Ciasto czekoladowe
Proste ciasto czekoladowe możemy przygotować naprawdę bardzo szybko. Jest to jedno z tych ciast typu last minute. Jeżeli lubisz czekoladę lub poszukujesz smacznego ciasta na ostatnią chwilę, to ten przepis jest dla Ciebie! Ja użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej, ale możesz skorzystać tylko z gorzkiej. Jeżeli jest sezon owoców leśnych i posmakuje Ci takie ciasto, to zobacz również przepis na mocno czekoladowe ciasto z owocami leśnymi.
Oba te przysmaki mają to do siebie, że robi się je dość szybko i prosto, a swoim smakiem zachwycają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nadają się na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień. Stanowią kwintesencję słodkości, lecz można również wykonać je w nieco zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. To deser, który naprawdę bardzo ciężko zepsuć. Masz ochotę na proste, a do tego pyszne ciasto czekoladowe? Wypróbuj mój przepis i zobacz, jak niewiele trzeba, żeby rozkoszować się jego smakiem!
Ciasto czekoladowe wilgotne
Jest wiele ciast, które możemy właściwie piec cały rok. Ciasto czekoladowe wilgotne i mięciutkie należy właśnie do jednych z nich! Idealnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty, a nawet samego mleka. Polecam również przepis dać do spróbowania dzieciom. Jestem przekonana, że każde stwierdzi, że jest to pyszne ciasto czekoladowe. Trudno się temu dziwić – moje ciasto czekoladowe zawiera w sobie wszystko to, co składa się na deser idealny!
Soczyste, aromatyczne, ociekające słodkością – to prawdziwa uczta dla zmysłów! Przygotowana przeze mnie propozycja obejmuje składniki, dzięki którym stworzysz deser na około 12-16 porcji. To znaczy, że tym wybitnym przysmakiem może zajadać się cała Twoja rodzina! Sprawdzi się też na wyjątkowe okazje, takie jak przyjęcia czy urodziny. Wystarczy niecała godzina, żeby uraczyć gości wspaniałym ciastem czekoladowym, na którego widok wszystkim poleci ślinka!
Przepis na ciasto czekoladowe
Przepisy na ciasta czekoladowe wyróżniają się tym, że są dość skomplikowane. Wymagają użycia wielu składników, a do tego pochłaniają dużo czasu. Bardzo często zdarza się, że osoba, która nie posiada doświadczenia w kuchni, nie potrafi sobie z nimi poradzić. Ciasta czekoladowe są efektowne, ale z oszałamiającym rezultatem wiążą się nieraz długie godziny spędzone na nieudanych deserowych eksperymentach. Czy zawsze musi tak być? Na mojej stronie pokazuję, że wcale nie!
Przepis na ciasto czekoladowe może być prosty, szybki i przystępny także dla tych, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w świecie kulinariów. Dzięki przygotowanym przeze mnie wskazówkom nie musisz martwić się o zbyt zaawansowany poziom trudności przepisu. Wystarczy, że będziesz działać krok po kroku z wymienionymi przeze mnie składnikami. Chcesz spróbować swoich sił z tą dekadencką delicją, ale przytłaczają Cię skomplikowane przepisy na ciasto czekoladowe? Sięgnij po moją prostą receptę na szybszą i łatwiejszą wersję tego znanego przysmaku! Gwarantuję, że się nie rozczarujesz!
Ciasta z czekoladą – dlaczego tak je uwielbiamy?
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciasta z czekolady! To uniwersalny przysmak, którym równie chętnie zajadają się dorośli, co dzieci. Dlaczego tak bardzo uwielbiamy czekoladowy deser? Przyczyną są wszystkie te powody, dla których każdy z nas kocha samą czekoladę (a temu chyba nie zaprzeczy nikt). Czekolada dostarcza nam endorfin, pobudza nastrój i sprawia, że życie po prostu smakuje lepiej! Wielu traktuje ją jako nagrodę albo nawet rarytas. Co więcej, czekolada spożywana w umiarze może być dobra dla naszego zdrowia. Dotyczy to przede wszystkim jej gorzkiej wersji – a tą również wykorzystujemy w proponowanym przepisie. Jeśli masz więc ochotę na przepyszny i pożywny deser, wypróbuj szybkie ciasto czekoladowe z mojej strony!
Szybkie ciasto czekoladowe na każdą okazję
Urodziny, chrzciny, jubileusze, komunie – co łączy ze sobą te uroczystości? Przede wszystkim czas spędzany w gronie najbliższych, ale również… pyszne jedzenie! Każdy z nas utożsamia przyjęcia i wyjątkowe okazje z wybornymi przysmakami, którymi nie zajadamy się na co dzień. To powszechnie przyjęta i hołdowana tradycja, że ważne wydarzenia w życiu obchodzimy z talerzem pyszności w ręku! Nieodzownym ich elementem są więc również desery.
Ciasta czekoladowe należą do tych najczęściej serwowanych podczas specjalnych uroczystości. Wszystko dlatego, że są pyszne, słodkie, a przy tym bardzo uniwersalne. Jak udowadniam na mojej stronie, mogą być też stosunkowo szybkie i proste. Wystarczy zaledwie godzina pracy i kilkanaście składników, z których wiele znajduje się już na pewno w Twojej kuchni, aby uraczyć gości tym wspaniałym przysmakiem. Chcesz przekonać się na własnym podniebieniu? W takim razie wypróbuj mój przepis na szybkie ciasto czekoladowe. Gwarantuję, że sobie z nim poradzisz!
Komentarze
A czy zamiast kremu czekoladowego można przełożyć blaty po przekrojeniu kremem z mascarpone?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🤗
Jasne 🙂
Mam pytanie czy do całej masy można dodać wiurki kokosowe i upiec z nimi?
Nie próbowałam, ale w sumie nie widzę przeszkód 🙂
Chciałabym zapytać o dwie rzeczy:
– czy piekarnik przed pieczeniem musi być nagrzany do 170st? Czy wkładamy ciasto do zimnego piekarnika?
– czy po upływie czasu 40-45 min ciasto musi pozostać przez jakiś czas w piekarniku, czy można wyjąć od razu? Nie chciałabym aby wyszedł zakalec 🤦♀️
Piekarnik w każdym cieście i przepisie powinien być nagrzany przed włożeniem ciasta/Dania 🤗 po upieczeniu to ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika 🤗
Dziękuję za wiadomość! Zobaczymy jak mi wyjdzie! 🤔😉
Trzymam kciuki mocno! 🤗
Pysznosci !
Wygląda rewelacyjnie 😍😍 a zdjęcie ładniejsze niż moje 🤗 życzę smacznego!
Pyszne i super łatwe ciacho !
Ciasto przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Zrobiliśmy wersję Walentynkową z dodatkiem borówek i świetnie smakowało. Polecam ! 🥰
Wow! Wygląda rewelacyjnie!! ❤️ Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Ciasto pyszne 🙂 pierwszy raz wyszło mi takie wilgotne ciasto, zawsze był zakalec.
Faktycznie wyszło idealnie 🙂
Ciasto robi się szybko i jest przepyszne 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje 🧡
Świetny przepis😍
Cieszę się, że przypadł do gustu ❤️ Pozdrawiam i życzę smacznego 🤗
Wczoraj były rogaliki a dzisiaj ciasto czekoladowe. Bardzo prosty przepis. Cudownie pachnie myślę że tak samo smakuje 😀
No to bardzo się cieszę 🙂
Super przepis, robię bardzo często dodając jeszcze drylowane wiśnie odsączone z zalewy. Jest niebiańskie🤩
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️ Wiśnie z czekoladą to zawsze dobre połączenie 🙂
Witam, a gdzie się podział “stary” przepis? 🙁
Jeszcze 2.10 robiłam poprzednią wersję… Po 75g czekolady gorzkiej/mlecznej, 100ml mleka, 3 jajka, 2 łyżki kakao… Jest szansa uzyskać chociaż na maila pierwotna recepturę? Była dla mnie optymalna. Niestety mimo, że robię to ciasto średnio 1x na 2 tygodnie, nie pamiętam ile było cukru i mąki. Dziś zrobiłam na oko wg poprzedniej opcji, ale coś nie pykło 🙁 baaardzo mi zależy na uzyskaniu starej, dobrej wersji. Z góry dziękuję
Witam, zaktualizowałam ten dość stary przepis, bo moim zdaniem obecnie ma lepsze proporcje 🙂 Na moim youtubie jest filmik ze starymi proporcjami: https://www.youtube.com/watch?v=PeZQwSh7f5M
W tym strarym przepisie, jaka jest wielkość tortownicy ?
Uff, ślicznie dziękuję 🙂od razu mi lepiej, hihi. Dla pewności, zapiszę go w swoim kuchennym notatniczku. Wtedy zostanie już ze mną naprawdę na zawsze 😀
Proszę bardzo! 🤗 w takim razie udanych wypieków! 🤗
A może być czekolada tylko gorzka?
Tak, może być 🙂
Najlepsze ciasto czekoladowe :-*
Przepyszne ciasto 😀
wychodzi idealne <3
Super, cieszę się! 🙂
Bardzo fajny przepis na ciasto czekoladowe 🙂 Upiekłam w ostatni weekend tak bez okazji do kawy i wyszedł super. Wyszedł za pierwszym razem. Dodałam jedynie malinki na wierzch bo lubię owoce 😀
Ciasto piekłam w piekarniku bez termoobiegu w 180 stopniach na foremce 22cm i potrzebowało ponad godziny, żeby nie być surowe 😮 środek wyrósł w kopczyk i popękał… 🙁 Ciasto jest bardzo twarde i ciężkie.
W takim razie wyszedł niestety zakalec.
Czas pieczenia jest chyba nieco przesadzony, po 25 minutach ciasto było upieczone aż nadto. Proszę więc obserwował swój wypiek bo każdy piekarnik jest inny.
Czas pieczenia jest dobry, jednak rzeczywiście czas pieczenia jest w każdym piekarniku nieco inny 🙂 Piekłam to ciasto u rodziców w ich piekarniku około tygodnia temu i u nich z kolei musiałam piec 45 minut żeby nie było w środku surowe… 🙂
Piec z termoobiegiem, czy nie trzeba?
Bez termoobiegu 🙂
W składnikach są 2 łyżki ciemnego kakao, w wykonaniu juz go nie ma. Ja dodałam 1, ale zrobiło się zbyt gęste, więc chyba jednak nie potrzebnie. W smaku ciasto dobre 😉
Nad listą składników jest filmik instruktażowy 🙂 Kakao dodaje się wraz z mąką 🙂