Ciasta biszkoptowe i babkiSłodkości

Tort truskawkowy

Gdy tylko pojawiają się pierwsze truskawki, wtedy przygotowuję na różne okazje mój sprawdzony tort truskawkowy. Jest bardzo owocowy, pięknie się kroi i co najważniejsze nie jest zbyt słodki, czy ciężki. Mój tort truskawkowy przygotowałam na bazie uniwersalnego przepisu na biszkopt. Całość smakuje fantastycznie!

Tort z truskawkami

Tort truskawkowy przełożyłam masą śmietankową z truskawkami, musem truskawkowym, a wierzch udekorowałam drobno posiekanymi pistacjami i połówkami truskawek. Uwielbiam to połączenie smakowe! Taki tort z owocami świetnie się sprawdza na wszelkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny czy komunie.

Przepis na: Tort truskawkowy

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 50 min

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie szczypta cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
  • 50 g truskawek

Mus truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150 ml wrzątku

Masa na wierzch i boki tortu:

  • 800 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • kilka truskawek do dekoracji
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • opcjonalnie garść pistacji

Jak zrobić tort truskawkowy?

Wykonanie:

biszkopt
Krok 1 

Dokładny przepis na biszkopt na tort znajdziesz tu (klik).

Gdy biszkopt będzie już zimny wtedy go kroimy na 3 równe blaty. Każdy lekko ponczujemy wodą (można także wymieszać wodę z 2 łyżkami soku z cytryny).

Mus truskawkowy: Do miseczki wlewamy 150 ml wrzątku, wsypujemy 1 galaretkę truskawkową. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki aż zacznie się robić lekko tężejąca. W tym czasie ok. 150 g truskawek blendujemy na gładki mus. Wlewamy tężejącą galaretkę i całość miksujemy.

Pierwszy blat biszkoptu wkładamy do tortownicy (w której piekliśmy biszkopt). Nakładamy tężejący mus truskawkowy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy biszkopt.

Masa śmietankowa: Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę (250 ml) ubijamy wraz z 4 łyżkami i 1 usztywniaczem do śmietany (śmietan-fix). Gdy masa zacznie się robić sztywna, wtedy dodajemy mascarpone (250g) i opcjonalnie wsypujemy szczyptę cukru z prawdziwą wanilią czy ekstraktu waniliowego.

Na biszkopt w tortownicy nakładamy 2 łyżki gęstego dżemu truskawkowego i posypujemy równomiernie drobno pokrojonymi truskawkami (ok 50g). Nakładamy krem śmietankowy i dokładnie rozsmarowujemy. Nakładamy górny biszkopt i ponownie lekko dociskamy.

Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki (minimum 2 godziny).


tort
Krok 2 

Dobrze schłodzony tort wyjmujemy z tortownicy i delikatnie go przekładamy na paterę lub tak jak ja zostawiamy tort na spodzie tortownicy (ściągnęłam tylko boki tortownicy).

Przygotowujemy nowy krem na wierzch i boki tortu: Dobrze schłodzoną śmietankę (ok. 800 ml) miksujemy na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i 2 śmietan-fixami i ekstraktem waniliowym.

Boki i wierzch tortu smarujemy kremem śmietankowym (wykorzystujemy nieco ponad połowę kremu).

Polewa czekoladowa: W małym garnku roztapiamy czekoladę gorzką wraz z jedną łyżeczką masła lub oleju kokosowego. Odstawiamy do przestygnięcia. Roztopioną czekoladę przelewamy do plastikowej buteleczki lub rękawa cukierniczego z tylką np. Wilton 7. Dekorujemy tort robiąc „drip cake”, zaczynając od brzegu tortu. Polewę czekoladową wyciskamy ostrożnie przy brzegu, tak aby ładnie, kroplami spłynęła po trocie. Następnie jeszcze troszkę czekolady możemy wycisnąć przy brzegu ciasta, tylko nie za dużo żeby nie było problemu później z krojeniem tortu.

Śmietankę, która nam zostanie przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką np.Wilton 1M i robimy wzdłuż brzegów tortu dekoracyjne wzorki. Wierzch posypujemy jeszcze opcjonalnie drobno posiekanymi pistacjami, a przed samym podaniem tortu układamy na jego wierzchu kilka połówek truskawek.

Wkładamy tort do lodówki na całą noc.


tort truskawkowy

tort truskawkowy

tort z truskawkami

tort z truskawkami

ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

tort śmietankowy

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button