Opis przepisu
Tym razem mam dla Was przepis na pyszny, owocowy tort bez pieczenia. Wykonany na podłużnych biszkoptach, przełożony masą brzoskwiniową i stracciatella. Idealny w upalne dni!
Tort Charlotte
Ten tort bez pieczenia nazywany jest często jako tort charlotte i charakteryzuje się biszkoptami układanymi wokół wnętrza tortu. Jest naprawdę prosty do przygotowania i wychodzi leciutki oraz bardzo owocowy. Nie za słodki, lecz takie w sam raz. Ze względu na kilka godzin chłodzenia, najlepiej przygotować go dzień przed planowaną imprezą.
Jeśli chcesz to oczywiście zamiast podłużnych biszkoptów na spód, możesz użyć tradycyjnego jasnego biszkoptu – w tym wpisie znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na BISZKOPT NA TORT.
Przepis na: Tort bez pieczenia
Składniki:
Masa brzoskwiniowa:
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 130 ml wrzątku
- 2/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 350 g)
- 50 ml śmietanki kremówki 36%
Masa straciatella:
- 1 galaretka przezroczysta
- 130 ml wrzątku
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 30 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 1 galaretka przezroczysta lub brzoskwiniowa
- 450 ml wrzątku
- 1/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 150 g)
- około 30-36 podłużnych biszkoptów
- opcjonalnie świeży granat
Zobacz również:
Tort bez pieczenia przepis krok po kroku:
Krok 1
Tort bez pieczenia wykonałam w wysokim rancie o średnicy 26 cm, ale spokojnie możesz użyć zwykłej tortownicy.
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek we wrzątku.
W misce rozpuszczamy galaretkę przeźroczystą lub brzoskwiniową w 450 ml wrzątku (na wierzch ciasta) – do lekkiego stężenia (można to przyspieszyć w lodówce, tylko trzeba kontrolować, aby całkowicie nie stężała).
W jednym kubku rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową w 130 ml wrzątku (do masy brzoskwiniowej), a w drugim przezroczystą w 130 ml wrzątku (do masy straciatella) – do lekkiego stężenia.
Spód rantu wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach układamy podłużne biszkopty.
Co zrobić żeby biszkopty ładnie “stały” po bokach foremki? Ja zwykle nadcinam (równam z jednej strony) końce, bo te zaokrąglone końcówki sprawiają, że ułożone biszkopty będą co chwilę spadać podczas układania.
Krok 2
Tymi podłużnymi biszkoptami (jak do tiramisu) wykładamy boki i spód foremki. Staramy się, aby były ułożone dość ciasno koło siebie.
Krok 3
Masa brzoskwiniowa:
Gdy galaretka brzoskwiniowa będzie w kubku już taka lekko tężejąca, wtedy wyciągamy ją z lodówki.
Do przygotowania masy brzoskwiniowej użyłam większej puszki brzoskwiń w puszce – po odsączeniu zostało mi niecałe 500 g owoców. Przekładamy około 350 g do wysokiego naczynia i blendujemy na mus.
Krok 4
Do miski wlewamy zimną śmietankę (50 ml), a także wyciągniętą z lodówki galaretkę.
Krok 5
Wkładamy do lodówki aż masa będzie się robić tężejąca – nie może być płynna.
Krok 6
Gdy będzie już taka nieco gęsta, wtedy przelewamy/przekładamy ją do blaszki. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut..
Krok 7
Masa stracciatella
Gdy galaretka przezroczysta w kubku będzie już taka lekko tężejąca, wtedy wyciągamy ją z lodówki.
Dobrze schłodzoną śmietankę (400 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) na wysokich obrotach miksera do momentu powstania sztywnego kremu. Wlewamy galaretkę i miksujemy przez kilka sekund. Dodajemy także posiekaną w drobną kostkę czekoladę (lub startą na tarce, około 30-40 g), mieszamy za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia.
Krok 8
Krok 9
Następnie nakładamy tężejącą masę stracciatella. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 10
Nakładamy plasterki brzoskwiń i posypujemy garścią świeżego granatu.
Krok 11
Zalewamy wierzch tężejącą galaretką przeźroczystą – nie może być płynna, bo inaczej wypłynie pomiędzy biszkoptami.
Wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach (a najlepiej na następny dzień).
Koniecznie pochwal się swoim torcikiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Jak przygotować żelatynę zamiast przezroczystej galaretki?!
Tutaj użyłabym stricte żelatyny do deserów, a nie taką zwykłą. Pewnie około 2 płaskich łyżek rozpuszczonych w 80 ml wody do kremu stracciatella 🙂
Jeśli nie robiła Pani wcześniej deserów z żelatyną to proponuję jednak trzymać się przepisu.
Mam pytanko jaki miała Pani smak galaretki przeźroczystej ? Bo mam wingoronową i truskawkową i nie wiem ,która lepiej 😀
Chyba bym wybrała winogronową 🙂
Po prostu pycha 😋
Polecam 👍
A taki w środku…
Ekstra wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował! 🙂
A tak wygląda w środku 😃
rewelka 🙂
Oj tak, Posmakował!!
We dwoje zjedliśmy połowę na raz 😂😂😂 mąż wieczorem zjadł kolejną porcję, więc 3/4 na dwoje poszło…
Pyszny polecam
Bardzo się cieszę, że posmakował 😍 Wszystkiego najlepszego dla solenizanta/solenizantki! ❤️
Łatwy do zrobienia i pyszny 😊
Pięknie wyszedł torcik! 🙂 Super dekoracja!
Dziękuję. To na 3 urodziny synka. Mały też zajadał ☺️
Pyszny!
Ekstra! 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Polecam! 🙂 Dziecinnie proste a pyszne i efektowne ciasto 😍
Pięknie wyszedł torcik 🙂
Czy na wierzch użyła Pani brzoskwiniowej czy przezroczystej galaretki? Pozdraawiam:)
Widać na zdjęciach po przekroju ciasta – przeźroczysta 🙂
W jaki sposób przełożyć torcik na paterę?
Ja użyłam rant bez dna i papier do pieczenia, dzięki czemu mogłam przenieść torcik ciągnąc za papier i usuwając rant 🙂
Super przepis!! A to moje dzieło 🙂
Pięknie się prezentuje! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Ten tort zrobił u mnie w pracy furorę! 🚀
Bardzo się cieszę, że smakował 🤗
Czy ten tort dobrze się kroi? Wygląda zachęcając
Tak dobrze się kroi 🙂 dolne biszkopty nasiąkają, tylko trzeba celować między bocznymi 🙂
Nie jestem mistrzem kulinarnym, ale ten przepis jest na tyle prosty, że nawet ja sobie z nim poradziłem i udało mi się po wielu latach zaskoczyć żonę 🙂 Była pewna, że go kupiłem 🤣
Dzień dobry, mam pytanie. Czy zamiast brzoskwiń można dać np. truskawki?
Dzień dobry, oczywiście 🙂
Ciasto bardzo pyszne,robilam swojej koleżance na urodziny jako torcik.wyszedl bardzo owocowy i nie był slodki tylko taki w sam raz.zamiast granatu dałam czerwona porzeczkę.Polecam
Cieszę się 🙂 Nastepnym razem moze się uda Pani dodac foteczkę ciacha 😛 Pozdrawiam 🙂