Opis przepisu
Przed Wami tort urodzinowy o smaku czekoladowo- truskawkowym! Jest naprawdę pracochłonny, ale smak Wam wynagrodzi robociznę i poświęcony czas.
Tort
Co ciekawe na samo dodawanie tego przepisu krok po kroku zeszło mi ponad 4 godziny żeby wszystko jak najlepiej Wam wyjaśnić i szczegółowo opisać. Mam nadzieję, że to docenicie i wypróbujecie mój tort. Czekam na Wasze opinie w komentarzach.
Delikatny biszkopt przełożony kremem czekoladowym, śmietankowym, musem truskawkowym i chrupką czekoladową… No istna poezja smaku! Kiedy pokazałam Wam na Facebooku i Instagramie ten tort urodzinowy, to nie było dnia, abyście się nie upominali o przepis.
Przepis na: Tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy
Składniki:
Biszkopt:
- przepis na biszkopt na tort >>
Krem czekoladowy:
- przepis na krem czekoladowy do tortu >>
Chrupka czekoladowa:
- 40 g blanszowanych migdałów
- 40 g drobnego cukru
- 40 g płatków kukurydzianych
- 75 g mlecznej czekolady
Masa śmietankowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie szczypta cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
Mus truskawkowy:
- 300 g truskawek lub wiśni mrożonych lub świeżych (wiśnie bez pestek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 4 łyżki zimnej wody
Tynk do tortu:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g czekolady białej
- 50 ml śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
- opcjonalnie bezy >>
- opcjonalnie lizaki bezowe >>
Zobacz również:
Jak zrobić tort truskawkowy?
Krok 1
Mój biszkopt miał średnicę 22 cm.
Gdy biszkopt będzie już zimny wtedy go kroimy na 3 równe blaty. Każdy lekko ponczujemy wodą (można także użyć zaparzonej herbaty czarnej).
Krok 2
Migdały blanszowane podsmażamy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.
Cukier dodajemy do małego garnka. Podgrzewamy na średniej mocy palnika, a gdy się całkiem roztopi i nabierze takiego bursztynowego koloru (jasny brąz), wtedy dodajemy migdały i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki. Tą masę automatycznie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy (uważajcie żeby się nie poparzyć, bo masa będzie gorąca). Gdy nasze migdały w karmelu całkowicie ostygną i nieco stwardnieją, wtedy je rozdrabniamy je za pomocą blendera lub malaksera na drobny piasek.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a do niej dodajemy masę migdałową i płatki kukurydziane (należy je lekko pokruszyć dłońmi) i dokładnie wszystko mieszamy.
Na papierze do pieczenia formujemy okrąg o średnicy delikatnie mniejszej niż średnica naszego biszkoptu. Ta chrupka powinna mieć grubość ok 4 mm żeby dobrze się kroiła (najlepiej ją rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 3
Możecie zamienić krem śmietankowy podany w tym przepisie na krem czekoladowy, tylko wtedy do przełożenia dwóch blatów biszkoptu będzie potrzebna cała porcja kremu, a nie połowa.
Krok 4
Krok 6
Truskawki (ja użyłam mrożonych) wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy aż truskawki puszczą sok. Gotujemy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Do szklanki wsypujemy żelatynę i zimną wodę, mieszamy i odstawiamy na 1-2 minuty do napęcznienia. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę.
Krok 7
Całość mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i częściowego tężenia.
Krok 8
Krok 9
Krok 12
Przepis na tynk do tortu podpatrzyłam tu. Jest prosty do zrobienia i pięknie się nakłada na boki tortu.
Czekoladę białą wraz ze śmietaną roztapiamy w mikrofalówce przez 30-60 sekund (nie doprowadzamy do jej wrzenia, więc najlepiej podgrzewać np. 30 sekund, wyciągnąć, przemieszać i ponownie wsadzić do mikrofalówki). Odkładamy do przestudzenia (do temperatury pokojowej).
Krok 13
Dodajemy czekoladę w temp. pokojowej i ubijamy do momentu uzyskania jasnej puszystej i gęstej masy. Wtedy jest już ona gotowa do tynkowania tortu.
Krok 15
Dekorujemy według swojego uznania. Ja przygotowałam drip czekoladowy (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z masłem), a następnie poukładałam na wierzchu beziki i lizaki bezowe.
Tort wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki.
Komentarze
Czy chrupka nie rozmięknie od masy? Jeżeli zrobię tort dzień wcześniej przed podaniem?
Raczej nie powinna jak będzie zrobiony tort dzień wcześniej 🙂
Niestety nie wyszedł mi krem czekoladowy, choć robiłam wszystko według wskazówek. Nie zgęstniał wystarczająco, a przyspieszanie w zamrażalniku też nic nie pomogło. Spędził całą noc w lodówce i był za rzadki. Co mogło być tego przyczyną? Jakość czekolady? Dałam Wedel, więc to chyba nie to.
No to niestety ciężko mi powiedzieć czemu mógł nie wyjść… Najpierw trzeba było schłodzić przez minimum 5 godzin roztopioną śmietankę z czekoladą, a później miksując z mascarpone robi się od razu gęsty, stabilny.
Tort smaczny, jednak biszkopt mi opadł(dało się przekroić tylko na pół) i musiałam piec drugi tym razem ciemny, chrupka natomiast wyszła twarda. Ale ogólnie polecam
No to niestety pewnie białka w biszkopcie nie były wystarczająco dobrze ubite skoro biszkopt opadł 🙂 Ale wizualnie tort się prezentuje świetnie!
Czy chrupkę można przygotować dzień przed przekładaniem kremem ?
Tak, można 🙂
Czy zamiast migdałów blanszowanych można użyć do chrupki migdałów w płatkach? I jaka ilość?
Nie polecam zmieniać składników… Już lepiej pominąć tą chrupkę.
Nie mogę dostać w sklepie migdałów blanszowanych dlatego pytam. Dziękuję za odpowiedz.
Proszę bardzo 🙂
Witam,
Czy na tynk z białej czekolady, masła i śmietany można ułożyć dekoracje z masy cukrowej? Nic sie z nimi nie podzieje w kontakcie z kremem zawierającym śmietanę?
Szczerze mówiąc nie wiem, bo na ten tynk nigdy nie nakładałam ozdób z masy cukrowej…
Super przepis
Śliczny wyszedł! 🙂
Przepyszny tort, wart pracy, myślę że zrobię go https://uploads.disquscdn.c… jeszcze nie raz
Ewentualnie podwyższona ilość składników na 2 małe po 15cm… dwie małe imprezy 😉
Potrzebuję ilość składników ale na mniejszy tort ok 15cm 😉 czy mogę prosić?
Podstawy matematyki się kłaniają ze szkoły. Policz o ile % mniejszy jest 15cm tort od 22cm i o tyle samo % mniej przygotuj składników. TADAM