Lizaki bezowe

4.6/5 (89 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

160 min

Lizaki bezowe przepis

Lizaki bezowe to pomysł na świetny deser czy dekorację domowych tortów. Wyglądają naprawdę uroczo, a smakują rewelacyjnie. Są to tak naprawdę najzwyczajniejsze w świecie bezy, ale nadziane np. do patyczków do szaszłyków.

Domowe lizaki bezowe są proste do zrobienia. To fajny sposób na zużycie zalegających białek w lodówce. Mi często się tak zdarza, że przygotowuję wypieki czy desery na bazie samych żółtek jak np. krem budyniowy (uniwersalny do wielu ciast) czy tartaletki z owocami (to hit każdej mojej imprezy), a później zostaje mi kilka sztuk białek.

Bezowe lizaki

Lizaki bezowe można zrobić w różnych kolorowych wariantach. Wystarczy dodać szczyptę barwnika np. w proszku. Pięknie się prezentują na rodzinnym przyjęciu czy domówce. Często przygotowuje się bezowe lizaki np. na baby shower w kolorze niebieskim czy różowym (w zależności od płci dziecka).

To super dekoracja wielu wypieków. Tort z lizakami bezowymi w kilku kolorowych wersjach wygląda pięknie! Jeśli masz większą ilość białek w swojej lodówce to polecam Ci przygotować pyszne kokosanki czy mini Pavlovą.

Przepis na: Lizaki bezowe

Składniki:

  • 3 białka, jajka rozmiar L
  • szczypta soli
  • 160 g cukru drobnego
Wyślij emailem

Jak zrobić lizaki bezowe?


Krok 1

beza

Białka powinny być w temperaturze pokojowej.

Do przygotowania bezików spokojnie nadadzą się kilkudniowe białka, które zalegają nam w lodówce po upieczeniu ciast czy zrobieniu deserów z samych żółtek (jak np. w przypadku kremu budyniowego czy  pączków z budyniem, do których używamy samych żółtek).

W misie miksera ubijamy trzy białka przez 2-3 minuty ze szczyptą soli na sztywną pianę. 


Krok 2

bezowe lizaki

Następnie stopniowo dodajemy drobny cukier (160g), łyżeczka za łyżeczką (najlepiej co 30 sekund dodajemy jedną łyżeczkę cukru), cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ubijamy w robocie planetarnym przez minimum 20 minut aż cukier będzie idealny rozbity.


Krok 3

Opcjonalnie dodajemy szczyptę kolorowego barwnika w proszku (w moim przypadku kolor niebieski, ale możesz podzielić sobie ubite białka np. na kilka części i przygotować kilka wariantów kolorystycznych). Tylko delikatnie miksujemy aż barwnik się ładnie rozprowadzi i powstanie jednolity kolor bezy.

Przygotowaną pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Najpierw wyciskamy malutki pasek bezy i układamy na niego patyczek np. od szaszłyków (ja każdy mój patyczek do szaszłyka przełamałam na pół).


Krok 4

bezowe lizaki

Następnie wyciskamy delikatnie bezy w dowolne kształty (u mnie różyczki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie. 


Krok 5

bezowe lizaki

Lizaki bezowe można przed włożeniem do piekarnika posypać opcjonalnie kolorową posypką cukrową.

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 110ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 100ºC i suszymy je przez około 120 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia.


lizaki bezowe

lizaki bezowe

lizaki bezowe

lizaki bezowe

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 89

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona
Iwona
3 miesięcy temu

I jeszcze jedno zdjęcie

IMG_20240210_144804
Iwona
Iwona
3 miesięcy temu

I białka wykorzystane 😃

IMG_20240210_144427
Iwona
Iwona
3 miesięcy temu

Moje lizaki w trakcie. Jak wyjdą to się pochwalę 😉

IMG_20240210_124533
Tala
Tala
9 miesięcy temu

Przepis zapowiada się naprawdę fantastycznie, ale mam pytanie. Jeśli nie mam rękawa cukierniczego i nie chce go kupować to da się to zrobić bez niego? Jeśli tak, to jak?

Tala
Tala
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Poradziłam sobie. Po prostu wycięłam małą dziurkę w worku. Teraz tylko poczekać aż się zrobi 😉

Gosia
Gosia
1 rok temu

pieczemy góra dól czy termoobieg?

Monika
Monika
1 rok temu

Bezy sie nie rozpuszcza jak wbije je na tort dzien przed podaniem? Chodzi mi o miejsce gdzie dol lizaka bedzie sie po wbiciu stykal z tynkiem 🙂

Lilianna
Lilianna
1 rok temu

Ile mniej więcej wychodzi lizaków na 3 białka?

Bezy

Masz tak czasem, że dopada Cię wielka ochota na coś słodkiego? Mi czasem też się taka sytuacja zdarza i wtedy na szybko kombinuję co mogę sobie upichcić. Jeśli tylko zalegają mi białka w lodówce, wtedy bardzo często serwuję moje ulubione, pyszne kokosanki, które są moim smakiem dzieciństwa. Ten tani deser znika u mnie z talerzy w oka mgnieniu. Od czasu do czasu przygotowuję bezy (polecam Ci wypróbować mój sprawdzony przepis), które są równie smaczne. Oczywiście nie jestem w stanie zjeść ich dużo, ale jedna czy dwie sztuki są dla mnie wystarczalne. Domowe bezy uwielbiam robić i jeść! Szczególnie jak wychodzą idealne w smaku i w wyglądzie!

Przepis na bezy

Mój przepis na bezy jest sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Dużym ułatwieniem jest posiadanie robota planetarnego, dzięki czemu nie musimy cały czas trzymać mikser ręczny, lecz robot robi praktycznie wszystko za nas. My musimy tylko dosypywać po łyżeczce cukru. Może jesteś na początku swojej przygody kulinarnej i się zastanawiasz jak zrobić bezę? Myślę, że opisany przepis krok po kroku z pewnością Ci pomoże.

Bezowe lizaki

Bezowe lizaki to efektowny deser czy dekoracja tortu. To nic innego jak zwykłe beziki, ale nadziane np. na patyczki do szaszłyków. Naprawdę przepięknie się one prezentują na przyjęciu czy domówce. Zauważyłam, że dosyć często przygotowuje się lizaki bezowe np. na baby shower w kolorze niebieskim czy różowym (w zależności od płci dziecka) czy na chrzciny. Polecam Wam wypróbować moje bezowe lizaki!

RozwińZwiń