Tort bez pieczenia

4.7/5 (162 ocen)
Tort bez pieczenia to elegancki deser, który nie wymaga użycia piekarnika do jego przygotowania. Składa się biszkoptów, warstwy masy straciatella, galaretki oraz owoców, tworząc pyszny i łatwy w wykonaniu deser.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie 4h

Tort bez pieczenia

Opis przepisu

Tym razem mam dla Was przepis na pyszny, owocowy tort bez pieczenia. Wykonany na podłużnych biszkoptach, przełożony masą brzoskwiniową i stracciatella. Idealny w upalne dni!

Tort Charlotte

Ten tort bez pieczenia nazywany jest często jako tort charlotte i charakteryzuje się biszkoptami układanymi wokół wnętrza tortu. Jest naprawdę prosty do przygotowania i wychodzi leciutki oraz bardzo owocowy. Nie za słodki, lecz takie w sam raz. Ze względu na kilka godzin chłodzenia, najlepiej przygotować go dzień przed planowaną imprezą.

Jeśli chcesz to oczywiście zamiast podłużnych biszkoptów na spód, możesz użyć tradycyjnego jasnego biszkoptu – w tym wpisie znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na BISZKOPT NA TORT.

Przepis na: Tort bez pieczenia

Składniki:

Masa brzoskwiniowa:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 130 ml wrzątku
  • 2/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 350 g)
  • 50 ml śmietanki kremówki 36%

Masa straciatella:

  • 1 galaretka przezroczysta
  • 130 ml wrzątku
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 30 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 1 galaretka przezroczysta lub brzoskwiniowa
  • 450 ml wrzątku
  • 1/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 150 g)
  • około 30-36 podłużnych biszkoptów
  • opcjonalnie świeży granat
Wyślij emailem

Tort bez pieczenia przepis krok po kroku:


Krok 1

Tort bez pieczenia wykonałam w wysokim rancie o średnicy 26 cm, ale spokojnie możesz użyć zwykłej tortownicy.

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek we wrzątku.

W misce rozpuszczamy galaretkę przeźroczystą lub brzoskwiniową w 450 ml wrzątku (na wierzch ciasta) – do lekkiego stężenia (można to przyspieszyć w lodówce, tylko trzeba kontrolować, aby całkowicie nie stężała).

W jednym kubku rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową w 130 ml wrzątku (do masy brzoskwiniowej), a w drugim przezroczystą w 130 ml wrzątku (do masy straciatella) – do lekkiego stężenia.

Spód rantu wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach układamy podłużne biszkopty.

Co zrobić żeby biszkopty ładnie “stały” po bokach foremki? Ja zwykle nadcinam (równam z jednej strony) końce, bo te zaokrąglone końcówki sprawiają, że ułożone biszkopty będą co chwilę spadać podczas układania.


Krok 2

Tymi podłużnymi biszkoptami (jak do tiramisu) wykładamy boki i spód foremki. Staramy się, aby były ułożone dość ciasno koło siebie.  


Krok 3

Masa brzoskwiniowa:

Gdy galaretka brzoskwiniowa będzie w kubku już taka lekko tężejąca, wtedy wyciągamy ją z lodówki.

Do przygotowania masy brzoskwiniowej użyłam większej puszki brzoskwiń w puszce – po odsączeniu zostało mi niecałe 500 g owoców. Przekładamy około 350 g do wysokiego naczynia i blendujemy na mus.


Krok 4

Do miski wlewamy zimną śmietankę (50 ml), a także wyciągniętą z lodówki galaretkę.


Krok 5

Ponownie blendujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.

Wkładamy do lodówki aż masa będzie się robić tężejąca – nie może być płynna.


Krok 6

Gdy będzie już taka nieco gęsta, wtedy przelewamy/przekładamy ją do blaszki. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut..


Krok 7

Masa stracciatella

Gdy galaretka przezroczysta w kubku będzie już taka lekko tężejąca, wtedy wyciągamy ją z lodówki.

Dobrze schłodzoną śmietankę (400 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) na wysokich obrotach miksera do momentu powstania sztywnego kremu. Wlewamy galaretkę i miksujemy przez kilka sekund. Dodajemy także posiekaną w drobną kostkę czekoladę (lub startą na tarce, około 30-40 g), mieszamy za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia.   


Krok 8

Na masę brzoskwiniową nakładamy warstwę biszkoptów.


Krok 9

Następnie nakładamy tężejącą masę stracciatella. Wkładamy do lodówki na 30 minut.  


Krok 10

Tort bez pieczenia

Nakładamy plasterki brzoskwiń i posypujemy garścią świeżego granatu.


Krok 11

prosty tort

Zalewamy wierzch tężejącą galaretką przeźroczystą – nie może być płynna, bo inaczej wypłynie pomiędzy biszkoptami.

Wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach (a najlepiej na następny dzień).

Koniecznie pochwal się swoim torcikiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!


Tort bez pieczenia

tort dla dzieci

tort urodzinowy

Tort bez pieczenia

ciasto bez pieczenia

ciasto z owocami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 162

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
2 miesięcy temu

Polecam! 🙂 Dziecinnie proste a pyszne i efektowne ciasto 😍

IMG_20240218_101117
Dominika
Dominika
4 miesięcy temu

Czy na wierzch użyła Pani brzoskwiniowej czy przezroczystej galaretki? Pozdraawiam:)

Iza
Iza
5 miesięcy temu

W jaki sposób przełożyć torcik na paterę?

Domi
Domi
8 miesięcy temu

Super przepis!! A to moje dzieło 🙂

IMG_20230813_162605.jpg
Sylwia K
Sylwia K
8 miesięcy temu

Ten tort zrobił u mnie w pracy furorę! 🚀

Mikos
Mikos
8 miesięcy temu

Czy ten tort dobrze się kroi? Wygląda zachęcając

Amator
Amator
8 miesięcy temu

Nie jestem mistrzem kulinarnym, ale ten przepis jest na tyle prosty, że nawet ja sobie z nim poradziłem i udało mi się po wielu latach zaskoczyć żonę 🙂 Była pewna, że go kupiłem 🤣

Tala
Tala
9 miesięcy temu

Dzień dobry, mam pytanie. Czy zamiast brzoskwiń można dać np. truskawki?

Ela
Ela
9 miesięcy temu

Ciasto bardzo pyszne,robilam swojej koleżance na urodziny jako torcik.wyszedl bardzo owocowy i nie był slodki tylko taki w sam raz.zamiast granatu dałam czerwona porzeczkę.Polecam