
Lizaki bezowe to pomysł na świetny deser czy dekorację domowych tortów. Wyglądają naprawdę uroczo, a smakują rewelacyjnie. Są to tak naprawdę najzwyczajniejsze w świecie bezy, ale nadziane np. do patyczków do szaszłyków.
Domowe lizaki bezowe są proste do zrobienia. To fajny sposób na zużycie zalegających białek w lodówce. Mi często się tak zdarza, że przygotowuję wypieki czy desery na bazie samych żółtek jak np. krem budyniowy (uniwersalny do wielu ciast) czy tartaletki z owocami (to hit każdej mojej imprezy), a później zostaje mi kilka sztuk białek.
Bezowe lizaki
Lizaki bezowe można zrobić w różnych kolorowych wariantach. Wystarczy dodać szczyptę barwnika np. w proszku. Pięknie się prezentują na rodzinnym przyjęciu czy domówce. Często przygotowuje się bezowe lizaki np. na baby shower w kolorze niebieskim czy różowym (w zależności od płci dziecka).
To super dekoracja wielu wypieków. Tort z lizakami bezowymi w kilku kolorowych wersjach wygląda pięknie! Jeśli masz większą ilość białek w swojej lodówce to polecam Ci przygotować pyszne kokosanki czy mini Pavlovą.
Przepis na: Lizaki bezowe
Łącznie: 160 min
Składniki:
- 3 białka, jajka rozmiar L
- szczypta soli
- 160 g cukru drobnego
Jak zrobić beziki?
Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do przygotowania bezików spokojnie nadadzą się kilkudniowe białka, które zalegają nam w lodówce po upieczeniu ciast czy zrobieniu deserów z samych żółtek (jak np. w przypadku kremu budyniowego czy pączków z budyniem, do których używamy samych żółtek).
W misie miksera ubijamy trzy białka przez 2-3 minuty ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodajemy drobny cukier (160g), łyżeczka za łyżeczką (najlepiej co 30 sekund dodajemy jedną łyżeczkę cukru), cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ubijamy w robocie planetarnym przez minimum 20 minut aż cukier będzie idealny rozbity.
Opcjonalnie dodajemy szczyptę kolorowego barwnika w proszku (w moim przypadku kolor niebieski, ale możesz podzielić sobie ubite białka np. na kilka części i przygotować kilka wariantów kolorystycznych). Tylko delikatnie miksujemy aż barwnik się ładnie rozprowadzi i powstanie jednolity kolor bezy.
Przygotowaną pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Najpierw wyciskamy malutki pasek bezy i układamy na niego patyczek np. od szaszłyków (ja każdy mój patyczek do szaszłyka przełamałam na pół).
Następnie wyciskamy delikatnie bezy w dowolne kształty (u mnie różyczki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie.
Lizaki bezowe można przed włożeniem do piekarnika posypać opcjonalnie kolorową posypką cukrową.
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszymy je przez około 120 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.