Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na bezy, które są bardzo proste do zrobienia. Naprawdę ciężko się im oprzeć. Domowe beziki to fajny sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce białek.
Beza przepis
Domowe bezy wychodzą kruche, lekko piankowe i rozpływające się w ustach. To fajny deser do kawy, ale także super ozdoba na wierzch tortów czy deserów. Do ubitych białek można dodać odrobinę barwnika spożywczego np. w proszku, dzięki czemu możemy uzyskać różne kolory bezików. Szczerze mówiąc to dosyć rzadko przygotowuję białe bezy, najczęściej właśnie takie kolorowe, które fajnie się prezentują w wielu słodkich deserach.
Mój przepis na bezy nie sprawi Ci jakichkolwiek trudności. Jeśli masz nadmiar białek w lodówce to polecam przygotować mini Pavlovą z mascarpone czy domowe kokosanki.
Przepis na: Przepis na bezy
Składniki:
- 3 białka, jajka rozmiar L
- szczypta soli
- 160 g cukru drobnego
- opcjonalnie: barwnik spożywczy
Zobacz również:
Jak zrobić bezy?
Krok 1
Do przygotowania bezików spokojnie nadadzą się kilkudniowe białka, które zalegają nam w lodówce po upieczeniu ciast z samych żółtek (jak np. w przypadku pączków z budyniem, do których używamy samych żółtek).
W misie miksera ubijamy trzy białka przez 2-3 minuty ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Krok 2
Opcjonalnie dodajemy szczyptę kolorowego barwnika w proszku (w moim przypadku kolor różowy) i tylko delikatnie miksujemy aż barwnik się ładnie rozprowadzi i powstanie jednolity kolor bezy.
Krok 3
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110ºC (z termoobiegiem). Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszymy je przez około 120-140 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Witam, a czy można dodać barwnik w żelu?
Chyba tak 🙂
Dzien dobry. Suszymy z termoobiegiem czy bez?
Z termoobiegiem 🙂
Pyszne wyszły kocham ten przepis
Cieszę się 🙂