Tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy

4.8/5 (101 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Trudny

Czas przygotowania

120 min + chłodzenie

Tort urodzinowy przepis

Opis przepisu

Przed Wami tort urodzinowy o smaku czekoladowo- truskawkowym! Jest naprawdę pracochłonny, ale smak Wam wynagrodzi robociznę i poświęcony czas.

Tort

Co ciekawe na samo dodawanie tego przepisu krok po kroku zeszło mi ponad 4 godziny żeby wszystko jak najlepiej Wam wyjaśnić i szczegółowo opisać. Mam nadzieję, że to docenicie i wypróbujecie mój tort. Czekam na Wasze opinie w komentarzach.

Delikatny biszkopt przełożony kremem czekoladowym, śmietankowym, musem truskawkowym i chrupką czekoladową… No istna poezja smaku! Kiedy pokazałam Wam na Facebooku i Instagramie ten tort urodzinowy, to nie było dnia, abyście się nie upominali o przepis.

Przepis na: Tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy

Składniki:

Biszkopt:

Krem czekoladowy:

Chrupka czekoladowa:

  • 40 g blanszowanych migdałów
  • 40 g drobnego cukru
  • 40 g płatków kukurydzianych
  • 75 g mlecznej czekolady

Masa śmietankowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie szczypta cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego

Mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek lub wiśni mrożonych lub świeżych (wiśnie bez pestek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 4 łyżki zimnej wody

Tynk do tortu:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki kremówki 36%

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie bezy >>
  • opcjonalnie lizaki bezowe >>
Wyślij emailem

Jak zrobić tort truskawkowy?


Krok 1

biszkopt

Dokładny przepis na biszkopt na tort znajdziesz tu (klik).

Mój biszkopt miał średnicę 22 cm.

Gdy biszkopt będzie już zimny wtedy go kroimy na 3 równe blaty. Każdy lekko ponczujemy wodą (można także użyć zaparzonej herbaty czarnej). 


Krok 2

Tort urodzinowy

Chrupka czekoladowa:

Migdały blanszowane podsmażamy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.

Cukier dodajemy do małego garnka. Podgrzewamy na średniej mocy palnika, a gdy się całkiem roztopi i nabierze takiego bursztynowego koloru (jasny brąz), wtedy dodajemy migdały i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki. Tą masę automatycznie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy (uważajcie żeby się nie poparzyć, bo masa będzie gorąca). Gdy nasze migdały w karmelu całkowicie ostygną i nieco stwardnieją, wtedy je rozdrabniamy je za pomocą blendera lub malaksera na drobny piasek.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a do niej dodajemy masę migdałową i płatki kukurydziane (należy je lekko pokruszyć dłońmi) i dokładnie wszystko mieszamy.

Na papierze do pieczenia formujemy okrąg o średnicy delikatnie mniejszej niż średnica naszego biszkoptu. Ta chrupka powinna mieć grubość ok 4 mm żeby dobrze się kroiła (najlepiej ją rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.


Krok 3

krem czekoladowy

Przygotowujemy krem czekoladowy przepis >>. Do tortu o średnicy 22 cm wystarczy zrobić połowę porcji z podanego przepisu na krem.

Możecie zamienić krem śmietankowy podany w tym przepisie na krem czekoladowy, tylko wtedy do przełożenia dwóch blatów biszkoptu będzie potrzebna cała porcja kremu, a nie połowa.


Krok 4

krem czekoladowy

Ja składałam mój tort w takim wysokim rancie, który kupiłam na Allegro. Na jego spód nakładamy pierwszy blat naponczowanego biszkoptu. Smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego. Nakładamy delikatnie chrupkę czekoladową.


Krok 5

krem czekoladowy

Przykrywamy pozostałym kremem czekoladowym, wierzch wyrównujemy.  


Krok 6

mus truskawkowy

Mus truskawkowy

Truskawki (ja użyłam mrożonych) wkładamy do garnka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy aż truskawki puszczą sok. Gotujemy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Do szklanki wsypujemy żelatynę i zimną wodę, mieszamy i odstawiamy na 1-2 minuty do napęcznienia. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę.


Krok 7

mus truskawkowy

W tym momencie możecie sobie zblendować gorący mus truskawkowy lub zostawić z takimi kawałkami owoców.

Całość mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i częściowego tężenia.


Krok 8

mus truskawkowy

Na krem czekoladowy nakładamy drugi blat biszkoptu. Na niego dodajemy nieco stężony mus truskawkowy, wyrównujemy.


Krok 9

krem śmietankowy

Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietan-fix oraz mascarpone i miksujemy do uzyskania sztywnego kremu.


Krok 10

krem śmietankowy

Krem śmietankowy nakładamy na mus truskawkowy, wyrównujemy.  


Krok 11

jak zrobić tort

Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu.


Krok 12

jak zrobić tort

Tynk do tortu

Przepis na tynk do tortu podpatrzyłam tu. Jest prosty do zrobienia i pięknie się nakłada na boki tortu.

Czekoladę białą wraz ze śmietaną roztapiamy w mikrofalówce przez 30-60 sekund (nie doprowadzamy do jej wrzenia, więc najlepiej podgrzewać np. 30 sekund, wyciągnąć, przemieszać i ponownie wsadzić do mikrofalówki). Odkładamy do przestudzenia (do temperatury pokojowej).


Krok 13

jak zrobić tort

Masło miękkie ucieramy z cukrem pudrem (za pomocą miksera) do uzyskania puszystej masy.

Dodajemy czekoladę w temp. pokojowej i ubijamy do momentu uzyskania jasnej puszystej i gęstej masy. Wtedy jest już ona gotowa do tynkowania tortu. 


Krok 14

tort urodzinowy

Zdejmujemy rant tortu.


Krok 15

tort urodzinowy

Najpierw nakładamy pierwszą warstwę kremu do tynkowania, wkładamy do lodówki. Następnie po około 20 minutach tą czynność powtarzamy. Tort wkładamy do lodówki.

Dekorujemy według swojego uznania. Ja przygotowałam drip czekoladowy (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z masłem), a następnie poukładałam na wierzchu beziki i lizaki bezowe.

Tort wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki. 


tort urodzinowy

tort urodzinowy

tort urodzinowy

tort urodzinowy

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 101

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu

Czy do kremu smietankowego nie jest za duzo 1000ml.smietanki na jedna warstwe?

Agata
Agata
10 miesięcy temu

Czy chrupka nie rozmięknie od masy? Jeżeli zrobię tort dzień wcześniej przed podaniem?

Nina
Nina
11 miesięcy temu

Niestety nie wyszedł mi krem czekoladowy, choć robiłam wszystko według wskazówek. Nie zgęstniał wystarczająco, a przyspieszanie w zamrażalniku też nic nie pomogło. Spędził całą noc w lodówce i był za rzadki. Co mogło być tego przyczyną? Jakość czekolady? Dałam Wedel, więc to chyba nie to.

Marcin
Marcin
2 miesięcy temu

Ja tez robiac krem mialem dosc rzadka konsystencje ale miksujac na wysokich obrotach krem zgestnial

Anna
Anna
1 rok temu

Tort smaczny, jednak biszkopt mi opadł(dało się przekroić tylko na pół) i musiałam piec drugi tym razem ciemny, chrupka natomiast wyszła twarda. Ale ogólnie polecam

IMG_20230410_115232.jpg
Justyna
Justyna
1 rok temu

Czy chrupkę można przygotować dzień przed przekładaniem kremem ?

Ela
Ela
1 rok temu

Czy zamiast migdałów blanszowanych można użyć do chrupki migdałów w płatkach? I jaka ilość?

1 rok temu
Reply to  Ela

Nie polecam zmieniać składników… Już lepiej pominąć tą chrupkę.

Ela
Ela
1 rok temu
Reply to 

Nie mogę dostać w sklepie migdałów blanszowanych dlatego pytam. Dziękuję za odpowiedz.

Aneta
Aneta
1 rok temu

Witam,
Czy na tynk z białej czekolady, masła i śmietany można ułożyć dekoracje z masy cukrowej? Nic sie z nimi nie podzieje w kontakcie z kremem zawierającym śmietanę?

Justi
Justi
2 miesięcy temu
Reply to  Aneta

Można spokojnie układać dekoracje z masy cukrowej na tynk z białej czekolady. W tym tynku jest głównie czekolada i masło. Ostatnio robiłam szachownicę z masy cukrowej i układałam na takim tynku. Nic się nie wydarzyło

Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Super przepis

IMG_20220419_214630.jpg
Justyna
Justyna
2 lat temu

Przepyszny tort, wart pracy, myślę że zrobię go https://uploads.disquscdn.c… jeszcze nie raz

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Ewentualnie podwyższona ilość składników na 2 małe po 15cm… dwie małe imprezy 😉

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Potrzebuję ilość składników ale na mniejszy tort ok 15cm 😉 czy mogę prosić?

tutaj nie mieszka
tutaj nie mieszka
2 lat temu
Reply to  Agnieszka

Podstawy matematyki się kłaniają ze szkoły. Policz o ile % mniejszy jest 15cm tort od 22cm i o tyle samo % mniej przygotuj składników. TADAM