
W tym wpisie mam dla Was kilka cennych wskazówek i porad, aby Wasz krem do tortu z mascarpone wyszedł idealny:
- Do przygotowania kremu potrzebna będzie schłodzona (wyjęta prosto z lodówki) śmietanka 30 lub 36%
- Mascarpone także powinno być wyjęte prosto z lodówki
- Korzystamy tylko z cukru pudru, a nie cukru białego
- Jeśli chcesz wykorzystać ten krem jako warstwę w torcie plus go nim także otynkować to najlepiej zrobić podwójną porcję kremu
- Jeżeli za długo będziesz ubijać krem to masa może Ci się zwarzyć
- Jeśli planujecie przygotować krem w ciepłe czy nawet upalne dni i boicie się czy krem się nie rozpuści to polecam dodać usztywniacz do śmietany – śmietan-fix, który można kupić praktycznie w każdym sklepie
- Przygotowany krem nakładamy na całkowicie wystygnięte biszkopty, muffinki itp
- Jeśli od razu nie używamy go do ciast czy nie dekorujemy nim wierzchu wypieków to przechowujemy go w lodówce
Krem do tortu z mascarpone - przepis krok po kroku
Krok 1
Jeśli planujesz dodać usztywniacz dla lepszej konsystencji masy (śmietan-fix) to wystarczy użyć śmietanki 30%. Przy skorzystaniu ze śmietanki 36% nie ma zbytnio potrzeby dodawania żadnego usztywniacza.
Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy wraz z cukrem pudrem (3 łyżki) i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Miksujemy przez około 3-4 minuty.
Jeśli Twoja śmietanka się nie ubiła, cały czas jest płynna to znaczy, że albo była np. nieświeża, albo ciepła albo naczynie w którym ubijasz (lub świderki) było mokre.
Krok 2
Krok 3
Krem jest już gotowy. Można go użyć do deseru, tortu, czy jako dekorację muffinek, babeczek. Jeśli nie planujesz go od razu wykorzystać to przechowujemy go w lodówce (max 3 dni).
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne kremy do tortu… Polecam wypróbować mój sprawdzony krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu.
Komentarze
Zrobiłam krem z bitej śmietany i serka maskarpone do tortu orzechowego. Dodałam kawy i trochę dobrego rumu. Musiałam zbalansować kawę większą ilością cukru, ale krem był super smaczny! No i oczywiście cały tort orzechowy!
Brzmi przepysznie! 😍
Czy na krem mogę nałożyć wiśnie w żelu?
Myślę, że tak, choć nie używałam ich nigdy. Jeśli będą dość rzadkie to mogą wpłynąć na konsystencję kremu 🙂
Czy mogę pomieszać śmietanki 30 i 36? Zabrakło mi 36 :/
Tak 🙂
Przepis jest świetny 🙂 czy mogłabym poprosić o potwierdzenie czy do tego przepisu daje 2 śmietany 36% po 200g ? Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się przepisem 🙂 Pozdrawiam Aga
Dziękuje 🤗 ja tutaj dodaje jedną śmietankę 500 ml 🙂 również pozdrawiam!
Na ile mniej więcej wystarczy przełożeń do tortu 22cm?
Myślę, że na 2 przełożenia powinien starczyć 🙂
Krem wspaniały! Szybki do zrobienia i super smakuje jako masa do tortu
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
dzień dobry, moja mama cały czas mi mówi że krem można zrobić bez śmietany i wystarczy śmietan-fix, to przecież nie zadziała, prawda?
To jest przepis na krem śmietankowy, więc jak usuniemy śmietankę to co to będzie? 😛
A ile tego kremu wychodzi? Potrzebuję krem do tortu na średnicę 30cm, będę wdzięczna za odpowiedź
Na jedną warstwę do przełożenia tortu powinno wystarczyć 🙂
Czy mogę w środek kremu (przełożenie biszkoptu) dodać żelke truskawkowa? Nie zadzieje się nic z kremem?
Żelka nie powinna na nic wpłynąć i zepsuć kremu 🙂
Witam czy mogę do kremu dodać brzoskwinie z puszki? Czy masa się nie zrobi lejąca?
Witam. Czy mogę do kremu dodać brzoskwinie z puszki? Czy masa się nie zrobi lejąca?
Zawsze można zrobić z brzoskwini w puszce frużelinę 🙂
Dobry pomysł 🙂
Ja od lat dodaję (po przesuszeniu ręcznikiem) brzoskwinie z syropu i maliny – i działa.
To nie jest dobry pomysł, bo brzoskwinie są w syropie… Trzeba by bylo całkiem ręcznikiem papierowym chyba wyczyścić, ale i tak by była szansa, że to rozwali strukturę kremu 🙂
dzień dobry.
Planuję podczas przekladania tortu dodać w srodkową warstwę kremu troche malinowej frużeliny. Czy konsystencja kremu nie zrobi się od tego dziwna?
pozdrawiam
Dzień dobry,
nie miksowałabym frużeliny z tym kremem, bo masa może się zrobić zbyt wodnista. Jak już to nałożyłabym jakąś cienką warstwę frużeliny na biszkopt, wyrównała, a następnie nałożyła krem 🙂
Czy tym kremem można otynkować tort?
To nie jest krem do tynkowania tortów tylko raczej do dekoracji muffinek czy jako warstwa w tortach pomiędzy biszkoptami…
czy ta porcja wystarczy na dwukrotne przełożenie tort o średnicy 22 cm?
Może zabraknąć na dwukrotne przełożenie. Lepiej zrobić z podwójnej porcji 🙂
świetny
Cieszę się, że smakuje 🙂
Czy krem można zabarwić barwnikiem? 🙂
Tak, jak najbardziej 🙂
Czy ta proporcja starczy na przełożenie okrągłego tortu i wykończenie go ?
Na przełożenie tak, ale aby starczyło na wykończenie, to trzeba byłoby zrobić co najmniej podwójną porcję 🙂
Dziękuję
Polecam przepis, krem wychodzi świetny i super sprawdził się jako masa do tortu
Bardzo się cieszę, że się sprawdził! 🙂
Czy krem sie nie rozpusci na torcie jak powrzucam do niego swieze borowki?
Raczej nie powinien się rozpuścić, ale wcześniej bym je oczywiście umyła, a później dokładnie wysuszyła. Radziłabym też nie przesadzać z ilością 🙂
Sprawdzony. Bardzo smaczny 😛
Nie wiem ile razy już robiłam krem z tego przepisu… :] ostatnio zrobiłam tort właśnie z tym kremem i powrzucałam do połowy świeże maliny, a do drugiej połowy kremu posiekane drobno oreo – tort wyszedł przepyszny