Krem do tortu z mascarpone

4.8/5 (715 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Krem do tortu z mascarpone

Przygotowałam dla Was najprostszy krem do tortu z mascarpone jaki tylko może być! Jest naprawdę uniwersalny i wielokrotnie sprawdzony przy wielu wypiekach. Ostatnio używałam ten krem w torcie truskawkowym – idealnie pasuje w połączeniu z musem truskawkowym.

Krem do tortu

Na moim blogu znajdziesz między innymi krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu. Tym razem mam dla Was nieco lżejszą propozycję. Ten pyszny, śmietankowy krem do tortu sprawdza się idealnie jako dekoracja muffinek, babeczek czy kruchych rurek. Może stanowić warstwę w ciastach takich jak np. leśny mech, ciasto biały Lion czy ciasto Michałek. Ten krem śmietankowy ładnie trzyma swoją konsystencję. Wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego i dekorować nim wypieki.

Przepis na: Krem do tortu z mascarpone

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix
  • 250 g mascarpone
Wyślij emailem

Krem śmietankowy do tortu – porady i wskazówki

W tym wpisie mam dla Was kilka cennych wskazówek i porad, aby Wasz krem do tortu z mascarpone wyszedł idealny:

  • Do przygotowania kremu potrzebna będzie schłodzona (wyjęta prosto z lodówki) śmietanka 30 lub 36%
  • Mascarpone także powinno być wyjęte prosto z lodówki
  • Korzystamy tylko z cukru pudru, a nie cukru białego
  • Jeśli chcesz wykorzystać ten krem jako warstwę w torcie plus go nim także otynkować to najlepiej zrobić podwójną porcję kremu
  • Jeżeli za długo będziesz ubijać krem to masa może Ci się zwarzyć
  • Jeśli planujecie przygotować krem w ciepłe czy nawet upalne dni i boicie się czy krem się nie rozpuści to polecam dodać usztywniacz do śmietany – śmietan-fix, który można kupić praktycznie w każdym sklepie
  • Przygotowany krem nakładamy na całkowicie wystygnięte biszkopty, muffinki itp
  • Jeśli od razu nie używamy go do ciast czy nie dekorujemy nim wierzchu wypieków to przechowujemy go w lodówce

Krem do tortu z mascarpone - przepis krok po kroku


Krok 1

masa do tortu

Do przygotowania tego kremu przyda się dobrze schłodzona śmietanka 30 lub 36% (musi być wyjęta prosto z lodówki, nie może być w temp. pokojowej).

Jeśli planujesz dodać usztywniacz dla lepszej konsystencji masy (śmietan-fix) to wystarczy użyć śmietanki 30%. Przy skorzystaniu ze śmietanki 36% nie ma zbytnio potrzeby dodawania żadnego usztywniacza.

Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy wraz z cukrem pudrem (3 łyżki) i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Miksujemy przez około 3-4 minuty.

Jeśli Twoja śmietanka się nie ubiła, cały czas jest płynna to znaczy, że albo była np. nieświeża, albo ciepła albo naczynie w którym ubijasz (lub świderki) było mokre.


Krok 2

krem śmietankowy

Gdy masa zacznie gęstnieć i będzie powstawać coraz bardziej sztywny krem to wtedy dodajemy mascarpone.


Krok 3

krem śmietankowy do tortu

Miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu. Ubijanie powinno zająć około 2 minut.

Krem jest już gotowy. Można go użyć do deseru, tortu, czy jako dekorację muffinek, babeczek. Jeśli nie planujesz go od razu wykorzystać to przechowujemy go w lodówce (max 3 dni).

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne kremy do tortu… Polecam wypróbować mój sprawdzony krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu.


Krem do tortu z mascarpone

Krem do tortu z mascarpone

Krem do tortu z mascarpone

Krem do tortu z mascarpone

Krem do tortu z mascarpone

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 715

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
78 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
vito
vito
3 dni temu

Taki krem robimy od lat ,ale proporcje sa dokaldnie odwrotne i nie tylko.
Na tort z trzech blatow potrzeba 750 gr mascarpone,300 gram smietanki 30 lub 36,100 gramow cukru pudru,1 cukier waniliowy i DWA a nawet 3 fixy do smeitanki.
Wtedy wystarczy na dwie warstwy i oblozenie tortu dookola,masa jest sztywna i wytrzymuje BEZ rozplywania sie dowolnie dlugo.
500 gramow smietanki na 250 mascarpone to jest zapewne blasd i mialo byc odworotnie.
I zawze dajemy fixy,to w nicyzm nie szkodzi a calosc momentalnie gestnieje i NIE da sie masy zepsuv

Emilia
Emilia
14 dni temu

Dzień dobry potrzebuje rady zrobiłam wszystko jak w przepisie, śmietanka się dobrze ubiła ale gdy dodałam mascarpone całą masa tak jagby się rozpłynęła miksowałam 10 min na wysokich obrotach i ma konsystencję takiej nie ubitej śmietany i jest taka lejąca. Bardzo proszę o szybką odpowiedz co pani myśli aby zrobić w takiej sytuacji (dodałam zdiecie jak to wygląda ale nie wiem czy pomoże haha)

IMG_20240921_210325
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Planuję zrobić tort 22 cm z trzeba warstwami kremu. Czy ta ilość wystarczy na tyle warstw? I czy taki krem nadaje się też na tynkowanie tortu? Jeśli tak to może zrobić podwójną porcję? Dziekuję z góry za odpowiedź 🙂

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Krem przepyszny zawsze robię z tego przepisu 🙂 Mam pytanko czy jak dodam świeże truskawki to stanie się coś kremem ?

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Mam na myśli położyć krem i powsadzać truskawki luzem czy wtedy coś się stanie z kremem ?

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo za pomoc 😘

Anamaria
Anamaria
2 miesięcy temu

mam 660ml smietanki 30% a reszte produktów na podwójną porcje i chce zrobić podwójną porcje czy coś sie stanie jesli nie bedzie 1000ml smietanki? prosze o szybką odpowiedź

Magdalena
Magdalena
2 miesięcy temu

Witam czy mogę przekładać tort kremem dziś aby na jutro był idealny czy lepiej poczekać do jutra rana boję się że do 12 godz w niedzielę się rozpuści

Agata
Agata
3 miesięcy temu

Czy można nałożyć go na wierzch i boki tortu? Bo potem chciałabym go obsypać wiórkami czekolady

Joasia
Joasia
4 miesięcy temu

Witam czy do kremu mogę dołożyć owoce? Typu maliny,jagody,jeżyny?

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Witam, super przepis bardzo dobrze wytlumaczony, wiele wskazowek, zrobie również czekoladowy. Mam pytanie jak mozna zrobic ten krem na waniliowo czy cukier waniliowy wystarczy albo olejek ? Mam 3 blaty rozmiar 25cm. Bialy krem chcialam dac do srodka czy wystarczy tej masy? A czekoladowy na otynkowanie. Czy czekoladowy na otynkowanie sie nadaje ? Tort chce zrobic dziec wczesniej. Pozdrawiam Kasia

Karolina
Karolina
5 miesięcy temu

Mam pytanie na jaką średnicę tortu jest przepis kremu ?
Mam 4 blaty biszkoptu 24cm

Ewa
Ewa
5 miesięcy temu

Czy czas ubijania śmietany 3-4 minuty, a z serkiem jeszcze 2 dalsze, nie jest za długi? Ja po minucie just mam masło.

1000000161
Gabrysia
Gabrysia
6 miesięcy temu

Czy nadaje się do tynkowania i ozdabiania tortu?

Tomek
Tomek
8 miesięcy temu

Ja jak ubijamy śmietankę na krem. To pierwsze 45 sekund do 1minuty ma maksymalnych obrotach ubijamy następnie najniższy bieg i około 3-4minuty. W ten sposób mi się nie rozwarstwia. Ot i tyle….

Agata
Agata
8 miesięcy temu

Jeżeli używam śmietany 36% to jak powinnam dostosować czas ubijania? Ciężko mi wyczuć czas kiedy będzie ten stop na odpowiedni krem.

Patiii
Patiii
9 miesięcy temu

Czy ten krem będzie dobry do metrowa

Ewa
Ewa
10 miesięcy temu

Zrobiłam krem z bitej śmietany i serka maskarpone do tortu orzechowego. Dodałam kawy i trochę dobrego rumu. Musiałam zbalansować kawę większą ilością cukru, ale krem był super smaczny! No i oczywiście cały tort orzechowy!

Bogusia
Bogusia
1 rok temu

Czy na krem mogę nałożyć wiśnie w żelu?

Anna
Anna
1 rok temu

Czy mogę pomieszać śmietanki 30 i 36? Zabrakło mi 36 :/

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Przepis jest świetny 🙂 czy mogłabym poprosić o potwierdzenie czy do tego przepisu daje 2 śmietany 36% po 200g ? Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się przepisem 🙂 Pozdrawiam Aga

Martyna
Martyna
1 rok temu

Na ile mniej więcej wystarczy przełożeń do tortu 22cm?

Anna
Anna
1 rok temu

Krem wspaniały! Szybki do zrobienia i super smakuje jako masa do tortu

maggie
maggie
1 rok temu

dzień dobry, moja mama cały czas mi mówi że krem można zrobić bez śmietany i wystarczy śmietan-fix, to przecież nie zadziała, prawda?

Kornelia
Kornelia
1 rok temu

A ile tego kremu wychodzi? Potrzebuję krem do tortu na średnicę 30cm, będę wdzięczna za odpowiedź

Ania
Ania
1 rok temu

Czy mogę w środek kremu (przełożenie biszkoptu) dodać żelke truskawkowa? Nie zadzieje się nic z kremem?

Ewa
Ewa
1 rok temu

Witam czy mogę do kremu dodać brzoskwinie z puszki? Czy masa się nie zrobi lejąca?

Ewa
Ewa
1 rok temu

Witam. Czy mogę do kremu dodać brzoskwinie z puszki? Czy masa się nie zrobi lejąca?

Dominika
Dominika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Ewa

Zawsze można zrobić z brzoskwini w puszce frużelinę 🙂

Filip
Filip
1 rok temu
W odpowiedzi do  Ewa

Ja od lat dodaję (po przesuszeniu ręcznikiem) brzoskwinie z syropu i maliny – i działa.

Natalia
Natalia
1 rok temu

dzień dobry.
Planuję podczas przekladania tortu dodać w srodkową warstwę kremu troche malinowej frużeliny. Czy konsystencja kremu nie zrobi się od tego dziwna?
pozdrawiam

Sandra
Sandra
1 rok temu

Czy tym kremem można otynkować tort?

Anamaria
Anamaria
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

pisała pani w przepisie ze jesli chcemy otynkować to zrobić podwojną porcje a teraz pani pisze ze to nie jest do tynkowania wiec jak w końcu?

Ania
Ania
2 lat temu

czy ta porcja wystarczy na dwukrotne przełożenie tort o średnicy 22 cm?

Zofia
Zofia
2 lat temu

świetny

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy krem można zabarwić barwnikiem? 🙂

Anna
Anna
2 lat temu

Czy ta proporcja starczy na przełożenie okrągłego tortu i wykończenie go ?

Anna
Anna
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję

Gosia
Gosia
2 lat temu

Polecam przepis, krem wychodzi świetny i super sprawdził się jako masa do tortu

Sandra
Sandra
2 lat temu

Czy krem sie nie rozpusci na torcie jak powrzucam do niego swieze borowki?

Izabela H.
Izabela H.
2 lat temu

Sprawdzony. Bardzo smaczny 😛

Ewa
Ewa
2 lat temu

Nie wiem ile razy już robiłam krem z tego przepisu… :] ostatnio zrobiłam tort właśnie z tym kremem i powrzucałam do połowy świeże maliny, a do drugiej połowy kremu posiekane drobno oreo – tort wyszedł przepyszny

Krem do tortu

Szukasz sprawdzony przepis na krem do tortu? Proszę bardzo! Na moim blogu znajdziesz między innymi krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu. Tym razem mam dla Was równie smaczną, lecz nieco lżejszą propozycję – śmietankowy krem do tortu z mascarpone. Jest naprawdę banalny do przygotowania! Raz, dwa i gotowe. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników. Ta prosta do zrobienia masa do tortu jest także bardzo szybka do przygotowania w porównaniu z innymi kremami jakie mam na blogu.

Tort z mascarpone

Na moim blogu znajdziesz prosty do zrobienia tort z mascarponetort truskawkowy, który przełożyłam musem truskawkowym i masą śmietankową z mascarpone. Uwielbiam takie połączenia smakowe! Szczególnie latem, gdzie taka śmietankowa, aksamitna masa idealnie pasuje do soczystych, sezonowych truskawek czy malin. Takie kremy do tortów naprawdę bardzo lubię! Krem maślany oczywiście też pasuje do tortów, jednak ja zdecydowanie bardziej wolę te na bazie ubitej śmietanki kremówki.
Masa do tortu z mascarpone
Ta masa do tortu z mascarpone nada się także jako krem do tynkowania tortu. Jeśli planujesz użyć ten krem jako warstwę w torcie plus otynkować nim jego boki i wierzch to należy koniecznie przygotować przepis z podwójnej porcji. Jestem pewna, że wyjdzie Ci już za pierwszym razem. Wystarczy tylko trzymać się wskazówek i przeczytać moje porady. Ten krem mascarpone do tortu z pewnością Ci posmakuje i będziesz do niego często wracać.

RozwińZwiń