Tort bez pieczenia

4.7/5 (167 ocen)
Tort bez pieczenia to elegancki deser, który nie wymaga użycia piekarnika do jego przygotowania. Składa się biszkoptów, warstwy masy straciatella, galaretki oraz owoców, tworząc pyszny i łatwy w wykonaniu deser.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie 4h

Tort bez pieczenia

Opis przepisu

Tym razem mam dla Was przepis na pyszny, owocowy tort bez pieczenia. Wykonany na podłużnych biszkoptach, przełożony masą brzoskwiniową i stracciatella. Idealny w upalne dni!

Tort Charlotte

Ten tort bez pieczenia nazywany jest często jako tort charlotte i charakteryzuje się biszkoptami układanymi wokół wnętrza tortu. Jest naprawdę prosty do przygotowania i wychodzi leciutki oraz bardzo owocowy. Nie za słodki, lecz takie w sam raz. Ze względu na kilka godzin chłodzenia, najlepiej przygotować go dzień przed planowaną imprezą.

Jeśli chcesz to oczywiście zamiast podłużnych biszkoptów na spód, możesz użyć tradycyjnego jasnego biszkoptu – w tym wpisie znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na BISZKOPT NA TORT.

Przepis na: Tort bez pieczenia

Składniki:

Masa brzoskwiniowa:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 130 ml wrzątku
  • 2/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 350 g)
  • 50 ml śmietanki kremówki 36%

Masa straciatella:

  • 1 galaretka przezroczysta
  • 130 ml wrzątku
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 30 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 1 galaretka przezroczysta lub brzoskwiniowa
  • 450 ml wrzątku
  • 1/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 150 g)
  • około 30-36 podłużnych biszkoptów
  • opcjonalnie świeży granat
Wyślij emailem

Tort bez pieczenia przepis krok po kroku:


Krok 1

Tort bez pieczenia wykonałam w wysokim rancie o średnicy 26 cm, ale spokojnie możesz użyć zwykłej tortownicy.

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek we wrzątku.

W misce rozpuszczamy galaretkę przeźroczystą lub brzoskwiniową w 450 ml wrzątku (na wierzch ciasta) – do lekkiego stężenia (można to przyspieszyć w lodówce, tylko trzeba kontrolować, aby całkowicie nie stężała).

W jednym kubku rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową w 130 ml wrzątku (do masy brzoskwiniowej), a w drugim przezroczystą w 130 ml wrzątku (do masy straciatella) – do lekkiego stężenia.

Spód rantu wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach układamy podłużne biszkopty.

Co zrobić żeby biszkopty ładnie “stały” po bokach foremki? Ja zwykle nadcinam (równam z jednej strony) końce, bo te zaokrąglone końcówki sprawiają, że ułożone biszkopty będą co chwilę spadać podczas układania.


Krok 2

Tymi podłużnymi biszkoptami (jak do tiramisu) wykładamy boki i spód foremki. Staramy się, aby były ułożone dość ciasno koło siebie.  


Krok 3

Masa brzoskwiniowa:

Gdy galaretka brzoskwiniowa będzie w kubku już taka lekko tężejąca, wtedy wyciągamy ją z lodówki.

Do przygotowania masy brzoskwiniowej użyłam większej puszki brzoskwiń w puszce – po odsączeniu zostało mi niecałe 500 g owoców. Przekładamy około 350 g do wysokiego naczynia i blendujemy na mus.


Krok 4

Do miski wlewamy zimną śmietankę (50 ml), a także wyciągniętą z lodówki galaretkę.


Krok 5

Ponownie blendujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.

Wkładamy do lodówki aż masa będzie się robić tężejąca – nie może być płynna.


Krok 6

Gdy będzie już taka nieco gęsta, wtedy przelewamy/przekładamy ją do blaszki. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut..


Krok 7

Masa stracciatella

Gdy galaretka przezroczysta w kubku będzie już taka lekko tężejąca, wtedy wyciągamy ją z lodówki.

Dobrze schłodzoną śmietankę (400 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) na wysokich obrotach miksera do momentu powstania sztywnego kremu. Wlewamy galaretkę i miksujemy przez kilka sekund. Dodajemy także posiekaną w drobną kostkę czekoladę (lub startą na tarce, około 30-40 g), mieszamy za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia.   


Krok 8

Na masę brzoskwiniową nakładamy warstwę biszkoptów.


Krok 9

Następnie nakładamy tężejącą masę stracciatella. Wkładamy do lodówki na 30 minut.  


Krok 10

Tort bez pieczenia

Nakładamy plasterki brzoskwiń i posypujemy garścią świeżego granatu.


Krok 11

prosty tort

Zalewamy wierzch tężejącą galaretką przeźroczystą – nie może być płynna, bo inaczej wypłynie pomiędzy biszkoptami.

Wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach (a najlepiej na następny dzień).

Koniecznie pochwal się swoim torcikiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!


Tort bez pieczenia

tort dla dzieci

tort urodzinowy

Tort bez pieczenia

ciasto bez pieczenia

ciasto z owocami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 167

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
26 dni temu

Łatwy do zrobienia i pyszny 😊

IMG_2800
Ania
Ania
24 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję. To na 3 urodziny synka. Mały też zajadał ☺️

Anna
Anna
2 miesięcy temu

Pyszny!

IMG_9745
Magda
Magda
5 miesięcy temu

Polecam! 🙂 Dziecinnie proste a pyszne i efektowne ciasto 😍

IMG_20240218_101117
Dominika
Dominika
7 miesięcy temu

Czy na wierzch użyła Pani brzoskwiniowej czy przezroczystej galaretki? Pozdraawiam:)

Iza
Iza
8 miesięcy temu

W jaki sposób przełożyć torcik na paterę?

Domi
Domi
11 miesięcy temu

Super przepis!! A to moje dzieło 🙂

IMG_20230813_162605.jpg
Sylwia K
Sylwia K
11 miesięcy temu

Ten tort zrobił u mnie w pracy furorę! 🚀

Mikos
Mikos
11 miesięcy temu

Czy ten tort dobrze się kroi? Wygląda zachęcając

Amator
Amator
11 miesięcy temu

Nie jestem mistrzem kulinarnym, ale ten przepis jest na tyle prosty, że nawet ja sobie z nim poradziłem i udało mi się po wielu latach zaskoczyć żonę 🙂 Była pewna, że go kupiłem 🤣

Tala
Tala
1 rok temu

Dzień dobry, mam pytanie. Czy zamiast brzoskwiń można dać np. truskawki?

Ela
Ela
1 rok temu

Ciasto bardzo pyszne,robilam swojej koleżance na urodziny jako torcik.wyszedl bardzo owocowy i nie był slodki tylko taki w sam raz.zamiast granatu dałam czerwona porzeczkę.Polecam