Lizaki bezowe to pomysł na świetny deser czy dekorację domowych tortów. Wyglądają naprawdę uroczo, a smakują rewelacyjnie. Są to tak naprawdę najzwyczajniejsze w świecie bezy, ale nadziane np. do patyczków do szaszłyków.
Domowe lizaki bezowe są proste do zrobienia. To fajny sposób na zużycie zalegających białek w lodówce. Mi często się tak zdarza, że przygotowuję wypieki czy desery na bazie samych żółtek jak np. krem budyniowy (uniwersalny do wielu ciast) czy tartaletki z owocami (to hit każdej mojej imprezy), a później zostaje mi kilka sztuk białek.
Bezowe lizaki
Lizaki bezowe można zrobić w różnych kolorowych wariantach. Wystarczy dodać szczyptę barwnika np. w proszku. Pięknie się prezentują na rodzinnym przyjęciu czy domówce. Często przygotowuje się bezowe lizaki np. na baby shower w kolorze niebieskim czy różowym (w zależności od płci dziecka).
To super dekoracja wielu wypieków. Tort z lizakami bezowymi w kilku kolorowych wersjach wygląda pięknie! Jeśli masz większą ilość białek w swojej lodówce to polecam Ci przygotować pyszne kokosanki czy mini Pavlovą.
Przepis na: Lizaki bezowe
Składniki:
- 3 białka, jajka rozmiar L
- szczypta soli
- 160 g cukru drobnego
Zobacz również:
Jak zrobić lizaki bezowe?
Krok 1
Do przygotowania bezików spokojnie nadadzą się kilkudniowe białka, które zalegają nam w lodówce po upieczeniu ciast czy zrobieniu deserów z samych żółtek (jak np. w przypadku kremu budyniowego czy pączków z budyniem, do których używamy samych żółtek).
W misie miksera ubijamy trzy białka przez 2-3 minuty ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Krok 2
Krok 3
Przygotowaną pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Najpierw wyciskamy malutki pasek bezy i układamy na niego patyczek np. od szaszłyków (ja każdy mój patyczek do szaszłyka przełamałam na pół).
Krok 4
Krok 5
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszymy je przez około 120 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
I jeszcze jedno zdjęcie
I białka wykorzystane 😃
Moje lizaki w trakcie. Jak wyjdą to się pochwalę 😉
super 🙂
Przepis zapowiada się naprawdę fantastycznie, ale mam pytanie. Jeśli nie mam rękawa cukierniczego i nie chce go kupować to da się to zrobić bez niego? Jeśli tak, to jak?
Nie wiem czy ręcznie da się tak ładnie uformować bez rękawa i specjalnych tylek… 🙂 Raczej niestety nie.
Poradziłam sobie. Po prostu wycięłam małą dziurkę w worku. Teraz tylko poczekać aż się zrobi 😉
Super! ❤️ To się nazywa zaradność w kuchni 🙂
pieczemy góra dól czy termoobieg?
Góra-dół bez termoobiegu.
Bezy sie nie rozpuszcza jak wbije je na tort dzien przed podaniem? Chodzi mi o miejsce gdzie dol lizaka bedzie sie po wbiciu stykal z tynkiem 🙂
Wszelkie dekoracje na torcie najlepiej dawać przed samym podaniem 🙂 beza się nie powinna rozpuścić, ale może zmięknąć 🙂
Ile mniej więcej wychodzi lizaków na 3 białka?
W zależności od rozmiaru ale mniej więcej 10 powinno wyjść 🙂