DeserySłodkości

Krem do tortu z mascarpone

Przygotowałam dla Was najprostszy krem do tortu z mascarpone jaki tylko może być! Jest naprawdę uniwersalny i wielokrotnie sprawdzony przy wielu wypiekach. Ostatnio używałam ten krem w torcie truskawkowym – idealnie pasuje w połączeniu z musem truskawkowym.

Krem do tortu

Na moim blogu znajdziesz między innymi krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu. Tym razem mam dla Was nieco lżejszą propozycję. Ten pyszny, śmietankowy krem do tortu sprawdza się idealnie jako dekoracja muffinek, babeczek czy kruchych rurek. Może stanowić warstwę w ciastach takich jak np. leśny mech, ciasto biały Lion czy ciasto Michałek. Ten krem śmietankowy ładnie trzyma swoją konsystencję. Wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego i dekorować nim wypieki.

Krem śmietankowy do tortu – porady i wskazówki

W tym wpisie mam dla Was kilka cennych wskazówek i porad, aby Wasz krem do tortu z mascarpone wyszedł idealny:

  • Do przygotowania kremu potrzebna będzie schłodzona (wyjęta prosto z lodówki) śmietanka 30 lub 36%
  • Mascarpone także powinno być wyjęte prosto z lodówki
  • Korzystamy tylko z cukru pudru, a nie cukru białego
  • Jeśli chcesz wykorzystać ten krem jako warstwę w torcie plus go nim także otynkować to najlepiej zrobić podwójną porcję kremu
  • Jeżeli za długo będziesz ubijać krem to masa może Ci się zwarzyć
  • Jeśli planujecie przygotować krem w ciepłe czy nawet upalne dni i boicie się czy krem się nie rozpuści to polecam dodać usztywniacz do śmietany – śmietan-fix, który można kupić praktycznie w każdym sklepie
  • Przygotowany krem nakładamy na całkowicie wystygnięte biszkopty, muffinki itp
  • Jeśli od razu nie używamy go do ciast czy nie dekorujemy nim wierzchu wypieków to przechowujemy go w lodówce

Przepis na: Krem do tortu z mascarpone

  Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix
  • 250 g mascarpone

Krem do tortu z mascarpone – przepis krok po kroku:

masa do tortu
Krok 1 

Do przygotowania tego kremu przyda się dobrze schłodzona śmietanka 30 lub 36% (musi być wyjęta prosto z lodówki, nie może być w temp. pokojowej).

Jeśli planujesz dodać usztywniacz dla lepszej konsystencji masy (śmietan-fix) to wystarczy użyć śmietanki 30%. Przy skorzystaniu ze śmietanki 36% nie ma zbytnio potrzeby dodawania żadnego usztywniacza.

Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy wraz z cukrem pudrem (3 łyżki) i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Miksujemy przez około 3-4 minuty.

Jeśli Twoja śmietanka się nie ubiła, cały czas jest płynna to znaczy, że albo była np. nieświeża, albo ciepła albo naczynie w którym ubijasz (lub świderki) było mokre.


krem śmietankowy
Krok 2 

Gdy masa zacznie gęstnieć i będzie powstawać coraz bardziej sztywny krem to wtedy dodajemy mascarpone. Miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu. Ubijanie powinno zająć max 4-5 minut.


krem śmietankowy do tortu
Krok 3 

Miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu. Ubijanie powinno zająć około 2 minut.

Krem jest już gotowy. Można go użyć do deseru, tortu, czy jako dekorację muffinek, babeczek. Jeśli nie planujesz go od razu wykorzystać to przechowujemy go w lodówce (max 3 dni).

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne kremy do tortu… Polecam wypróbować mój sprawdzony krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu.


Krem do tortu z mascarpone

Krem do tortu z mascarpone

Krem do tortu z mascarpone

Krem do tortu z mascarpone

Krem do tortu z mascarpone

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 3 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwszy!

Krem do tortu

Szukasz sprawdzony przepis na krem do tortu? Proszę bardzo! Na moim blogu znajdziesz między innymi krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu. Tym razem mam dla Was równie smaczną, lecz nieco lżejszą propozycję – śmietankowy krem do tortu z mascarpone. Jest naprawdę banalny do przygotowania! Raz, dwa i gotowe. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników. Ta prosta do zrobienia masa do tortu jest także bardzo szybka do przygotowania w porównaniu z innymi kremami jakie mam na blogu.

Tort z mascarpone

Na moim blogu znajdziesz prosty do zrobienia tort z mascarponetort truskawkowy, który przełożyłam musem truskawkowym i masą śmietankową z mascarpone. Uwielbiam takie połączenia smakowe! Szczególnie latem, gdzie taka śmietankowa, aksamitna masa idealnie pasuje do soczystych, sezonowych truskawek czy malin. Takie kremy do tortów naprawdę bardzo lubię! Krem maślany oczywiście też pasuje do tortów, jednak ja zdecydowanie bardziej wolę te na bazie ubitej śmietanki kremówki.
Masa do tortu z mascarpone
Ta masa do tortu z mascarpone nada się także jako krem do tynkowania tortu. Jeśli planujesz użyć ten krem jako warstwę w torcie plus otynkować nim jego boki i wierzch to należy koniecznie przygotować przepis z podwójnej porcji. Jestem pewna, że wyjdzie Ci już za pierwszym razem. Wystarczy tylko trzymać się wskazówek i przeczytać moje porady. Ten krem mascarpone do tortu z pewnością Ci posmakuje i będziesz do niego często wracać.
Back to top button