Tarta z kremem z białych Michałków

4.9/5 (139 ocen)
Delikatna tarta z kruchym spodem, a na to krem z białej czekolady, mascarpone, białych michałków, śmietanki oraz orzeszków. Czy to nie brzmi pysznie? Wierzch udekorowałam borówkami amerykańskimi, które przełamują słodycz i tworzą razem przepyszny deser!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

40 min + chłodzenie 5h

Tarta z kremem z białych Michałków

Opis przepisu

Krucha tarta z kremem z białych Michałków to przepyszne, proste do przygotowania ciasto. Słodycz kremu na bazie śmietanki i białej czekolady przełamują świeże borówki amerykańskie. Całość smakuje naprawdę wybornie!

Tarta z białą czekoladą

Krem z białej czekolady wraz z posiekanymi białymi Michałkami i orzeszkami ziemnymi ma świetną, sztywną konsystencję. Świetnie się sprawdzi także do przełożenia tortu!

Przepis na: Tarta z kremem z białych Michałków

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 4-5 białych Michałków
  • 30 g orzeszków ziemnych

Dodatkowo:

  • 250 g borówek
Wyślij emailem

Tarta z kremem z białych Michałków przepis krok po kroku:

Krok 1

krem czekoladowy

Tarta z kremem z białych Michałków jest bardzo prosta do przygotowania, lecz pracę trzeba sobie rozdzielić na dwa dni. Krem wymaga porządnego schłodzenia, więc najlepiej pierwszego dnia np. wieczorem zacząć robić krem, a następnego dokończyć całość.

W małym garnku doprowadzamy do wrzenia śmietankę 30 lub 36% – ja użyłam kremowej z Lidla o pojemności 330 ml, ale równie dobrze może być zwykła łaciata UHT.

Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika. W tym czasie kroimy w kosteczkę białe czekolady (o łącznej gramaturze około 200-220 g). Wrzucamy je do śmietanki i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy wkładamy całość do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).


Krok 2

składniki na kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (300 g), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki) i cukier puder (1 łyżka). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (170 g) i 2 żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Jeśli będzie potrzeba to dodajemy łyżkę zimnej wody.


Krok 3

kruche ciasto na tartę

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.


Krok 4

krem z białą czekoladą

Kończymy robić krem.

Po wyciągnięciu garnka z lodówki powinniście zauważyć, że śmietanka wymieszona z czekoladami nieco zgęstniała. Dodajemy do niej wyciągnięte z lodówki mascarpone (250 g).


Krok 5

krem czekoladowy z michałkami

Miksujemy przez około 2-3 minuty do powstania sztywnego kremu. Orzeszki ziemne (mogą być solone, około 30-40 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego na konsystencję piasku. Z kolei cukierki Michałki siekamy dość drobno (4 sztuki).


Krok 6

krem z białej czekolady białych michałków i orzeszków ziemnych

Do kremu dodajemy orzeszki oraz cukierki. 


Krok 7

krem z michałkami na tartę

Całość mieszamy za pomocą łyżki. 


Krok 8

ciasto kruche po upieczeniu

Krem nakładamy na całkowicie przestygnięty spód.


Krok 9

tarta na słodko z kremem

Wierzch wyrównujemy. 


Krok 10

Tarta z kremem z białych Michałków i borówkami

Układamy równomiernie borówki lub opcjonalnie maliny – również będą fajnie przełamywać słodycz tarty. 

Tarta gotowa! Można ją podawać od razu lub po chwilowym schłodzeniu w lodówce.  Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoją tartą w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!

Zachęcam także do wypróbowania mojej sprawdzonej tarty z kremem budyniowym i owocami.


Tarta z kremem z białych Michałków

Tarta z kremem z białych Michałków

tarta z białą czekoladą

Tarta z kremem z białych Michałków

Tarta z kremem z białych Michałków

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 139

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
Dominika
2 miesięcy temu

Super przepis! 🥰 tarta wyszła przepyszna 😍 to moja druga w życiu 😊 Bardzo polecam! ♥️

IMG_3434_jpg
Mela
Mela
2 miesięcy temu

Pierwsza w życiu tarta. Zdecydowanie leci do zeszytu z przepisami 💛 Obłędna 😍😋

IMG_6660
Małgorzata
Małgorzata
3 miesięcy temu

To była moja pierwsza w życiu tarta i wyszła obłędnie pyszna!
Przepis jest łatwy, a efekt powala ❤️

Paulina
Paulina
4 miesięcy temu

Niestety kruche ciasto wyszło za kruche i całe się rozlatuje :/ zrobiłam wszystko jak w przepisie 🙁

Justyna
Justyna
5 miesięcy temu

czy orzeszki ziemne mogą być słone ??

Ilona6612
Ilona
7 miesięcy temu

To moja pierwsza tarta. Była pyszna 🙂

20230904_103124.jpg
Lucyna
Lucyna
8 miesięcy temu

Zrobiłam jako tort od siebie dla siebie z okazji 30stych urodzin. Wszystkim gościom smakowało. Jest.. po prostu pycha! Jeszcze raz dziękuję za przepis! 😉

IMG_20230820_154910-01.jpeg
Dagmara
Dagmara
8 miesięcy temu

Przepyszna tarta. Idealnie kruche ciasto. Polecam🔥

IMG_20230819_071212.jpg