
Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na bezy, które są bardzo proste do zrobienia. Naprawdę ciężko się im oprzeć. Domowe beziki to fajny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce białek.
Beza przepis
Domowe bezy wychodzą kruche, lekko piankowe i rozpływające się w ustach. To fajny deser do kawy, ale także super ozdoba na wierzch tortów czy deserów. Do ubitych białek można dodać odrobinę barwnika spożywczego np. w proszku, dzięki czemu możemy uzyskać różne kolory bezików. Szczerze mówiąc to dosyć rzadko przygotowuję białe bezy, najczęściej właśnie takie kolorowe, które fajnie się prezentują w wielu słodkich deserach.
Mój przepis na bezy nie sprawi Ci jakichkolwiek trudności. Jeśli masz nadmiar białek w lodówce to polecam przygotować mini Pavlovą z mascarpone czy domowe kokosanki.
Przepis na: Przepis na bezy
Łącznie: 160 min
Składniki:
- 3 białka, jajka rozmiar L
- szczypta soli
- 160 g cukru drobnego
Jak zrobić beziki?
Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do przygotowania bezików spokojnie nadadzą się kilkudniowe białka, które zalegają nam w lodówce po upieczeniu ciast z samych żółtek (jak np. w przypadku pączków z budyniem, do których używamy samych żółtek).
W misie miksera ubijamy trzy białka przez 2-3 minuty ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodajemy drobny cukier (160g), łyżeczka za łyżeczką (najlepiej co 30 sekund dodajemy jedną łyżeczkę cukru), cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ubijamy w robocie planetarnym przez minimum 20 minut aż cukier będzie idealny rozbity.
Opcjonalnie dodajemy szczyptę kolorowego barwnika w proszku (w moim przypadku kolor różowy) i tylko delikatnie miksujemy aż barwnik się ładnie rozprowadzi i powstanie jednolity kolor bezy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobnymi tylkami.
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszymy je przez około 120-140 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.