CiasteczkaDeserySłodkości

Przepis na bezy

Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na bezy, które są bardzo proste do zrobienia. Naprawdę ciężko się im oprzeć. Domowe beziki to fajny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce białek.

Beza przepis

Domowe bezy wychodzą kruche, lekko piankowe i rozpływające się w ustach. To fajny deser do kawy, ale także super ozdoba na wierzch tortów czy deserów. Do ubitych białek można dodać odrobinę barwnika spożywczego np. w proszku, dzięki czemu możemy uzyskać różne kolory bezików. Szczerze mówiąc to dosyć rzadko przygotowuję białe bezy, najczęściej właśnie takie kolorowe, które fajnie się prezentują w wielu słodkich deserach.

Mój przepis na bezy nie sprawi Ci jakichkolwiek trudności. Jeśli masz nadmiar białek w lodówce to polecam przygotować mini Pavlovą z mascarpone czy domowe kokosanki.

Przepis na: Przepis na bezy

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 160 min

Składniki:

  • 3 białka, jajka rozmiar L
  • szczypta soli
  • 160 g cukru drobnego

Jak zrobić beziki?

beziki
Krok 1 

Białka powinny być w temperaturze pokojowej.

Do przygotowania bezików spokojnie nadadzą się kilkudniowe białka, które zalegają nam w lodówce po upieczeniu ciast z samych żółtek (jak np. w przypadku pączków z budyniem, do których używamy samych żółtek).

W misie miksera ubijamy trzy białka przez 2-3 minuty ze szczyptą soli na sztywną pianę. 


beziki
Krok 2 

Następnie stopniowo dodajemy drobny cukier (160g), łyżeczka za łyżeczką (najlepiej co 30 sekund dodajemy jedną łyżeczkę cukru), cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ubijamy w robocie planetarnym przez minimum 20 minut aż cukier będzie idealny rozbity.

Opcjonalnie dodajemy szczyptę kolorowego barwnika w proszku (w moim przypadku kolor różowy) i tylko delikatnie miksujemy aż barwnik się ładnie rozprowadzi i powstanie jednolity kolor bezy. 


beza
Krok 3 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobnymi tylkami.

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszymy je przez około 120-140 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.


Przepis na bezy

Przepis na bezy

Przepis na bezy

Przepis na bezy

beza

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 3.6 / 5. Ilość głosów: 10

Oceń ten post jako pierwszy!

Bezy

Czy jest coś lepszego i słodszego niż domowe bezy? Ja je uwielbiam jeść i piec. Ten tani deser smakuje naprawdę wybitnie! Domowe beziki można zrobić tylko z dwóch składników: białek i cukru drobnego. Ja przygotowuję często bezy w momencie kiedy zostają mi w lodówce białka z innych wypieków. Dzięki temu nie marnujemy żywności i nie wyrzucamy białek do kosza. To fajny sposób na niemarnowanie jedzenia. Jak dla mnie te bezy w połączeniu z popołudniową kawusią to połączenie doskonałe.

Jak zrobić bezy?

Pewnie się zastanawiasz jak zrobić bezy. To naprawdę niesamowicie proste! Domowe bezy można ubijać mikserem lub najwygodniej za pomocą robota planetarnego, dzięki czemu nie będzie Cię boleć ręka z miksowania za pomocą miksera ręcznego. Domowe beziki powinny wyjść lekko piankowe, delikatne i kruchutkie. Te małe bezy wyjdą idealne gdy będziesz się ściśle trzymać mojego przepisu. Beza jak piec? Suszymy ją przez dłuższy czas w niskiej temperaturze… Tylko tyle! W takim sposób zrobisz bezy doskonałe!

Bezy domowe

Moje bezy domowe można przechowywać spokojnie przez tydzień lub dwa w szczelnym pojemniku. Małe beziki często przechowuje w zamykanych lunchboxach czy ozdobnych słoiczkach. Mój sprawdzony i prosty do przygotowania przepis na małe bezy nie powinien Ci sprawić najmniejszych problemów. Jeżeli posiadasz w lodówce nadmiar białek to polecam Ci wypróbować moje pyszne mini Pavlovą z mascarpone czy domowe kokosanki.

Back to top button