Śniadanie

Pasta jajeczna z awokado

Pyszna, domowa pasta z ugotowanych na twardo jajek jest jedną z najszybszych i tańszych do zrobienia past na kanapki jakie tylko mogą być. Uwielbiam tą klasyczną pastę jajeczną, jednak tym razem postanowiłam ją nieco urozmaicić i muszę przyznać, że tak smacznego efektu końcowego się nawet nie spodziewałam. Pasta jajeczna z awokado powstała spontanicznie, a czas jej przygotowania to niecałe 10 minut! W tak krótkim czasie możesz przyszykować sobie naprawdę pyszne śniadanko.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna z awokado to pyszne smarowidło do kanapek, które zrobisz w kilka minut! Idealna do kanapek, szczególnie jak zaserwujesz ją z chrupiącym, ciepłym pieczywem… Coś pysznego!

Domowa pasta jajeczna z dodatkiem awokado, czosnku, majonezu i soku z cytryny. Opcjonalnie można też dodać posiekany koperek, a także starty żółty ser. Wszystkie te składniki świetnie do siebie pasują, a pasta jajeczna wychodzi bardzo wyrazista w smaku. Koniecznie wypróbujcie!

Jeżeli szukasz innych przepisów dotyczących past śniadaniowych z awokado w roli głównej to polecam wypróbować domowe guacamole.

Przepis na: Pasta jajeczna z awokado

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 awokado
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • opcjonalnie 1 łyżka startego żółtego sera

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado?

Wykonanie: 

Jajka gotujemy na twardo. Następnie odlewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Zimne jajka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę wraz z obranym awokado. Przekładamy posiekane jajka i awokado do miski. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka kropli soku z cytryny i majonez. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Opcjonalnie można dodać jeszcze starty na drobnych oczkach żółty ser i posiekany drobno koperek. Całość dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!


pasta jajeczna z awokado

pasta jajeczna

pasta śniadaniowa

pasta jajeczna przepis

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 24

Oceń ten post jako pierwszy!

Pasta jajeczna

Smaczna pasta z ugotowanych na twardo jajek jest jedną z najtańszych i ekstremalnie prostych do zrobienia past na kanapki jakie tylko mogą być. To pomysł na śniadanie dla całej rodziny. U mnie w domu jest uwielbiana głównie przez męża, chociaż ja jestem też jej wielką fanką. Najbardziej lubię taką klasyczną pastę jajeczną, na bazie samych ugotowanych jajek i majonezu, ale tym razem chciałam ją delikatnie urozmaicić i muszę przyznać, że tak pysznego efektu końcowego się nawet w najśmielszych snach nie spodziewałam. Pasta jajeczna z awokado możesz wykonać w niecałe 10 minut! Jest ekstremalnie szybka do przygotowania. To niesamowite, że w tak szybkim czasie możesz przyszykować sobie naprawdę smaczne i sycące śniadanie.

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado to przede wszystkim genialne smarowidło do kanapek, które nie wymaga jakichkolwiek zdolności kulinarnych! Nawet największy amator kuchenny sobie z nią poradzi. Domowa pasta jajeczna z awokado jest idealna do kanapek, szczególnie jak zaserwujesz ją z chrupiącym, domowym pieczywem. Moja pasta zawiera w sobie (oprócz jajek oczywiście) posiekane awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także majonez i soku z cytryny. Pasta jajeczna wychodzi bardzo wyrazista w smaku i znika w oka mgnieniu. Jeśli tylko szukasz innych przepisów z awokado w roli głównej to polecam wypróbować mój przepis na guacamole.

Back to top button