Proste ciasto czekoladowe

4.8/5 (518 ocen)
To pyszne ciasto czekoladowe wychodzi mięciutkie i wilgotne. Jest to mój sprawdzony i niezwykle prosty przepis, który przygotujemy w kilka chwil. Naprawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min

ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe zagościło u mnie pierwszy raz gdy miałam ochotę na szybkie ciacho do kawki w weekendowe popołudnie. Wychodzi mocno czekoladowe, mięciutkie i nieco wilgotne. Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu na jakiś wyszukany i czasochłonny przepis, a chodzi za Tobą coś słodkiego to bardzo polecam Wam je wypróbować.

Przepis na ciasto czekoladowe

To tanie ciasto czekoladowe jest jednocześnie wilgotne i bardzo mięciutkie. W klasycznym murzynku zazwyczaj dodajemy samo kakao, a do ciasta czekoladowego roztopione czekolady (u mnie mleczna i gorzka).

Przepis na: Proste ciasto czekoladowe

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml mleka
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 20 g kakao extra ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wyślij emailem

Proste ciasto czekoladowe – przepis krok po kroku:


Krok 1

czekoladowe ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło (200 g). Gdy się całkiem rozpuści, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (150 g) i mleczną (100 g).


Krok 2

wilgotne ciasto czekoladowe

Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.


Krok 3

szybkie ciasto czekoladowe wilgotne

Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko (200 ml), ponownie mieszamy. Gdyby nie chciałaby się Wam połączyć czekolada z mlekiem, to możecie całość delikatnie podgrzać na malutkim ogniu i wymieszać. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 4

ciasto czekoladowe wilgotne i puszyste

Jajka (5 sztuk) miksujemy z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera.


Krok 5

ciasto czekoladowe przepis

Po kilku minutach powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna (cukier ma być ładnie rozbity).


Krok 6

polewa z czekolady

Jeśli zawartość rondelka będzie już delikatnie przestudzona, wtedy wlewamy ją małym strumieniem do masy jajecznej cały czas mieszając delikatnie za pomocą trzepaczki.


Krok 7

przepis na ciasto czekoladowe

Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Dodajemy mąkę pszenną (260 g), kakao (20 g, najlepiej użyć extra ciemne lub czarne) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i ponownie mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników (należy to robić bardzo delikatnie).


Krok 8

przepis na ciasto czekoladowe

Ciasto przelewamy do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam spód i boki blaszki). Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.


Krok 9

domowa polewa czekoladowa

Gdy ciasto wyciągniemy z piekarnika i chwilę przestygnie, wtedy zaczynamy robić polewę czekoladową. W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę (około 50-70 ml), dodajemy także masło (1 łyżeczka). Gdy oba te składniki się podgrzeją, wtedy dodajemy posiekaną drobno czekoladę (około 100 g) i od razu zdejmujemy z palnika. Całość mieszamy do momentu uzyskania polewy czekoladowej.  


Krok 10

polewa czekoladowa przepis

Zanim udekorujemy ciasto czekoladowe polewą należy sprawdzić czy to ciasto już wystarczająco wystygło.


Krok 11

domowa polewa czekoladowa

Wierzch dekorujemy polewą.


Krok 12

polewa czekoladowa

Opcjonalnie dekorujemy wierzch posypką czekoladową lub startą czekoladą.

To proste ciasto czekoladowe dekoruję czasami z wierzchu świeżymi owocami jak np. malinami, borówkami czy truskawkami, które świetnie pasują do czekolady. Jeśli tylko masz ochotę to możesz je przeciąć w poprzek, tworząc dwa blaty i przełożyć je kremem czekoladowym do tortu.


ciasto czekoladowe

szybkie ciasto czekoladowe

szybkie ciasto czekoladowe

przepis na ciasto czekoladowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 518

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
41 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
6 miesięcy temu

A czy zamiast kremu czekoladowego można przełożyć blaty po przekrojeniu kremem z mascarpone?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🤗

Kucharzyk
Kucharzyk
11 miesięcy temu

Mam pytanie czy do całej masy można dodać wiurki kokosowe i upiec z nimi?

Danuta
Danuta
1 rok temu

Chciałabym zapytać o dwie rzeczy:
– czy piekarnik przed pieczeniem musi być nagrzany do 170st? Czy wkładamy ciasto do zimnego piekarnika?
– czy po upływie czasu 40-45 min ciasto musi pozostać przez jakiś czas w piekarniku, czy można wyjąć od razu? Nie chciałabym aby wyszedł zakalec 🤦‍♀️

Danuta
Danuta
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za wiadomość! Zobaczymy jak mi wyjdzie! 🤔😉

Kamila
Kamila
1 rok temu

Pysznosci !

20230313_153320.jpg
Kamila
Kamila
1 rok temu

Pyszne i super łatwe ciacho !

20230313_154537.jpg
Natalia
Natalia
1 rok temu

Ciasto przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Zrobiliśmy wersję Walentynkową z dodatkiem borówek i świetnie smakowało. Polecam ! 🥰

IMG_20230214_134400.jpg
Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Ciasto pyszne 🙂 pierwszy raz wyszło mi takie wilgotne ciasto, zawsze był zakalec.

inbound6351350040810667246.jpg
Ilona
Ilona
1 rok temu

Ciasto robi się szybko i jest przepyszne 🙂

Emanuela
Emanuela
1 rok temu

Świetny przepis😍

7EE30D98-3343-4A3F-9AB2-2965F24AEAA5.jpeg
Ela
Ela
1 rok temu

Wczoraj były rogaliki a dzisiaj ciasto czekoladowe. Bardzo prosty przepis. Cudownie pachnie myślę że tak samo smakuje 😀

inbound8244907675029394314.jpg
Ewa
Ewa
1 rok temu

Super przepis, robię bardzo często dodając jeszcze drylowane wiśnie odsączone z zalewy. Jest niebiańskie🤩

Magda
Magda
1 rok temu

Witam, a gdzie się podział “stary” przepis? 🙁
Jeszcze 2.10 robiłam poprzednią wersję… Po 75g czekolady gorzkiej/mlecznej, 100ml mleka, 3 jajka, 2 łyżki kakao… Jest szansa uzyskać chociaż na maila pierwotna recepturę? Była dla mnie optymalna. Niestety mimo, że robię to ciasto średnio 1x na 2 tygodnie, nie pamiętam ile było cukru i mąki. Dziś zrobiłam na oko wg poprzedniej opcji, ale coś nie pykło 🙁 baaardzo mi zależy na uzyskaniu starej, dobrej wersji. Z góry dziękuję

Magda
Magda
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Uff, ślicznie dziękuję 🙂od razu mi lepiej, hihi. Dla pewności, zapiszę go w swoim kuchennym notatniczku. Wtedy zostanie już ze mną naprawdę na zawsze 😀

Alicja
Alicja
1 rok temu

A może być czekolada tylko gorzka?

Góralka
Góralka
2 lat temu

Najlepsze ciasto czekoladowe :-*

Góralka
Góralka
2 lat temu

Przepyszne ciasto 😀
wychodzi idealne <3

Anna
Anna
2 lat temu

Bardzo fajny przepis na ciasto czekoladowe 🙂 Upiekłam w ostatni weekend tak bez okazji do kawy i wyszedł super. Wyszedł za pierwszym razem. Dodałam jedynie malinki na wierzch bo lubię owoce 😀

Anna
Anna
2 lat temu

Ciasto piekłam w piekarniku bez termoobiegu w 180 stopniach na foremce 22cm i potrzebowało ponad godziny, żeby nie być surowe 😮 środek wyrósł w kopczyk i popękał… 🙁 Ciasto jest bardzo twarde i ciężkie.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Anna

W takim razie wyszedł niestety zakalec.

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Czas pieczenia jest chyba nieco przesadzony, po 25 minutach ciasto było upieczone aż nadto. Proszę więc obserwował swój wypiek bo każdy piekarnik jest inny.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Czas pieczenia jest dobry, jednak rzeczywiście czas pieczenia jest w każdym piekarniku nieco inny 🙂 Piekłam to ciasto u rodziców w ich piekarniku około tygodnia temu i u nich z kolei musiałam piec 45 minut żeby nie było w środku surowe… 🙂

Anna Jaworska
Anna Jaworska
4 lat temu

Piec z termoobiegiem, czy nie trzeba?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Anna Jaworska

Bez termoobiegu 🙂

Daga
Daga
4 lat temu

W składnikach są 2 łyżki ciemnego kakao, w wykonaniu juz go nie ma. Ja dodałam 1, ale zrobiło się zbyt gęste, więc chyba jednak nie potrzebnie. W smaku ciasto dobre 😉

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Daga

Nad listą składników jest filmik instruktażowy 🙂 Kakao dodaje się wraz z mąką 🙂

Ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe możemy przygotować naprawdę bardzo szybko. Jest to jedno z tych ciast typu last minute. Jeżeli lubisz czekoladę lub poszukujesz smacznego ciasta na ostatnią chwilę, to ten przepis jest dla Ciebie! Ja użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej, ale możesz skorzystać tylko z gorzkiej. Jeżeli jest sezon owoców leśnych i posmakuje Ci takie ciasto, to zobacz również przepis na mocno czekoladowe ciasto z owocami leśnymi.

Oba te przysmaki mają to do siebie, że robi się je dość szybko i prosto, a swoim smakiem zachwycają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nadają się na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień. Stanowią kwintesencję słodkości, lecz można również wykonać je w nieco zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. To deser, który naprawdę bardzo ciężko zepsuć. Masz ochotę na proste, a do tego pyszne ciasto czekoladowe? Wypróbuj mój przepis i zobacz, jak niewiele trzeba, żeby rozkoszować się jego smakiem!

Ciasto czekoladowe wilgotne

Jest wiele ciast, które możemy właściwie piec cały rok. Ciasto czekoladowe wilgotne i mięciutkie należy właśnie do jednych z nich! Idealnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty, a nawet samego mleka. Polecam również przepis dać do spróbowania dzieciom. Jestem przekonana, że każde stwierdzi, że jest to pyszne ciasto czekoladowe. Trudno się temu dziwić – moje ciasto czekoladowe zawiera w sobie wszystko to, co składa się na deser idealny!

Soczyste, aromatyczne, ociekające słodkością – to prawdziwa uczta dla zmysłów! Przygotowana przeze mnie propozycja obejmuje składniki, dzięki którym stworzysz deser na około 12-16 porcji. To znaczy, że tym wybitnym przysmakiem może zajadać się cała Twoja rodzina! Sprawdzi się też na wyjątkowe okazje, takie jak przyjęcia czy urodziny. Wystarczy niecała godzina, żeby uraczyć gości wspaniałym ciastem czekoladowym, na którego widok wszystkim poleci ślinka!

Przepis na ciasto czekoladowe

Przepisy na ciasta czekoladowe wyróżniają się tym, że są dość skomplikowane. Wymagają użycia wielu składników, a do tego pochłaniają dużo czasu. Bardzo często zdarza się, że osoba, która nie posiada doświadczenia w kuchni, nie potrafi sobie z nimi poradzić. Ciasta czekoladowe są efektowne, ale z oszałamiającym rezultatem wiążą się nieraz długie godziny spędzone na nieudanych deserowych eksperymentach. Czy zawsze musi tak być? Na mojej stronie pokazuję, że wcale nie!

Przepis na ciasto czekoladowe może być prosty, szybki i przystępny także dla tych, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w świecie kulinariów. Dzięki przygotowanym przeze mnie wskazówkom nie musisz martwić się o zbyt zaawansowany poziom trudności przepisu. Wystarczy, że będziesz działać krok po kroku z wymienionymi przeze mnie składnikami. Chcesz spróbować swoich sił z tą dekadencką delicją, ale przytłaczają Cię skomplikowane przepisy na ciasto czekoladowe? Sięgnij po moją prostą receptę na szybszą i łatwiejszą wersję tego znanego przysmaku! Gwarantuję, że się nie rozczarujesz!

Ciasta z czekoladą – dlaczego tak je uwielbiamy?

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciasta z czekolady! To uniwersalny przysmak, którym równie chętnie zajadają się dorośli, co dzieci. Dlaczego tak bardzo uwielbiamy czekoladowy deser? Przyczyną są wszystkie te powody, dla których każdy z nas kocha samą czekoladę (a temu chyba nie zaprzeczy nikt). Czekolada dostarcza nam endorfin, pobudza nastrój i sprawia, że życie po prostu smakuje lepiej! Wielu traktuje ją jako nagrodę albo nawet rarytas. Co więcej, czekolada spożywana w umiarze może być dobra dla naszego zdrowia. Dotyczy to przede wszystkim jej gorzkiej wersji – a tą również wykorzystujemy w proponowanym przepisie. Jeśli masz więc ochotę na przepyszny i pożywny deser, wypróbuj szybkie ciasto czekoladowe z mojej strony!

Szybkie ciasto czekoladowe na każdą okazję

Urodziny, chrzciny, jubileusze, komunie – co łączy ze sobą te uroczystości? Przede wszystkim czas spędzany w gronie najbliższych, ale również… pyszne jedzenie! Każdy z nas utożsamia przyjęcia i wyjątkowe okazje z wybornymi przysmakami, którymi nie zajadamy się na co dzień. To powszechnie przyjęta i hołdowana tradycja, że ważne wydarzenia w życiu obchodzimy z talerzem pyszności w ręku! Nieodzownym ich elementem są więc również desery.

Ciasta czekoladowe należą do tych najczęściej serwowanych podczas specjalnych uroczystości. Wszystko dlatego, że są pyszne, słodkie, a przy tym bardzo uniwersalne. Jak udowadniam na mojej stronie, mogą być też stosunkowo szybkie i proste. Wystarczy zaledwie godzina pracy i kilkanaście składników, z których wiele znajduje się już na pewno w Twojej kuchni, aby uraczyć gości tym wspaniałym przysmakiem. Chcesz przekonać się na własnym podniebieniu? W takim razie wypróbuj mój przepis na szybkie ciasto czekoladowe. Gwarantuję, że sobie z nim poradzisz!

RozwińZwiń