Tort truskawkowy

4.5/5 (182 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Trudny

Czas przygotowania

50 min

tort truskawkowy przepis

Gdy tylko pojawiają się pierwsze truskawki, wtedy przygotowuję na różne okazje mój sprawdzony tort truskawkowy. Jest bardzo owocowy, pięknie się kroi i co najważniejsze nie jest zbyt słodki, czy ciężki. Mój tort truskawkowy przygotowałam na bazie uniwersalnego przepisu na biszkopt. Całość smakuje fantastycznie!

Tort z truskawkami

Tort truskawkowy przełożyłam masą śmietankową z truskawkami, musem truskawkowym, a wierzch udekorowałam drobno posiekanymi pistacjami i połówkami truskawek. Uwielbiam to połączenie smakowe! Taki tort z owocami świetnie się sprawdza na wszelkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, chrzciny czy komunię. Żeby był wysoki to warto go przygotować w mniejszej tortownicy np. o średnicy 22 cm (ewentualnie 24 cm). Jeżeli potrzebujesz większy tort to trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość jajek i pozostałych składników w biszkopcie.

Krem do tortu

Jeśli planujesz ten tort truskawkowy wzbogacić dodatkowym kremem to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony czekoladowy krem do tortu lub krem budyniowy. Oba są pyszne i tak naprawdę moje ulubione! To najlepsze kremy do tortu, które moim zdaniem póki co nie mają konkurencji.

Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).

Przepis na: Tort truskawkowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie szczypta cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
  • 50 g truskawek

Mus truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150 ml wrzątku

Masa na wierzch i boki tortu:

  • 800 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • kilka truskawek do dekoracji
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • opcjonalnie garść pistacji
Wyślij emailem

Jak zrobić tort truskawkowy?


Krok 1

biszkopt

Dokładny przepis na biszkopt na tort znajdziesz tu (klik).

Gdy biszkopt będzie już zimny wtedy go kroimy na 3 równe blaty. Każdy lekko ponczujemy wodą (można także wymieszać wodę z 2 łyżkami soku z cytryny).

Mus truskawkowy

Do miseczki wlewamy 150 ml wrzątku, wsypujemy 1 galaretkę truskawkową. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki aż zacznie się robić lekko tężejąca. W tym czasie ok. 150 g truskawek blendujemy na gładki mus. Wlewamy tężejącą galaretkę i całość miksujemy.

Pierwszy blat biszkoptu wkładamy do tortownicy (w której piekliśmy biszkopt). Nakładamy tężejący mus truskawkowy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy biszkopt.

Masa śmietankowa

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę (250 ml) ubijamy wraz z 4 łyżkami i 1 usztywniaczem do śmietany (śmietan-fix). Gdy masa zacznie się robić sztywna, wtedy dodajemy mascarpone (250g) i opcjonalnie wsypujemy szczyptę cukru z prawdziwą wanilią czy ekstraktu waniliowego.

Na biszkopt w tortownicy nakładamy 2 łyżki gęstego dżemu truskawkowego i posypujemy równomiernie drobno pokrojonymi truskawkami (ok 50g). Nakładamy krem śmietankowy i dokładnie rozsmarowujemy. Nakładamy górny biszkopt i ponownie lekko dociskamy.

Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki (minimum 2 godziny).


Krok 2

biszkopt

Dobrze schłodzony tort wyjmujemy z tortownicy i delikatnie go przekładamy na paterę lub tak jak ja zostawiamy tort na spodzie tortownicy (ściągnęłam tylko boki tortownicy).

Przygotowujemy nowy krem na wierzch i boki tortu: Dobrze schłodzoną śmietankę (ok. 800 ml) miksujemy na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i 2 śmietan-fixami i ekstraktem waniliowym.

Boki i wierzch tortu smarujemy kremem śmietankowym (wykorzystujemy nieco ponad połowę kremu).

Polewa czekoladowa

W małym garnku roztapiamy czekoladę gorzką wraz z jedną łyżeczką masła lub oleju kokosowego. Odstawiamy do przestygnięcia. Roztopioną czekoladę przelewamy do plastikowej buteleczki lub rękawa cukierniczego z tylką np. Wilton 7. Dekorujemy tort robiąc „drip cake”, zaczynając od brzegu tortu. Polewę czekoladową wyciskamy ostrożnie przy brzegu, tak aby ładnie, kroplami spłynęła po trocie. Następnie jeszcze troszkę czekolady możemy wycisnąć przy brzegu ciasta, tylko nie za dużo żeby nie było problemu później z krojeniem tortu.

Śmietankę, która nam zostanie przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką np.Wilton 1M i robimy wzdłuż brzegów tortu dekoracyjne wzorki. Wierzch posypujemy jeszcze opcjonalnie drobno posiekanymi pistacjami, a przed samym podaniem tortu układamy na jego wierzchu kilka połówek truskawek.

Wkładamy tort do lodówki na całą noc.

Jeśli szukasz podobnego przepisu (nieco trudniejszego) to koniecznie zobacz mój tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy.


tort truskawkowy

tort truskawkowy

lekki tort z truskawkami

tort z truskawkami

przepis na tort z truskawkami

tort z truskawkami przepis

prosty przepis na tort truskawkowy

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 182

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzanna
Zuzanna
1 rok temu

Tort dla mojej trzylatki. Wizualnie nieco zmieniony, ale w środku wszystko zgodnie z przepisem. Wszystkim bardzo smakował, zgodnie stwierdzono, że jest taki w sam raz 😉
Piekłam w tortownicy na 26 cm, więc składniki zrobiłam 1.6x

1687114657721.jpg
Natalia
Natalia
1 rok temu

Jakiej wielkości tortownica?

Kasia F.
Kasia F.
1 rok temu

Nie tak ładny jak na zdjęciach wyżej ale przepyszny 😋

inbound1099665181925602186.jpg

Tort z truskawkami

W maju gdy sezon komunijny w pełni coraz częściej są wyszukiwane proste, domowy torty. Najczęściej mocno owocowe na jasnym, klasycznym biszkopcie. Tutaj przy okazji znajdziesz mój sprawdzony przepis na najlepszy biszkopt do tortu. Jednak oprócz komunii, mamy co chwilkę inne wszelakie okazje do świętowania jak np. urodziny, imieniny, chrzciny, wesele, czy nawet parapetówka. Dla osób, które lubią takie lekkie i mocno owocowe torty polecam mój prosty przepis na tort truskawkowy. Jest przepyszny i bardzo efektowny. Uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli. Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż szybki i prosty tort truskawkowy. Bardzo go lubię zarówno przygotowywać jak i jeść.

Tort owocowy

Moim zdaniem tort owocowy to hit każdej rodzinnej uroczystości. Polecam korzystać z sezonowych owoców czy nawet tych z puszki – brzoskwinie czy ananas w syropie też się fajnie sprawdza. Osobiście to nie przepadam za takimi tortami z ciężkimi, mdłymi masami. Ale taki tort z mascarpone i truskawkami to uwielbiam! Nie ma nic lepszego! Jeśli spodziewasz się gości to ten torcik z truskawkowy ich zachwyci. Przełożony lekką masą śmietankową z mascarpone, a także musem truskawkowym.. Rewelka! Ten tort  truskawkowy dla dzieci podbije ich podniebienia! Jestem pewna, że zjedzą do ostatniego kęsa swój ukrojony kawałek.

Prosty przepis na tort truskawkowy

W tym wpisie znajdziesz naprawdę prosty przepis na tort truskawkowy, który wyjdzie za pierwszym razem. Jestem tego pewna! Przeczytaj najpierw dokładnie mój przepis na tort z truskawkami, aby przygotować wszystko po kolei w dobrym harmonogramie czasowym. Najlepiej dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin szybciej upiec sobie biszkopt na tort – to bardzo ważne, aby był dobrze wystudzony. Lekki tort z truskawkami polecam udekorować dripem czekoladowym, świeżymi truskawkami i posiekanymi pistacjami. W takim zestawieniu smakowym smakuje mi najbardziej. Koniecznie wypróbuj mój przepis na tort śmietankowo truskawkowy i daj znać w komentarzu jak Ci smakuje. Jeśli szukasz podobnego przepisu to koniecznie zobacz mój tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy.

RozwińZwiń