Gdy tylko pojawiają się pierwsze truskawki, wtedy przygotowuję na różne okazje mój sprawdzony tort truskawkowy. Jest bardzo owocowy, pięknie się kroi i co najważniejsze nie jest zbyt słodki, czy ciężki. Mój tort truskawkowy przygotowałam na bazie uniwersalnego przepisu na biszkopt. Całość smakuje fantastycznie!
Tort z truskawkami
Tort truskawkowy przełożyłam masą śmietankową z truskawkami, musem truskawkowym, a wierzch udekorowałam drobno posiekanymi pistacjami i połówkami truskawek. Uwielbiam to połączenie smakowe! Taki tort z owocami świetnie się sprawdza na wszelkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, chrzciny czy komunię. Żeby był wysoki to warto go przygotować w mniejszej tortownicy np. o średnicy 22 cm (ewentualnie 24 cm). Jeżeli potrzebujesz większy tort to trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość jajek i pozostałych składników w biszkopcie.
Krem do tortu
Jeśli planujesz ten tort truskawkowy wzbogacić dodatkowym kremem to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony czekoladowy krem do tortu lub krem budyniowy. Oba są pyszne i tak naprawdę moje ulubione! To najlepsze kremy do tortu, które moim zdaniem póki co nie mają konkurencji.
Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).
Przepis na: Tort truskawkowy
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru np. drobnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie szczypta cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
- 50 g truskawek
Mus truskawkowy:
- 150 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 150 ml wrzątku
Masa na wierzch i boki tortu:
- 800 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
- kilka truskawek do dekoracji
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- opcjonalnie garść pistacji
Zobacz również:
Jak zrobić tort truskawkowy?
Krok 1
Gdy biszkopt będzie już zimny wtedy go kroimy na 3 równe blaty. Każdy lekko ponczujemy wodą (można także wymieszać wodę z 2 łyżkami soku z cytryny).
Mus truskawkowy
Do miseczki wlewamy 150 ml wrzątku, wsypujemy 1 galaretkę truskawkową. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki aż zacznie się robić lekko tężejąca. W tym czasie ok. 150 g truskawek blendujemy na gładki mus. Wlewamy tężejącą galaretkę i całość miksujemy.
Pierwszy blat biszkoptu wkładamy do tortownicy (w której piekliśmy biszkopt). Nakładamy tężejący mus truskawkowy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy biszkopt.
Masa śmietankowa
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę (250 ml) ubijamy wraz z 4 łyżkami i 1 usztywniaczem do śmietany (śmietan-fix). Gdy masa zacznie się robić sztywna, wtedy dodajemy mascarpone (250g) i opcjonalnie wsypujemy szczyptę cukru z prawdziwą wanilią czy ekstraktu waniliowego.
Na biszkopt w tortownicy nakładamy 2 łyżki gęstego dżemu truskawkowego i posypujemy równomiernie drobno pokrojonymi truskawkami (ok 50g). Nakładamy krem śmietankowy i dokładnie rozsmarowujemy. Nakładamy górny biszkopt i ponownie lekko dociskamy.
Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki (minimum 2 godziny).
Krok 2
Przygotowujemy nowy krem na wierzch i boki tortu: Dobrze schłodzoną śmietankę (ok. 800 ml) miksujemy na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i 2 śmietan-fixami i ekstraktem waniliowym.
Boki i wierzch tortu smarujemy kremem śmietankowym (wykorzystujemy nieco ponad połowę kremu).
Polewa czekoladowa
W małym garnku roztapiamy czekoladę gorzką wraz z jedną łyżeczką masła lub oleju kokosowego. Odstawiamy do przestygnięcia. Roztopioną czekoladę przelewamy do plastikowej buteleczki lub rękawa cukierniczego z tylką np. Wilton 7. Dekorujemy tort robiąc „drip cake”, zaczynając od brzegu tortu. Polewę czekoladową wyciskamy ostrożnie przy brzegu, tak aby ładnie, kroplami spłynęła po trocie. Następnie jeszcze troszkę czekolady możemy wycisnąć przy brzegu ciasta, tylko nie za dużo żeby nie było problemu później z krojeniem tortu.
Śmietankę, która nam zostanie przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką np.Wilton 1M i robimy wzdłuż brzegów tortu dekoracyjne wzorki. Wierzch posypujemy jeszcze opcjonalnie drobno posiekanymi pistacjami, a przed samym podaniem tortu układamy na jego wierzchu kilka połówek truskawek.
Wkładamy tort do lodówki na całą noc.
Jeśli szukasz podobnego przepisu (nieco trudniejszego) to koniecznie zobacz mój tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy.
Komentarze
Tort dla mojej trzylatki. Wizualnie nieco zmieniony, ale w środku wszystko zgodnie z przepisem. Wszystkim bardzo smakował, zgodnie stwierdzono, że jest taki w sam raz 😉
Piekłam w tortownicy na 26 cm, więc składniki zrobiłam 1.6x
Piękny torcik 🙂 Wszystkiego najlepszego dla małej solenizantki!
Jakiej wielkości tortownica?
“Żeby był wysoki to warto go przygotować w mniejszej tortownicy np. o średnicy 22 cm (ewentualnie 24 cm). Jeżeli potrzebujesz większy tort to trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość jajek i pozostałych składników w biszkopcie”
Nie tak ładny jak na zdjęciach wyżej ale przepyszny 😋
Nie no wyszedł super! 🙂 Cieszę się, że smakował, pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie <3