
Przed Wami tort urodzinowy o smaku czekoladowo- truskawkowym! Jest naprawdę pracochłonny, ale smak Wam wynagrodzi robociznę i poświęcony czas.
Tort
Co ciekawe na samo dodawanie tego przepisu krok po kroku zeszło mi ponad 4 godziny żeby wszystko jak najlepiej Wam wyjaśnić i szczegółowo opisać. Mam nadzieję, że to docenicie i wypróbujecie mój tort. Czekam na Wasze opinie w komentarzach.
Delikatny biszkopt przełożony kremem czekoladowym, śmietankowym, musem truskawkowym i chrupką czekoladową… No istna poezja smaku! Kiedy pokazałam Wam na Facebooku i Instagramie ten tort urodzinowy, to nie było dnia, abyście się nie upominali o przepis.
Przepis na: Tort urodzinowy
Łącznie: 2 h + chłodzenie
Składniki:
Biszkopt:
- przepis na biszkopt na tort >>
Krem czekoladowy:
- przepis na krem czekoladowy do tortu >>
Chrupka czekoladowa:
- 40 g blanszowanych migdałów
- 40 g drobnego cukru
- 40 g płatków kukurydzianych
- 75 g mlecznej czekolady
Masa śmietankowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie szczypta cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
Mus truskawkowy:
- 300 g truskawek lub wiśni mrożonych lub świeżych (wiśnie bez pestek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
Tynk do tortu:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g czekolady białej
- 50 ml śmietany 36%
Dodatkowo:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
- opcjonalnie bezy >>
- opcjonalnie lizaki bezowe >>
Jak zrobić tort truskawkowy?
Wykonanie:
Dokładny przepis na biszkopt na tort znajdziesz tu (klik).
Mój biszkopt miał średnicę 22 cm.
Gdy biszkopt będzie już zimny wtedy go kroimy na 3 równe blaty. Każdy lekko ponczujemy wodą (można także użyć zaparzonej herbaty czarnej).
Chrupka czekoladowa:
Migdały blanszowane podsmażamy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.
Cukier dodajemy do małego garnka. Podgrzewamy na średniej mocy palnika, a gdy się całkiem roztopi i nabierze takiego bursztynowego koloru (jasny brąz), wtedy dodajemy migdały i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki. Tą masę automatycznie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy (uważajcie żeby się nie poparzyć, bo masa będzie gorąca). Gdy nasze migdały w karmelu całkowicie ostygną i nieco stwardnieją, wtedy je rozdrabniamy je za pomocą blendera lub malaksera na drobny piasek.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a do niej dodajemy masę migdałową i płatki kukurydziane (należy je lekko pokruszyć dłońmi) i dokładnie wszystko mieszamy.
Na papierze do pieczenia formujemy okrąg o średnicy delikatnie mniejszej niż średnica naszego biszkoptu. Ta chrupka powinna mieć grubość ok 4 mm żeby dobrze się kroiła (najlepiej ją rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Przygotowujemy krem czekoladowy przepis >>. Do tortu o średnicy 22 cm wystarczy zrobić połowę porcji z podanego przepisu na krem.
Możecie zamienić krem śmietankowy podany w tym przepisie na krem czekoladowy, tylko wtedy do przełożenia dwóch blatów biszkoptu będzie potrzebna cała porcja kremu, a nie połowa.
Ja składałam mój tort w takim wysokim rancie, który kupiłam na Allegro. Na jego spód nakładamy pierwszy blat naponczowanego biszkoptu. Smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego. Nakładamy delikatnie chrupkę czekoladową.
Przykrywamy pozostałym kremem czekoladowym, wierzch wyrównujemy.
Mus truskawkowy
Truskawki (ja użyłam mrożonych) wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy aż truskawki puszczą sok. Gotujemy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Do szklanki wsypujemy żelatynę i zimną wodę, mieszamy i odstawiamy na 1-2 minuty do napęcznienia.
Wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 1-2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę.
W tym momencie możecie sobie zblendować gorący mus truskawkowy lub zostawić z takimi kawałkami owoców.
Całość mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i częściowego tężenia.
Na krem czekoladowy nakładamy drugi blat biszkoptu. Na niego dodajemy nieco stężony mus truskawkowy, wyrównujemy.
Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietan-fix oraz mascarpone i miksujemy do uzyskania sztywnego kremu.
Krem śmietankowy nakładamy na mus truskawkowy, wyrównujemy.
Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu.
Tynk do tortu
Przepis na tynk do tortu podpatrzyłam tu. Jest prosty do zrobienia i pięknie się nakłada na boki tortu.
Czekoladę białą wraz ze śmietaną roztapiamy w mikrofalówce przez 30-60 sekund (nie doprowadzamy do jej wrzenia, więc najlepiej podgrzewać np. 30 sekund, wyciągnąć, przemieszać i ponownie wsadzić do mikrofalówki). Odkładamy do przestudzenia (do temperatury pokojowej).
Masło miękkie ucieramy z cukrem pudrem (za pomocą miksera) do uzyskania puszystej masy.
Dodajemy czekoladę w temp. pokojowej i ubijamy do momentu uzyskania jasnej puszystej i gęstej masy. Wtedy jest już ona gotowa do tynkowania tortu.
Zdejmujemy rant tortu.
Najpierw nakładamy pierwszą warstwę kremu do tynkowania, wkładamy do lodówki. Następnie po około 20 minutach tą czynność powtarzamy. Tort wkładamy do lodówki.
Dekorujemy według swojego uznania. Ja przygotowałam drip czekoladowy (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z masłem), a następnie poukładałam na wierzchu beziki i lizaki bezowe.
Tort wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki.