Przygotowałam dla Was najprostszy krem do tortu z mascarpone jaki tylko może być! Jest naprawdę uniwersalny i wielokrotnie sprawdzony przy wielu wypiekach. Ostatnio używałam ten krem w torcie truskawkowym – idealnie pasuje w połączeniu z musem truskawkowym.
Krem do tortu
Na moim blogu znajdziesz między innymi krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu. Tym razem mam dla Was nieco lżejszą propozycję. Ten pyszny, śmietankowy krem do tortu sprawdza się idealnie jako dekoracja muffinek, babeczek czy kruchych rurek. Może stanowić warstwę w ciastach takich jak np. leśny mech, ciasto biały Lion czy ciasto Michałek. Ten krem śmietankowy ładnie trzyma swoją konsystencję. Wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego i dekorować nim wypieki.
Przepis na: Krem do tortu z mascarpone
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
Zobacz również:
Krem śmietankowy do tortu – porady i wskazówki
W tym wpisie mam dla Was kilka cennych wskazówek i porad, aby Wasz krem do tortu z mascarpone wyszedł idealny:
- Do przygotowania kremu potrzebna będzie schłodzona (wyjęta prosto z lodówki) śmietanka 30 lub 36%
- Mascarpone także powinno być wyjęte prosto z lodówki
- Korzystamy tylko z cukru pudru, a nie cukru białego
- Jeśli chcesz wykorzystać ten krem jako warstwę w torcie plus go nim także otynkować to najlepiej zrobić podwójną porcję kremu
- Jeżeli za długo będziesz ubijać krem to masa może Ci się zwarzyć
- Jeśli planujecie przygotować krem w ciepłe czy nawet upalne dni i boicie się czy krem się nie rozpuści to polecam dodać usztywniacz do śmietany – śmietan-fix, który można kupić praktycznie w każdym sklepie
- Przygotowany krem nakładamy na całkowicie wystygnięte biszkopty, muffinki itp
- Jeśli od razu nie używamy go do ciast czy nie dekorujemy nim wierzchu wypieków to przechowujemy go w lodówce
Krem do tortu z mascarpone - przepis krok po kroku
Krok 1
Jeśli planujesz dodać usztywniacz dla lepszej konsystencji masy (śmietan-fix) to wystarczy użyć śmietanki 30%. Przy skorzystaniu ze śmietanki 36% nie ma zbytnio potrzeby dodawania żadnego usztywniacza.
Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy wraz z cukrem pudrem (3 łyżki) i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Miksujemy przez około 3-4 minuty.
Jeśli Twoja śmietanka się nie ubiła, cały czas jest płynna to znaczy, że albo była np. nieświeża, albo ciepła albo naczynie w którym ubijasz (lub świderki) było mokre.
Krok 2
Krok 3
Krem jest już gotowy. Można go użyć do deseru, tortu, czy jako dekorację muffinek, babeczek. Jeśli nie planujesz go od razu wykorzystać to przechowujemy go w lodówce (max 3 dni).
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne kremy do tortu… Polecam wypróbować mój sprawdzony krem budyniowy czy krem czekoladowy do tortu.
Komentarze
Taki krem robimy od lat ,ale proporcje sa dokaldnie odwrotne i nie tylko.
Na tort z trzech blatow potrzeba 750 gr mascarpone,300 gram smietanki 30 lub 36,100 gramow cukru pudru,1 cukier waniliowy i DWA a nawet 3 fixy do smeitanki.
Wtedy wystarczy na dwie warstwy i oblozenie tortu dookola,masa jest sztywna i wytrzymuje BEZ rozplywania sie dowolnie dlugo.
500 gramow smietanki na 250 mascarpone to jest zapewne blasd i mialo byc odworotnie.
I zawze dajemy fixy,to w nicyzm nie szkodzi a calosc momentalnie gestnieje i NIE da sie masy zepsuv
Nie ma błędu i proporcje są właściwe 🙂 Robiłam ten krem już naprawdę wiele razy i moim zdaniem wychodzi super. Nie ma przecież jednego właściwego przepisu na krem z mascarpone, tak jak nie ma jednego właściwego przepisu na sernik czy rosół 🙂 Dziękuję za podzielenie się swoim przepisem, chętnie wypróbuję go w wolnym czasie.
Dzień dobry potrzebuje rady zrobiłam wszystko jak w przepisie, śmietanka się dobrze ubiła ale gdy dodałam mascarpone całą masa tak jagby się rozpłynęła miksowałam 10 min na wysokich obrotach i ma konsystencję takiej nie ubitej śmietany i jest taka lejąca. Bardzo proszę o szybką odpowiedz co pani myśli aby zrobić w takiej sytuacji (dodałam zdiecie jak to wygląda ale nie wiem czy pomoże haha)
Miksowanie śmietanki z mascarpone powinno zająć dosłownie chwilkę. 10 minut to zdecydowanie za długo i jeśli nawet w ciągu 5 minut nie powstał sztywny krem to składniki mogły być niewystarczająco dobrze schłodzone, miska lub świderki mogły być mokre, czy ciepłe wyciągnięte prosto ze zmywarki, ewentualnie składniki nie były świeże… Więcej pomysłów nie mam co mogło pójść źle 🙁
Planuję zrobić tort 22 cm z trzeba warstwami kremu. Czy ta ilość wystarczy na tyle warstw? I czy taki krem nadaje się też na tynkowanie tortu? Jeśli tak to może zrobić podwójną porcję? Dziekuję z góry za odpowiedź 🙂
Ciężko mi tak na oko oszacować, bo też zależy od grubości kremu jakie lubi Pani nakładać, ale z pewnością podwoiłabym wszystkie składniki, bo z tych proporcji wyjdzie za mało 🙂
Krem nadaje się do otynkowania, ale skoro Pani chce dać go w trzech warstwach oraz otynkować tym samym to całość wyjdzie bardzo mdła według mnie.
Polecam zajrzeć na moje przepisy na torty i są tam fajne propozycje smakowe 🙂
Krem przepyszny zawsze robię z tego przepisu 🙂 Mam pytanko czy jak dodam świeże truskawki to stanie się coś kremem ?
Z pewnością krem nie będzie już tak samo sztywny jak bez truskawek, ponieważ one mogą puścić trochę soku w trakcie mieszania mikserem. Jak już to polecam do gotowego kremu dodać drobno pokrojone świeże truskawki i wymieszać za pomocą łyżki 🙂
Mam na myśli położyć krem i powsadzać truskawki luzem czy wtedy coś się stanie z kremem ?
Nie powinno się nic stać 🙂 Tylko jeśli chodzi Pani o tort i ma to być to jedna warstwa w torcie to polecam zrobić tak jak opisałam powyżej – pokroić drobno i wymieszać łyżką 🙂
Dziękuję bardzo za pomoc 😘
Proszę 🙂
Raczej nie powinno się nic stać 🙂
mam 660ml smietanki 30% a reszte produktów na podwójną porcje i chce zrobić podwójną porcje czy coś sie stanie jesli nie bedzie 1000ml smietanki? prosze o szybką odpowiedź
Witam czy mogę przekładać tort kremem dziś aby na jutro był idealny czy lepiej poczekać do jutra rana boję się że do 12 godz w niedzielę się rozpuści
Oczywiście można szybciej nałożyć ten krem 🙂
Czy można nałożyć go na wierzch i boki tortu? Bo potem chciałabym go obsypać wiórkami czekolady
Tak 🙂
Witam czy do kremu mogę dołożyć owoce? Typu maliny,jagody,jeżyny?
Tak, tylko uprzedzam, że zmiksowane owoce mogą rozrzedzić krem i nie będzie już taki stabilny.
Witam, super przepis bardzo dobrze wytlumaczony, wiele wskazowek, zrobie również czekoladowy. Mam pytanie jak mozna zrobic ten krem na waniliowo czy cukier waniliowy wystarczy albo olejek ? Mam 3 blaty rozmiar 25cm. Bialy krem chcialam dac do srodka czy wystarczy tej masy? A czekoladowy na otynkowanie. Czy czekoladowy na otynkowanie sie nadaje ? Tort chce zrobic dziec wczesniej. Pozdrawiam Kasia
Krem waniliowy to całkiem inny przepis. Jak coś to mam na blogu przepis na krem budyniowy waniliowy – świetnie się sprawdzi do tortu 🙂
Ten krem z mascarpone wystarczy raczej na dwa przełożenia blatów.
Krem czekoladowy z mojego bloga nadaje się na otynkowanie, napisałam o tym w przepisie 🙂
Mam pytanie na jaką średnicę tortu jest przepis kremu ?
Mam 4 blaty biszkoptu 24cm
Na dwa przełożenia powinno wystarczyć. Wszystko zależy od tego jak grubą warstwę kremu Pani lubi w tortach, dodatkowo czy będzie on wzbogacany jakimiś świeżymi owocami itp.
Czy czas ubijania śmietany 3-4 minuty, a z serkiem jeszcze 2 dalsze, nie jest za długi? Ja po minucie just mam masło.
Nie słyszałam o przypadku żeby komuś po minucie zrobiło się masło ze schłodzonej śmietanki… Czas ubijania na pewno jest właściwy 🙂
Czy nadaje się do tynkowania i ozdabiania tortu?
To jest przepis na krem do tortu, a nie na tynk… Do ozdabiania wierzchu jak najbardziej się nada 🙂 Na tynk mam inny przepis – proszę wejść na tort Kinder 🙂
Ja jak ubijamy śmietankę na krem. To pierwsze 45 sekund do 1minuty ma maksymalnych obrotach ubijamy następnie najniższy bieg i około 3-4minuty. W ten sposób mi się nie rozwarstwia. Ot i tyle….
Jeżeli używam śmietany 36% to jak powinnam dostosować czas ubijania? Ciężko mi wyczuć czas kiedy będzie ten stop na odpowiedni krem.
Ale ja nie jestem w stanie podać dokładnej ilości sekund czy minut ile trzeba ubijać. Po prostu aż krem będzie sztywny 🙂
Czy ten krem będzie dobry do metrowa
Nie będzie tak stabilny jak budyniowy, więc raczej nie polecam 🙂
Zrobiłam krem z bitej śmietany i serka maskarpone do tortu orzechowego. Dodałam kawy i trochę dobrego rumu. Musiałam zbalansować kawę większą ilością cukru, ale krem był super smaczny! No i oczywiście cały tort orzechowy!
Brzmi przepysznie! 😍
Czy na krem mogę nałożyć wiśnie w żelu?
Myślę, że tak, choć nie używałam ich nigdy. Jeśli będą dość rzadkie to mogą wpłynąć na konsystencję kremu 🙂
Czy mogę pomieszać śmietanki 30 i 36? Zabrakło mi 36 :/
Tak 🙂
Przepis jest świetny 🙂 czy mogłabym poprosić o potwierdzenie czy do tego przepisu daje 2 śmietany 36% po 200g ? Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się przepisem 🙂 Pozdrawiam Aga
Dziękuje 🤗 ja tutaj dodaje jedną śmietankę 500 ml 🙂 również pozdrawiam!
Na ile mniej więcej wystarczy przełożeń do tortu 22cm?
Myślę, że na 2 przełożenia powinien starczyć 🙂
Krem wspaniały! Szybki do zrobienia i super smakuje jako masa do tortu
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
dzień dobry, moja mama cały czas mi mówi że krem można zrobić bez śmietany i wystarczy śmietan-fix, to przecież nie zadziała, prawda?
To jest przepis na krem śmietankowy, więc jak usuniemy śmietankę to co to będzie? 😛
A ile tego kremu wychodzi? Potrzebuję krem do tortu na średnicę 30cm, będę wdzięczna za odpowiedź
Na jedną warstwę do przełożenia tortu powinno wystarczyć 🙂
Czy mogę w środek kremu (przełożenie biszkoptu) dodać żelke truskawkowa? Nie zadzieje się nic z kremem?
Żelka nie powinna na nic wpłynąć i zepsuć kremu 🙂
Witam czy mogę do kremu dodać brzoskwinie z puszki? Czy masa się nie zrobi lejąca?
Witam. Czy mogę do kremu dodać brzoskwinie z puszki? Czy masa się nie zrobi lejąca?
Zawsze można zrobić z brzoskwini w puszce frużelinę 🙂
Dobry pomysł 🙂
Ja od lat dodaję (po przesuszeniu ręcznikiem) brzoskwinie z syropu i maliny – i działa.
To nie jest dobry pomysł, bo brzoskwinie są w syropie… Trzeba by bylo całkiem ręcznikiem papierowym chyba wyczyścić, ale i tak by była szansa, że to rozwali strukturę kremu 🙂
dzień dobry.
Planuję podczas przekladania tortu dodać w srodkową warstwę kremu troche malinowej frużeliny. Czy konsystencja kremu nie zrobi się od tego dziwna?
pozdrawiam
Dzień dobry,
nie miksowałabym frużeliny z tym kremem, bo masa może się zrobić zbyt wodnista. Jak już to nałożyłabym jakąś cienką warstwę frużeliny na biszkopt, wyrównała, a następnie nałożyła krem 🙂
Czy tym kremem można otynkować tort?
To nie jest krem do tynkowania tortów tylko raczej do dekoracji muffinek czy jako warstwa w tortach pomiędzy biszkoptami…
pisała pani w przepisie ze jesli chcemy otynkować to zrobić podwojną porcje a teraz pani pisze ze to nie jest do tynkowania wiec jak w końcu?
Bo to nie jest stricte tynk do tortu tylko przepis na krem. Można obłożyć nim wierzch i boki tortu, ale nie jest to typowy tynk.
czy ta porcja wystarczy na dwukrotne przełożenie tort o średnicy 22 cm?
Może zabraknąć na dwukrotne przełożenie. Lepiej zrobić z podwójnej porcji 🙂
świetny
Cieszę się, że smakuje 🙂
Czy krem można zabarwić barwnikiem? 🙂
Tak, jak najbardziej 🙂
Czy ta proporcja starczy na przełożenie okrągłego tortu i wykończenie go ?
Na przełożenie tak, ale aby starczyło na wykończenie, to trzeba byłoby zrobić co najmniej podwójną porcję 🙂
Dziękuję
Polecam przepis, krem wychodzi świetny i super sprawdził się jako masa do tortu
Bardzo się cieszę, że się sprawdził! 🙂
Czy krem sie nie rozpusci na torcie jak powrzucam do niego swieze borowki?
Raczej nie powinien się rozpuścić, ale wcześniej bym je oczywiście umyła, a później dokładnie wysuszyła. Radziłabym też nie przesadzać z ilością 🙂
Sprawdzony. Bardzo smaczny 😛
Nie wiem ile razy już robiłam krem z tego przepisu… :] ostatnio zrobiłam tort właśnie z tym kremem i powrzucałam do połowy świeże maliny, a do drugiej połowy kremu posiekane drobno oreo – tort wyszedł przepyszny