Opis przepisu
Krucha tarta z kremem z białych Michałków to przepyszne, proste do przygotowania ciasto. Słodycz kremu na bazie śmietanki i białej czekolady przełamują świeże borówki amerykańskie. Całość smakuje naprawdę wybornie!
Tarta z białą czekoladą
Krem z białej czekolady wraz z posiekanymi białymi Michałkami i orzeszkami ziemnymi ma świetną, sztywną konsystencję. Świetnie się sprawdzi także do przełożenia tortu!
Przepis na: Tarta z kremem z białych Michałków
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Krem:
- 330 ml śmietanki 30 lub 36%
- 200 g białej czekolady
- 250 g mascarpone
- 4-5 białych Michałków
- 30 g orzeszków ziemnych
Dodatkowo:
- 250 g borówek
Zobacz również:
Tarta z kremem z białych Michałków przepis krok po kroku:
Krok 1
Tarta z kremem z białych Michałków jest bardzo prosta do przygotowania, lecz pracę trzeba sobie rozdzielić na dwa dni. Krem wymaga porządnego schłodzenia, więc najlepiej pierwszego dnia np. wieczorem zacząć robić krem, a następnego dokończyć całość.
W małym garnku doprowadzamy do wrzenia śmietankę 30 lub 36% – ja użyłam kremowej z Lidla o pojemności 330 ml, ale równie dobrze może być zwykła łaciata UHT.
Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika. W tym czasie kroimy w kosteczkę białe czekolady (o łącznej gramaturze około 200-220 g). Wrzucamy je do śmietanki i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy wkładamy całość do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).
Krok 2
Krok 3
Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.
Wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.
Po tym czasie pieczemy ciasto przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.
Krok 4
Kończymy robić krem.
Po wyciągnięciu garnka z lodówki powinniście zauważyć, że śmietanka wymieszona z czekoladami nieco zgęstniała. Dodajemy do niej wyciągnięte z lodówki mascarpone (250 g).
Krok 5
Miksujemy przez około 2-3 minuty do powstania sztywnego kremu. Orzeszki ziemne (mogą być solone, około 30-40 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego na konsystencję piasku. Z kolei cukierki Michałki siekamy dość drobno (4 sztuki).
Krok 6
Krok 7
Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 8
Krok 9
Wierzch wyrównujemy.
Krok 10
Układamy równomiernie borówki lub opcjonalnie maliny – również będą fajnie przełamywać słodycz tarty.
Tarta gotowa! Można ją podawać od razu lub po chwilowym schłodzeniu w lodówce. Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoją tartą w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Zachęcam także do wypróbowania mojej sprawdzonej tarty z kremem budyniowym i owocami.
Komentarze
Czy krem nada się do nadzienia orzeszków na święta?
Osobiście nie testowałam ale myślę, że można spróbować 🙂
Ja użyłam przepisu tylko na spód bo nigdy nie wychodził mi zbyt dobry i muszę powiedzieć że przepis jest genialny, spód wyszedł super muszę sobie go zapisać😁
Bardzo miło mi to czytać ❤️
Tarta to jakiś dramat. Nie wiem skąd u Pani taka grubość kruchego ciasta??? Zdjęcie nie przedstawia realnego wykonania z przepisu
Zdjęcie jak najbardziej przedstawia realne wykonanie przepisu. Nie wiem po co miałabym wstawiać inny przepis i inne zdjęcie? Poniżej jest wiele zdjęć od osób, którym tarty wyszły bardzo ładne, więc proporcje są dobrze dobrane. U Pani niestety widać, że coś poszło nie tak. Krem nie jest stabilny, a wcześniej pisała Pani, że masa nie zgęstniała, więc coś zostało źle przygotowane, jednak niestety nie jestem w stanie powiedzieć co poszło nie tak, nie widząc etapu przygotowania. Zachęcam do przeanalizowania przepisu jeszcze raz – może uda się wyłapać błąd 🙂
Dlaczego masa nie zgęstniała tak jak ubita śmietanka?
Niestety ciężko mi powiedzieć, ale w takim razie została nieprawidłowo przygotowana 🙁
Pychotaaaaa ❤️ to już kolejna tarta z Pani przepisu
Wygląda pięknie 🙂
Pięknie wygląda ! Napewno tak smakuje. Zaraz będziemy próbować do ławki ! 🙂
świetnie wygląda 🙂 Bardzo dziękuję za podesłane zdjęcie!
Tarta przepyszna, a ten krem po prostu bajka. Polecam 🥰
Coś pięknego! Ślicznie dziękuję za dodane zdjęcie 🙂
Tarta przepyszna, na pewno zrobię ponownie
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Tarta przepyszna!!! Niestety musiałem dodać nieco czekolady mlecznej więc jest trochę ciemniejsza ale nie przeszkadza to w smakowitości tarty
Super! Cieszę się 🙂 Smacznego!
Rewelacyjna tarta , pyszna , gościa też smakuje 🥰
Tarta wygląda świetnie 🙂
Super przepis! 🥰 tarta wyszła przepyszna 😍 to moja druga w życiu 😊 Bardzo polecam! ♥️
Bardzo dziękuję za zdjęcie i za komentarz! ♥️ Przepiękna wyszła 😍 Cieszę się, że posmakowała!
Pierwsza w życiu tarta. Zdecydowanie leci do zeszytu z przepisami 💛 Obłędna 😍😋
Piękna tarta <3
To była moja pierwsza w życiu tarta i wyszła obłędnie pyszna!
Przepis jest łatwy, a efekt powala ❤️
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Niestety kruche ciasto wyszło za kruche i całe się rozlatuje :/ zrobiłam wszystko jak w przepisie 🙁
To klasyczne kruche ciasto, które używam w różnych przepisach na blogu… Obstawiam, że mogła zostać użyta większa foremka niż u mnie i w rezultacie trzeba było rozwałkować bardziej ciasto.
czy orzeszki ziemne mogą być słone ??
Tak, napisałam o tym w przepisie 🙂
To moja pierwsza tarta. Była pyszna 🙂
Piękna wyszła, jak na pierwszą tartę, to całkiem rewelka 😍😍 Dziękuję za przesłanie zdjęcia i cieszę się, że smakowała ❤️
Zrobiłam jako tort od siebie dla siebie z okazji 30stych urodzin. Wszystkim gościom smakowało. Jest.. po prostu pycha! Jeszcze raz dziękuję za przepis! 😉
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!! 🙂 dzieki za miłą recenzję i foteczkę oczywiscie 😛
Przepyszna tarta. Idealnie kruche ciasto. Polecam🔥
Superowo się prezentuje! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂